Apple ontkent achterdeurtjes te hebben gemaakt

Apple ontkent dat ze achterdeurtjes in iOS hebben gemaakt en met overheden samenwerken om persoonlijke data te kunnen onderscheppen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

surveillance-cameraApple ontkent dat ze ooit met overheden hebben samengewerkt om achterdeurtjes te creëren. De reactie volt op beweringen van Jonathan Zdziarski, waar we eerder over schreven. Zdziarski liet op een conferentie zien, dat er een aantal manieren zijn waarop overheidsinstellingen toegang kunnen krijgen tot persoonlijke data op je iPhone of iPad. De website iMore deed navraag bij Apple en kreeg te horen dat er nooit is samengewerkt met overheden:

As we have said before, Apple has never worked with any government agency from any country to create a backdoor in any of our products or services*.


In dezelfde reactie gaf een Apple-woordvoerder aan dat de diagnostische systemen waar Zdziarski naar refereert, zodanig zijn ontworpen dat de privacy en de beveiliging niet in gevaar komen. Dat er toch informatie uit te lezen is, is bedoeld voor ontwikkelaars en IT-afdelingen van bedrijven, die technische problemen moeten kunnen onderzoeken. Maar de gebruiker moet daarvoor wel toestemming geven, voordat iemand toegang heeft tot een beperkte hoeveelheid diagnostische data:

We have designed iOS so that its diagnostic functions do not compromise user privacy and security, but still provides needed information to enterprise IT departments, developers and Apple for troubleshooting technical issues. A user must have unlocked their device and agreed to trust another computer before that computer is able to access this limited diagnostic data. The user must agree to share this information, and data is never transferred without their consent.

Zdziarski zegt, dat buitenstaanders informatie van iOS-apparaten kunnen halen. Dat werkt als volgt: als je je iPhone of iPad met iTunes op de desktop verbindt, moet je sinds iOS 7 aangeven dat je de computer vertrouwd. Er wordt dan een pairing record aangemaakt, zodat je in de toekomst niet steeds opnieuw toestemming hoeft te geven. Volgens Zdziarski kan iemand die fysieke toegang heeft tot de computer het pairing record achterhalen, verbinding maken met het toestel en daarna persoonlijke informatie eraf halen. Er kan ook op afstand een logboek van apparaten worden afgelezen. Volgens Zdziarski werkt het ook als je je iPhone koppelt met een accessoire waarmee geknoeid is, bijvoorbeeld een dock.

zdziarski-presentatie

De beweringen van Zdziarski deden nogal wat stof opwaaien. Hij benadrukte daarom in een latere verklaring dat er geen reden was tot paniek en dat hij niet beweerde dat Apple samenwerkte met de NSA. Wel houdt hij het voor mogelijk dat de NSA bepaalde technieken gebruikt die hij in zijn presentatie uiteenzette.

* Vanwege de subtiliteit van de woordkeuze hebben we de quotes van Apple niet vertaald. Openingsfoto via Frédéric Bisson, Flickr CC.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.