Amnesty International: ‘iPhone-batterijen gemaakt met kinderarbeid’

Volgens Amnesty International gebruiken grote technologiebedrijven als Apple kobalt voor batterijen die afkomstig is uit Congolese mijnen waar kinderen aan het werk worden gezet. Apple stelt een onderzoek in.

iPhone 6s batterij vervangen

Een nieuw onderzoek van Amnesty International beschuldigt Apple van kinderarbeid bij de fabricage van batterijen, al doet Apple het misschien niet bewust. Net zoals Samsung, Sony en Microsoft gebruikt Apple vermoedelijk kobalt uit kobaltmijnen waar kinderen werken. Apple hanteert een zero tolerance-beleid voor kinderarbeid en heeft meteen een onderzoek ingesteld.


Amnesty hoopt met het onderzoek strengere controles op deze Congolese mijnen af te dwingen. In de kobaltmijnen in het zuiden van Congo zouden meer dan 40.000 kinderen aan het werk worden gezet, die soms maar zeven jaar oud zijn. Toch moeten ze vaak twaalf uur per dag keihard werken volgens Amnesty International, en krijgen ze daar amper iets voor betaald.

Apple stelt een onderzoek in

Apple heeft inmiddels gereageerd op het onderzoek van Amnesty en laat aan de BBC weten dat het een zero tolerance beleid hanteert als het om kinderarbeid gaat. Ze zeggen een onderzoek te zijn begonnen om te achterhalen of de bevindingen van Amnesty kloppen.

We tolereren kinderarbeid in ons productieproces niet. We zijn juist trots op onze rol als pionier om de industrie hier bewust van te maken. We onderzoeken momenteel dan ook allerlei verschillende materialen, waaronder kobalt op het gebied van arbeid en schade aan het milieu.

Kobalt wisselt vaak van handen

Volgens het onderzoek is het niet waarschijnlijk dat grote technologiebedrijven als Apple bewust kobalt bij deze ‘kindermijnen’ halen. De grondstof wordt zo vaak verhandeld dat het knap lastig is voor een bedrijf om de exacte oorsprong ervan te achterhalen.

Bekijk ook
Apple onderzoekt mogelijke kinderarbeid bij Pegatron

Apple onderzoekt mogelijke kinderarbeid bij Pegatron

Een rapport van China Labor Watch stelt dat er bij Apple-fabrikant Pegatron kinderarbeid plaatsvindt. Apple belooft onderzoek te doen.

Het materiaal wordt eerst opgekocht door plaatselijke handelaren, die het weer doorverkopen aan Congo Dongfang Mining, een Congolese tak van het Chinese Huayou Cobalt, dat zich specialiseert in de verkoop van grondstoffen en mineralen. Batterijfabrikanten kopen het weer van dit Chinese bedrijf, waarna het zijn weg vindt naar lithium ion-batterijen van toeleveraciers van grote elektronicabedrijven.

Reacties: 25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.