Apple: ‘Toegang tot data op nieuwere iPhones onmogelijk’
Apple heeft benadrukt dat ze iPhones niet kunnen ontgrendelen op verzoek van overheidsinstanties. Dat geldt “in de meeste gevallen, nu en in de toekomst”, schrijven juristen van Apple aan een Amerikaanse districtsrechter.

Volgens Apple zorgt de volledige encryptie in iOS 8 en iOS 9 ervoor dat niemand toegang krijgt tot de data op het toestel, zelfs Apple niet. Alleen als je over de juiste pincode beschikt kun je de data raadplegen. De telefoon die het Amerikaanse Ministerie van Justitie wil laten onderzoeken, is echter voorzien van iOS 7. Apple gaf toe dat ze daarbij wel de mogelijkheid hebben om “bepaalde soorten onversleutelde data” te achterhalen, zoals e-mail, agenda-afspraken en data uit apps van derden. Tegelijk gaf Apple aan dat ze bij voorkeur dergelijke data alleen afgeven als ze ertoe gedwongen worden. Anders zou het vertrouwen dat klanten in Apple hebben in gevaar kunnen komen.
Apple schreef deze woorden aan rechter James Ornstein, die in eerdere gevallen tegenstander bleek van overheidscontrole. Hij gaf eerder bijvoorbeeld aan, dat hij niet de macht had om Apple te dwingen tot samenwerking. Het ministerie van Justitie was het daar niet mee eens.
Sinds de onthullingen van Edward Snowden heeft Apple het thema privacy regelmatig in de mond genomen. Ook onlangs benadrukte Tim Cook weer dat privacy belangrijk is en dat je gegevens veilig zijn bij Apple.
Apple is tegen Cybersecurity Information Sharing Act
Apple heeft ook een verklaring uitgegeven, waarin ze aangeven tegen de Cybersecurity Information Sharing Act (CISA) te zijn. Dit is beoogde wetgeving waarover de Amerikaanse Senaat de komende dagen moet stemmen. “We steunen het huidige CISA-voorstel niet”, vertelde een woordvoerder van Apple aan de Washington Post. “Het vertrouwen van onze klanten betekent alles voor ons en we geloven niet dat beveiliging ten koste moet gaan van hun privacy.”
CISA maakt het voor bedrijven mogelijk om informatie over cyberdreigingen te delen met elkaar en met de overheid. Tegenstanders vinden dat de privacy van burgers in gevaar komt en dat het overheden vergaande rechten geeft om persoonlijke data te bekijken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Toegang geven tot je gsm betekend het einde aan je privicay
Hoe zit het dan met het feit dat Apple alles wat jij tegen Siri zegt analyseert?
Simpel. Alles wat je tegen Siri roept wordt naar apple gestuurd voor analyse. Die data is gewoonweg niet ‘veilig’. Dus als je vraagt waar je je schoonmoeder het beste kunt onthoofden, kun je in problemen komen….
Waar dit artikel over gaat is alle data die OP je telefoon staan. Alle data is versleutelt met een key die Apple niet heeft.
Dit is goed nieuws.
Ben ik naïef als ik dit echt geloof?
Niet waar. Eerst en vooral wordt geluid niet constant doorgestuurd om “hey Siri” te activeren. Pas wanneer deze woorden worden uitgesproken wordt je stem doorgestuurd naar Apple servers. Maar wat je gezegd hebt is, wordt niet bewaard op een manier die te linken is aan jouw toestel of je persoon. Er wordt gebruik gemaakt van randomized identifiers.
Ik zou eerder zeggen dat je naïef bent als je denkt dat je deze zekerheid ook bij Androidtelefoons hebt (een paar uitzonderingen daargelaten) hebt. Lees meer in de iOS Security Guide (PDF, 586 KB)
Niets is zeker…, Zelfs dat niet…
Over 20 jaar zal er best iets kunnen uitkomen als: Apple had wel de sleutel…Maar tot die tijd weten we t nooit 100% zeker.
Het enige wat zeker is is het onzekere 🙂 gewoon alles met twijfel benaderen dan worden die grijze cellen zeker scherper.