UberPOP laat je goedkoop meerijden met personenauto’s

Uber is in Amsterdam gestart met UberPOP, een dienst waarbij particuliere autobezitters als taxi anderen kunnen rondrijden. Afspreken en afrekenen doe je via de app.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Taxi-app Uber start vandaag met een test in Amsterdam, waarbij je kunt meerijden met particuliere autobezitters. Rijden met UberPOP zou 50 procent goedkoper zijn dan een ritje met een gewone taxi. Je betaalt een starttarief van 1 euro en daarna 20 cent per minut en €1,10 per kilometer. UberPOP wil met de dienst het meerijden met anderen stimuleren. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor Uber zelf, omdat het een graantje meepikt van het rittendelen. Een rit boeken kan alleen via de app, waarmee je ook de betaling aan de chauffeur regelt, zonder dat er cash aan te pas komt. Vanuit de app nodig je reisgenoten uit om de ritprijs te delen; daarna wordt bij elke passagier hetzelfde bedrag van zijn creditcard afgeboekt.

Bijverdienen

Zie je het wel zitten om wat bij te verdienen met je eigen auto, dan moet je wel eerst een selectieprocedure doorlopen. Je moet minimaal 21 jaar zijn, een training gevolgd hebben en een verklaring van goed gedrag kunnen overleggen. Ook moet je uiteraard in het bezit zijn van een rijbewijs en een gekeurd en verzekerd voertuig met vier deuren uit 2005 of nieuwer. Uber probeert de dienst in de gaten te houden door regelmatig gesprekken met de chauffeurs te houden. Wie bang is bij de eerste de beste maniak in de auto te stappen, wordt misschien iets gerustgesteld door de belofte dat Uber voor een passagiersinzittendenverzekering heeft gezorgd.

uberpop-taxi

Als passagier kun je vooraf checken of wel de juiste persoon achter het stuur zit, door de naam van de bestuurder, de foto en het kenteken van de auto te controleren. Net als bij taxichauffeurs is er een beoordelingssysteem.

Oneerlijke concurrentie

Uber is een app waarmee je in 150 wereldsteden een taxi kunnen bestellen. In Nederland kan dat momenteel in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Tot nu toe had je keuze uit twee diensten: UberLux (luxe auto’s) en UberBlack (nette zwarte auto zonder reclame). UberPOP was al actief in Brussel, waar het tot grote ophef heeft geleid. In Brussel zijn meer dan tien wagens in beslag genomen van ‘Uber-snorders’, zoals de taxiwereld ze ziet. Ook in Berlijn en Hamburg werd er geprotesteerd vanwege oneerlijke concurrentie. In die steden is de dienst inmiddels illegaal.

In Nederland dreigt eveneens protest: voorzitter Bas Vos van het Amsterdams Platform Kwaliteitstaxi klaagde vanochtend via de publieke omroep dat bestaande taxi’s de gevolgen van UberPOP zullen merken. “UberPOP is zo illegaal als de pest”, vindt Vos. Uber spreekt van een pilot en kan er dus ook elk moment weer mee stoppen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 juli 2014 om 13:19
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

Reacties: 18 reacties

  1. Wat is er illegaal aan de pest? Wat een hersenloze opmerking…

  2. Een VOG is een “Verklaring Omtrent Gedrag”, niet Goed Gedrag. Misschien even aanpassen.
    (Red.) Aangepast.

  3. Meneer Vos ziet natuurlijk de extravagante inkomsten van zijn “vriendjes” in gevaar komen. Protest, my **s, dit is gewoon proberen met een andere vorm van intimidate de eigen markt zeker te stellen.

  4. Waarom moet je persé een 5-deurs auto hebben?

  5. Zeer goede ontwikkeling, waarom zijn taxi’s altijd dikke Mercedessen en moet ik 30 euro betalen om van het centrum naar huis te gaan? Doe mij maar gewoon een Volkswagen Golf of een elektrische auto om mij om 5 uur ’s nachts naar huis te rijden, merk je niks van… lijkt mij enorm te schelen in de kosten. 15 euro lijkt me voor zo’n ritje wel schappelijk.

  6. Ik kan me best voorstellen dat de Taxi bedrijven het hier niet mee eens zijn. Die hebben allemaal dure certificaten moeten kopen om zo’n bedrijf te beginnen. Maar het geeft nu wel een stimulans om als Taxi bedrijf beter je best te gaan doen, lijkt me.

    Als ik in Amsterdam soms zie wat er achter het stuur zit en dat ze me voor een ritje soms niet eens willen meenemen omdat het voor hun niet te doen is, schande!! Dus in die opzichte ben ik wel heel blij dat er open concurrentie komt binnen de Taxi wereld. En wie weet kunnen dan de beste chauffeurs zich zelf ook aanmelden bij Uber?!

    Even over de veiligheid van de auto’s. Moet wel zeggen dat men bij Uber wel stelselmatig moet blijven controleren of de auto nog in goede staat is. Ook al betaal ik dan 50% minder, ik wil wel in een goede auto zitten en niet eentje die bijna uit elkaar valt. Dat lijkt me wel een controle die ze echt moeten naleven. Gelukkig kunnen klanten opmerkingen in de app kwijt, dus dan komen ze er snel genoeg achter.

    @Daniel: A) als eerst zeggen ze in het verhaal dat je een 4 (vier) deuren auto moet hebben, en niet 5 (vijf)

    B) Als je een taxi wil dan moet je toch normaal kunnen in- en uitstappen?! Daarom moet je dus een 4 (vier) deuren auto hebben. Je gaat niet iemand in laten stappen in een Fiat 500 met de voorbank naar voren te schuiven 🙂 🙂

  7. @Marc: Dat moet helemaal van de gebruikers komen, Uber heeft zelf geen massa’s controleurs in dienst

  8. Origineel geplaatst door Marc
    Even over de veiligheid van de auto’s. Moet wel zeggen dat men bij Uber wel stelselmatig moet blijven controleren of de auto nog in goede staat is. Ook al betaal ik dan 50% minder, ik wil wel in een goede auto zitten en niet eentje die bijna uit elkaar valt. Dat lijkt me wel een controle die ze echt moeten naleven.

    Elke NL’s auto heeft APK plicht, dus die controle is er al.
    Uiteraard is dat maar een momentopname, maar het is hier geen Oostblok dus een auto die uit elkaar valt, zal wel meevallen. Ik maak me eerder zorgen om gastjes die veel te hard en/of gevaarlijk rijden.
    Heel goed dat de huidige taxi markt eens omgekeerd wordt.

  9. @gabor: Nou ja, er staat: Uber probeert de dienst in de gaten te houden door regelmatig gesprekken met de chauffeurs te houden.

    Dus ik neem aan dat ze dan ook gelijk kijken naar de auto, voor een snel overzicht, geen APK keuring of zo. En ik ga er vanuit dat als veel mensen klagen over de auto dat ze dan ook actie zullen ondernemen.

  10. @Marc: Met 5-deurs reken ik de achterklep mee. Wordt volgens mij wel vaker gedaan.

    Ik vind het geen probleem als ik in moet stappen in een auto waar je eerst die stoel naar voren moet schuiven hoor.

  11. Personenvervoer tegen betaling is altijd vergunningsplichtig. Uiteraard mag je wel een kostprijsvergoeding vragen om, bijvoorbeeld, de buurman naar huis te brengen. Wat Überpop nu doet is gewoon een snordersdienst, niet meer en niet minder. Het is volkomen logisch dat taxi Nederland hiertegen gekant is want geen vergunning, geen chauffeurskaart, geen verlichte BoordComputer Taxi enz. Oneerlijke concurrentie in mijn ogen.

  12. Origineel geplaatst door Ingpe
    geen verlichte BoordComputer Taxi enz.

    Is de Uber app zelf dan niet de (verlichte) taxi-boordcomputer? Op die manier zien alle inzittenden dan toch hoe de prijs van de rit zich opbouwt?

  13. Taxi’s in Nederland innoveren zelf ook gewoon te weinig. Ik moest tijdens revalidatie 2 x met taxi (van tca) naar ziekenhuis.
    De chauffeur wist niet hoe hij naar het ziekenhuis moest komen (vanaf mijn huis) lees: had geen zin om z’n TomTom in te stellen, ging dat vervolgens onderweg op de Ring A-10 alsnog doen, en ik kon niet afrekenen met m’n Visa credit Card, zijn pas lezer deed het nu eenmaal vaak niet, zoals ook die dag. Kon ik zelf al hinkelend op 1 been nog naar een pinautomaat gaan zoeken in de buurt van het ziekenhuis. En wel dik 50,- aftikken dus, voor 20 minuten durende rit.
    Als ik dan toch geen gemak en service hoef te verwachten, dan net zo lief een ge-upgradede ‘snorder’ 😀

  14. @Peter: Helaas roep je maar wat. De BCT is een dichtgetimmerd apparaat waarvan het beveiligingsniveau op hetzelfde niveau als van een bank ligt en dat komt door de digitale handtekening. In de BCT worden naast de ritten ook nog de rij- en rusttijden van de chauffeur geregistreerd en heeft op zich niks met de taximeter te maken. Dat een chauffeur de weg naar het ziekenhuis niet kent is, in mijn ogen, ook niet normaal.
    Ik heb zelf een taxibedrijf en maak bij ons zijn de prijzen vooraf altijd duidelijk en helder. Pinnen en creditcardbetalingen kunnen ook, al zijn we afhankelijk van dataverbindingen.
    Maak je gebruik van een snorder, wat Überpop is, dan snap je dat ik daar niet tegen kan concurreren, is trouwens ook verboden door de wet. Ik betaal belasting, heb een vergunning, opgeleide chauffeurs, in alle voertuigen BCT’s, verzekeringen, Taxikeurmerk enz. enz. Dit heeft een particulier niet dus kan deze goedkoper zijn. Het wordt anders als ze de daadwerkelijke kosten delen +/- € 0,35/km. Wat Überpop aanbiedt is illegaal en niet eerlijk tegenover al die hardwerkende mensen in de taxibranche.

  15. Gebruik maken van deze dienst (het vervoerd worden) is een overtreding. Deze app zet aan tot het overtreden van de Wet Personenvervoer. Ik verzoek de redactie dringend dit onder het artikel te melden. Zie ook de berichten van de Inspectie Leefomgeving en Transport (oa op nu.nl).

  16. Ik heb een auto van eind 2004, jammer dat ze 2005 eisen terwijl de mijne er netter uitziet en rijd dan sommige auto’s uit 2005.

    Overigens ben ik het eens met de taxibranche, dit is gewoon een snorders dienst, al vind ik het niet erg om zo een centje bij te kunnen verdienen 😛 , maar ik ga het niet doen door mijn “te oude” auto en de kans op een boete.

  17. Misschien kan de redactie wel even melden dat er hier hele hoge boetes voor staan door de İLT.. İn plaats van het aanmoedigen om illegale activiteiten te doen.

    “”De inspectie gaat streng handhaven, zoals we dat nu met snorders ook doen”, aldus de instantie woensdag. Met de nieuwe service overtreedt Uber de wet en daarom zal er proces-verbaal tegen hen worden opgemaakt, zegt de inspectie.”

  18. Illegaliteit is niet strafbaar, dus.