De FBI-zaak rond San Bernardino zal zich nog wel even voortslepen, maar ondertussen heeft Apple wel een mooie andere overwinning geboekt. Een rechter in New York heeft geoordeeld dat de eeuwenoude All Writs Act niet kan worden gebruikt om Apple te dwingen de iPhone in een drugszaak te ontgrendelen, zodat de FBI de inhoud van het toestel kan doorzoeken.

De beslissing komt op een cruciaal moment: de dag voordat een hoorzitting plaatsvindt over een soortgelijke zaak in Californië, waarbij de rechter wil dat Apple een iPhone toegankelijk maakt voor de FBI. Op 1 maart vindt de hoorzitting plaats voor het Amerikaanse Congres.
Rechter James Ornstein oordeelde op maandag dat Apple niet mee hoeft te werken aan de drugszaak in New York. De rechter laat echter de vraag open of de overheid bedrijven zoals Apple kan dwingen om mee te werken. Ornstein laat dat oordeel over aan de wetgevende macht, die moet beoordelen of er onder de huidige technologische en culturele omstandigheden nog met de All Writs Act kan worden omgesprongen. De wet is immers in de achttiende eeuw ontstaan, toen de betrokkenen nog geen idee hadden onder welke omstandigheden we vandaag de dag zouden leven.
Apple is van plan om op dinsdag 1 maart een soortgelijke redenering te volgen als ze hun standpunten uiteenzetten over de FBI-zaak.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple geeft je 10% korting op accessoires bij inlevering van je oude apparaat (van welk merk dan ook) (16-04)
- Apple werkt aan verbeteringen voor Apple Intelligence: zo gaat Apple dat doen (15-04)
- Apple is voor het eerst grootste smartphoneverkoper ter wereld in eerste kwartaal (dankzij deze iPhone) (15-04)
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
- Gerucht: 'Apple Intelligence-versie van Siri komt nog dit najaar' (14-04)
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.

- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Betere timing kan niet! Goed voor Apple en voor de privacy voor ons allen.
Lijkt me terecht maar de twee zaken zijn niet met elkaar te vergelijken. Drugszaak of terrorisme verschilt nogal van elkaar qua zwaarte van de zaak.
@WvB22: Het gaat hier niet om welk delict er is gepleegd. Het gaat erom of Apple moet meewerken tbv de FBI om toegang te krijgen tot gegevens op een telefoon. En dan is het antwoord dus “nee, niet nu en niet nooit.”
Erg fijn en mooi deze overwinning voor Apple!
Alleen niet alle rechters zijn het eens met deze rechter. Wat zal de rechter van suprême court? (Als deze zaak in suprême court komt.)