Apple probeert met artiesten zoals Taylor Swift exclusieve deals te sluiten voor de muziekdienst die ze deze zomer willen lanceren. Dergelijke deals zouden nieuwe gebruikers moeten aantrekken in een markt die al behoorlijk druk bevolkt is. Dat juist Taylor Swift daarbij wordt genoemd, is treffend: de 24-jarige popster haalde onlangs haar muziek weg bij Spotify omdat het te weinig opleverde. Artiesten krijgen door de opkomst van streaming muziekdiensten veel minder geld (€).
Het aantal professionele muzikanten in de VS is in tien jaar tijd gedaald van 50.000 naar 30.000. Dat komt niet alleen door streaming muziekdiensten, maar ook door de toenemende uitwisseling van gratis muziek. Nieuwe diensten zoals Tidal zouden daar iets aan moeten doen. Tidal biedt artiesten een vergoeding tot wel $3 miljoen en 3 procent aandeel in het bedrijf, als ze exclusieve content aanbieden en de dienst promoten bij hun fans. Apple is van plan daar een nieuwe muziekdienst gebaseerd op Beats Music tegenover te stellen. Behalve met Taylor Swift zou zijn gesproken met Florence and the Machine en tientallen anderen.
Tientje per maand
Volgens Bloomberg wil Apple twee abonnementen voor het vernieuwde Beats Music aanbieden: $9,99 en $14,99. Het duurste abonnement is bedoeld voor het hele gezin, zodat meerdere mensen er gebruik van kunnen maken. Beats Music had eerder al soortgelijke afspraken met een Amerikaanse provider. Apple nam vorig jaar Beats Music over, maar heeft er nog geen eigen draai aan gegeven. De verwachting is dat Apple tijdens WWDC 2015 gaat aankondigen wat ze precies met Beats Music willen gaan doen. Beats zou standaard onderdeel gaan worden van iOS, volgens geruchten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik ben benieuwd. De reden waarom ik nu nog altijd muziek koop via iTunes is omdat de muziek dan voor altijd van mij blijft. Wanneer ik stop met betalen voor Spotify blijf ik achter met niets.
Dat zal nu niet gaan veranderen, maar misschien dat ik het dan toch een keer ga overwegen.
De dienst zal trouwens eerst wel weer jaren lang in heel veel landen behalve Nederland beschikbaar komen.
het verdienmodel is gewoon veranderd. Je moet als artiest nu weer echt doen wat hoort om geld te verdienen; je vak uitoefenen door op te treden en muziek te maken. In plaats van achterover leunen en kijken hoeveel mensen je kopietjes van je gemanipuleerde opname kopen. Die tijd is voorbij. Gelukkig.
En zo’n over het paard getild kind als Taylor Swift is helemaal walgelijk. €64 miljoen verdiend in 1 jaar en dan zeggen dat je ‘kunst’ (kopietjes van gemanipuleerde opnames) niet genoeg betaald wordt op Spotify. Teiltje graag
(Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.
@MoBieler: 100% mee eens! Artiesten (en voetballers en acteurs en …) worden zó overgewaardeerd. Hoop ook inderdaad dat dit iedereen weer enigszins met beide voeten op de grond plaatst…
Apple: lekker op tijd in de streaming business !
Succes met dit soort business partners (Swift, De Dré) van het type snelle geld maar weinig held.
Ik kijk alleen maar naar aanbod dus blijf lekker bij Spotify
Ik denk dat het probleem eerder bij het verdienmodel van de gevestigde muziek-orde en hun politiemacht zit. Alleen maar blind naar dollartekens staren heeft zijn tijd langzaamaan wel gehad. Ik vraag me alleen af of ze het door hebben 😉
@Knarf: Ben ik niet met je eens. Hebben een ongelofelijk zwaar leven waar jij niet zomaar mee zou willen ruilen, dus overgewaardeerd, nee dat vind ik niet.
@Brian: Dat dacht ik ook altijd. Ik heb vooral mooie klassieke muziek gekocht op iTunes en het zit fijn in de Cloud, maar ik zit hiermee wel aan Apple vast, tenzij ik het op een externe schijf weet te krijgen. De muziek is dus een beetje van mij en een beetje van Apple.
@Karin: Wat een onzin. Met iTunes downloads kun je gewoon alles wat je wil
Exclusieve deals zijn leuk voor de marketing van Apple, maar natuurlijk waardeloos voor de consument.
Als gebruiker ben je er immers bij gebaat dat het aanbod van je muziekdienst zo groot mogelijk is, want anders moet je meerdere abonnementen gaan afsluiten.
@online: ‘ongelofelijk zwaar leven’… mag ik hier even smakelijk om lachen? 😉