Apple publiceert open source Darwin-code voor OS X El Capitan

Apple heeft open source-componenten (Darwin) van OS X El Capitan beschikbaar gesteld, zodat ontwikkelaars kunnen bekijken hoe Apple de bestaande open source-code heeft aangepast voor OS X.

Nee, Apple heeft niet El Capitan volledig open source gemaakt. Wat ze wel hebben gedaan is de open source-componenten die deel uitmaken van OS X (beter bekend als Darwin) vrijgegeven, zodat iedereen ze kan bestuderen. Dat doen ze al sinds 2000 voor alle eerdere releases van OS X. Het bestaat uit code ontwikkeld door Apple en code die is afgeleid van BSD, NeXTSTEP en andere vrije softwareprojecten. Darwin bevat de belangrijkste componenten waaruit OS X en iOS zijn gebaseerd. Het publiceren is een voorwaarde om de code te mogen gebruiken; dat is in de licentie geregeld.


iMacs met El Capitan

OS X gebruikt open source-componenten

Gisteravond verscheen OS X 10.11.2 voor iedereen, maar de gepubliceerde code heeft betrekking op El Capitan in het algemeen. De publicatie bestaat uit meerdere mappen met bestanden. Samen vormen ze Darwin, het Unix-gebaseerde besturingssysteem waarop OS X is gebaseerd. De componenten die Apple erbij heeft gemaakt, zijn niet allemaal vrij beschikbaar. Je kunt Darwin niet zomaar installeren, omdat er geen installer aanwezig is. De publicatie is daarom vooral interessant voor mensen die willen weten hoe Apple heeft voortgebouwd op de software.

Bekijk ook
OS X El Capitan nu te downloaden: ben jij er klaar voor?

OS X El Capitan nu te downloaden: ben jij er klaar voor?

OS X El Capitan is er! In dit artikel lees je alles wat je moet weten, wanneer hij beschikbaar is en hoe je je kunt voorbereiden. Ook geven we vijf redenen om vandaag al te updaten of toch nog maar even te wachten.

El Capitan is sinds 30 september 2015 beschikbaar, dus Apple heeft er vrij lang over gedaan om de code te delen. Apple stelt ook bepaalde code uit iOS beschikbaar, maar bij dit besturingssysteem zijn veel grotere delen afgeschermd of gelicenseerd. Voor iOS 9 zijn slechts zes componenten beschikbaar om te bekijken.

Alle informatie is te vinden op Apple’s open source-pagina.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.