‘iPhone 6s-scherm gebruikt 3D Touch’

Volgens nieuwe berichten ondersteunt het scherm van de iPhone 6s '3D Touch'. Door harder of zachter te tappen, weet de iPhone hoe diep je in de interface wil drukken.
Bastiaan Vroegop -

iPhone 6s iPhone 6c concept 7Het aanraakscherm van de iPhone 6s zal ‘3D Touch’-technologie gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je iPhone ziet hoe hard je drukt, en kan bepalen hoe ‘diep’ je in een bepaalde app wil tappen. Een technologie die in een eerder iPhone 6s-gerucht ook al ter sprake kwam.


De nieuwe berichten over het 3D Touch-scherm van de iPhone 6s zijn afkomstig van het Taiwanese UDN – dezelfde website die hier in januari ook al over schreef. Inmiddels zouden er meer tekenen zijn dat Apple de speciale druksensor voor het iPhone-scherm zal introduceren. De Amerikaanse fabrikant Avago Tech zou verantwoordelijk zijn voor de productie van de speciale aanraakpanelen.

Met de 3D-schermtechnologie zou Apple nieuwe manieren kunnen introduceren om apps te bedienen. Een knop kan bijvoorbeeld een andere functie hebben, afhankelijk van hoe hard je er op drukt. In de voor april geplande Apple Watch zit een vergelijkbare druksensor, die Apple als volgt beschrijft:

Naast het voelen van aanrakingen, kan het Retinascherm ook detecteren hoeveel druk een vinger zet. Als er veel druk in combinatie met een aanraking wordt gedetecteerd, zal het systeem een contextmenu geassocieerd met het huidige scherm openen. Apps gebruiken dit menu om acties relevant voor de huidige content te tonen.

De productie van de iPhone 6s bevindt zich nog in een vroeg traject. Apple begint meestal met de verkoop van een nieuwe iPhone in september, wat betekent dat fabrieken pas rond de zomer aan de slag gaan. Waarschijnlijk is Apple op het moment nog in gesprek met productiepartners, onderhandelingen waar de geruchten van UDN wel eens vandaan kunnen komen. De website zit namelijk dicht op Apple’s Aziatische fabrieken.

Informatie

Laatst bijgewerkt
12 februari 2015 om 16:23
Onderwerp
Categorie
Geruchten

Reacties: 8 reacties

  1. Ben hier wel erg nieuwsgierig naar, mensen die geen Applewatch hebben kunnen dan misschien ook communiceren met diegene die er wel 1 heeft ?

  2. Ik hoop dat Apple de homeknop + dock helemaal gaat afschaffen en alleen nog maar op touch over gaat. D.m.v. tappen, drukken en vegen moet het ook kunnen. Dat geeft bovendien meer ruimte op het scherm.

  3. In principe hoef je voor 3D touch helemaal geen nieuwe sensor in te bouwen.
    Hoe harder je drukt hoe meer oppervlakte je vinger in beslag neemt op het scherm, dat zou je kunnen uitlezen en daarmee redelijk nauwkeurig de druk die je uitoefent kunnen bepalen.

    Wat wel zou kunnen is dat je eerst een keer moet “calibreren” om de iPhone te laten weten wat voor jou een normale touch is en wat hard drukken is.

    Bijkomend voordeel, doordat je niet gebonden bent aan nieuwe hardware (sensor) zou het zelfs in vorige iPhones geïmplementeerd kunnen worden.

  4. Een piano app heeft ook al deze ‘fucntie’. Hoe harder je op de iPad (mijne is 3e generatie) tapped hoe luider de klank… Hoe zit dat dan?

  5. @Mark:
    Goed beredeneerd: druk/afdrukdikte!

    Analoog hieraan: kracht/snelheid. Als je hard op je scherm ’toetst’ dan maak je maar heel even contact met je scherm (dus ‘harde’ aanslag). Toets je zacht op je scherm dan maak je langer contact (dus ‘zachte’ aanslag). Op die manier zou je aanslaggevoelige pianotoetsen softwarematig kunnen verwezenlijken. Dit laatste kan ook gedeelte door de gyroscoop hiervoor in te zetten maar werkt dan niet als je iDevice bijvoorbeeld plat op tafel ligt.

  6. Als ie er zo uit komt te zien als op de foto zonder uitpuilende camera en óók nog in blauw dan wil ik er wel eentje!
    Als de 6S wél een uitpuilende camera heeft dan pas ik wat er dan verder ook op mag zitten aan technologie…
    Als ik een foon wil met een uitpuilende camera dan haal ik me wel een Samsung!

  7. Is dit echt nieuw? Ik heb ook een Jolla (phone nog in ontwikkeling) voor erbij en daarop kun je door lang te drukken op een file iets downloaden.

  8. @Twan: ik meen door trilling, de iPad beweegt een klein beetje wat een “hardere” aanslag geeft.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.