HomePod vs HomePod mini.

Review: Apple HomePod 2018

Dit vinden wij van Apple’s slimme speaker

In deze HomePod review van iCulture lees je over onze ervaringen met Apple's Siri-speaker. Wat kun je nu al met deze slimme speaker? Welke functies werken goed, wat zijn de grootste pluspunten en minpunten? Check onze uitgebreide HomePod-test!

HomePod review Prijs (vanaf €349,-)

HomePod review

In deze HomePod review lees je alles over onze ervaringen met Apple’s eerste slimme speaker uit 2018. Je ontdekt ook of wij het de moeite vinden om deze slimme speaker van Apple al in huis te halen. We kijken naar de audiokwaliteit, maar ook naar de Siri-functies en mogelijke problemen waar je tegenaan kunt lopen als je de HomePod in Nederland en België wilt gebruiken.

Deze review gaat over de Apple HomePod 2018 en is geschreven in februari 2018. Het beschrijft de situatie op dat moment. Inmiddels is er een nieuwer model verschenen. Onze HomePod 2023 review is meer bij de tijd!

Tekst en review: Gonny van der Zwaag en Benjamin Kuijten; video: Adam Bazuin, fotografie: Itske Eertink, eindredactie: Jean-Paul Horn.

HomePod review: HomePod op een vloerkleed

Introductie HomePod review

De HomePod is Apple’s allereerste slimme speaker, maar het is zeker niet de eerste poging van Apple om een muziekspeaker uit te brengen. De meeste mensen herinneren zich nog wel de iPod HiFi van zo’n tien jaar geleden. Het was een wit bakbeest in dezelfde prijsklasse als de huidige HomePod. Maar het was geen succes. Audioliefhebbers vonden de geluidskwaliteit niet goed genoeg en gewone gebruikers vonden de speaker veel te duur. In de tussentijd is er veel veranderd. De dure audiosystemen van B&O, Marantz en Dynaudio hebben in veel huishoudens plaats gemaakt voor Sonos-speakers, die je overal in huis kunt plaatsen. In de VS zijn veel mensen al overgestapt naar de slimme speakers van Amazon Echo en Google Home, die niet uitblinken in audiokwaliteit. Juist daarom kiest Apple met de HomePod voor een heel andere insteek, gericht op muziekliefhebbers. In Europa lopen we nog iets achter met slimme speakers, omdat de meeste alleen in het Engels te bedienen zijn. Dat geldt aanvankelijk ook voor de HomePod, al kun je hem ook bedienen in het Duits en Frans. Tegen welke obstakels loop je aan als je de HomePod nu al in huis haalt? Dat lees je in onze uitgebreide review!

Design en uiterlijk HomePod

In het kort:

  • Simpele bolvormige speaker van 2,5 kg
  • Afmetingen 172 x 143 mm, vergelijkbaar met Sonos One
  • Bekleed met textiel in wit of spacegrijs
  • Afgeplatte bovenkant met aanraakgevoelig knoppen en ledpaneel

De HomePod is een bolvormige audiospeaker bekleed met gaas, zoals je wel bij meer speakers ziet. Volgens Apple is het gaasachtige materiaal speciaal ontwikkeld voor de HomePod. Het zou audiosignalen in alle richtingen optimaal doorlaten, in 360 graden. Het maakt daarom niet uit hoe je de speaker neerzet; je hebt overal goed geluid.

De speaker is 172 mm hoog en dat is ongeveer net zo hoog als een doosje van een iPhone Plus-model. De Sonos One is met 161 mm iets minder hoog en ook iets minder bol. Als je ze naast elkaar ziet lijken ze qua formaat sterk op elkaar. Je kunt kiezen uit wit of spacegrijs. Maakt het verschil welke kleur je kiest? Eigenlijk niet, al zul je bij de witte HomePod wel wat sneller vlekken en vieze vingers op de stoffen bekleding zien. De hoes is niet verwisselbaar en is ook niet wasbaar, dus je zult eventuele vlekken er met een doekje af moeten vegen. Meer info daarover lees je overigens in onze tip HomePod schoonmaken.

HomePod review: HomePod vs Sonos One

In de verpakking vind je maar één item, namelijk de HomePod zelf. Terwijl Apple andere producten levert met verwisselbare kabels en adapters zit de HomePod-voedingskabel vast aan het apparaat zelf. Met wat geweld is de voedingskabel wel los te trekken, maar dat lijkt niet helemaal de bedoeling. De kabel zit behoorlijk stevig vast en Apple verkoopt geen vervangende stroomkabels. Mocht het nodig zijn, dan kun je de kabel voor $29 laten repareren. We raden aan om de kabel alleen los te trekken als je de kabel mooi wil wegwerken door een gaatje in een meubelstuk.

Apple’s oog voor detail blijkt als je naar de stroomkabel kijkt. Die is bekleed met textiel en is erg flexibel, waardoor je het ook langs een krap hoekje kunt wegwerken. Het textiel voelt niet alleen prettig aan, maar geeft de kabel een luxere uitstraling dan de kunststof kabels die we gewend zijn.

Aan de onderkant vind je niet alleen de stroomkabel (in onze uitvoering met Engelse stekker), maar ook een antislip-voet van siliconenrubber met Apple-logo. De voet veroorzaakte bij ons geen kringen op een glazen tafel. Van andere vroege gebruikers vernamen we dat het ook niet zo verstandig is om de HomePod op een glazen ondergrond te zetten, omdat het geluid dan niet goed tot z’n recht komt. Je kunt de HomePod beter op een houten ondergrond of desnoods op een dik boek zetten.

HomePod review: HomePod met Engelse stekker

HomePod: installatie en in gebruik nemen

In het kort:

  • HomePod vereist een iPhone of iPad met minimaal iOS 11.2.5
  • Instellingen aanpassen via de Woning-app
  • Gekoppeld aan één Apple ID

Zodra je de HomePod uit de doos haalt, is hij nagenoeg klaar voor gebruik. Het enige wat je hoeft te doen is de kabel in het stopcontact steken, waarbij wij voor onze Britse versie gebruik maakten van een reisstekker. Heb je de HomePod uit Duitsland of Frankrijk gehaald, dan heb je dit niet nodig. Verder heb je een iPhone of iPad met iOS 11.2.5 of nieuwer nodig, die je in de buurt van de HomePod moet houden. Het instellen lijkt erg op het koppelen van de AirPods of het instellen van een Apple TV. In nog geen vijf minuten is de HomePod klaar om te gebruiken. We merkten dat het aanzienlijk eenvoudiger en sneller is om een HomePod in te stellen dan een nieuwe iPhone of een Apple Watch.

HomePod review: HomePod op glazen tafel

Bij het instellen van de HomePod moet je wel rekening houden dat je de speaker vooralsnog aan maar één account (Apple ID) kan koppelen. Na het instellen verschijnt de HomePod in de Woning-app en is deze zichtbaar voor iedereen die toegang heeft tot het HomeKit-huis, maar het account voor Apple Music en persoonlijke verzoeken is gekoppeld aan de eigenaar van de HomePod. Dit zorgt dus wel voor wat beperkingen bij het gebruik met meerdere personen in een huishouden en dat vinden we jammer. Zeker omdat de HomePod juist een product is dat meerdere mensen in huis zouden willen gebruiken.

Bekijk ook
Zo kun je de HomePod (mini) instellen: alles over het in gebruik nemen en instellingen wijzigen

Zo kun je de HomePod (mini) instellen: alles over het in gebruik nemen en instellingen wijzigen

Het instellen van de HomePod (mini) is een fluitje van een cent. In deze tip lees je stap voor stap wat er nodig is om de HomePod te koppelen aan jouw account, zodat je direct aan de gang kan met het afspelen van muziek of het oproepen van Siri.

Ook goed om te weten: Android-gebruikers komen van een koude kermis thuis. Wil je als Android-gebruiker de HomePod kopen, dan heb je alsnog een iPhone of iPad nodig om de HomePod überhaupt in te kunnen stellen. Als je de HomePod puur als speaker wil gebruiken en niks met het Apple-ecosysteem te maken wil hebben, dan is deze speaker niets voor jou. De HomePod trekt je juist alleen maar dieper het Apple-ecosysteem in, op ongeveer dezelfde manier als een Apple Watch dat doet. Heb je een HomePod in huis gehaald, dan stap je daarna niet zo snel meer over naar Android omdat de speaker dan nutteloos is. Slim!

Interne hardware en speakers van de HomePod

In het kort:

  • 7 tweeters, 1 woofer
  • 7 microfoon, waarvan 6 voor Siri
  • A8-processor is vergelijkbaar met die in de iPhone 6
  • Ruimtelijk effect in alle richtingen

Bijzonder aan de HomePod is dat Apple de speaker helemaal zelf heeft ontworpen en gebouwd, zonder gebruik te maken van standaard componenten. De HomePod is niet één speaker, het zijn er eigenlijk acht. Aan de onderkant zitten zeven tweeters, elk met hun eigen versterker en transducer, aangestuurd door de Apple A8-processor en eigen software. Voor de lagere tonen heeft Apple een 4-inch woofer met een eigen versterker ingebouwd, op een zodanige manier dat de speaker niet gaat trillen bij een dreunende bas. We probeerden dit met een aantal muzieknummers met zware bassen. De lage tonen waren goed te horen, maar de HomePod trilde niet van z’n plek en had ook geen last van vervorming van het geluid, zelfs bij maximaal volume. Er zitten ook zeven microfoons in: zes rondom het midden voor Siri en een zevende om mee te luisteren, om de bas aan te sturen.

Dat er een Apple A8-processor (die van de iPhone 6) met allerlei sensoren in de HomePod zit heeft meerdere voordelen. Zo kan de speaker het geluid aanpassen als de accelerometer merkt dat je het apparaat een stukje hebt verplaatst. De HomePod heeft algoritmes aan boord die 30 milliseconden vooruit kijken in een nummer en de klank daarop aanpassen.

Apple heeft bij de introductie van de HomePod een kijkje in het audiolab gegeven. Daaruit is af te leiden dat de hard- en software niets aan de muziek probeert toe te voegen. Integendeel, al die technologie probeert juist om de muziek zo natuurlijk mogelijk te laten klinken, zonder ongewenste bijgeluiden.

HomePod review: HomePod bij een plant

Dat is wat ons betreft gelukt, op een manier die typisch Apple is: er komt een hoop technologie aan te pas, maar Apple wil niet dat je je daar druk over maakt. Het enige wat jij hoeft te doen is genieten van het geluid. En dat is bepaald geen straf: voor zo’n compacte speaker biedt de HomePod een groots geluid – en nog behoorlijk luid ook!

Het is technisch gezien geen stereospeaker (Apple beweert dat ook niet), maar de speaker maakt wel onderscheid tussen de linker- en rechterkanalen van een stereotrack en geeft je daardoor toch een ruimtelijk effect. Dit komt omdat de HomePod volgens Apple zich meer dan andere speakers bewust is van de ruimte, onder andere via de ‘meeluistermicrofoon’, die ervoor zorgt dat het geluid wordt aangepast op basis van metingen. Je kan ook twee HomePods koppelen voor een echt stereo-effect. Omdat wij voor deze test de beschikking hadden tot één exemplaar, hebben we de kwaliteit hiervan helaas niet kunnen testen.

De Sonos One is volledig mono en klinkt als losse speaker wat minder ruimtelijk. Het geluid gaat vooral in één richting, terwijl de HomePod het wat meer in de ruimte verdeelt. Maar voor de prijs van een enkele HomePod kun je ook twee stuks van Sonos kopen, die je kunt koppelen tot een stereo-setje. Daarbij kun je bij Sonos hun eigen Sonos TruePlay Tuning gebruiken, die voor eenzelfde optimale geluidsweergave in een kamer moet zorgen.

Audiokwaliteit van de HomePod

In het kort:

  • 7 tweeters langs de onderkant
  • een 4-inch woofer voor lage tonen
  • software voorkomt vervorming en zorgt voor optimaal geluid voor elk genre

Er is al veel gezegd over de audiokwaliteit van de HomePod, waaronder enkele technische analyses door audio-experts. Die richten zich soms op een heel specifiek aspect, bijvoorbeeld of de muziek overal in de kamer wel even luid is. Maar het gaat er natuurlijk vooral om hoe je het zelf ervaart en dat is bij muziek altijd zeer subjectief. Toch hebben we een poging gedaan.

We hebben thuis en op kantoor divers vergelijkingsmateriaal, zoals de complete line-up van Sonos, vanaf de Sonos One en Play:1 tot de Play:5 en de Playbar. Dit is ook het merk waar Apple’s HomePod het meest mee vergeleken zal worden. Niét met Naim of andere (luxe/high-end) audiomerken als B&O, Bose of Marantz.

Het was ons meteen duidelijk dat de HomePod voor zo’n kleine speaker opvallend goed klinkt, beter dan een losse Play:1 (die overigens wel een stuk goedkoper is). Qua prijsklasse zit de HomePod eerder in de buurt van de Sonos Play:3, maar die is weer een stuk groter.

HomePod review: HomePod op een zitbank

De HomePod levert niet alleen lage tonen op momenten dat het nodig is, maar ook goede middentonen en hogere tonen. Bijzonder is dat de HomePod een extra microfoon heeft, die meeluistert met de muziek. Op basis daarvan wordt de weergave van de audio aangepast. Staat de speaker bijvoorbeeld dichtbij een muur die het geluid weerkaatst, dan wordt daar in de weergave van de muziek rekening mee gehouden. De HomePod is dan ook in twee opzichten een slimme speaker: een virtuele assistent in de vorm van Siri, maar ook een speaker die op een intelligente manier de weergave van muziek dynamisch kan aanpassen. Daarmee onderscheidt de HomePod zich van veel andere speakers, die vooral erop zijn gericht dat ze luid en zwaar klinken. De HomePod klinkt iets minder luid, maar kan toch een klein appartement van 50m2 vullen met muziek. Met één speaker per etage ben je klaar. Heb je een groter huis (of een heel grote woonkamer), dan kun je twee HomePods aan elkaar koppelen.

De weergave van elk van de zeven speakers in de HomePod wordt apart aangepast voor elk fragment van een muzieknummer, afhankelijk van het feit of de speaker in kwestie dichtbij een muur staat of niet. De chip die dat allemaal aanstuurt is de Apple A8-chip. Dit is ook de reden dat er geen equalizer-instellingen op de HomePod beschikbaar zijn. De HomePod regelt dat allemaal automatisch en doet dat dankzij de continue aanpassingen beter dan jij het zelf met schuifjes (of met standaardprofielen voor ‘Rock’ of ‘Hiphop’) zou kunnen doen. Apple’s keuze is te begrijpen, maar tegelijk ook wat jammer. Als je van muziek met veel bas zoals hiphop houdt, zou het soms – in verband met de buren – prettig kunnen zijn om de muziek wat minder zwaar te zetten.

Onze ervaring tijdens het testen was dat de HomePod vrijwel elk genre aan kan en ook bij luisterliedjes en live optredens een erg fijne ervaring geeft. Je hoort kleine details zoals geluiden uit het publiek of de ademhaling van de zanger. Het klinkt erg zuiver en je kunt duidelijk de zang onderscheiden van de instrumenten, ook als je door de kamer loopt. Je hebt op elke plek in de kamer consequent dezelfde audiokwaliteit.

Als we de HomePod met de Sonos vergelijken, vonden we dat de Sonos-speakers wat vlakker klinken, zelfs de wat duurdere modellen zoals de Play:5.

HomePod en muziekdiensten

  • Werkt vooral goed met Apple Music
  • Andere muziekdiensten alleen via AirPlay
  • Niet te gebruiken als normale Bluetooth-speaker

Als persoonlijke gebruiker van Spotify voelden we ons bij de HomePod toch een beetje een tweederangs burger. Je kunt weliswaar Spotify-muziek via AirPlay naar de HomePod sturen, maar je hebt niet de uitgebreide mogelijkheden die abonnees van Apple Music hebben. Gelukkig hebben we wel iTunes Match en is iCulture-redacteur Benjamin abonnee van Apple Music, waardoor we toch volledig konden ervaren hoe Apple het gebruik van de HomePod als muziekspeaker heeft bedoeld.

HomePod review: HomePod met Engelse stekker

Zonder Apple Music vinden wij HomePod toch wat beperkt. Je kunt het apparaat niet als Bluetooth-speaker gebruiken en qua radiostations heb je alleen Beats 1 tot je beschikking. En hoewel iTunes Match je de mogelijkheid biedt om je muziek met stemcommando’s te bedienen, is je eigen collectie toch nooit zo groot als die van Apple Music. Vragen om een bepaald genre af te spelen levert vaak dezelfde reeks liedjes op, als je alleen in je eigen muziekbibliotheek kunt zoeken. Je kunt natuurlijk AirPlay gebruiken om andere muziekdiensten vanaf je iPhone te spelen, maar bij een spraakgestuurde speaker wil je dat je ook andere muziekdiensten met spraak kunt bedienen. We snappen wel dat Apple er alles aan doet om je een abonnement op Apple Music “aan te smeren”, maar doe dat dan door de dienst zó goed te maken dat je er niet omheen kunt. Niet door functies opzettelijk te blokkeren. Andere slimme speakers zoals die van Google en Amazon doen minder flauw en werken ook samen met concurrerende muziekdiensten.

Alleen als Apple Music-abonnee zit je goed. Je kunt de ruim 45 miljoen muzieknummers afspelen, een radiostation maken, afspeellijsten opvragen of muziek laten afspelen die bij een bepaalde activiteit past. Romantisch etentje gepland? De HomePod regelt de muziek, maar alleen als je Apple Music-gebruiker bent. Ook het leren van je muziekvoorkeuren en de musicologist-functies werken alleen met Apple Music. Daar balen we van, want bij zo’n dure speaker wil je niet dat je gedwongen bent om ook nog een tientje per maand naar Apple over te maken. Waarom is Apple Music überhaupt niet inbegrepen bij de aanschaf van een HomePod?

Het kan natuurlijk zijn dat Apple de HomePod eerst wil optimaliseren voor de eigen muziekdienst en dat ondersteuning van andere muziekdiensten later komt, maar we zijn daar nog niet zo zeker van. Uit alles blijkt dat Apple de HomePod vooral heeft gemaakt om de klantenbinding met Apple Music te versterken.

AirPlay 2 op de HomePod

De HomePod is met de nieuwste software-update geschikt voor AirPlay 2, mits je op je iPhone of iPad minimaal iOS 11.4 hebt geïnstalleerd. Dankzij AirPlay 2 kun je bijvoorbeeld muziek streamen vanaf je iPhone naar je Apple TV en en HomePod tegelijk. De HomePod en de Apple TV zijn op dit moment nog de enige AirPlay 2-geschikte speakers, maar binnenkort komen hier wel meer speakers bij. Sonos gaat AirPlay 2 ondersteunen, waardoor je dus je muziek kan streamen op je Sonos en HomePod tegelijk. De twee speakers werken daardoor dus nauwer samen.

Bekijk ook
Deze AirPlay speakers en receivers zijn te koop

Deze AirPlay speakers en receivers zijn te koop

Met deze AirPlay 2 speakers kun je multiroom audio in je huis krijgen en met sommige kun je ook HomeKit-apparaten aansturen. Welke fabrikanten hebben AirPlay-speakers in hun assortiment en welke kun je dan het beste kiezen? Dat lees je in dit artikel!

Je kan hier ook Siri op je iPhone voor gebruiken, al hadden wij wel wat problemen met het gebruik hiervan. Het was voor Siri nog lastig om te begrijpen dat hij de muziek zowel op de Apple TV als HomePod moet starten. Herkent Siri je opdracht niet, dan kan je handmatig extra speakers selecteren via het Bedieningspaneel. Als je je huis helemaal AirPlay 2-geschikt wil maken, dan kan dat dus ook met de HomePod. Hoewel de multiroom-support handig is, is het door de beperkte beschikbaarheid van andere AirPlay 2-speakers geen reden om de HomePod nu al in huis te halen.

Siri op de HomePod

In het kort:

  • Ingebouwde Engelse, Duitse en Franse Siri (vooralsnog)
  • Siri werkt met muziek, HomeKit, algemene vragen en apps
  • Ondersteunt Hey Siri

Je zult de HomePod vooral met Siri bedienen en dat zal niemand verbazen, want de slimme speaker heeft geen schermpje of toetsenbord. Vóór de officiële onthulling werd de HomePod in de wandelgangen al regelmatig Siri-speaker genoemd. Of je nou muziek wil bedienen of je HomeKit-accessoires wil aansturen: voor bijna alles op de HomePod heb je Siri nodig. Op dit moment is Siri op de HomePod alleen nog beschikbaar in het Engels, Duits en Frans, omdat de speaker alleen in deze landen verkrijgbaar is. Dit zullen we Apple niet te zwaar aanrekenen, want Apple moest ergens beginnen en de twee grote concurrenten (Alexa en Google Assistant) spreken op het moment van schrijven ook nog geen Nederlands, al heeft Google wel toegezegd dat Google Assistant Nederlandse ondersteuning krijgt in 2018.

De kwaliteit van de Siri-stem is in de beschikbare talen hetzelfde als op je iPhone. Apple gebruikt voor de HomePod exact dezelfde stemmen, dus als je Siri op je iPhone in één van de beschikbare HomePod-talen gebruikt, weet je precies wat je kan verwachten. Je kan bovendien uit zowel een man of vrouw kiezen, zowel bij Engels, Duits als Frans. Bij Frans en Engels zijn er zelfs nog extra accenten, zoals Canadees en Brits. Zodra de Nederlandse stem beschikbaar is, kun je naar verwachting ook kiezen tussen een man en een vrouw.

HomePod en Hey Siri

Bijna elke opdracht via Siri start met het commando Hey Siri. Spreek je dit uit, dan schiet de HomePod in de startblokken en is hij klaar om je opdracht uit te voeren. Wat daarbij opvalt is dat Hey Siri erg goed werkt, een stuk beter dan bij de iPhone of iPad. Het is niet nodig om dichtbij de HomePod te staan. Zelfs op een wat grotere afstand kan de HomePod je prima horen, zonder dat je hoeft te schreeuwen. Dit maakt het gebruik van Hé Siri op de HomePod bijzonder indrukwekkend. Dit is ongetwijfeld te danken aan de vele microfoons in de speaker. We hebben het zelfs getest door in de badkamer te staan met een lopende douche, terwijl de speaker iets verderop in de woonkamer stond, op dezelfde verdieping. Siri heeft daarbij geen moeite om je te horen.

HomePod review: HomePod met verpakking

Ook handig: als je ‘Hey Siri’ zegt en even pauzeert, zal Siri ‘Uh-huh?” terugzeggen om duidelijk te maken dat de assistent nog steeds op een opdracht wacht. Dit is een subtiele manier om duidelijk te maken dat de assistent nog steeds meeluistert.

HomePod en meerdere Siri-apparaten

Maar hoe zorg je nou dat Siri op het juiste apparaat reageert? In principe reageren zowel de iPhone als de HomePod op jouw commando, maar Siri op de HomePod neemt het automatisch over. De HomePod lijkt in alle gevallen voorrang te krijgen op andere toestellen, zoals je iPhone of Apple Watch. Dit is lang niet altijd handig. Soms wil je liever Siri op de Apple Watch of iPhone gebruiken, omdat je dan een scherm tot je beschikking hebt. Een timer instellen tijdens het koken is bijvoorbeeld makkelijker via de Apple Watch dan via de HomePod, omdat je bij de Apple Watch altijd kunt zien hoe lang de timer nog duurt. Bij de HomePod moet je de status van de timer steeds met een spraakopdracht opvragen.

Dat de HomePod bijna elk Hey Siri-commando afhandelt zorgt soms ook voor problemen bij bepaalde opdrachten. Als je via Siri alvast een route wil starten, doe je dat het liefst op je iPhone. Het is dan onhandig dat de HomePod reageert op jouw commando, terwijl hij deze specifieke vraag niet kan beantwoorden. Je kunt dit oplossen door Siri te activeren met de knop op je iPhone of Apple Watch. Een andere oplossing is om Hé Siri op de HomePod uit te schakelen, maar dan mis je weer een groot deel van het gemak.

HomePod en meerdere stemmen

Siri op de HomePod kan (nog) geen onderscheid maken tussen verschillende stemmen, zoals op de iPhone en iPad het geval is. Iedereen in huis kan daardoor Hey Siri roepen en een opdracht geven. Dit heeft als voordeel dat iedereen de speaker kan bedienen, ongeacht met welk Apple ID je bent ingelogd. Het nadeel is dat iedereen uit jouw naam berichten kan sturen. Dit werkt alleen als de eigenaar van de HomePod thuis is, want je moet met de iPhone of een ander apparaat via hetzelfde netwerk verbonden zijn. Apple noemt dit Persoonlijke verzoeken voor Siri.

De HomePod werkt met de standaard Berichten-, Notitie-, Herinneringen-app en Agenda-app, maar ook met andere apps die werken met Siri dankzij SiriKit. Dat geldt dus voor iMessage, maar ook voor WhatsApp, Appie en soortgelijke apps met Siri-ondersteuning. Heb je deze persoonlijke verzoeken ingeschakeld, dan kan iedereen in huis via de HomePod vanuit jouw account een iMessage- of WhatsApp-bericht versturen of een nieuwe herinnering of notitie maken (mits de iPhone of een ander apparaat van de HomePod eigenaar met hetzelfde Wi-Fi-netwerk verbonden is). Wil je voorkomen dat andere mensen in huis hier misbruik van maken, dan kun je de Persoonlijke verzoeken het beste uitschakelen. Daarnaast is het voor persoonlijke verzoeken vereist om Siri op je iPhone in dezelfde taal in te stellen als op de HomePod. Deze beperking is vooral voor Nederlandse gebruikers wat onhandig, omdat dit dus ook van invloed is op het gebruik van Siri op je iPhone.

https://www.iculture.nl/tips/homepod-herinneringen-notities-berichten

Een interessant detail is dat de HomePod niet alle Siri-opdrachten die je geeft kan uitvoeren. Het is voor de HomePod bijvoorbeeld niet mogelijk om een betaling te versturen of te ontvangen met een betaalapp die met Siri werkt, zoals PayPal of ING. Deze beperking zal waarschijnlijk te maken hebben met het feit dat ook andere mensen in het huishouden Siri op de HomePod kunnen gebruiken.

HomePod en berichtenapps

Maar hoe goed werkt Siri op de HomePod met berichtenapps? Onze ervaringen zijn over het algemeen hetzelfde als met Siri op de iPhone. Het versturen van een bericht via iMessage of WhatsApp gaat net zo snel als dat je van de andere Siri’s gewend bent. Je geeft aan dat je een bericht wil sturen naar een specifiek persoon. De HomePod vraagt vervolgens wat er in het bericht moet staan en leest dit ter bevestiging nogmaals op. Ook nieuwe inkomende berichten kan hij voorlezen. Op dit moment is deze functie voor Nederlandse gebruikers echter nog niet zo handig. Omdat Siri op de HomePod alleen Engels, Duits en Frans kan, begrijpt hij Nederlandse namen niet zo goed. Je kan dus alleen dingen zeggen als “Send a message to my colleague”, omdat “Send a message to Gonny van der Zwaag” te ingewikkeld is. Het betekent ook dat je alleen Engelstalige, Duitstalige of Franstalige berichten kunt versturen. Mocht dit voor jou geen probleem zijn, dan werkt dit op zich prima op de HomePod.

HomePod review: HomePod op bijzettafeltje

HomePod en privacy
Ook belangrijk om nog even te noemen is de privacy van Siri-commando’s. De HomePod neemt lokaal steeds een paar seconden audio op en gooit die lokale opnames meteen weer weg als er geen ‘Hey Siri’ heeft geklonken. Pas wanneer je ‘Hey Siri’ zegt wordt de gesproken opdracht versleuteld en anoniem verstuurd naar Apple. Apple gebruikt dit om de spraakalgoritmes te trainen, maar weet niet dat de data van jou afkomstig is. Je kunt Siri op elk moment met spraakopdracht uitschakelen.

Siri en muziek: alleen voor Apple Music

De belangrijkste reden om de HomePod te bedienen met Siri is voor het afspelen van muziek. Het grootste obstakel daarbij is dat je een abonnement op Apple Music of iTunes Match moet hebben en dat het niet werkt met Spotify of andere muziekdiensten.

In combinatie met Siri kun je nagenoeg alles doen rondom het afspelen van muziek. Je kan een specifieke artiest opvragen, een nummer starten, je eigen afspeellijsten afspelen of een Apple Music-radiostation door je huiskamer laten knallen. Zolang de muziek in Apple Music beschikbaar is (of in je iTunes Match-bibliotheek staat), kun je het afspelen via Siri. Daarnaast kun je informatie opvragen over een specifiek nummer, zoals uit welk jaar het afkomstig is of van welke artiest een nummer is. Spreekt een liedje je wel aan, dan kun je ook aan Siri vragen om meer nummers van deze artiest af te spelen.

Naast het aansturen van muziek, werkt Siri ook voor het toevoegen van nummers aan je eigen bibliotheek. Speelt er een liedje waar je gek van bent, dan voeg je het met één commando toe aan je eigen bibliotheek. Het gebruik van Siri in combinatie met het afspelen van muziek werkt erg goed, al zijn er nog wel wat haken en ogen. Omdat Siri op de HomePod alleen nog in andere talen werkt, is het afspelen van muziek van Nederlandse artiesten nog wat lastig. Vragen naar muziek van Marco Borsato is nog te doen, maar het nieuwe album van De Jeugd van Tegenwoordig afspelen is een no-go omdat Siri de naam niet begrijpt.

HomePod review: HomePod op houten tafel

In onze test gebruikten we vooral Siri voor het starten van de muziek, omdat dat simpelweg sneller is dan je iPhone uit je broekzak halen en het juiste nummer opzoeken. Het is dan ook echt een tegenvaller dat alleen Apple Music werkt in combinatie met Siri. Je kunt Spotify wel gebruiken met AirPlay, maar we vinden dit veel minder handig dan een nummer starten met Siri. Je mist een vrij essentiële functie van de ‘slimme’ HomePod als je muziek alleen via AirPlay kunt afspelen.

Bekijk ook
HomePod en Spotify: dit kun je ermee

HomePod en Spotify: dit kun je ermee

De HomePod werkt goed samen met de muziekdiensten Apple Music en Deezer, maar je kan de speaker ook gebruiken voor het afspelen van muziek in Spotify. Wat kun je allemaal doen met Spotify op de HomePod? Wij zetten alle mogelijkheden voor je op een rij.

Ook misten we bij het luisteren naar muziek soms een schermpje, waarop je iets zou kunnen aflezen. In ongeveer 95% van de gevallen werd een commando goed herkend, maar het is jammer dat je bij een verkeerd begrepen oproep niet kunt checken wat de HomePod heeft verstaan, zodat je je uitspraak wat kunt corrigeren. Zowel Amazon Alexa als de Google Assistant kunnen in hun respectievelijke apps een geschiedenis tonen wat de slimme speaker verstaan heeft. Het wordt tijd dat Apple met een gelijkwaardige Siri geschiedenis-functie komt.

Bekijk ook
Opinie: Apple moet meer inzicht geven in wat Siri verstaan heeft

Opinie: Apple moet meer inzicht geven in wat Siri verstaan heeft

Om het gebruik van Siri makkelijker te maken, moet Apple meer inzicht geven wat Siri verstaan heeft. Met een handige geschiedenisfunctie kun je makkelijk door je opgegeven Siri-commando’s bladeren.

HomePod met HomeKit

De HomePod werkt ook samen met HomeKit, Apple’s eigen domoticasysteem voor thuis. Mocht je nog geen woninghub voor HomeKit hebben, dan lost de HomePod dit voor je op. De HomePod staat standaard ingeschakeld als woninghub en gek genoeg kun je dat niet uitschakelen. Bij de iPad en Apple TV kan dat wel. In de praktijk geeft dit echter geen problemen, tenzij je de HomePod op jouw account instelt en ergens anders gebruikt dan in je eigen huis. Dit kan de automatiseringen wat in de war schoppen, omdat de fysieke locatie van de HomePod anders is dan de locatie van jouw HomeKit-huis.

Daarnaast gebruik je Siri op de HomePod ook voor het aansturen van je HomeKit-accessoires. Dit werkt voor Nederlandse gebruikers verrassend goed, omdat de HomePod overweg kan met de namen die jij zelf aan je kamers gegeven hebt. De HomePod werkt dus met vragen als “Turn on the lights in woonkamer” en “What’s the temperature in kantoor”. Siri spreekt de namen dan wat merkwaardig uit, maar begrijpt je opdracht wel. Een positieve meevaller dus voor mensen die de HomePod nu al in huis halen.

De HomePod verschijnt net als ieder ander HomeKit-accessoire in de .

“>Woning-app van Apple. Met een druk op de HomePod-knop in Woning-app start of pauzeer je de muziek. Andere opties voor de HomePod zelf met HomeKit zijn er echter niet. Je kan de HomePod niet meenemen in de automatiseringen van je HomeKit-accessoires en dat is jammer. Wil je alle lichten uitzetten en de muziek stoppen met een enkele Welterusten-scène, dan kan dat dus niet. Het is ook niet mogelijk om de muziek te laten stoppen zodra je van huis weg gaat. We vinden dat een serieuze misser voor mensen die hun huis graag willen automatiseren.

HomePod gebruiken met de tv

Sonos heeft in haar assortiment meerdere speakers die geschikt zijn als televisiespeaker, zoals de Playbar, Playbase, de Sub en de Beam. Kun je de HomePod ook als televisiespeaker gebruiken? Het antwoord op die vraag is ja en nee. De HomePod heeft geen externe aansluitingen, dus je kunt hem niet bedraad met je televisie verbinden. Zoals we ook al eerder zeiden, ontbreekt de functie om de HomePod als Bluetooth-speaker te gebruiken, waardoor draadloos ook geen optie is. Toch is er één manier om de HomePod wel als speaker voor je televisie te gebruiken: in combinatie met de Apple TV. De HomePod en de Apple TV werken samen, want je kan via de Apple TV-instellingen de HomePod selecteren als bron voor audio-uitvoer. Dat betekent dat al het geluid dat door je Apple TV uitgestuurd wordt, uit de HomePod klinkt. Op die manier kijk je dus YouTube of Netflix op je televisie met geluid via de HomePod. We hebben dit ook getest in combinatie met een Knippr-abonnement, de inmiddels gestopte televisiedienst met een eigen Apple TV-app. Het werkt echter met elke Apple TV-app, waaronder die van NLZiet.

Bekijk ook
Zo koppel je de HomePod met een Apple TV voor Dolby Atmos en surroundgeluid

Zo koppel je de HomePod met een Apple TV voor Dolby Atmos en surroundgeluid

Wil je de HomePod met een Apple TV gebruiken? In deze tip lees je hoe je beide apparaten koppelt. Je kunt geen spraakopdrachten voor de Apple TV geven via de HomePod en apps opstarten, maar je kunt wel de HomePod als speaker voor de tv gebruiken. Met de Apple TV 4K wordt je HomePod zelfs een Dolby Atmos-speaker met surroundgeluid.

In principe werkt dit goed. Het geluid van de HomePod is veel indrukwekkender dan van de meeste standaard televisiespeakers. Een flink nadeel is echter wel dat de plaatsing van de HomePod in je woonkamer zo bepalend is. Als je op de bank zit en tv-kijkt, is het wat gek dat het geluid afkomstig is van de HomePod, die niet altijd naast je televisie staat. Dit kun je oplossen door de HomePod ergens anders te plaatsen, bijvoorbeeld tussen jou en de televisie in, maar dat is verre van ideaal. Een iets duurdere oplossing is een tweede HomePod kopen en deze in te stellen als stereo-optie. Je creëert daarmee een betere geluidsopstelling. Toch vinden we de mogelijkheden van de HomePod als televisiespeaker te beperkt, vooral doordat je hem niet rechtstreeks aan een televisie kan koppelen.

HomePod review: HomePod op tafel

Alternatieven voor de HomePod

Twijfel je nog over de HomePod, dan vind je als Apple-gebruiker eigenlijk geen andere slimme speaker die zo goed samenwerkt met je Apple-producten. De meest voor de hand liggende slimme speaker-alternatieven zijn momenteel die van Sonos (en dan specifiek de Sonos One), Google Home en Amazon Echo. Alledrie hebben we al langere tijd getest, zodat we goed konden vergelijken.

Wat audiokwaliteit betreft komt Sonos het meest in de buurt. Zeker als je twee Sonos One-speakers koopt, krijg je een geweldig stereogeluid voor de prijs van één HomePod. Deze speakers werken al met Alexa en binnenkort hopelijk ook met Google Assistant en uiteindelijk wellicht zelfs Siri. Zoek je een slim multiroomsysteem met goed geluid, dan ben je eigenlijk met Sonos beter uit. Ook omdat je bij Sonos meer keuze hebt uit speakers van verschillend formaat.

Zoek je een slimme speaker en gaat het vooral om wat hobby’en, dan kun je net zo goed de budgetmodellen van de Alexa Echo of Google Home in huis halen. Die zijn namelijk beduidend goedkoper en geven je ook een goed inzicht wat je met zo’n slimme speaker zoal kunt doen, zeker als je Spotify-gebruiker bent. Wat je mist is de nauwe integratie met Siri en Apple Music. We merkten dat Alexa over meer skills beschikt, vaardigheden en opdrachten die samenwerken met externe diensten. Google was daarentegen weer wat beter in het beantwoorden van allerlei kennisvragen. De HomePod is overall een betere muziekspeaker, maar is als virtuele assistent minder slim dan de concurrentie. En dat is toch een belangrijk onderdeel van Apple’s propositie.

Belangrijk om je te realiseren is dat alle speakers alleen werken met de eigen assistent: op de HomePod alleen Siri, op de Amazon-speakers alleen Alexa en op de Google-speakers alleen de Google Assistant. Juist daarom is Sonos zo veelbelovend, want zij zijn van plan om alle drie assistenten te ondersteunen en op termijn zou de Sonos One wel eens tot de meest veelzijdige oplossing kunnen uitgroeien.

Bekijk ook
Review: Sonos One, in 2020 nog steeds de beste goedkope Sonos

Review: Sonos One, in 2020 nog steeds de beste goedkope Sonos

Review van de Sonos One, de eerste Sonos-speaker met spraakbediening via Alexa, Google Assistent én Siri. Dat geeft je extra veel keuze, maar er zitten ook nog wel wat beperkingen aan. Wat kun je wel met deze nieuwe speaker? Dat lees je in onze uitgebreide Sonos One-review!

Voor wie is de HomePod bedoeld?

Sonos lijkt na de aankondiging van de HomePod wat zenuwachtig te zijn geworden en probeert mensen ervan te overtuigen dat je met twee Sonos One-speakers een beter stereogeluid hebt. Wij hebben zelf niet de indruk dat Apple met de HomePod van plan is om gebruikers van Sonos af te pakken. Sonos is veel meer gericht op multiroom en het gemak van audio in je hele huis, overal dus. Terwijl je met Apple’s HomePod op één plek goed geluid hebt.

HomePod review: HomePod op zitbank

Apple lijkt ook niet van plan om met de HomePod de liefhebbers van high-end audio aan te spreken, dus mensen die minimaal een 5.000 euro kostende hifi-installatie thuis hebben staan. Het zou oneerlijk zijn om de HomePod daarmee te vergelijken, alleen al vanwege het prijsverschil en omdat de insteek heel anders is. De HomePod moet niet alleen muziek afspelen, maar ook slim zijn en antwoord kunnen geven op spraakopdrachten. Om dezelfde redenen kun je een Apple Watch niet vergelijken met een Rolex. Het beoogde publiek is totaal anders.

Voor wie is de HomePod dan wel? Nu Siri op de HomePod nog niet Nederlands spreekt vinden we het vooral een speaker voor mensen die benieuwd zijn en het geld ervoor over hebben. Een miskoop is het in ieder geval niet: zelfs als het hierbij blijft en Apple de HomePod over anderhalf jaar weer van de markt haalt (zoals bij de iPod HiFi gebeurde), heb je nog steeds een uitstekende AirPlay-speaker. Vanwege de hoge prijs zal de HomePod net als de Apple TV ook niet zo snel een massaproduct worden. We verwachten dat de HomePod de komende drie jaar vooral een product zal zijn dat je bij verstokte Apple-liefhebbers zult zien. En daarnaast bij een groep minder fanatieke Apple-gebruikers die een goede speaker zoeken voor hun kleine appartement of voor een ruimte zoals de keuken.

De HomePod is voor mensen die goed geluid willen in een compacte speaker, HomeKit- en AirPlay-onderteuning, Siri-bediening en goede privacyfuncties. De speaker is minder geschikt voor mensen die een Bluetooth-speaker zoeken of een speaker die geschikt is voor een multiroom- of home entertainmentsysteem. Ook niet voor mensen die veel producten en diensten gebruiken die niet door Apple zijn gemaakt, zoals Spotify, Android en Alexa.

Conclusie HomePod review

De HomePod is op een aantal punten indrukwekkend, van het design tot de geluidskwaliteit, zeker voor een kleine speaker van dit formaat. Apple had met de HomePod drie ontwerpdoelen: klein genoeg om overal neer te zetten, makkelijk om in te stellen en te gebruiken en een fantastisch geluid, waar je ‘m ook neerzet. Op al die drie punten is Apple ruimschoots geslaagd. Maar de vraag is of dat genoeg is als je kijkt naar de beperkingen. Heb je een iPhone, Apple Music en HomeKit-accessoires, dan is dit een logische uitbreiding van je Apple-collectie. De HomePod is in dat geval de beste slimme speaker die je op dit moment kunt krijgen, omdat het de enige is die zo nauw samenwerkt met Apple Music en HomeKit.

Maar er zijn ook nadelen, vooral voor mensen die andere muziekdiensten gebruiken zoals Spotify. Je kunt wel streamen met AirPlay, maar je mist allerlei handige spraakfuncties. Verder balen we dat Siri geen onderscheid kan maken tussen meerdere stemmen. Maar we weten ook dat Apple de gewoonte heeft om producten aanvankelijk met beperkingen uit te brengen. Dat gold voor de iPhone (geen 3G, geen GPS, geen knippen en plakken, geen App Store) maar ook voor diverse andere producten zoals de iPod, Apple TV, iPad en Apple Watch. Toch weten ze altijd een grote groep Apple-fans te raken die er al mee aan de slag wil. Apple breidde alle nieuwe productcategorieën snel uit met hardware- en software-updates en groeide uiteindelijk uit tot een toonaangevende speler. Bij de HomePod verwachten we dat ook. De speaker heeft veel potentie. Dankzij de A8-processor en met software-updates kan de HomePod uitgroeien tot een perfecte slimme speaker.

Score

8.1

Apple HomePod

Apple HomePod

$349

Voordelen +

  • Geweldig geluid
  • Mooi design
  • Hoorbare en zichtbare feedback van Siri
  • Hé Siri werkt ook op grotere afstand en bij luide muziek
  • Veel potentie dankzij toekomstige updates
  • Veel technologie, maar daar hoef je je niet druk over te maken
  • Ondersteuning voor HomeKit

Nadelen -

  • Keuze uit één formaat
  • Alleen zinvol voor mensen met veel Apple-producten
  • Niet te gebruiken als Bluetooth-speaker
  • Geen ondersteuning voor andere assistenten zoals Alexa (geldt ook voor Amazon en Google)
  • Werkt qua muziekdiensten vooral (alleen) goed met Apple Music

HomePod kopen

Wil je na het lezen van deze review de HomePod kopen? Lees dan waar je rekening mee moet houden en hoe je de HomePod in Nederland krijgt.

Prijzen HomePod (2023)

https://www.iculture.nl/apple-accessoires/homepod/kopen

Informatie

Laatst bijgewerkt
mei 2024