Apple richt goede doelen-programma voor medewerkers op

Apple is een goede doelen-programma gestart voor eigen medewerkers. Alles wat de medewerkers doneren zal door Apple worden verdubbeld, tot een bedrag van 10.000 dollar per jaar.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

geldstapelApple CEO Tim Cook heeft zijn eerste goede daad verricht – eentje die we onder Steve Jobs nog niet eerder zagen gebeuren. Hij heeft een goede doelen-programma aangekondigd voor medewerkers. Als de medewerkers geld aan een goed doel geven, dan verdubbelt Apple dat bedrag tot een maximum van 10.000 dollar per jaar. Het programma is voorlopig alleen beschikbaar voor Amerikaanse fulltime Apple-medewerkers, maar zal ook naar andere landen uitbreiden. Het werd aangekondigd een e-mailbericht dat CEO Tim Cook naar het voltallige personeel stuurde.


Daaruit blijkt dat het programma op 15 september van start gaat en betrekking heeft op giften aan non-profitorganisaties. Vorige week werd er nog geklaagd dat Steve Jobs nooit in het openbaar donaties doet aan instellingen of stichtingen, waarna U2-zanger Bono het voor Jobs opnam. Hij benadrukte dat Apple tientallen miljoenen dollar voor de AIDS-bestrijding bijeen heeft gesprokkeld door het verkopen van (Product)RED-producten. 9to5mac legt uit waarom de aankondiging van het goede doelen-programma nooit op dezelfde wijze door Steve Jobs zou zijn gedaan. Jobs is een voorstander om giften aan goede doelen privé te houden. Bovendien zou de PR-afdeling van Apple nooit hebben toegegeven dat een interne mail authentiek is (wat ze in dit geval wel hebben gedaan). Als Jobs nog op z’n plek had gezeten had de betreffende PR-medewerker de wind van voren gekregen.

Reacties: 13 reacties

  1. ik vind dit echt prachtig, apple maakt letterlijk miljarden winst en dat is hun goed recht (om in eigen zak te steken bedoel ik dan), maar goede doelen helpen… thumbs up!!

  2. Goede berichten van apple:)

  3. Tim Cook een zacht typetje voor Apple

  4. Cristhian, toch had ik begrepen dan Cook juist financieel de touwtjes goed in handen had. Het lijkt er nu in ieder geval op dat hij hierin van mening verschilde met Jobs, en nu het kan het veranderd heeft. Kan ook zijn dat nieuwe Amerikaanse dit lucratiever maakt ;-). Hoe lang dit plan al klaar stond verteld er verhaal niet.

  5. Zou het een goed doel zijn om Apple spullen goedkoper te maken?

  6. Pfff . Bill Gates geeft honderden miljoenen per jaar aan goede doelen, daar hoeven de medewerkers niet eerst voor te doneren…

  7. @klikos, Steve jobs misschien ook wel, alleen wil die er niet mee te koop lopen blijkbaar dus wat die allemaal gegeven heeft weten we niet

  8. Origineel geplaatst door klikos
    Pfff . Bill Gates geeft honderden miljoenen per jaar aan goede doelen, daar hoeven de medewerkers niet eerst voor te doneren…

    wel eens van “stimulans” gehoord ?

  9. Sorry hoor maar 10.000 dollar is nou niet bepaald veel…
    Als je ziet dat het bedrijf miljarden heeft.. vind het een klein beetje zoals, “ik wil wel maar ik kan niet”

    En eerlijk gezegd zie ik ook een medewerker met een redelijk normaal salaris niet zomaar even 5.000 doneren om het door Apple te laten verdubbelen.

    Goed bezig Apple…

  10. Ik vind het netjes tot een maximaal van $10.000 Apple is heel groot bedrijf. Stel dat er 1000 mensen in het jaar wat doneren dan loopt het bedrag aardig op!

  11. Werd tijd dat dit soort bedrijven eens hun verantwoordelijkheid nemen. Nu Disney nog …

  12. Als de medewerkers geld aan een goed doel geven, dan verdubbelt Apple dat bedrag tot een maximum van 10.000 dollar per jaar.

    Er staat dat Apple voor alle medewerkers samen 10.000 gaf, vond het al wat weinig 🙂

    Maar als het per medewerker is, loopt dat bedrag aardig op!

  13. Zulke bedrijven doen ook andere donaties dan wat je te horen krijgt hoor, moeten ze alles openbaar maken ofzo wanneer ze een donatie doen.

    Dit telt gewoon als een extraatje en blijkbaar wilt hij het meer openbaar maken dan Jobs deed, misschien ziet hij hierdoor ook een marketing trucje na voren komen. Waardoor de naam Apple vaker genoemd word en gelinkt word met goede doelen. Voor mij persoonlijk hoeft het niet altijd openbaar gemaakt te worden dat je een donatie doet.

  14. @stefaanxd – Boekhouders houden van zekerheid. Ik denk dat de raad van bestuur vooraf wilde weten wat ze maximaal kwijt zouden zijn. Apple heeft bijna 50.000 medewerkers wereldwijd, dus ze kunnen nu vooraf berekenen dat ze maximaal 500 miljoen dollar kwijt zijn. Als gewone medewerker zal je niet zo snel met geld gaan smijten, maar als types van het niveau Jonathan Ive besluiten een miljoen of 5 te doneren, gaat het opeens erg hard.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.