De hoorzitting voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is afgelopen en zowel de FBI als Apple hebben hun standpunten duidelijk kunnen maken. Het leverde 5,5 uur interessante beelden op en er kwamen talloze feitjes boven tafel die met privacy en afluisteren te maken hebben. Bijvoorbeeld: hoe snel reageert Apple als ze een verzoek krijgen om mee te helpen in een onderzoek? “Binnen een uur”, vertelde Apple’s hoofdjurist Bruce Sewell.
Een van de dingen die ons opviel, was dat Sewell al na een paar seconden zijn iPad aan de kant schoof en nogal geïrriteerd een map met een papieren versie van zijn speech erbij pakte:
Video via Cult of Mac
Mogelijk ging de iPad in slaapstand en wilde Sewell niet voor het oog van de camera’s zijn iPad ontgrendelen.
Wat kan de FBI nu eigenlijk?
Er werden tijdens de hoorzitting geen grote nieuwe onthullingen gedaan, maar dat werd ook niet verwacht. Beide partijen hadden vooraf al een document met standpunten ingeleverd, waar de commissieleden op mochten schieten. Ben je geïnteresseerd in privacy en hoe de FBI en Apple daarmee omgaan, dan is het zeker de moeite om de hoorzitting te bekijken. We ontdekten bijvoorbeeld hoeveel informatie de FBI nu eigenlijk kan achterhalen als je een pincode op je toestel hebt ingesteld (vrijwel niets) en of ze zonder hulp van Apple de informatie op het toestel nog kunnen achterhalen (nee). Wel beschikt de FBI over metadata, als je het toestel bijvoorbeeld gebruikt om te telefoneren: ze weten hoe laat en met wie je belt, maar ze weten niet waar het gesprek over ging.
Apple heeft een team dat bij noodsituaties meteen ingrijpt
Aan de kant van Apple was ook interessante informatie te horen. Apple’s jurist Bruce Sewell kreeg de vraag hoe snel Apple bij een noodsituatie kan reageren op een verzoek om hulp van de overheid. Dat blijkt binnen een uur te zijn, zo blijkt uit eerdere gevallen. Apple heeft speciale noodprocedures om snel te kunnen reageren bij calamiteiten en er zit een team klaar (onder leiding van Sewell) die in dit soort gevallen 24 uur per dag inzetbaar is. Zo hielpen ze meteen toen Malaysia Airlines-vlucht 370 van de radar was verdwenen.
Sewell kreeg de vraag hoe Apple zou reageren als er aanwijzingen op een iPhone zouden staan dat er een nucleaire aanslag gaat plaatsvinden. Sewell reageerde dat Apple meteen zou proberen om “alle data rondom die telefoon” te achterhalen. Dat deden ze bijvoorbeeld toen een kind zoek was geraakt en ook nadat vlucht 370 van Malaysia Airlines in 2014 spoorloos was.
Sewell (op ca. 3:13 uur in de video):
Toen het Malaysia Airlines-vliegtuig neerging, binnen een uur nadat het vliegtuig vermist was verklaard, waren Apple-medewerkers samen met mobiele providers wereldwijd, de luchtvaartmaatschappijen en de FBI bezig om een ping te krijgen. Om te zorgen dat we op een of andere manier konden achterhalen waar dat vliegtuig was.
Alleen ‘data rondom de telefoon’
Apple zou in zo’n geval alle beschikbare noodprocedures inschakelen om de FBI te helpen. Daarmee beantwoordde Sewell eigenlijk niet de vraag van het commissielid, namelijk: “Als er een terrorist is die de locatie van een nucleaire bom op zijn telefoon heeft staan en die terrorist gaat dood, hoe lang duurt het dan voor Apple om een technologie te ontwikkelen om te achterhalen waar die bom is?” Apple zegt wel mee te helpen en alle data “rondom een telefoon” te verzamelen, maar de informatie op de telefoon zelf achterhalen ze niet.
Apple moest samen met de FBI getuigen voor de House Committee on the Judiciary. Doel van de hoorzitting was om te achterhalen welke argumenten beide partijen aanvoeren voor hun standpunten. De FBI wil dat Apple toegang geeft tot informatie op de iPhone van een terrorist, terwijl Apple van mening is dat ze daar niet aan mee hoeven te werken. Doen ze dat wel, dan komt de privacy van andere gebruikers ook in gevaar.
Meer over de FBI-zaak lees je in ons dossier:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Op welke Apple-events kun je in 2025 rekenen? Dit zijn onze verwachtingen (14-01)
- iCulture peilt: naar welke nieuwe Apple-producten van 2025 ben jij het meest benieuwd? (10-01)
- Apple betaalt in rechtszaak, maar benadrukt: bij Siri draait alles om privacy (09-01)
- Vanaf 3 februari kun je weer meedoen aan Apple's Swift Student Challenge (08-01)
- Apple's verlengde retourtermijn voor de feestdagen is bijna voorbij (07-01)
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.
- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Reacties: 22 reacties