“Sorry, geen kleingeld op zak”. Als je dat excuus veelvuldig gebruikt als je een collectebus onder je neus krijgt geduwd, dan heeft Snapdonate de oplossing. Deze Britse partij heeft een simpele oplossing bedacht: voorbijgangers richten hun smartphone-camera op het logo op de collectebus en hoeven alleen nog maar in te vullen hoeveel ze willen doneren. De rest gaat vanzelf.
De app werkt ook offline, dus zelfs ondergronds kun je iets voor goede doelen doen. Zie je in de metro een poster hangen met het logo van jouw favoriete charity, dan maak je meteen geld over. Er wordt geen gebruik gemaakt van QR-codes of andere ‘nerdy’ oplossingen. Het logo van de organisatie is genoeg.
Tientallen goede doelen op het gebied van kankeronderzoek, daklozen, kinderen en dergelijke doen al mee. Dat het idee juist in het Verenigd Koninkrijk ontstond is niet zo gek: steeds minder mensen hebben contant geld op zak en mobiel betalen komt er goed op gang. Volgens Brits onderzoek komt een zesde deel van donaties binnen via inzamelingen, vaak in contant geld. De initiatiefnemers (zie foto hieronder) hebben sponsors gezocht om de app te kunnen ontwikkelen en bieden de dienst gratis aan. Al het geld dat met Snapdonate wordt opgehaald, gaat rechtstreeks naar de deelnemende goede doelen. Er wordt ook geen persoonlijke data vastgelegd van de mensen die geld geven, dus je wordt na één donatie niet bestookt met bedelbrieven voor nog meer geld.
Snapdonate laat zien dat smartphones op allerlei slimme manieren kunnen worden ingezet, ook voor zoiets simpels als geld in een collectebus gooien. Het wachten is nu op een Nederlandse partij die een soortgelijke oplossing ook in ons land gaat opzetten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Vind het een beetje dat het nu onder je neus word gedrukt van je MOET iets geven.
Daar gaat mijn smoes -.-
Nu dan maar: “ben mijn telefoon thuis vergeten” of “batterij is op”.
Ophouden met dat bedelen
En een “fee” naar de app ontwikkelaar, want het minimum bedrag is 2 pound.
Een neenee sticker helpt ook
Mooi initiatief, erg innovatief bedacht ook! Geld doneren is hierdoor weer enigszins vrijwillig, nu hopen dat het een succes wordt.
Een goede oplossing voor donateurs die geen kleingeld op zak hebben. Je sluit je artikel af met :
Nederland kent al een soortgelijk alternatief in de vorm van Whydonate. Via Whydonate kun je mobiel doneren door het goede doel aan te klikken in de app en direct een bedrag naar keuze te doneren. Een Nederlands alternatief voor Snapdonate!