Iedereen die ooit voor de Apple Store heeft staan wachten voor een nieuwe iPhone, weet wat voor spektakel dit kan zijn. Personeel warmt zichzelf op door binnen alvast uitbundig te klappen, wachtende klanten krijgen een highfive en zodra de deuren opengaan wordt iedere klant feestelijk onthaald. Daar zit een uitgebreid strijdplan achter verborgen, dat voor de aankomende iPhone 6-verkoopstart naar buiten is gelekt. Hierin staat tot in detail vermeld hoe personeel zich tijdens het evenement moet gedragen.

Voor Apple Store-medewerkers begint het hele feest al om 5 uur ’s ochtends. Lekker vroeg, maar ze moeten van Apple vooral positief blijven. In het gelekte strijdplan staat onder andere de volgende instructie voor 5 uur:
Vier dit moment. Het enthousiasme van deze dag begint met jou! Deel deze positieve energie met andere klanten als je naar de rij kijkt.
Hoewel de Apple Store pas om 8 uur opengaat, hebben de winkelmedewerkers genoeg te doen: ze moeten van Apple de rij in de gaten houden en versnaperingen uitdelen. Daarnaast worden er ook alvast reserveringspassen uitgedeeld. Dit zijn niet de gebruikelijke papieren tickets die afgelopen jaren voorbijkwamen, maar een nieuwe, digitale variant. Klanten krijgen de vraag welke iPhones ze willen kopen, waarna er een ticket via sms of e-mail naar ze wordt verzonden. Deze ticket kunnen ze vervolgens opslaan in Passbook. Geen iPhone bij de hand? Dan krijg je alsnog een papieren kaartje.
Om 8 uur barst het feest pas echt los: personeel moet klanten dan van Apple “warm welkom heten”, waarna er een zeer uitgebreid stappenplan volgt om de iPhone-kopers op te vangen. Dat is voor ons inmiddels een vertrouwd moment. Afgelopen jaar was er bij de iPhone 5s-verkoop ook al zo’n grote opening in Nederland:
De iPhone-tickets worden in de Apple Store gescand, waarna de gekozen iPhones direct worden meegegeven. Aan de Genius Bar mogen klanten vervolgens betalen en krijgen ze de nodige uitleg. De iPhone-koper krijgt een persoonlijke setup aangeboden, waarbij de iPhone onder begeleiding helemaal wordt ingesteld. Wil de klant dat niet? Dan moet de Apple Store-medewerker wijzen op snelle workshops die later plaatsvinden. Er wordt dan ook gelijk een kaartje meegegeven met informatie over andere trainingen in de Apple Store.
In de documenten staan nog een paar andere bijzondere details. Personeel moet bijvoorbeeld 4 procent van alle geleverde iPhones achterhouden. Op die manier zijn er altijd iPhones achter de hand, mocht een verkocht model kapot in de doos zijn. iPhones die online door klanten zijn gereserveerd, worden door Apple opzij gelegd zodat ze niet per ongeluk worden verkocht.
Uiteraard is het nog de vraag in hoeverre de Nederlandse Apple Stores ditzelfde plan moeten volgen. Daar komen we waarschijnlijk volgende week achter, zodra de Nederlandse iPhone 6-verkoop dichterbij is.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple Store
Lees alles over de Apple Store, de retailwinkel van Apple. Nederland kent drie Apple Stores (Amsterdam, Haarlem en Den Haag) terwijl je in België de keuze hebt uit één locatie in Brussel. Wereldwijd gaat het om meer dan vijfhonderd winkels. Daarnaast is er de online Apple Store, waar je bestellingen kunt plaatsen om te laten thuisbezorgen. Waar vind je de officiële Apple Stores en hoe kun je ze bezoeken? Hieronder vind je alle info op een rij!

Spontaan personeel! Maar de manier waarop ze met de rij omgaan is natuurlijk prima.
@willem vr:
Begrijp me niet verkeerd, ben een groot fan van Apple producten. Maar ik vind die lanceringen bij winkels maar eng en sekte-achtig overkomen. Haren overeind als ik die filmpjes zie.
Ik ben van plan om 6 uur te gaan staan in amsterdam. Dit wordt mijn eerste keer. Weet iemand hoe het voorgaande jaren zat? Denken jullie dat ik dan nog kans maak op een iphone?
@le0: Ik vind dit alleen maar goed. Er wordt goed nagedacht over hoe het voor alle partijen zo goed mogelijk kan verlopen. Bovendien wordt je niet direct de winkel uitgewerkt als het geld binnen is maar wordt er juist aandacht besteedt om je zo tevreden mogelijk naar huis te laten gaan. Hieruit merk je wel dat de amerikanen nog zoiets als klantvriendelijkheid en klant is koning kennen. Dat is hier soms ver te zoeken.
@victor: helemaal waar, als ik iets wilt kopen en het geld wil uitgeven, wil ik ook een enthousiaste verkoper, anders kan ik net zo goed op internet bestellen (en meestal doe ik dat dan ook als de verkoper 0,0 inlevingsvermogen heeft.)
Jawel. Je bent niet de eerste maar meestal arriveren de meeste een uur a anderhalf uur voor de opening dus 6:30 – 7:00.
Dankjewel, goed om te weten!
Ik vind het juist prachtig. Eventjes behandeld worden als een koning 🙂
ik ben ook van plan om om een uur of 6 in Haarlem voor de winkel te staan. Vraag me alleen heel erg af of ik dan ook met een 6+ van 64 of 128gb naar huis ga. Wegens de onbekende voorraad.
Ik heb afgelopen jaar voor de 5S in de rij gestaan op het Leidsplein. Eens en nooit weer. Wat een onzin. De store liet bewust 1 klant per 5-6 minuten binnen om de rij buiten lang te houden.
@Tjeu: Ik ben helemaal voor enthousiaste medewerkers die weten waar ze het over hebben maar dat opgefokte geklap en gejoel vind ik echt tenenkrommend. Het woord sekte viel hierboven en daar ben ik het helemaal mee eens. Zo fout Amerikaans.