Negen maanden na de VS is Apple Pay nu ook in een Europees land beschikbaar. In het Verenigd Koninkrijk is Apple Pay zojuist van start gegaan, met medewerking van 8 banken en 250.000 verkooppunten. Gebruikers met een iPhone 6, iPhone 6 Plus of Apple Watch en een geschikte creditcard kunnen er gebruik van maken.

Het gaat om de volgende banken, die meedoen aan Apple Pay: American Express, First Direct, Nationwide, NatWest, Royal Bank of Scotland, Santander en Ulster Bank. Bij de winkelketens zijn ook bekende namen te zien, zoals drogisterijketen Boots en levensmiddelenzaak Waitrose. Ook doen de grote creditcardmaatschappijen VISA en MasterCard mee.
In de toekomst komen er nog meer banken bij. Halifax en Lloyds staan nog in de wachtrij, om dit najaar te worden aangesloten. HSBC haakte op het laatste moment af, ook al staat de bank in de overzichten als officiële launch partner. Bij betalingen tot 20 pond kunnen de Britten meteen ongestoord gaan betalen, via de reeds aanwezige betaalterminals in de winkels. Voor bedragen boven de 20 pond zullen de winkels eerst een software-update moeten doorvoeren. Deze limiet gaat in september omhoog naar 30 pond.
Barclays: eigen polsbandje voor betalingen
Eén grote naam ontbreekt in het rijtje met deelnemende banken: Barclays. Zij hebben een eigen armbandje ontwikkeld met de naam bPay. Als je betalingen wil doen, moet je dit armbandje dragen. De kans op succes is echter niet zo groot: om te kunnen betalen met het bPay-systeem zul je zelf het armbandje (£25), een sleutelhanger (£20) of een sticker (£15) moeten kopen. De betaalchip ziet eruit als een simkaart, die je in één van de genoemde accessoires moet stoppen.
Toch hebben woordvoerders van Barclays gezegd dat ze zeer snel ook Apple Pay willen ondersteunen.
Lees meer in ons: Dossier Apple Pay
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple Pay
Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

- Alles over Apple Pay
- Apple Pay FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
- Apple Pay vergelijken
- Apple Pay instellen: zo doe je dat
- Apple Pay gebruiken: zo betaal je ermee
- Apple Pay op Apple Watch
- Problemen met Apple Pay
- Apple Pay in het ov
- Express-ov met Apple Pay
- Apple Pay en privacy
- Apple Pay-transacties bekijken
- Meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen
- Apple Pay blokkeren
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- De beste Apple Pay tips
Eerste stap is gezet in Europa. Wie volgt?!
Waarschijnlijk Duitsland denk ik.
Kan ik mij niet voorstellen. De Duitsers betalen volgens mij nog veel liever contant dan met bankpas. Ook is het marktaandeel van iPhones beduidend kleiner in Duitsland, met als gevolg een geringe marktpenetratie. In veel winkels kun je ook niet met creditcards betalen, terwijl Apple Pay gebruik maakt van dezelfde protocollen. Ook zal er vast wel voldoende regelgeving in Duitsland zijn die dat allemaal gaat vertragen. Dat gaat daar nog veel langer duren dan elders.
Nederland en de Noordse landen misschien. Maar ik denk dat Apple Pay eerst in andere wereldlanden gaat uitbreiden, vooraanstaand Canada. Misschien Japan ook nog wel.
@Tevilnelg: ik denk zelf dat Griekenland de volgende is.
Ik ga vanmidding langs Tesco en kijken of ik mijn AMEX kan gebruiken (aangezien Llyods bij de 2e lading zit) 🙂
De uitrol van Apple Pay gaat echt zo traag. Het duurt spijtig genoeg erg lang om overeenkomsten te sluiten met banken en winkels van zo veel landen…
Er is meer inspanning vereist anders hebben we Apple Pay in 2020 pas.
Ik heb al vaker gehoord dat er in de Eurozone ook juridische problemen zijn en dat Apple er weinig interesse in heeft om daar vaart achter te zetten.