WhatsApp is gegroeid naar 800 miljoen maandelijks actieve gebruikers en zal vermoedelijk dit jaar de 1 miljard halen. Dat maakte WhatsApp CEO Jan Koum bekend via een bericht op Facebook. Eerder maakte de CEO al bekend dat er meer alleen op het Android-platform al meer dan 1 miljard downloads zijn – maar dat zijn niet allemaal actieve gebruikers, die de app maandelijks opstarten. Mensen die zich wel geregistreerd hebben maar de app niet gebruiken, worden buiten beschouwing gelaten.
Er lijkt geen einde te komen aan de populariteit van de app. Sinds augustus heeft WhatsApp elke vier maanden ongeveer honderd miljoen actieve gebruikers erbij gekregen: in augustus waren het 600 miljoen, in januari 700 miljoen en nu dus 800 miljoen.
WhatsApp is groter dan andere berichtendiensten
Overigens is Facebook Messenger hard bezig met een inhaalslag: daar staat de teller nu op 600 miljoen gebruikers. Andere berichtendiensten zijn beduidend minder populair: LINE heeft in Azië een fanbase van 170 miljoen actieve gebruikers, vooral in Japan en Thailand. Telegram heeft 50 miljoen gebruikers in nog geen twee jaar weten te verzamelen.
Facebook betaalde vorig jaar 22 miljard dollar voor WhatsApp, maar een verdienmodel is er nog niet. De grens van 1 miljard gebruikers is echter een belangrijke mijlpaal: CEO Mark Zuckerberg heeft meermaals aangegeven dat WhatsApp pas bij 1 miljard gebruikers waarde krijgt. Nu verdient Facebook nog nauwelijks geld aan de app. Als straks de grens van 1 miljard wordt gepasseerd, moet WhatsApp financieel gaan bijdragen aan de resultaten van het Facebook-concern. Binnenkort voegt WhatsApp belfunctionaliteit toe in de iPhone-app, waar mogelijk ook een verdienmodel aan zit. Een andere ontwikkeling is de webversie van WhatsApp, waarmee je ook op de desktop berichten kunt lezen en beantwoorden. Die functie is nog niet officieel beschikbaar op iOS, maar wel op Android.
EU wil strengere regels voor WhatsApp en Skype
Een interessante ontwikkeling, is dat de Europese Commissie volgend jaar nieuwe telecomregels wil invoeren. Daarbij gaan ze niet alleen kijken naar traditionele telecomaanbieders, maar ook berichtenapps zoals WhatsApp krijgen te maken met strengere regelgeving. De EU wil daarmee de concurrentiestrijd tussen providers eerlijker maken.
Traditionele telecomproviders wilden al langer een hervorming van de regels, omdat er steeds meer nieuwe berichten- en beldiensten opduiken. Die hebben een oneerlijk voordeel, omdat ze zich niet aan allerlei regels hoeven te voldoen. De regels gaan dan ook gelden voor niet-traditionele telecomaanbieders, zoals de bel-app Skype en de berichten-app WhatsApp. Dat blijkt uit plannen van de Europese Commissie die persbureau Reuters in handen heeft gekregen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

- Alles over WhatsApp op de iPhone
- Het ultieme WhatsApp tipsoverzicht
- Zo gebruik je WhatsApp op de desktop
- Zo gebruik je WhatsApp op de iPad
- WhatsApp-account beveiligen met tweestaps
- WhatsApp chats archiveren, wissen of verwijderen
- WhatsApp gesprekken overzetten
- WhatsApp-chats exporteren
- Ongewenste personen blokkeren in WhatsApp
- Werkt WhatsApp nog op mijn (oudere) iPhone?
- WhatsApp beveiligen op 4 manieren
Beste chatapp. Maar ze moeten nu toch echt met vernieuwd desgin komen. Het ziet er zo ouderwets uit.
Ben benieuwd hoe het verdienmodel eruit gaat zien. Hopelijk geen reclames in de app.
@Cihan: Precies, helemaal mee eens! Overigens zou een GIF ondersteuning ook leuk zijn!
Persoonlijk vond ik MessageMe geweldig, alleen Whatsapp staat erom bekend dat ze zelf op een E netwerk nog goed functioneren… En dat is de met de andere chat apps niet zo het geval :c
@Cihan: Er zijn inderdaad andere apps met veel beter design die ook nog sneller werken. Wat maar whatsapp dan de beste? (No trolling, vraag me oprecht af)
met beste bedoel ik eigenlijk de betrouwbaarheid dat het bijna altijd werkt. Heb toch wat slechtere ervaringen met de alternatieven. Maar ook de populariteit is heel belangrijk van whatsapp. Ken bijna niemand in mijn omgeving die het niet gebruikt.
Nou mij zijn ze kwijt hoor. Telegram heeft een belangrijk pluspunt: ik kan op al mijn apparaten mijn chats op pakken.
Een ander punt is dat ik zo anti zuckerberg ben, dat ik hun mijn data zo min mogelijk gun
Ik snap de wens voor een nieuw design niet zo. Het werkt en ik stoor me er totaal niet aan. Die web ondersteuning snap ik ook niet. Ik heb dan nog een Macbook Pro retina. Maar de meeste van mijn vrienden hebben niet eens een computer meer. Ze doen alles op hun smartphone. Ik gebruik dat bellen via mijn Mac ook niet. Vind het zelfs irritant.
Betere embedding ondersteuning zou ik wel graag willen. En bijvoorbeeld makkelijk bestanden delen.
@Cihan: De androidversie van WhatsApp heeft al een compleet vernieuwd design.
Er is inderdaad geen noodzaak. WhatsApp was altijd al afhankelijk van de huisstijl van het besturingssysteem en dat is in het geval van iOS nauwelijks veranderd. Op Android is het design recentelijk aangepast, maar daar is de huisstijl ook veranderd (material design). Echter, je merkt wel dat WhatsApp op Android en BlackBerry net nog wat meer moeite heeft gestoken in het behouden van een eigen identiteit. Daar dringt ook de donkergroene kleur duidelijk meer naar voren, terwijl op iOS alles wit en blauw is. Maar goed, deze keuze is gemaakt en een wijziging is vrij arbitrair, genoeg reden dus om niks aan te passen.
Wat mij persoonlijk ontzettend stoort aan WhatsApp is hun overduidelijk desinteresse in iOS, dat voor mij tot uiting komt in het gebrek aan updates met nieuwe functies (op Android en BlackBerry kun je bijvoorbeeld al lang leesbevestigingen onderdrukken en dook de belfunctie al veel eerder op) en hun gebrek aan transparantie, ook in betrekking tot updates (een bètadeelnemer heeft in november getweet dat ook iOS een knop voor de leesbevestiging krijgt, maar kennelijk houden ze deze versie nog steeds achter). Met WhatsApp is het gewoon altijd wachten totdat er toevallig eens een update in de App Store verschijnt.
Iedereen die ik ken gebruikt geen Whatsapp meer. Waarschijnlijk omdat het oubollig en onbetrouwbaar is
Totdat je gaat werken. Ik ken geen collega die niet in een of andere whatsapp-groep zit.
Grappg altijd dit soort berichten. En whatsapp wordt maar groter en groter, vast niet omdat het onbetrouwbaar is!
Oubollig? Onbetrouwbaar? Hahaha
Frappant dat mensen kiezen voor een minder goede app (Whatsapp) , omdat anderen die ook hebben, terwijl de betere app Telegram ‘maar’ 50 miljoen gebruikers heeft.
Wij blijven bij Telegram. We vragen wel aan anderen of ze het willen nemen, en zo niet, dan maar sms-en.
@Daejji: Beetje kansloos. Kom dan met onderbouwing en uitleg.
Vraag me af wat het nut is van deze apps als je sms of iMessage kan gebruiken. In België heb je bijna altijd onbeperkt sms in je abo of prepaid
@Richard:
Klopt helemaal telegram heeft maar 1 klein minpuntje. Niemand in mijn omgeving gebruikt het. Zeker jammer hij is veel beter dan WA.
Maar ja wat doe je eraan.
Wel fijn dat er eentje is die iedereen gebruikt. Zit niet te wachten op meerdere programma’s tegelijk. WA en telegram zijn de enige die ik erop heb staan. De andere boeien me niet en komen er ook niet op.
Al eens foto’s of video’s via SMS verstuurd? MMS is prijzig en wordt door sommige providers niet eens (meer) ondersteund. Daarnaast kun je SMS wel vergeten bij internationale contacten of als jij zelf in het buitenland bent, terwijl je met Wi-Fi of zelfs roaming een heel eind komt. WhatsApp verbruikt namelijk heel weinig data als je alleen tekst verstuurt en je kunt het ontvangen van foto’s/video’s ook uitzetten op mobiele data, wat bij iMessage helemaal niet kan.
iMessage werkt uiteraard alleen op iPhones, daar heb je dus vrij weinig aan in Europa waar Android domineert.
WhatsApp heeft het destijds slim aangepakt door in te zetten op robuustheid in plaats van functies (Ping!/PingChat, thans Touch, het enige alternatief, was toentertijd nogal gevoelig), apps die precies zo werken als SMS/MMS en het weigeren van advertenties. Ook waardeer ik dat ze niet met die stikkers aankomen die je vooral op Viber hebt en helaas ook Telegram.
Beter naar Telegram. Werkt lekkerder en is veiliger!
ja maar heel veel blijven op whatsapp