Nieuw boek vertelt hoe de iPhone BlackBerry in problemen bracht

De iPhone verscheen in 2007. Sindsdien is een ooit zo populair telefoonbedrijf in de problemen geraakt: BlackBerry. Een nieuw boek 'Losing the Signal' vertelt wat er misging.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

losing-the-signal-coverOp zoek naar een boek voor de zomervakantie? Dan hebben we een suggestie: het nieuwe boek ‘Losing the Signal’. In 2007 verscheen de iPhone op de markt en dat leverde een schokreactie op bij BlackBerry, destijds dé meest geziene telefoon in schoolklassen en bedrijfskantines. “Er zit een volledige webbrowser op dat ding!”, riep CEO Mike Lazaridis, toen hij de aankondiging hoorde. “Deze jongens zijn heel, heel goed. Dit is anders.”


De rest is, zoals het zo vaak gaat, geschiedenis. BlackBerry zakte weg in een neerwaartse spiraal, ook al bleven ze nog lange tijd roepen dat er niets aan de hand was. Pas met het aantreden van John Chen in 2013 zit er eindelijk weer een realist achter de knoppen bij BlackBerry. Maar daar gaat het boek niet over. Veel meer gaat het over de enorme impact die de iPhone heeft gehad op de gevestigde telefoonmarkt, zowel op operators als op fabrikanten zoals BlackBerry. De twee CEO’s uit die tijd, Mike Lazaridis en Jim Balsillie, waren aanvankelijk onder de indruk. Maar de verbazing ebde snel weg. Het zou wel loslopen.

blackberry-storm

Toen bekend werd dat Apple na drie maanden al 1 miljoen iPhones had verkocht dankzij een exclusieve deal met AT&T, begonnen ze zich toch achter de oren te krabben. BlackBerry moest hetzelfde: ze besloten een toestel met touchscreen maken en die via een exclusieve deal met een operator verkopen. Het werd de BlackBerry Storm, die uitsluitend via Verizon werd aangeboden. Maar het was een haastig uitgebracht product. Bijna alle 1 miljoen exemplaren van de BlackBerry Storm die in 2008 werden verkocht, kwamen terug voor vervanging of reparatie. De Storm was een mislukking en kostte BlackBerry meer dan 100 miljoen.

Benieuwd hoe dit afloopt? Fragmenten zijn nu al te lezen bij de Wall Street Journal (paywall).

Het boek is te koop via de iBookstore (pre-order, levering op 26 mei)

Reacties: 7 reacties

  1. Weet nog wel dat een vriend een Storm had gekocht.. Wat een kutding was dat zeg, in alle opzichten. O zo gecompliceerd. En dan dat scherm wat je in moest drukken.. Enige wat je op zo’n moment kan doen is hetzelfde maken maar dat kan uiteraard niet, ofwel BB was ten dode opgeschreven. Samsung kopieerde wel goed uiteindelijk.

  2. Er is niets aan de hand hoor, met BlackBerry.

  3. En nu willen ze met dit boek toch nog geld maken ..ik heb apple nog geen boek zien schrijven lol

  4. Dus brengen zij nu maar een boek uit om de kosten van 100 miljoen te compenseren? 🙂

    BlackBerry is een soort van Jeugdsentiment (in mijn geval de Nokia Banaan) maar de BlackBerry en dat Pingen was toch even revolutionair.

  5. De BB was vooral om mij heen een zakelijk apparaat. Later werd het populier bij de jeugd vanwege het snel kunnen smsen.

  6. Relevant verhaal.De zelfgenoegzaamheid zoals indertijd bij het BB mgt. herhaalt zich inmiddels ook bij Apple (wellicht in iets andere vorm)Mag ik in dit verband wijzen op de laatste Xiaomi met 4Gb werkgeheugen, 64Gb uitbreidbaar, 4 processorkernen in het $200 prijssegment ?Misschien iets waar Apple een keer een echt antwoord op kan geven ipv. “slechte bouwkwaliteit, matig OS, geen hoogwaardige materialen”

  7. Absoluut niet te vergelijken. De iPhone was een revolutie. Dit is een goedkopere kloon die op papier betere specs heeft maar verder niet bijzonder is.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.