In de nieuwe iPad Air 2 en iPad mini 3 is iets nieuws toegevoegd. Apple sprak er niet over tijdens het media-event, maar het kan verstrekkende gevolgen hebben. In de nieuwe iPads met draadloze functie is standaard al een simkaart aanwezig. Het gaat om een eigen Apple-simkaart die geschikt is voor meerdere providers. Momenteel worden alleen providers in de VS en het Verenigd Koninkrijk ondersteund, maar Apple kan de functie gemakkelijk uitrollen naar andere landen.
Apple SIM
Providers moeten zelf aangeven of ze willen meedoen – in de VS zijn dat momenteel AT&T, Sprint en T-Mobile, terwijl in het Verenigd Koninkrijk alleen EE zich heeft aangemeld. De nanosimkaart kwam niet ter sprake tijdens de presentatie, maar het is geen geheim. De Apple SIM wordt gewoon genoemd op de productpagina’s van Apple:
One SIM. Many options.
The new Apple SIM is preinstalled on iPad Air 2 with Wi-Fi + Cellular models. The Apple SIM gives you the flexibility to choose from a variety of short-term plans from select carriers in the U.S. and UK right on your iPad. So whenever you need it, you can choose the plan that works best for you — with no long-term commitments. And when you travel, you may also be able to choose a data plan from a local carrier for the duration of your trip.
Het idee is dus, dat je tijdens het reizen een kortlopend abonnement bij een provider afsluit, bijvoorbeeld tijdens het reizen. Zo zou je een bundel bij een lokale provider kunnen aanschaffen als je korte tijd op reis bent. Je hoeft de simkaart daarbij niet te vervangen. En het is voor Apple een kleine stap om straks ook iPhones met standaard ingebouwde simkaart te gaan maken. Wisselen van simkaarten is dan niet meer nodig.
Verwisselbare simkaart of niet?
Het is momenteel nog onduidelijk of de simkaart die Apple meelevert verwisselbaar is. In de handleidingen van Apple staat dat de nieuwe iPads nog steeds worden geleverd met simkaarttray – en dat is ook wel nodig want alle landen buiten de VS en VK heeft Apple nog geen deals afgesloten met providers. Eén oplossing is dat Apple een speciale uitvoering met embedded simkaart in de genoemde twee landen uitbrengt – maar dat blijkt niet het geval. Op de pagina met modelnummers van de nieuwe iPads is te zien dat de iPad Air 2 alleen in modelnummer A1567 op de markt komt, met wereldwijd bruikbare LTE-functie. Bij de iPad mini 3 komt er ook maar één modelnummer A1600. Voorlopig lijkt het er dus op dat de simkaart die Apple meelevert in de VS en UK verwisselbaar is. Een goedkoop trucje zoals het vastplakken van de simkaart met superlijm, is niet echt de stijl van Apple.
Lees ook: iPad-evenement 16 oktober: alle aankondigingen
Apple was al bezig met een eigen simkaart. Zo zorgde Apple er eigenhandig voor dat de nanosimkaart een nieuwe standaard werd – ook voor andere toestelmakers.
Simkaarten: Apple krijgt altijd gelijk
Apple kan met de Apple SIM de telecomwereld opnieuw op z’n kop zetten. Het is nog wat vroeg, geeft Dan Frommer toe, maar als Apple de eigen simkaart ook in de iPhone gaat aanbieden heeft dat nogal wat impact. In landen zoals de VS worden telefoons nu nog gedistribueerd door providers die meerjarige contracten willen afsluiten. Vaak zit er ook nog steeds een simlock op. Mensen wisselen zelden van aanbieder, omdat het teveel gedoe is en omdat je steeds nummerbehoud moet aanvragen. Maar Apple kan dat veranderen, door het simpeler te maken om van aanbieder te wisselen. Apple levert de simkaart, het enige wat je zelf nog hoeft te doen is invullen welke provider je wilt gebruiken.
Apple zorgde er eerder al voor dat de macht van de providers flink werd ingeperkt, door ze strenge regels op te leggen als ze de iPhone willen verkoen. distributieregels op te stellen. Met deze Apple SIM kan Apple de concurrentie tussen providers nog verder aanjagen. Stel je voor: je start een toekomstige iPhone op en krijgt meteen vier interessante aanbiedingen van providers in beeld – zonder dat je vastzit aan lange abonnementen. Er was (ook in Nederland) al een verschuiving gaande van 2-jarige naar 1-jarige abonnementen. Maar het kan nog korter: met maandelijks opzegbare bundels waarbij je steeds hetzelfde nummer houdt.
Apple wil al jaren embedded simkaart maken
Die eigen simkaart van Apple is niet nieuw. Een iCulture-artikel uit 2011 heeft de veelzeggende titel: AT&T-topman hint naar nieuw simkaartformaat van Apple:
Er zal een kleiner formaat simkaart worden gebruikt, in plaats van een geïntegreerde (embedded) simkaart, waar Apple aanvankelijk voorstander van was. Volgens Richard zal de volgende iPhone kleiner en platter worden, dankzij die kleinere simkaart. Maar als de simkaart helemaal in het toestel geïntegreerd kan worden, zodat er geen apart sleufje meer nodig is, kan het allemaal nóg compacter.
Microsim
In 2011 was het nog te vroeg om een ingebouwde simkaart te maken. Maar Apple is wel de enige partij die het voor elkaar kan krijgen. Telkens wanneer Apple de simkaart wilde veranderen, lukte dat. De simkaarttool die Apple bij de iPhone meelevert is nageaapt door andere fabrikanten. Daarna drukte Apple de microsimkaart erdoor, die in vaktermen ook wel 3FF werd genoemd.
We schreven in 2010 behoorlijk wat artikelen over de verkrijgbaarheid van microsim’s bij de grote providers – en gaven tips hoe je ze zelf kon knippen.
Nanosim
Daarna kwam de nanosimkaart (4FF), die in de huidige iPhones wordt gebruikt. Apple won een strijd met andere telefoonmakers die een eigen plan hadden getrokken voor een kleinere simkaart. Maar Apple kreeg opnieuw z’n zin en leverde de iPhone 5 met de nanosimkaart. Sommige fabrikanten zijn overgestapt, andere nog niet. Koop je een Samsung Galaxy-toestel, dan heb je nog te maken met de oudere microsim.
Apple levert de simkaart
Nu Apple de simkaart standaard gaat meeleveren bij iPads is het nog een kleine stap om ook simkaarten mee te leveren bij iPhones. Het is een lastiger traject dan bij de microsim en nanosim, waarbij het alleen om een ander formaat ging. Deze keer raken providers ook nog een deel van hun macht kwijt. Apple zou bij de volgende iPhone een op afstand programmeerbare simkaart kunnen leveren. Misschien doen niet alle operators mee, maar er zijn in elk land wel nieuwe aanbieders te vinden die de markt proberen te breken. In de VS is dat T-Mobile, in Nederland is het Tele2. Allebei prijsvechters die best bereid zijn om iets nieuws te proberen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 13 reacties