AirPower is de naam van Apple’s draadloze oplader die in 2018 op de markt had moeten komen. In maart 2019 heeft Apple de AirPower officieel geannuleerd, omdat het product niet aan de kwaliteitseisen voldeed. Met de AirPower oplaadmat kon je je iPhone, Apple Watch en AirPods gelijktijdig opladen. In dit artikel lees je uitleg over de AirPower-oplaadmat en wat Apple’s plannen ermee waren.
Wat is AirPower precies?
AirPower was de naam van Apple’s draadloze oplaadmat. Met deze witte mat heb je minder kabels op je bureau omdat het opladen draadloos werkt. Uiteraard moet je AirPower nog wel met een kabeltje op het stopcontact aansluiten, maar het opladen van de iPhone, Apple Watch en AirPods gaat daarna volledig draadloos. Je hoeft ze alleen op een willekeurige plek op het matje te leggen. Dit geldt voor alle recente toestellen vanaf de iPhone 8, want alleen die zijn draadloos op te laden.
Apple onthulde AirPower op 12 september 2017 tijdens het najaarsevent 2017. Sindsdien hebben we lang gewacht op de officiële introductie. In de tussentijd verschenen er diverse AirPower-alternatieven, die ook meerdere apparaten tegelijk kunt opladen.
Wat is de status van de AirPower?
Zoals al aangegeven heeft Apple in 2019 officieel de stekker uit de AirPower-oplaadmat getrokken. Apple beloofde dat de AirPower in 2018 op de markt zou komen, maar dat lukte niet. Er waren meerdere aanwijzingen dat het bedrijf tegen diverse technische problemen aan was gelopen, al wil Apple daar zelf geen opheldering over geven. Eén van de aanwijzingen was dat Apple in september 2018 vrijwel alle informatie over de AirPower van de website haalde, wat de indruk wekte dat het product was gecancelled. Tegelijk waren er echter aanwijzingen dat Apple nog steeds bezig was. Zo werd de AirPower nog genoemd in de boekjes die bij de iPhone XS en iPhone XR werden geleverd.
In januari 2019 circuleerde nog het gerucht dat Apple met de AirPower-productie was begonnen en dat het product spoedig in de winkels zou liggen. In maart 2019 maakte Apple definitief een einde aan de geruchten.
Hoe werkt AirPower?
Met AirPower kun je je iPhone opladen, zonder dat je een speciale hoes nodig hebt. Ook maakt het niet uit waar je het toestel neerlegt, omdat het gehele oppervlak is voorzien van spoelen. Bij een normale draadloze oplader vind je de spoelen alleen op specifieke plekken. Het toestel moet geschikt zijn voor draadloos opladen, dus vanaf de iPhone 8. Bij de iPhone betekent dit ook dat er een glazen achterkant aanwezig moet zijn. Bij toestellen met een aluminium achterkant werkt het niet.
Onderstaande info gaat uit van de kennis die in 2018/2019 beschikbaar was over de verwachte functies.
Werkt AirPower met hoesjes?
Het opladen werkt door sommige hoesjes heen, zoals de Leren Folio en de siliconen en lederen hoesjes van Apple.
Wat is de techniek achter AirPower?
AirPower maakt gebruik van inductieladen volgens de Qi-standaard. Deze standaard is opgesteld door het Wireless Power Consortium, een samenwerkingsverband waar Apple lid van is.
Bij Qi zorgt een elektromagnetisch veld voor de overdracht van energie, vanuit de lader naar het toestel. Wanneer je je iPhone op de lader legt, krijgt het een elektrisch signaal en wordt gecontroleerd op (technische) geschiktheid. Is het toestel geschikt, dan gaat AirPower bezig met opladen.
Kun je ook snelladen met AirPower?
Apple heeft weinig technische details gegeven over AirPower. De Qi-specificatie ondersteunt draadloos opladen bij een maximaal vermogen van 15 Watt. Apple heeft gekozen voor maximaal 7,5 Watt bij draadloos opladen, maar zou dit eventueel kunnen verhogen naar 15 Watt.
Kun je twee iPhones tegelijk opladen?
Je kunt ook meerdere iPhones tegelijk opladen op AirPower, zoveel iPhones als er op de mat passen. Maar hoe meer apparaten tegelijk, hoe trager het opladen kan verlopen.
Welke Apple Watch-modellen zijn geschikt voor AirPower?
Alleen de Apple Watch Series 3 en nieuwer zijn geschikt voor draadloos opladen op de AirPower. Het werkt niet met eerdere modellen, die je alleen kunt opladen met de standaard meegeleverde lader. Deze gebruiken een iets andere techniek dan de AirPower.
Hoe werkt AirPower met AirPods?
Je kunt de AirPods alleen opladen als je beschikt over de draadloze oplaadcase. Het werkt dus niet met de standaard oplaadcase, die je met een Lightning-kabel moet opladen. Ook kun je je oortjes niet los op de mat leggen om te laden. Ze moeten in het doosje zitten.
Kan ik wel mijn iPad draadloos opladen? Of mijn MacBook en Beats-oordopjes?
Huidige iPads zijn niet geschikt voor draadloos opladen en dus ook niet voor de AirPower. Of dat in de toekomst gaat veranderen is afwachten, aangezien een iPad met volledig glazen achterkant waarschijnlijk te kwetsbaar en te zwaar is. Verder zou de iPad meteen de hele AirPower-mat in beslag nemen, waardoor je geen andere apparaten kunt laden.
Hetzelfde geldt voor de MacBooks, Beats-oordopjes of accessoires die niet van Apple zijn. Ze zijn niet geschikt en zullen waarschijnlijk ook niet achteraf aangepast kunnen worden.
Wil je meer weten over MagSafe en Apple’s MagSafe Charger, lees dan onder staande round-up!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!