Mesos. Je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar je zult er in de praktijk wel iets van gaan merken. Apple gebruikt Mesos voor de servers waarop de derde generatie Siri draait. Dankzij Mesos reageert Siri sneller op vragen, is gemakkelijker op te schalen naar een nog grotere groep gebruikers en is snel uit te breiden naar meer functies.
Mesos (van de Apache Software Foundation) is een open source clustermanager, die is ontwikkeld aan de universiteit van Californië in Berkeley. Je kunt er grote, gedistribueerde applicaties draaiend mee houden. Grote bedrijven zoals Twitter, eBay en AirBnB maken er al gebruik van. En nu dus ook Apple.
Sneller antwoord van Siri dankzij Mesos
Voor fans van Mesos is het een mooie opsteker dat de technologie goed genoeg is bevonden om Apple’s Siri aan toe te vertrouwen, dan is dat een bewijs dat Mesos volwassen genoeg is voor andere complexe toepassingen. Ga maar na: bij Siri moet Apple misschien wel miljoenen spraakcommando’s per dag verwerken, de gevraagde informatie opzoeken en weer terugsturen naar de gebruiker. Schaalbaarheid is ook belangrijk, want Apple heeft nog maar kortgeleden 9 nieuwe talen toegevoegd, waaronder Nederlands. Hiervoor moet je je iPhone updaten naar iOS 8.3.
Apple liet vorige week tijdens de Bay Area Mesos-meetup (zie foto) zien hoe ze de verschillende serverclusters voor Siri hebben ingericht. Leuk detail: de scheduler van Siri heet J.A.R.V.I.S., een afkorting voor Just A Rather Very Intelligent Scheduler. Het is genoemd naar de intelligente computerassistent van Tony Stark in de Iron Man-films.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Siri
Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

- Alles over Siri
- Hé Siri gebruiken
- Siri opnieuw instellen en trainen
- Grappige Siri-antwoorden
- Siri werkt niet: 6 oorzaken en oplossingen
- Siri op de Mac gebruiken
- Apps openen met Siri
- Zo werken Siri Shortcuts en de Opdrachten-app
- Siri in CarPlay makkelijker gebruiken
- Siri kan dierengeluiden afspelen
- Navigeren met Siri
- Alles over de proactieve Siri
Merken we er op de huidige iPhone ook al wat van of alleen op toekomstige iPhones?
Dit is voor alle devices die iOS 8.3 draaien.
Omdat Siri van een server af komt.
Merken wij hier nu al iets van?
Je merkt bij complexe opdrachten (“hoveel werken schilderde Rembrandt in het 2e deel van zijn Amsterdamse tijd”) dat Siri niet doorschakelt naar externe bronnen – zoals de US versie – en je dan domweg naar het web verwijst
Is die siri nou echt zo belangrijk?
Je kan er alleen 100 keer sneller een wekker mee zetten bijvoorbeeld tegen dat jij nog maar op de icoon klok hebt getikt heeft Siri al gezegt oké Remco je wekker voor half 8 is gezet
Helaas werkt Siri niet meer bij mij. Lijkt wel of microfoon uitgeschakeld wordt bij gebruik Siri. Mic werkt wel in andere apps.
En uiteraard voor de watch!
Ik zou willen dat ik Siri’s naam kon veranderen in Jarvis..
En berichtjes sturen als je aan het auto rijden bent.
Het komt er op neer dat het delegeren van opdrachten parallel verloopt en de resultaten van de verschillende bronnen – ongeacht hun aantal- gescreend en gewogen worden
Het aantal gelijktijdige acties is dus veel groterdan het aantal zoekopdrachten en DAT is dus processor intensief en alleen met parallelle technieken op te schalen
@Jan: oh ja 🙂
De Nederlandse Siri is nog maar een v1.0 versie.
Helaas…
Helaas alleen een mannenstem. En vaak begrijp Siri je verkeerd en moet je uitspraken verdraaien zodat ie het snapt. Er zou eigenlijk een soort dialect leer module in moeten zitten.
Jarvis wordt door Intel gebruikt.
Zou dit dan eindelijk het moment kunnen zijn waarop Apple Siri-API’s ter beschikking stelt?
Ik merk vooral een groot verschil tussen de Engelse en Nederlandse Siri. De Engelse Siri kan vervolgconversaties aan. De Nederlandse kijkt niet naar het vorige antwoord.
Daar maak je een belangrijk punt! Dat verhoogt ook de snelheid om te komen tot een definitief antwoord op je allereerste vraag. Je kunt in vervolgvragen de vraagstelling vernauwen of verbreden zonder de oorspronkelijke vraag opnieuw te moeten stellen.
“Siri, je moet eens wat slimmer worden””Is dat zo?””Ja!””Dat dacht ik al”Hij kijkt dus wel naar vorige antwoorden, wat me al vaker bij iets meer nuttige vragen was opgevallen.
Zeg een gewoon ‘ja’ tegen Siri.. 😛 Jouw stelling gaat niet helemaal op. 😉