Gaat ABN AMRO het voorbeeld van de Rabobank volgen? De bank schakelt 10.000 klanten in om gezamenlijk een app te testen, waarmee je meer inzicht krijgt in je financiële situatie. De pilot voor de Grip-app is bedoeld om feedback te verzamelen en te leren van ervaringen van klanten. Met de app krijgen klanten inzicht in hun financiële situatie, zodat ze meer grip (haha, vat je ‘m?) krijgen op hun uitgaven.


Testen met klanten: niet altijd een succes
We weten inmiddels dat zo’n testtraject met klanten niet altijd succesvol is: de Rabobank schakelde 1.500 klanten in om feedback te verzamelen over de nieuwe app die ze het afgelopen jaar hebben ontwikkeld. Dat leverde blijkbaar een stortvloed aan positieve reacties van blije testers op, maar de echte klanten vinden het helemaal niets. Het eindresultaat was een gedrocht van een app, waarvoor de Rabobank al meer dan 2.200 slechte beoordelingen in de App Store kreeg. Nu maar hopen dat ABN AMRO niet hetzelfde doemscenario volgt en gekozen heeft voor een webapp.
Grip-app: inkomsten en uitgaven in categorieën
Met de app krijg je inzicht in je uitgaven en inkomsten. Er zijn wel meer apps waarbij dat kan, maar Grip leest automatisch al je bij-en afschrijvingen in en sorteert ze in categorieën zoals woning, vervoer en eten & drinken. Je kunt per categorie een budget aangeven, zodat je beter inzicht krijgt of je niet te veel geld uitgeeft aan Starbucks lattes. Je kunt naar wens een pushbericht ontvangen wanneer het maximale budget bijna is bereikt. Verder geeft de Grip-app aan of je op schema zit. De app vergelijkt het inkomen en de uitgaven van de huidige maand met de gemiddelden van voorgaande maanden.
Meedoen aan de pilot
Hoe je deel kan nemen aan de pilot voor de Grip-app vermeldt het persbericht niet en een zoektocht naar ‘grip’ of ‘grip app’ op de website leverde ook geen resultaten op. Maar na wat zoeken ontdekten we de app gewoon in de App Store. Als je particuliere klant bij ABN AMRO bent en 18 jaar of ouder bent, kun je meedoen. Vanwege de betafase is het aantal gebruikers beperkt tot 10.000 en de bank waarschuwt dat de app mogelijk nog niet 100% vlekkeloos functioneert. Dat betekent uiteraard niet dat je rekening wordt geplunderd via de app, want voor het overboeken van transacties moet je nog steeds de gewone ABN AMRO-app gebruiken.
Overigens heeft ABN AMRO de app niet zelf ontwikkeld, maar gaat het in feite om de Zweedse app Tink, voorzien van een ABN AMRO-schilletje. Die app krijgt in de Zweedse App Store 4 sterren en in de Britse 3 sterren, dus er is hoop.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Lijkt mij helemaal niks die app
Ziet er toch beter uit dan die van Rabo. Wat een graf app is dat geworden zeg.
Grappig want de KBC bank in België heeft dit al een tijdje. Ik gebruik het veelvuldig. De meeste transacties worden juist gecatalogiseerd, maar soms is het nodig om een manuele aanpassing te doen. Je ziet perfect waar je uitgaven naar toe gaan.
Nou ligt de lat ook wel bedroevend laag met die app van de Rabo
Je kan ook onder de 18 de app proberen! Tenminste met een jongeregroeirekening.
De ING heeft net dit jaar de stekker uit een vergelijkbare dienstverlening getrokken. Een jaar of vier/vijf geleden met veel bombarie gelanceerd. Na een maand weet je wel waar je geld aan op gaat en raak je er op uitgekeken.
Misschien dat het in een App gieten in plaats van je laptop moeten gebruiken het verschil maakt, maar het moet wel verdomd slim in elkaar zitten wil het aanslaan.
Deze app is echt geweldig!! Wel een goeie reality check! ik geef maandelijks 365 euro uit aan eten.. oeps! Heel blij met deze app!!
Ik heb de app geïnstalleerd en getest, maar er klopt echt helemaal niks van. Het ziet er leuk uit met fancy interactieve grafiekjes, maar de data en conclusies daarvan kloppen echt totaal niet.
Hij doet alsof ik altijd minimaal €600,- rood sta en nu voor t eerst positief saldo heb, terwijl ik nog nooit rood heb gestaan, wat zorgt voor hele rare grafieken.
Ook zegt ie dat ik deze maand €xxx,xx meer heb uitgegeven dan voorgaande maanden, terwijl ik elke maand exact dezelfde uitgaven heb en toch echt elke maand datzelfde bedrag aan hypotheek betaal. Erg vreemd hoe de app aan zulke conclusies komt.
Je kan op veel dingen klikken, maar het is me niet altijd duidelijk wat ik daarna aan het bekijken ben. Elke weergave heeft weer een ander soort grafiek en dat vind ik verwarrend.
Het lijkt een app waar ze vooral veel fancy dingen in hebben willen stoppen waardoor het zijn doel voorbij gaat. Best geinig en handig hoor, dat je je uitgaven kunt labelen waardoor je beter inzicht krijgt, maar de rest is onduidelijk en dan haak ik af.
De app ziet op de screenshots wel ‘native’ uit. In ieder geval is de vormgeving niet zo experimenteel (lees: slecht) als die van de Rabobank.
Ik vraag mij af of de ontwikkelaars/opdrachtgevers überhaupt stil staan bij wat klanten willen. iPhone-gebruikers willen graag de nieuwste systeemfuncties en apps die snel laden met vloeiende animaties en een doordacht interface hebben. Dat zijn alles punten die je bij het kiezen voor een verpakte web-app op de achtergrond plaatst, puur omdat Apple Cocoa Touch zo goed optimaliseert. Dat is iets waar je onnodig veel werk in moet steken om dat mooi soepel te houden en dan ook alleen met het voordeel dat een webapp makkelijker aan te passen is buiten Apple om.
Ziet er op zich goed uit. Zou graag zelf categorieën willen maken cq aanpassen.
De introductie tekst zorgde bij mij voor een beetje verwarring aangezien het eerst leek dat het ook ging om een alternatieve bank app ala die van Rabobank, maar gelukkig is daar geen sprake van.
Het is juist een mooie eerste opzet voor inkomsten/uitgaven goed te kunnen inzien zonder dat er een derde partij daar inzage in krijgt.
Een aantal kritiek punten van mijn kant wat betreft v1.0:
– bij het invoeren van je wachtwoord schakelt ie niet automatisch over naar Apple’s toetsenbord. Hij blijft staan op mijn 3rd party toetsenborden (Swype, Go Keyboard)
– De app is niet Universal, maar slechts alleen voor iPhone en niet iPad. Dit is een groot gemis zeker om goed naar grafieken/statistieken te kunnen kijken.
– Er zijn helaas veel zaken niet standaard voorzien van een categorie (denk aan McDonalds restaurant)
– Als ik een categorie wil toekennen voor bijvoorbeeld mijn zorgverzekering dan zie ik ook eerdere afschrijvingen staan die je gelijk dezelfde categorie kunt meegeven echter ook betalingen van Xenos staan daar tussen?! Echter deze kun je niet handmatig uitzetten.
– Zelf categorieën toevoegen want nu staan veel zaken onder bijvoorbeeld ‘Woning’ > ‘Verzekering’ terwijl ze niks met de woning van doen hebben.
Een mooi begin, maar nog een hoop werk aan de winkel.
Er zijn er nog een aantal, maar deze schoten me zo even te binnen.