Apple krijgt een miniem percentage van elke verkoop die je via de nieuwe betaaldienst Apple Pay doet. Het gaat om slechts 0,15 procent van elke betaling, dus bij een bedrag van $100 krijgt Apple 15 cent. Apple zou dit percentage hebben afgesproken met de creditcardmaatschappijen, beweert de Financial Times. Maar door de enorme aantallen kan de betaalmethode voor Apple toch lucratief zijn.
Apple kondigde Apple Pay aan tijdens de presentatie van de nieuwe iPhones met NFC-chip. Met deze iPhones kun je contactloos betalen, als je eerst een creditcard aan je account hebt gekoppeld. De betaalmethode is beveiligd via de vingerafdrukscanner of door huidcontact. Apple sloot overeenkomsten met American Express, Visa en MasterCard, maar gaat de betaalmethode eerst beschikbaar stellen in de Verenigde Staten.
De Financial Times baseert zich op twee mensen die op de hoogte zijn van de afspraken van Apple met de creditcardmaatschappijen. De deal zou interessant zijn, want concurrent Google krijgt niets betaald voor de transacties die met Google Wallet worden gedaan. Bij Apple is dat anders: telkens wanneer je je boodschappen afrekent of een kop koffie haalt, verdient Apple er ook nog een paar cent aan. Het gaat daarbij om miljoenen transacties. De reden waarom Apple toch betaalt krijgt, is dat Apple Pay niet de activiteiten van traditionele creditcardbedrijven ondermijnt. Je moet nog steeds een creditcard koppelen aan je account, dus de kaartmaatschappijen profiteren ervan mee als Apple Pay een succes wordt. In plaats van betalen met contant geld, zijn Apple-fans sneller bereid om met hun iPhone te betalen.
Vanaf oktober 2014 is Apple Pay beschikbaar in de VS. Zodra de Apple Watch beschikbaar komt kunnen mensen ook met hun smartphone afrekenen. Het betaalsysteem is extra beveiligd met Touch ID op de iPhone en huidcontact op de Apple Watch. Zolang het horloge contact houdt met de huid kun je betalingen doen, als je het horloge tijdelijk afdoet moet je bij de eerstvolgende betaling eerst weer een toegangscode invoeren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple Pay
Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

- Alles over Apple Pay
- Apple Pay FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
- Apple Pay vergelijken
- Apple Pay instellen: zo doe je dat
- Apple Pay gebruiken: zo betaal je ermee
- Apple Pay op Apple Watch
- Problemen met Apple Pay
- Apple Pay in het ov
- Express-ov met Apple Pay
- Apple Pay en privacy
- Apple Pay-transacties bekijken
- Meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen
- Apple Pay blokkeren
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- De beste Apple Pay tips
En ik maar denken(hopen) dat het nu eindelijk afgelopen was met geruchtenartikelen en dat we weer een half jaar echte artikelen kregen 🙁
Het is de pincode of wachtwoord wat bepaald of jij de rechtmatige eigenaar bent. Echter als je het horloge af doet moet je je opnieuw identificeren.
Het huidcontact wordt alleen gebruikt om te bepalen of het horloge nog om de pols zit, niet om te bepalen of je wel de rechtmatige eigenaar van het account bent.
moet dat niet oktober 2014 zijn?
@Marty: Je hebt helemaal gelijk. Dit wordt ook in diverse media verteld. Maar op iCulture blijven ze dit hardnekkig herhalen. Hallo?
Verder een lucratieve business, gewoon hele dag naar het scherm kijken hoeveel je binnenkrijgt zonder iets te doen.
Ik begin steeds beter te begrijpen waarom Apple zoveel geld aan het oppotten is. Straks is het goodbye aan VISA en AE. Ik zal er geen traan om laten. De meest non-innovatieve en gulzigste bedrijven die er bestaan in de wereld, die creditcard maatschappijen.
@gonny, Volgens mij kun je creditcard gegevens van iTunes overzetten voor Apple Pay, maar is een iTunes account niet vereist.
Apple Pay is een app je kunt vergelijken de digireader van de bank.
Ook ondersteunt de App meerdere creditcards, dat kan iTunes ookniet.
@Marty: dit zal niet rechtstreeks bepalen of je de rechtmatige eigenaar van het account bent of niet.
Maar eens je de horloge losmaakt van je pols. Verlies je het huidcontact en kan het zijn dat da horloge daarna niet meer om de rechtmatige eigenaar zit.
Misschien dat ze het op die manier bedoelen dat huidcontact kan bepalend je de eigenaar bent 😉
Ik weet wat ze bedoelen, dat heb ik ook uitgelegd in mijn reactie echter wordt het gebracht alsof er een soort van biometrische koppeling is en dat is niet zo omdat je “huid” niet gebruikt wordt onderdeel van je identificatie.
@Marty: @Wesley: jullie hebben allebei gelijk en bedoelen hetzelfde. 😉
Lees ik het nu goed?
Een creditcard wordt gekoppeld aan je Apple Pay en Apple verdient hier een klein beetje aan. Bij mijn weten verdient een creditcard maatschappij hier ook aan. Wie betaald dan de extra fee aan Apple…? Is dat de creditcard maatschappij, de winkelier waar ik iets koop of ben ik dat..?
Regelmatig hoor je in winkels dat ze nl geen creditcard accepteren daar de fee aan Visa, Master of wat voor een kaart ook voor hun te hoog is.
Sterker…. bij een kleine aankoop ( de kop koffie) wordt niet met een percentage gerekend door de creditcard maatschappijen maar door een minimumbedrag. Dus eerst een minimumbedrag, kom je met een percentage er over heen dan geld het percentage bedrag.
En Apple weet niet hoeveel je betaalde? Maar hé, ze kennen ook je exacte locatie. Ik weet dus niet of ik dit ga gebruiken.
@Ome Wout: Daarom is dit bedoel voor CC/Debitcards. Niet om cash te vervangen als je graag anoniem wilt kopen dan is een pas gebruiken niet handig, zelfde voor fruitpay.
Het heeft niets te maken met Apple fans! Die graag zouden betalen met.
Het is eindelijk een partij dat het goed lijkt aan te pakken met security en al