Wie zoekt naar een antivirusapp voor de iPhone, stuit mogelijk op een minder uitgebreid aanbod dan voorheen. Apple heeft de iPhone-app VirusBarrier uit de App Store gehaald en volgens de ontwikkelaar is er een klopjacht gaande naar dit soort apps. Apple zegt dat dergelijke antivirusapps misleidend zijn, omdat ze het idee geven dat er virussen voor iOS zijn.
Hoewel beveiligingsonderzoekers in het verleden af en toe waarschuwden voor mogelijke virussen en malware voor de iPhone, is er nog geen grootschalig virus rondgegaan waardoor iOS-gebruikers werden getroffen. De beveiliging van iOS-apps zorgt ervoor dat een kwaadwillende app nooit de rest van je iPhone of iPad kan besmetten, waardoor iDevices na meerdere jaren nog steeds vrij veilig zijn.
Toch besloot ontwikkelaar Intego om de antivirusapp VirusBarrier uit te brengen. Niet om je iPhone te beschermen, maar om andere apparaten tegen virussen te behoeden. Door op de iPhone te scannen naar virussen in je mailbox, voorkwam de app dat je deze bestanden opende op een computer. Apple vreest echter dat gebruikers denken dat er iPhone-virussen bestaan, omdat een antivirusapp zoals VirusBarrier beschikbaar is. Intego-CEO Jeff Erwin probeerde het verwijderen van de app aan te vechten, maar dat mislukte:
Ik snap Apple min of meer wel. Hoewel we erg duidelijk zijn over wat ons product doet, zijn er nog steeds klanten die verward waren over waarom de app hun iPhone of iPad scande. Veel mensen hebben geen techachtergrond en snappen het niet.
VirusBarrier zou niet de enige antivirusapp zijn die Apple uit de App Store heeft gehaald. Volgens Erwin zijn er de laatste tijd veel meer vergelijkbare apps verwijderd, vermoedelijk om dezelfde reden.
Wil je meer weten over antivirus en vraag je je af of je antivirus op de Mac en iOS nodig hebt? Dan hebben we daarover een apart artikel:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Bas dacht: “Wat OMT kan, dat kunnen wij ook.” …
Ik ben het niet vaak eens met het strenge Apple beleid maar hier kan ik me wel in vinden. Aan sommige Android leken valt het nauwelijks uit te leggen dat virussen en ios niet samengaan.
In plaats van het beter uit te leggen, kiest Apple er nu voor om deze gebruikers dan maar in een bel te laten zitten en te laten geloven dat zij met hun iPhones en iPads helemaal geen kwaadaardige code kunnen verspreiden. Dat is nou ook weer niet de bedoeling. Voor Apple is dit puur eigenbelang, zij willen de negatieve associaties met hun product niet, terwijl de gemiddelde gebruiker niet leert dat ook je iOS-toestel mogelijk schade kan veroorzaken bij iemand anders, of zelfs op je eigen toestellen met een ander systeem en zwakkere beveiliging.
Het is echt niet zo dat VirusBarrier een flutproduct is, het heeft wel degelijk een toegevoegde waarde voor mensen die het programma echt nodig hebben. Stel je dat je geen PC hebt, maar alles via een iPad doet. Dan kan zo’n extra controle vóór het verzenden van documenten en andere data misschien wel de enige optie zijn.
Nee, ik kan mij hier niet in vinden. Ter vergelijking laat Apple dan wel al die duizenden flutapps in replica’s in de App Store. Dat verwart natuurlijk helemaal niet.
Wat een onzin! Yahoo mail, Gmail hebben die scan allang gedaan.
En iedereen gebruikt Yahoo! of Gmail? Juist. Hoe weet je of deze scan überhaupt zo betrouwbaar is als een programma dat je zelf gebruikt? Ook scant VirusBarrier niet alleen mailboxen, maar ook cloudschijven. Zoals ik zei, het product kan voor sommige gebruikers (d.w.z. niet iedereen) echt nuttig zijn. Wat is daar onzinnig aan? Het is een verlies van functionaliteit, zeker als je geen mainstream mail- of cloudprovider gebruikt.
Terecht en 100 punten voor Apple.
Virusscanner is inderdaad onzin in een Apple MacBook, iPad of iPhone. Zonde van de ruimte en vaak ook vertragend. Berichten over virussen komen áltijd van fabrikanten van virusscanners. Onzin dus!
Virusscanner is inderdaad onzin in een Apple MacBook, iPad of iPhone. Zonde van de ruimte en vaak ook vertragend. Berichten over virussen komen áltijd van fabrikanten van virusscanners. Onzin dus!
Ik vraag me wel af waarom Apple dergelijke apps blijkbaar eerder wél heeft toegelaten in de App Store.