Apple moet half miljard dollar betalen in patentzaak

532,9 miljoen dollar: dit is het bedrag dat Apple moet betalen aan Smartflash, een patenttrol in Amerika die ook achter ontwikkelaars aanzit. Het volgende doelwit: Samsung.
Bastiaan Vroegop -

Rechtszaak AppleApple moet 532,9 miljoen dollar betalen in een rechtszaak tegen het Amerikaanse Smartflash LLC. Dit schrijft Bloomberg Business. Apple heeft volgens de jury drie patenten van het bedrijf geschonden in de App Store. Het gaat om patenten op het gebied van digitaal rechtenbeheer, dataopslag en het beheer van toegang via betaalsystemen.


Smartflash eiste eerst 852 miljoen dollar in de patentzaak, terwijl Apple dacht dat er niet meer dan 4,5 miljoen dollar geëist kon worden. Een jury heeft het boetebedrag uiteindelijk vastgesteld op 532,9 miljoen dollar. Volgens Smartflash zouden een aantal apps in de App Store de patenten schenden – waaronder Coin Dozer en 4 Pics 1 Movie. Smartflash had een aantal ontwikkelaars ook aangeklaagd, maar inmiddels heeft iedereen geschikt. Alleen de zaak met Apple stond nog open. Hierna wil Smartflash achter Samsung aan gaan.

De patenten van Smartflash zijn zeer breed in opzet: met de patenttekst zou het bedrijf in feite patent hebben op de online verkoop van digitale goederen. Naast de patenten lijkt het bedrijf ook helemaal niks te hebben. Smartflash zou geen producten maken en heeft ook geen werknemers. Volgens Apple-woordvoerder Kristin Huguet wil Smartflash alleen maar misbruik maken van het patentsysteem om royalties van Apple te bemachtigen:

"We weigerden dit bedrijf te betalen voor ideeën waar onze werknemers jaren over hebben nagedacht. Helaas moeten we dit uitvechten in de rechtbanken."

Smartflash lijkt een zogeheten patenttrol: een niet-bestaand bedrijf dat met patenten geld probeert te persen uit ontwikkelaars en grote bedrijven. We schreven in het verleden uitgebreid over Lodsys, een vergelijkbare trol die de aanval opende op Rovio, EA, Atari en andere iOS-gamesmakers.

Reacties: 10 reacties

  1. Maakt niet uit of het een ‘niet-bestaand bedrijf dat met patenten geld probeert te persen uit ontwikkelaars en grote bedrijven’ is. Als het geld ze eerlijk toekomt, mag wat mij betreft in die gevallen ook gewoon de regeltjes gevolgd worden.

    Een groot bedrijf als Apple is er tenslotte ook als eerste bij om een bedrijf voor de rechter te slepen en er nog wat extra geld uit te slaan omdat iemand toevallig ook ronde hoekjes voor icoontjes zou gebruiken.

    En omgekeerd, als iemand bij Apple aan de bel trekt wegens het misbruiken van een patent, zou dat dan niet mogen?

  2. Blijf dit echt een domper op innovatie vinden.
    1) welke badmuts geeft dat patenten nou aan iemand 🙁
    2) Rechters hebben dan eigenlijk ook geen drol te zeggen als de wet hierover zo vastligt.
    3) patenten houden innovatie tegen op deze manier. Weer je wat je kunt doen voor die 500M. Wie start patenttrol om minder bedeelden te steunen? Volgens mij is iedereen op de wereld dan in 5 jaar boven de armoedegrens.

  3. @Leon: Ik denk dat je niet helemaal snapt hoe patenttrollen te werk gaan. Meestal zijn het bedrijven die alleen op papier bestaan. Ze maken niets en ze bedenken niets, maar kopen een paar patenten op van mensen of bedrijven die daar vervolgens niets innovatiefs meer mee kunnen doen omdat ze hun patenten, meestal door geldnood, verkocht hebben. Het enige wat ze daarna nog doen is eindeloos rechtszaken voeren tegen mensen of bedrijven waarvan ze het vermoeden hebben dat die een of meer van hun opgekochte patenten schenden. Die mensen of bedrijven moeten vervolgens enorm kapitaalkrachtig zijn om vervolgens nog wat innovatiefs met die patenten te kunnen doen. En de aanklachten zijn meestal vaag en zeer breed en daardoor heel discutabel, maar wanneer ze de eerste zaak hebben gewonnen hebben ze genoeg geld voor een legertje advocaten, waardoor ze zelfs de meest wazige rechtszaken gaan winnen.

    Het Amerikaanse patentsysteem is in beginsel bedoeld om innovatie te stimuleren en intellectueel eigendom te beschermen, maar door de manier waarop het Amerikaanse rechtssysteem werkt, is het vele jaren geleden al stukgemaakt. Ze kunnen het beter totaal afschaffen met terugwerkende kracht, want dit is niet meer te repareren.

  4. @Leon: Exact mijn gedachten.

  5. Patenten zijn zeker wel belangrijk. Als jij een product ontwikkeld en daar een hoop geld in die ontwikkeling steekt en het bedrijf naast je ziet jou product en haalt hem open en maakt hem bijna het zelfde na maar omdat hij een groter bedrijf heeft kan hij hem goedkoper produceren en goedkoper verkopen en koopt niemand meer bij jou. Weg onderzoeks geld en weg bedrijf als je pech hebt.
    Patenten zouden alleen niet verkoopbaar moeten zijn maar wel dat je eventueel licentie geld moet betalen om hem te mogen gebruiken.

  6. Appel patandeert ook van alles

  7. De bedragen zijn absurd hoog!

  8. @katip: Apple is een top bedrijf. Smartflash is een pattentroll.

  9. Konden ze t bedrijf zelf niet beter kopen?

  10. Nou gaan ze piepen. Apple is zelf een grote patenttroll.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.