Path Input voor iPhone: eerste Nederlandse swipe-toetsenbord
Het heeft welgeteld een week geduurd. Een week na de release van iOS 8 is het eerste Nederlandse swipe-toetsenbord onder iOS 8 een feit. We hoeven maar even te typen voor onze Path Input review en we zijn erover uit: de alternatieven iOS 8-toetsenborden SwiftKey (zonder Nederlandse taal) en Fleksy (wel Nederlands, geen vegen) kan je voorlopig weer van je iPhone verwijderen. Path Input Pro maakt indruk.
Path Input toetsenbord installeren
In een simpel tekstscherm lees je hoe je Path Input moet installeren. Dat leggen we zelf ook uit in een uitgebreide tip alternatieve iOS 8-toetsenborden installeren en verwijderen.
Je hoeft Path Input niet persé volledige toegang te geven in de instellingen van de iPhone, wat betekent dat Path Input niet kan meelezen met je toetsaanslagen. Wel word je verzocht volledige toegang te verlenen als je het woordenboek zelf woorden wilt leren. Dat doe je in de Instellingen-app -> Algemeen -> Toetsenborden -> Toetsenborden -> Path Input -> Geef volledige toegang. De makers kunnen dan op papier wel meekijken met wat je schrijft. Daarover meer onder het kopje Privacy.
Let op: Path Input werkte niet goed op de iPhone 6 iPhone 6 Plus in apps die nog niet zijn geoptimaliseerd voor de grotere schermen. Dat is inmiddels door een update verholpen. Ook is er nu een iPad-versie, die we onderaan deze review linken.
Welke talen ondersteunt Path Input?
De reden dat Path Input wel eens een groot succes kan gaan worden, is omdat de app een Nederlands woordenboek heeft. Je kan de taal van je voorkeur meteen aangeven als je het toetsenbord installeert. Het schuifje bij ‘Nederlands’ omzetten is genoeg om Nederlands te kunnen typen. Het toetsenbord ondersteunt daarnaast nog veel meer talen, waaronder gangbare talen als Engels, Duits, Frans en Spaans.
Uiterlijk
Path Input blijft qua design dichtbij het originele toetsenbord dat Apple in iOS 8 gebruikt. De witte toetsen op de lichtgrijze achtergrond hebben kleine afrondingen en ook de actieknoppen er omheen blijven behoorlijk trouw aan de originele opzet. Zo heb je de bekende smileys van iOS nog steeds snel onder de knop met het wereldbolletje bijvoorbeeld.
Onderin zijn net andere keuzes gemaakt. De dicteerknop (en functie) ontbreekt en maakte plaats voor een komma; rechts van de spatie heb je behalve een punt ook een vraagteken. Met lange drukken op die knoppen krijg je alternatieve leestekens in beeld, maar een uitroepteken roep je op met een lange druk op de Q. Voor cijfers druk je lang op de P. Die twee stappen zijn even wennen.
Het meest opvallende aan het uiterlijk van Path Input is de grijze balk die je altijd boven het toetsenbord ziet. Die laat de alternatieve woorden bij het schrijven duidelijk en groot zien, maar is op alle andere momenten leeg. Het moet even wennen, zullen we maar zeggen. Verder merk je aan alles dat Path Input op het originele toetsenbord wilde lijken. Dat maakt hem snel vertrouwd.
Hoe goed werkt Path Input?
Maar dat het uiterlijk punten scoort, ben je al snel weer vergeten als je begint met vegen. Dát is de reden om Path Input te gaan gebruiken. Als je ook maar één keer een veegtoetsenbord hebt gebruikt, kan je meteen uit de voeten met de app. We vegen van letter naar letter en zien de applicatie herhaaldelijk het juiste woord kiezen. Als dat niet meteen lukt, kan je met de grote suggesties bovenop het toetsenbord het alternatief kiezen. Dat staat er vaak meteen tussen. Slechts heel soms moeten we de suggesties naar links vegen om er nog meer te bekijken – en dan vinden we hem alsnog.
Het Nederlandse woordenboek van Path Input is gelukkig ook niet op zijn mondje gevallen. In onze test gebruiken we gangbare, maar langere woorden en zinsnedes als ondersteuning, hooggespannen verwachtingen, hunkering, vertegenwoordigd, beamen, ironisch, alternatieve en samenstellingen. Ze gaan allemaal goed. Voor vaktaal zal je hoogstwaarschijnlijk zelf woorden moeten toevoegen aan het toetsenbord, maar gangbare Nederlandse taal is geen probleem voor de app. Wel heeft hij een beetje moeite met het aanvoelen wanneer bijvoorbeeld ‘worden’ moet worden gebruikt en wanneer ‘woorden’. Zo werkt ‘en’ of ‘een’ ook niet altijd goed en wordt ‘we’ soms ‘weer’ en ‘het’ soms ‘heeft’. Lees je tekst dus nog wel even door.
Als je een woord moet schrijven dat niet in het woordenboek staat, dien je dat wel erg langzaam te doen. Anders probeert de het toetsenbord van elke aanraking alsnog een woord te maken. Dat werkt niet. En één keer tijdens het testen verloor het toetsenbord zijn veegmogelijkheid. Die deed het pas weer toen we teruggingen in de app en daarna het toetsenbord opnieuw in beeld riepen.
Privacy van Path Input
Met de privacy van Path Input voor iPhone is het beter gesteld dan met concurrenten SwiftKey Keyboard en Fleksy Keyboard. Bij die apps ben je namelijk verplicht de optie ‘geef volledige toegang’ te activeren. Dat hoeft bij Path Input niet. En dat betekent weer dat je toetsaanslagen je toestel niet verlaten. Ontwikkelaar TopApp krijgt zo geen inzicht in je toetsaanslagen, en dus per definitie niet in wachtwoorden, gebruikersnamen en andere persoonlijke informatie.
Als je ‘geef volledige toegang’ aanzet, kan je zelf woorden toevoegen aan het woordenboek en kan je die woorden de volgende keer ook weer gebruiken. We adviseren voorlopig om dat niet te doen. Path Input heeft op dit moment nog geen website en ook in de applicatie vind je geen uitgeschreven privacybeleid. Wat er dan dus met je toetsaanslagen gebeurt, is dus niet te achterhalen.
Lees ook: Dit zijn de eerste alternatieve iOS 8-toetsenborden
Path Input review voor iOS: conclusie
Path Input is niet alleen het eerste Nederlandse veegtoetsenbord voor iOS 8, het is ook serieus een goed toetsenbord. Vegen voelt meteen vertrouwd door het bekende uiterlijk van het toetsenbord. Daarnaast gaat het ook écht goed. De app voelt vaak de juiste woorden aan, en lukt dat niet dan kan je snel schakelen tussen woorden met de grote suggesties boven het toetsenbord. Leestekens en emoji zitten op een logische plek en het Nederlandse woordenboek is ook nog eens indrukwekkend. Zelfs de privacyvoorwaarden zijn goed: je toetsaanslagen hoeven je iPhone niet te verlaten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 44 reacties