Onder water met je Apple Watch series 2

Review van de Apple Watch Series 2, de sterk verbeterde uitvoering van de Apple Watch met een snellere processor, GPS en waterbestendige behuizing. In onze Apple Watch Series 2 review lees je alles.

Apple Watch Series 2 review

Apple Watch Series 2 review

De Apple Watch Series 2 heeft een snellere processor, ingebouwde GPS, helderder scherm en is waterbestendig. Alleen daarom is deze nieuwe Apple Watch een geweldige upgrade ten opzichte van de eerste generatie. Maar de grootste verbetering is te vinden in de software: in watchOS 3 zijn zoveel verbeteringen doorgevoerd dat je als Apple Watch-gebruiker van het eerste uur misschien niet eens wilt upgraden. Dat maakt de keuze extra moeilijk. Wij hebben de Apple Watch Series 2 de afgelopen weken uitgebreid getest, om een afgewogen oordeel te kunnen geven of nú het moment is om er eentje om je pols te gespen.

Tekst, review en foto’s: Gonny van der Zwaag (@gonny). Deze review verscheen in november 2016 op onze site en beschrijft de situatie op dat moment. Inmiddels zijn er nieuwere modellen van de Apple Watch verschenen. Check ons overzicht Apple Watch kopen voor meer info.

Introductie Apple Watch Series 2 review

Voor mensen die nog twijfelden is dit eigenlijk het beste moment om de Apple Watch te kopen. Het nieuwste model is voorzien van allerlei extra functies en de eerdere modellen zijn fors afgeprijsd. Ongeacht welk model je koopt, je zit altijd goed.

De Apple Watch is geen noodzakelijke aankoop, maar het nut dat je ervan hebt wordt wel steeds duidelijker. Niet alleen voor gebruikers, maar ook voor Apple zelf. Vorig jaar probeerden ze de Apple Watch nog aan modebewuste mannen en vrouwen te verkopen, dit jaar ligt de nadruk vrijwel uitsluitend op sport en fitness. Wat ons betreft een verstandige keuze, want voor dragers van traditionele horloges was de Apple Watch altijd een zwart schaap, terwijl je over het nut van een sportieve smartwatch niet lang hoeft te discussiëren: natúurlijk is het handig om je voortgang te meten als je aan het wandelen, fietsen of zwemmen bent.

Met de nieuwe insteek kan Apple zich voldoende onderscheiden van de traditionele horlogemerken, terwijl ze weinig te vrezen hebben van de fabrikanten van fitnesstrackers. Dat zijn er ondertussen namelijk niet zoveel meer. Jawbone ligt op z’n gat, Nike en Adidas zijn gestopt, Misfit en Basis zijn overgenomen en waren toch al geen grote spelers. Wat overblijft zijn Fitbit (marktleider), Garmin (goed bezig) en TomTom (net begonnen met fitnesstrackers), een trio waar Apple niet bang voor zal zijn.

De Apple Watch Series 2, met op de achtergrond de eerste generatie

De Apple Watch heeft namelijk genoeg om iets wat veel fitnesstrackers niet hebben: het is een erg complete smartwatch met sportieve trekjes én apps, terwijl de meeste andere fabrikanten goede fitnesstrackers maken waarop je weinig meer dan wat simpele notificaties kunt ontvangen.

De tweede generatie Apple Watch borduurt voort op het origineel, maar bevat meer (fitness)functies zoals GPS en zwemmen. Zelfs als je niet voor het nieuwste model kiest zul je dankzij watchOS 3 profiteren van de nieuwe fitnessfuncties, zoals het sneller starten van een workout en ademhalingsoefeningen. watchOS 3 verbetert de performance ook op eerdere modellen en Apple heeft functies die bij nader inzien niet goed werkten (Contactenknop, Snelle blik) vervangen door iets beters, een Dock met snelle toegang tot apps. Inmiddels hebben we de Apple Watch Series 2 bijna twee maanden getest en hebben we een goede indruk gekregen van de mogelijkheden.

Design van de Apple Watch Series 2

Aan het uiterlijk van de Apple Watch is niet zoveel gewijzigd en in dit onderdeel van de review zul je dan ook vooral lezen over dingen die hetzelfde zijn gebleven. Ten eerste: de buitenkant ziet er hetzelfde uit. Je kunt nog steeds kiezen uit de kleuren goud, rosegoud, zilver en spacegrijs bij de aluminium modellen. Roestvast staal is er in twee kleuren: zilverkleur en zwart. Wel is de horlogekast iets dikker geworden door de grotere batterij, maar daar zie je op het oog niets van.

Het gewicht is iets verhoogd (van 30 naar 34 gram), maar ook daar merk je niets van als het horloge om je pols zit. Alleen de twee speakergaatjes aan de zijkant verklappen dat je het nieuwste model hebt.

Het uiterlijk van de Apple Watch Series 2 is hetzelfde gebleven

Aan de achterkant vind je nog steeds de hartslagsensor, die er iets anders uit ziet als je een aluminium exemplaar met achterkant van composiet gewend was. Beide modellen van de Apple Watch Series 2 (aluminium en roestvrijstaal) hebben nu een achterkant van keramiek, een materiaal dat we in de toekomst nog wel vaker zullen zien bij Apple-producten. Het is krasbestendiger, al zal er bij contact met je pols weinig kans zijn op krassen. De Apple Watch Series 1 heeft geen keramische achterkant.

De Apple Watch Series 2 is nog steeds een vierkant blokje met afgeronde hoeken. Andere fabrikanten kiezen steeds vaker voor een klassieker uitziend model met ronde wijzerplaat, maar vaak laat de interface dan te wensen over. De Apple Watch Series 2 is net als voorheen verkrijgbaar in twee formaten: 38mm en 42mm. De digitale kroon en platte knop aan de zijkant zitten nog op dezelfde plaats, maar laatstgenoemde knop heeft wel een andere functie gekregen in watchOS 3. Druk je erop, dan verschijnt een dock met apps in plaats van een cirkelvormige contactenlijst.

Het horlogebandje bevestig je nog steeds op dezelfde manier (gelukkig maar) en je kunt voor de gangbare modellen nog steeds kiezen uit twee materialen: aluminium en staal. De Apple Watch Edition is tegenwoordig van keramiek gemaakt. Dat is een goede beslissing, want met de gouden modellen van ruim €10.000 gaf Apple een verkeerd, elitair signaal af.

Speciale edities met Nike en Hermès

Samen met Nike en Hermès speciale edities van de Apple Watch Series 2 uit. De Apple Watch Nike+ is gericht op sporters, de Hermès-editie is gericht op lifestyle. Technisch gezien zijn ze hetzelfde als de standaardmodellen, maar met speciale bandjes en wijzerplaten. De Nike+ Run Club-app is voor iedereen te downloaden, ook als je één van de andere modellen hebt. Verderop in deze review kun je lezen over mijn ervaringen met de Apple Watch als sporthorloge en de vraag of je die Nike-uitvoering de moeite waard is.

Bekijk ook
Apple Watch Nike+ is een nieuw sporthorloge voor hardlopers

Apple Watch Nike+ is een nieuw sporthorloge voor hardlopers

Apple en Nike presenteren de Apple Watch Nike+, een sporthorloge met speciale horlogebandjes, wijzerplaten en Siri-commando’s gericht op hardlopers.

Wij testten de aluminium en stalen Apple Watch Series 2 in 38mm en 42mm

Horlogebandjes voor de Apple Watch Series 2

Het mooie van de Apple Watch is dat je er honderden horlogebandjes voor kan kopen, veel meer dan voor welke andere fitnesstracker of smartwatch dan ook. Apple heeft zelf een wisselende collectie officiële bandjes en daarnaast zijn er horlogebandjes van tientallen andere fabrikanten. Zo kun je voor weinig geld je Apple Watch weer een nieuw uiterlijk geven en raak je minder snel erop uitgekeken.

Standaard krijg je er weer één bandje bij. Hoewel er best veel keuze is, zul je genoegen moeten nemen met het bandje dat bij jouw favoriete model wordt geleverd. Wij wilden bijvoorbeeld de Apple Watch Series 2 in roestvrij staal hebben en werden min of meer gedwongen om het model met wit sportbandje nemen. De modellen met leren bandje zijn aanmerkelijk duurder en het populairdere nylon bandje is niet mogelijk bij een stalen horlogekast. Die kun je er uiteraard wel los bij kopen, maar dan wordt je (toch al prijzige) stalen Apple Watch meteen al veel duurder.

apple-watch-series-2-3

Ongemerkt investeer je heel wat geld in horlogebandjes en dat is uiteraard ook de bedoeling van Apple: het blijft niet bij die ene aankoop, je blijft extra spullen erbij kopen. Op dezelfde manier kan een iPad Pro heel wat duurder uitvallen als je Apple’s achtercover, toetsenbord en Pencil erbij koopt. Je hóeft het niet te kopen en er zijn ook best goedkopere alternatieven, maar als Apple-fan ben ik toch geneigd om voor de officële Apple-accessoires te kiezen.

Andere fabrikanten van fitnesstrackers en smartwatches hebben het idee van verwisselbare bandjes overgenomen. Ook bij Fitbit kun je tegenwoordig verwisselbare sportbandjes en leren horlogebandjes kopen, al zijn ze niet zo exclusief als die van Hermès.

Scherm van de Apple Watch Series 2

Het AMOLED-scherm van de Apple Watch Series 2 is twee keer zo helder geworden. Dit merkten we toen we in fel zonlicht de helderheid op maximaal hadden gezet: het scherm was beter leesbaar dan op de eerste generatie Apple Watch. Bij normaal gebruik kun je de helderheid het beste op de helft zetten om batterij te sparen. Binnenshuis is het scherm toch altijd wel goed af te lezen, ongeacht hoe je de helderheid hebt ingesteld.

Apple heeft opnieuw gekozen voor een 1,65-inch scherm van 390 bij 312 pixels. Ook hebben ze opnieuw gekozen voor OLED (organic light emitting diode), maar nu met een maximale helderheid van 1000 nits in plaats van 450 nits. Je zult de betere schermverlichting alleen merken als je veel buitenshuis in fel zonlicht bent. Alleen dan wordt het scherm ingesteld op de maximale helderheid. Binnenshuis zul je de verschillen met de eerste generatie eigenlijk nauwelijks zien en zijn beide schermen goed af te lezen.

Het scherm van deze nieuwe Apple Watch verbergt een leuk trucje: je kunt het scherm heel voorzichtig laten oplichten, zodat je anderen niet opschrikt als je in de bioscoop of in een andere donkere ruimte wilt kijken hoe laat het is. Dit werkt alleen op het nieuwste model. Leuk bedacht en goed uitgevoerd door Apple, al moet je maar net weten dat het bestaat.

Bekijk ook
Ongemerkt klokkijken op je Apple Watch: zo check je subtiel hoe laat het is

Ongemerkt klokkijken op je Apple Watch: zo check je subtiel hoe laat het is

Op de Apple Watch kun je ongemerkt klokkijken door aan de Digital Crown te draaien. Het scherm blijft daarbij gedimd, maar net genoeg om te zien hoe laat het is. In deze tip lees je hoe je subtiel het tijdstip kunt checken.

Apple Watch Series 2 als sporthorloge

Bij de Apple Watch Series 2 legt Apple sterk de nadruk op sport. Niet alleen wat GPS en waterbestendigheid betreft, maar ook workouts voor zwemmers, functies voor rolstoelgebruikers en nieuwe wijzerplaten voor de Activiteit-app.

Wat je als sporter nodig hebt is sterk afhankelijk van de sport die je beoefent, maar ben je hardloper dan zijn een goede batterijduur en een juiste weergave van afstand en pace (tempo) van belang. De eerste generatie Apple Watch was als sporthorloge minder geschikt omdat je voor het vastleggen van je route en nauwkeurige locatiebepaling steeds je iPhone moest meenemen. Dit nieuwe model is voorzien van GPS, waardoor je je iPhone thuis kan laten. De GPS-functie hoeft niet te worden gekalibreerd of getraind, de ingebouwde accelerometer wel. Naarmate je vaker sport, wordt deze steeds nauwkeuriger als je bijvoorbeeld in een tunnel de GPS-verbinding bent kwijtgeraakt. De accelerometer leert dan je armbewegingen (of eigenlijk je pas) beter herkennen.

Zwemmen-workout op Applw Watch Series 2

Tijdens het testen heb ik vergeleken met een TomTom Cardio-sporthorloge met hartslagmeter. De afstanden en hartslagmeting tijdens het hardlopen kwamen bij meerdere trainingsrondjes vrijwel steeds overeen. Voor mij als recreatieve hardloper is dat prima; ik doe het om in beweging te blijven en aan mijn conditie te werken, het is geen wedstrijd. Mocht je wel in training zijn voor een wedstrijd, dan is het zinvoller om steeds hetzelfde (sport)horloge te gebruiken zodat je de nukken van dat ene horloge leert kennen en goed kunt zien of je prestaties verbeteren.

Bij het afwisselend wandelen en hardlopen tijdens een intervaltraining bleken de verschillen wel iets groter te worden, vooral als je langere afstanden aflegt. Het lijkt alsof Apple daar helemaal geen rekening mee heeft gehouden en er vanuit gaat dat je altijd constant hetzelfde tempo loopt. De Apple Watch is steeds iets te optimistisch en denkt dat je harder en verder loopt dan andere sporthorloges weergeven. Een positieve ontwikkeling is dat de Apple Watch er nu meer rekening mee houdt als je onderweg pauzeert. Dit werkt echter alleen bij het hardlopen, niet bij het wandelen. Balen, want als fanatieke wandelaar overkomt het me regelmatig dat de workout te lang doorloopt.

Waterbestendigheid en zwemmen

Eén van de grote verbeteringen in de Apple Watch Series 2 is de verbeterd waterbestendigheid. Niet alleen bedoeld voor zwemmers, maar ook voor sporters die na afloop willen douchen, mensen die hevig zweten of regelmatig met hun Apple Watch in bad zitten.

De eerste generatie Apple Watch was eigenlijk al behoorlijk waterbestendig en werd door sommige mensen al gebruikt tijdens het zwemmen, maar officieel beloofde Apple alleen dat het horloge een regenbui en incidentele waterspetters zou overleven. Bij de Series 2 garandeert Apple dat het horloge ‘zwemproof’ is. De IP-rating ging van IP67 (identiek aan de huidige iPhone 7) omhoog naar IP68, volgens ISO-standaard 22810:2010. De stof- en vuilbestendigheid (het eerste cijfer 6) is dus hetzelfde gebleven, maar de waterbestendigheid is één stap omhoog gegaan.

Het horloge kan een waterdruk tot 50 meter diepte doorstaan en heeft een speciale functie om eventueel resterend water uit de speaker te verwijderen door middel van trillingen. Apple vindt het OK als je ermee gaat zwemmen in zee of in een zwembad, maar duiken, waterskiën of andere activiteiten met hoge snelheid of met diepe onderdompeling raden ze af.

Er zijn twee manieren om de waterbestendige modus te activeren: door een zwemworkout te starten of door op het druppelicoon in het snelmenu te drukken. Er verschijnt dan een druppelicoon bovenin beeld en het touchbolscreen wordt tijdelijk uitgeschakeld. Geen probleem, want in het water kun je het scherm toch niet bedienen. Ben je klaar, dan draai je aan de digitale kroon om het water uit de speaker te verwijderen. Verwacht geen waterkanon, het is vaak niet meer dan een drupje.

Zwemworkouts op Apple Watch

In de Workout-app kun je nu twee zwem-workouts kiezen: zwembad of open water. In een zwembad wordt je afstand bepaald op basis van de ingevoerde lengte van het zwembad. In open water is het lastiger om te weten welke afstand je hebt afgelegd. GPS is onder water namelijk niet te gebruiken, dus pakt Apple het anders aan. Telkens wanneer je arm even boven water komt wordt razendsnel je locatie bepaald. Deze locatiestipjes zet Apple achter elkaar, zodat er na afloop een route op de kaart kan worden getekend.

Bij indoor zwemmen werkt het iets anders: daarvoor is geen GPS nodig, maar wordt op basis van het aantal baantjes en de lengte van het zwembad gemeten welke afstand je hebt gezwommen. Elk formaat zwembad is toegestaan, dus je zit niet vast aan een wedstrijdbad. Een privézwembad met afwijkende maat mag ook. Je kiest een workout-doel, bijvoorbeeld een bepaalde afstand. De Apple Watch meet vervolgens tijd, tempo, aantal baantjes, afstand, calorieën en hartslag. Ben je klaar, dan kun je het touchscreen weer ontgrendelen, waarna de app alle relevante stats toont. Het is ook handig dat de Apple Watch de zwemslag herkent, want op basis daarvan wordt het calorieënverbruik berekend. Vlinderslag kost meer energie dan schoolslag.

Bijzonder bij de Apple Watch is dat de hartslagmeter doorgaat met meten terwijl je aan het zwemmen bent, terwijl andere optische hartslagmeters vaak uitschakelen in het water. Je moet de Apple Watch daarvoor wel strak om je pols dragen. Een sportbandje is ook aan te raden want Apple raadt andere materialen af, ook nylon en metaal. Ik heb dit getest door mijn hartslag onder water op de Series 2 te meten, terwijl ik tegelijk boven water mijn hartslag ook op een andere Apple Watch registreerde. Dat werkte boven verwachting goed.

Wat (uiteraard) niet werkt is het bedienen van je scherm. Dat merk je al als je met natte vingers het scherm van je iPhone probeert te bedienen: het werkt niet goed. In het zwembad speelt nog een ander probleem: klotsend water kan worden geregistreerd als een tik op het scherm. Apple schakelt het scherm daarom uit voorzorg uit als je een zwem-workout start. Je moet de digitale kroon en de zijknop gelijktijdig indrukken om de zwem-workout te onderbreken en weer te hervatten. Je ziet dan de tijd, calorieën, aantal baantjes en afgelegde afstand. Ben je klaar, dan draai je aan digitale kroon om het water uit de speaker te ‘trillen’. Dit is een geniale oplossing: de speakers gebruiken geluidstrillingen om het nog resterende water te verwijderen. Dat is slim, want de speakers zijn het enige onderdeel dat Apple niet volledig waterdicht kon maken. Laat je het water in de speaker zitten, dan klinkt het geluid een paar uur minder goed. Rampzalig is het niet.

Wij testten de aluminium en stalen Apple Watch Series 2 in 38mm en 42mm

Nike+ of niet?

Heeft het zin om de speciale Nike+ Apple Watch Series 2 te nemen? Eigenlijk niet. Er zitten extra wijzerplaten op en je krijgt een horlogeband met zweetgaatjes, maar alle technologie en functies zijn precies hetzelfde. Dit model kost niets extra’s, dus je kunt ervoor kiezen vanwege het sportieve uiterlijk, maar qua functies is er geen verschil. Op de normale Apple Watch Series 2 kun je met de Nike+ Run Club-app gaan hardlopen en je zult in beide gevallen de afgelegde route in de Nike- en Activiteit-app terugzien. De Nike+ Run Club-app maakt gebruik van je GPS, dus je hebt voor de beste ervaring wel de Series 2 nodig.

GPS op de Apple Watch Series 2

De Apple Watch Series 2 heeft voor het eerst ingebouwde GPS zodat je nog beter kan sporten, zonder je iPhone mee te nemen. Het werkt met assisted GPS, oftewel een combinatie van GPS-signalen, lokaal opgeslagen satellietinfo en plaatsbepaling op basis van Wi-Fi-netwerken. De techniek bestaat al veel langer en zorgt ervoor dat ook in ‘urban canyons’ (locaties met veel hoge gebouwen en slechte satellietontvangst) nauwkeurig je locatie bepaald kan worden. Bovendien gebruikt de Apple Watch niet alleen de Amerikaanse GPS-satellieten, maar ook de Russische GLONASS-satellieten om je locatie vast te stellen.

Apple benadrukte bij de aankondiging van de nieuwe Apple Watch dat het vooral heel snel gaat. Bij andere horloges duurt het vaak even voordat je signalen van de satellieten binnen krijgt, zodat je niet meteen sportend de deur uit kunt rennen. Bij assisted GPS is dat probleem opgelost: daar heeft het apparaat al informatie van de satellieten opgeslagen en het hoeft alleen regelmatig te checken of die info nog up-to-date is. Het onhandige is alleen dat je niet kunt zien of de locatiebepaling met GPS is gelukt. Er verschijnt geen GPS-icoontje op de wijzerplaat, dus je moet er bij het beginnen van de training maar op vertrouwen dat alles werkt. Pas bij thuiskomt zie je aan de routekaart of de meting inderdaad meteen is begonnen.

GPS Apple Watch

Tijdens het sporten gebruikt de Apple Watch Series 2 ook de accelerometer om te weten waar je bent. Dit levert aanvullende informatie op, voor het geval je locatie niet kan worden vastgesteld in een tunnel of op een andere plek met slechte GPS-ontvangst.

De GPS is alleen actief als de iPhone niet in de buurt is. Dat is ook logisch, want daarmee is het energieverbruik minimaal. Heb je je iPhone op zak, dan wordt de GPS-functie van de iPhone gebruikt.

Ik heb uiteraard getest of je nu echt zonder iPhone de deur uit kunt. En dat bleek te kloppen: de geregistreerde route begint bij de voordeur, niet honderd meter verderop. Sla je na afloop de workout op, dan zal je in de Activiteit-app op de iPhone een kaartje met de gelopen route zien.

Je ziet ook hoe snel je hebt gelopen, waarbij kleuren je snelheid aangeven. Groen is snel, oranje is iets trager, rood is stilstaan.

Overigens komt de GPS-functie ook van pas als je niet aan het sporten bent. In de Apple Kaarten-app op de Apple Watch krijg je ook de route te zien. Dat kan handig zijn als je aan het autorijden bent en niet op de iPhone kunt kijken. Zelfs als de batterij van je iPhone onderweg leeg raakt, geeft de Apple Watch Series 2 nog steeds route-aanwijzingen op je pols. Hier is dus geen mobiele internetverbinding voor nodig.

Apple Watch: toch lastig af te lezen in de zon

Workout-app

Op de Apple Watch Series 2 vind je net als op de eerdere modellen een Workout-app. Standaard zijn al een aantal sporten aanwezig, zoals wandelen, hardlopen, fietsen, steppen en dergelijke. watchOS 3 zorgt ervoor dat je nog sneller een workout kunt starten: open de app en kies meteen de optie ‘Begin direct’. Alles wordt vanaf dat moment vanzelf geregeld. Dit werkt bij alle soorten workouts die je al eens eerder hebt gedaan. Voorheen moest je het type workout kiezen, een doel instellen en op de startknop drukken: die handelingen die nogal onzinnig zijn als je altijd dezelfde sport beoefend. Deze nieuwe werkwijze is slimmer en is beschikbaar op alle Apple Watch-modellen, ook de eerste generatie. Het is een goed voorbeeld hoe watchOS 3 minder schermtaps vereist om een bepaalde actie uit te voeren.

Namen toewijzen aan workouts

In de Workout-app kun je nu namen toewijzen aan verschillende workouts, zodat je niet langer ‘Anders’ te zien krijgt. Dit kan van alles zijn: windsurfen, mountainbiken, yoga of misschien zelfs boogschieten. Om te pauzeren heeft Apple ook iets slimmmers bedacht. Voorheen moest je handmatig zijwaarts vegen en op de pauzeknop tikken, maar dat kan lastig zijn als je met bezwete vingers het scherm moet bedienen. Gelukkig zijn er twee verbeteringen doorgevoerd. Je kunt nu ook pauzeren door de kroon en zijknop gelijktijdig in te drukken. Tijdens het hardlopen (buiten én binnen) kan de Apple Wtch bovendien automatisch je workout pauzeren zodra je stilstaat. Je voelt dan een tikje op je pols. Helaas werkt dit alleen bij hardlopen en nog niet bij andere sporten, maar het is een stap in de goede richting. Het is me al heel vaak overkomen dat ik vergat om de workout te pauzeren en vervolgens vergat om weer te activeren, waardoor er niets meer klopt van je stats. Het is jammer dat Apple dit automatisch pauzeren niet op bredere schaal heeft toegepast. De GPS-functie weet immers dat je al meer dan tien minuten op één plek bent en de hartslagmeter ziet ook dat je in rust bent. Het zou de Workout-functie zoveel gebruiksvriendelijker maken – en dat is precies wat Apple graag wil.

Pauzeren betekent screenshot maken

Eén nadeel van het pauzeren met de knoppen is dat je telkens een screenshot maakt, omdat deze handeling met precies dezelfde knoppen plaatsvindt. Niet rampzalig, maar ook niet de mooie oplossing die we van Apple gewend zijn. Mensen die nooit screenshots maken zullen dit probleem niet eens opmerken, want het maken van screenshots staat in watchOS 3 uitgeschakeld. Je zult het via de instellingen handmatig moeten activeren.

Sporten zonder iPhone

Omdat de Apple Watch nu beschikt over een eigen GPS-chip kun je sporten zonder je iPhone mee te hoeven nemen. Voorheen was dat ook al mogelijk door minimaal 20 minuten met je iPhone te sporten. De Workout-app werd dan zodanig gekalibreerd dat de accelerometer kon inschatten hoeveel kilometer je gelopen had en in welk tempo. Maar het was behelpen, want echt nauwkeurig was het niet en je kreeg na afloop ook geen route te zien. Bij de Series 2 is dat opgelost. Je kiest een doel op je Apple Watch en kunt wegrennen. Net als voorheen kun je je doel kiezen op basis van tijd, afstand, calorieën of open doel. Met tikjes op je pols weet je of je een mijlpaal hebt behaald, bijvoorbeeld als je halverwege bent.

De Apple Watch geeft nog steeds geen uitgebreide gesproken feedback, zoals je bij de Runkeeper-app hebt. Wel kun je segmenten markeren door tweemaal snel achtereen op het scherm te tappen. Maar hiermee kun je geen kilometers markeren en op het routekaartje krijg je ook geen kilometermarkeringen te zien. Wil je precies weten hoe het gaat, dan zul je constant op het schermpje moeten kijken. Niet ideaal, maar watchOS 3 toont gelukkig nu wel veel gedetailleerdere informatie op één scherm. Voorheen moest je door meerdere schermen bladeren om afstand, tempo en hartslag te zien.

Geen trainingsschema’s of begeleiding

Wat ontbreekt op de Apple Watch is begeleiding bij het doen van oefeningen. Apple levert geen hardloopschema’s of fitnessoefeningen mee om bijvoorbeeld aan je buikspieren, overgewicht of 10K te werken, terwijl ze met Nike een geschikte partner hebben (en met voormalig Nike-medewerker Jay Blahnik een capabele trainer in huis hebben). Er zijn genoeg partijen die dolgraag schema’s en trainingsplannen aan Apple hadden willen leveren. Misschien is Apple bang om te worden aangeklaagd bij blessures als ze oefeningen adviseren, of misschien bewaren ze het voor een toekomstige update.

Activiteit-app

Veruit mijn meest gebruikte app is de Activiteit-app. Sinds afgelopen januari probeer ik dagelijks alle cirkels rond te krijgen, zodat ik zeker weet dat ik voldoende lichaamsbeweging heb gehad. Er is iets verslavends aan het vol krijgen van de Activiteit-ringen.

In watchOS 3 kun je ook je statistieken delen met iemand anders, bijvoorbeeld je partner. Hoewel de aanmoedigingen wat sloom klinken (“Je bent op dreef”) is het handig om te zien hoe je sportmaatje ervoor staat. Misschien stimuleert het wel om samen te gaan sporten, als je ziet dat de ander niet genoeg beweging krijgt. Na het versturen en accepteren van het verzoek zie je steeds hoe ver de ander is en je krijgt ook notificaties als hij/zij een bepaalde prestatie heeft geleverd.

Activiteit-app: delen van data

Alle workouts die je hebt gedaan vind je terug in de Activiteit-app op je Apple Watch en iPhone. De iPhone-app geeft meer details, zoals weersomstandigheden tijdens de workout en een kaartje van de route. Helaas zie je niet het verloop van je hartslag, wat je bij andere sporthorloges vaak wel ziet (zoals die van TomTom). Je krijgt bij Apple alleen de gemiddelde hartslag te zien en dat zegt niet zoveel als je bijvoorbeeld intervaltraining hebt gedaan. Er ontbreken nog wel meer gegevens, als je naar andere spelers kijkt. Garmin geeft je bijvoorbeeld de minimale, maximale en gemiddelde cadans en het aantal stappen per minuut. OK, dat is misschien wel wat gespecialiseerde info, maar Apple heeft genoeg data om het te tonen in de app. Serieuze functies die ik liever had willen zien, zijn een markering bij elke kilometer en meer statistieken per kilometertraject. Ook een overzicht van de overbrugde hoogteverschillen zou een mooie toevoeging zijn. In simpele hardloop-apps op je iPhone zie je het wel terug, maar niet in Apple’s Activiteit-app. Die data zou Apple toch moeten leveren, als ze als serieuze speler willen meedoen met een sporthorloge.

Voor rolstoelgebruikers heeft Apple een nieuwe functie toegevoegd, namelijk ‘Tijd om te rollen‘. Het is een sympathieke (maar wel wat late) oplossing voor mensen die vanwege een handicap niet kunnen opstaan en daardoor de 12 sta-uren niet konden halen. Deze functie werkt ook op eerdere modellen van de Apple Watch.

Bekijk ook
Tijd om te rollen! Zo gebruik je de rolstoelfuncties op de Apple Watch

Tijd om te rollen! Zo gebruik je de rolstoelfuncties op de Apple Watch

Op de Apple Watch kun je meldingen krijgen als je te lang stilzit in je rolstoel. Deze functie voor rolstoelgebruikers is te vinden op elke Apple Watch en zorgt ervoor dat je ook in een rolstoel regelmatig in beweging komt. Nu met video!

Apple Watch als productiviteitstool

De Apple Watch heeft een streepje voor op de andere sporthorloges en fitnesstrackers waarmee het concurreert: het is in veel opzichten een veel betere smartwatch. Terwijl je op andere horloges alleen notificaties voor binnenkomende telefoontjes en berichten kunt zien, heeft Apple een uitgebreid aanbod van apps van derden. watchOS 3 is dan ook een genot in het gebruik. De indeling zorgt dat je minder hoeft te swipen en te tikken. Via het Dock krijg je snel toegang tot je favoriete apps en je krijgt previews met actuele informatie. Daardoor hoef je vaak niet eens de app te openen. Voor elke toepassing zijn er ondertussen goede apps verschenen.

Dock: snel toegang tot apps

Veel verbeteringen in de gebruikservaring zijn te danken aan de nieuwe Dock. Druk op de zijknop van de Apple Watch en er verschijnt meteen een lijst met recent gebruikte apps. Deze vervangt de Snelle Blik, die eigenlijk niet goed werkte. De Dock werkt slimmer: je krijgt live previews van recente en favoriete apps, waarbij de informatie op de achtergrond wordt ververst. Het zorgt ervoor dat je realtime actuele informatie te zien krijgt, ook als je snel door de verschillende apps bladert. Tik je op één van de apps, dan opent deze onmiddellijk. Dat zijn we wel anders gewend. Bij de Snelle Blik was het vaak een frustrerende ervaring om te wachten tot de informatie eindelijk was geladen. In watchOS 3 krijg je geen icoontje, maar de appinterface met nuttige informatie te zien. Het is een verademing en ik baal ervan dat Apple het niet eerder heeft ingevoerd. Ook hier geldt: het werkt op alle Apple Watch-modellen, ook op de eerste generatie.

Alles is heel intuïtief: veeg om door de apps te bladeren, druk erop om de volgorde te wijzigen of veeg omhoog om een app uit de dock te verwijderen. Toevoegen van een app aan de dock gaat al net zo makkelijk.

Dock op de Apple Watch 2

Geen vriendencirkel meer en dat is goed

Dat de dock makkelijk te bereiken is via de zijknop, heeft ook tot gevolg dat die zijknop geen toegang meer geeft tot de cirkelvormige lijst met vrienden. Apple presenteerde het ooit als: ‘revolutionaire manier om in contact te blijven’ maar niemand gebruikte het en Apple geeft nu toe dat het idee toch niet zo goed was.

De dock is een veel betere oplossing. Je kunt het ook gebruiken voor apps van derden, bijvoorbeeld een app voor tweestapsverificatie. Dat sommige apps al in het geheugen staan en snel laden betekent ook dat er een groot verschil is met apps die nog níet in het geheugen staan. Die hebben wat meer tijd nodig om te laden en als verwende Series 2-gebruiker voelt dat al snel lang.

Bedieningspaneel

De Snelle Blik is niet helemaal verdwenen. Eén weergave bestaat nog steeds en dat is het (nieuwe) Bedieningspaneel, dat te bereiken is door op de wijzerplaat omhoog te vegen. Het toont nu ook het batterijpercentage en een knop om het scherm te blokkeren voor zwemworkouts.

Bedieningspaneel op Apple Watch

Digital Touch zit nu op een meer logische plek: in de Berichten-app. Je kunt nog steeds berichtjes, tekeningen en hartslagtrillingen naar vrienden versturen. Dezelfde functies vind je trouwens ook in de Berichten-app van iOS 10, waar het een van de grote vernieuwingen is, terwijl het op de Apple Watch wat meer is verborgen.

Digital Touch Apple Watch

Performance van de Apple Watch Series 2

watchOS 3 maakt je Apple Watch razendsnel, ook op de eerdere modellen. Op de Series 2 merk je dat nog eens extra. Het is te danken aan de S2 system-in-package (SIP), het kloppende hart van de Apple Watch dat vanaf nu dual-core is en een betere grafische chip heeft. Het opstarten van een app gaat nu veel sneller, al moet je soms toch nog wel geduld hebben. Bij sommige apps duurde het bij de eerste keer opstarten soms nog wel even voordat er informatie in beeld kwam. Er verschijnt dan een klein ronddraaiend icoontje in het scherm (zie afbeelding hieronder). Maar als die informatie eenmaal geladen is, is het bij de volgende keer opstarten veel sneller.

Opstarten met vertraging op de Apple Watch

Het is een verademing ten opzichte van voorheen. Vooral dankzij de Dock heb je veel sneller toegang tot je favoriete apps, die niet meer eeuwig duren om te laden.

Voorheen gebruikte ik bijna geen apps op mijn Apple Watch, omdat de ervaring altijd teleurstellend was. Maar op de Series 2 met watchOS 3 merkte ik dat ik toch regelmatig even in mijn agenda of in de weerapp keek, vooral als ik op straat liep en mijn iPhone niet tevoorschijn wilde pakken. Het werkt nu eindelijk wél goed, ook op de eerste generatie. Eigenlijk is dat opmerkelijk. De hardware was blijkbaar nooit het knelpunt, maar Apple is te voorzichtig geweest met de software.

Overweeg je de Series 2 omdat die zoveel sneller is, dan is het goed om het zelf even te testen zodat je het verschil kunt ervaren. Bij het opstarten van een hartslag-app van een externe partij deed de eerste generatie Apple Watch er vier seconden over, terwijl de Series 2 in drie seconden de informatie toonde. Dat is inderdaad sneller, maar niet zo’n verbetering dat je meteen je oude model wilt inruilen. Overigens is het deels afhankelijk van de toepassing. Shazam deed er tijdens het testen langer over om een liedje te herkennen op de eerste generatie dan op de Series 2. Apple belooft zelf dat de dual-core S2 50% sneller is dan het voorgaande model en dat de GPU tweemaal zo snel is geworden.

Batterijduur Apple Watch Series 2

In de Apple Watch Series 2 vind je een iets grotere batterij, die twee dagen meegaat. Bij het 42mm-model lukt dat inderdaad (die ging voorheen toch al anderhalve dag mee), bij het 38mm-model moet je nu rekenen op ruim één dag. Prima, want ik was toch al gewend om elke nacht te laden en dat zal voor de meeste Apple Watch-gebruikers gelden. Het hangt natuurlijk wel af van het aantal apps en notificaties op je Watch en hoeveel workouts je doet. Workouts met GPS en muziek luisteren via je Apple Watch zorgen dat de batterij sneller leeg raakt. Ik merkte de verbetering in batterijduur duidelijk tijdens een dag intensief wandelen in het weekend, zonder dat daarbij de workout-functie was ingeschakeld. De batterij van van mijn Series 2 stond aan het einde van de dag nog op 78% terwijl de eerste generatie al onder de 20% was gezakt.

Speciaal voor marathonlopers heeft Apple gezorgd dat de batterij minimaal 5 uur meegaat als GPS continu is ingeschakeld. Je hoeft dus niet de snelste te zijn. Zelfs op een rustig tempo van 8,5 km/uur (iets sneller dan stevig doorwandelen) haal je de streep voordat de batterij het opgeeft. Het is niet de langste gebruiksduur voor een GPS-horloge (de Garmin Fenix Chronos gaat bijvoorbeeld 13 uur mee in GPS-trainingsmodus), maar de Apple Watch stelt daar meer functies tegenover. Op Twitter lazen we dat iemand die een volledige marathon had gelopen inclusief reistijd nog zo’n 17% batterijduur over had. Hij luisterde daarbij geen muziek. Zou je GPS, hartslagmeter en muziek tegelijk gebruiken, dan gaat de batterij wel aanmerkelijk sneller leeg.

Marathons lopen is niet mijn ding, maar ik kan wel uren achtereen wandelen. Omdat het voor de batterijduur niet zoveel uitmaakt of je wandelt, hardloopt of fiets, heb ik dit getest door ruim vier uur aan één stuk te gaan wandelen. De workout-functie, GPS en de hartslagmeting waren daarbij allemaal actief. De gekoppelde iPhone had ik thuisgelaten. Na 4:11 uur was de batterij gezakt naar 31%, zoals hieronder is te zien.

Wandelen met Apple Watch: batterijduur

5 uur sporten is haalbaar

Hieruit kun je afleiden dat 5 uur sporten ook goed haalbaar is. Ik heb getest met het 38mm-model met kleinere batterij, dus je mag aannemen dat het 42mm-model dit ook gemakkelijk haalt. Wil je langer sporten, dan kun je ook de batterijbesparende modus gebruiken. De Apple Watch meet dan wel je activiteiten, maar niet continu je hartslag. Die batterijbesparende modus was een life saver op de eerste generatie Apple Watch, maar bij de Series 2 merkte ik dat het eigenlijk niet meer nodig is. Als je na het sporten even gaat douchen en ondertussen je Apple Watch op de lader legt, is deze weer voldoende opgeladen om urenlang door te gaan.

Uurtje sporten per dag: geen impact

Nou zul je meestal geen uren achtereen sporten, maar is het gebruikelijker om een uurtje per dag wat intensiever te sporten. Ook dat heb ik getest. Met een uurtje sporten per dag merkte ik geen merkbare aanslag op de batterijduur, ten opzichte van dagen waarop ik niet sportte.

‘s Nachts je Apple Watch dragen?

De langere batterijduur stelt je ook in staat om de Watch ‘s nachts te blijven dragen, als je dat zou willen. Helaas heeft Apple zelf nog geen slaapfuncties toegevoegd, maar er zijn wel apps van derden die je slaapgedrag proberen te meten zoals Sleep++.

Ademhaling-app

De Ademhaling-app is nieuw in watchOS 3 en is dus ook beschikbaar op eerdere modellen. De app begeleidt je bij het uitvoeren van de ademhalingsoefeningen. Je kiest zelf hoe lang de oefening moet duren (1 tot 5 minuten) en een animatie op het scherm laat vervolgens zien wanneer je moet in- en uitademen. Je kunt daarbij je ogen sluiten, want je krijgt ook klopjes op je pols. Dit is een pluspunt ten opzichte van de Fitbit Charge 2 waarbij je ook zo’n functie hebt, maar steeds op het scherm moet kijken. In een apart artikel hebben we besproken waarom Apple en Fitbit zoveel nadruk leggen op ademhaling: het is simpel toe te voegen en vereist geen extra sensoren.

Bekijk ook
Waarom Apple en Fitbit je ademhaling willen verbeteren

Waarom Apple en Fitbit je ademhaling willen verbeteren

Apple en Fitbit hebben ademhalings- en relaxfuncties toegevoegd aan hun wearables. Waarom eigenlijk en hebben die oefeningen wel zin? Wij doken in de achterliggende theorie en keken of beide bedrijven niet een stap verder hadden kunnen gaan.

De Ademhaling-app kan je een notificatie sturen als het weer tijd is voor ontspanning. Ik vond het prettiger om zelf te kiezen, bijvoorbeeld op een moment dat ik me gestresst of opgejaagd voelde. Al merkte ik ook wel dat je het snel vergeet als je de notificaties helemaal uit zet.

Ademhaling-app op iPhone en Apple Watch

Apps van derden

Het mooie bij de Apple Watch is dat je niet vast zit aan de apps van Apple zelf. Iedereen kan apps voor de Apple Watch maken. Als het om fitness gaat vind je de bekende namen terug zoals Strava, Runkeeper en Apple-partner Nike. Via Apple’s HealthKit wisselen ze onderling data uit.

Of een app erg nuttig is verschilt nogal. Sommige bieden op de Apple Watch voldoende opties, andere zijn niet meer dan een startknop voor de bijbehorende iPhone-app. Het mooie is dat apps van derden ook meteen toegang hebben tot de GPS-data. Dat is bijzonder, want meestal geeft Apple nieuwe functies niet meteen vrij. Maar omdat de Apple Watch Series 2 nog maar net op de markt is, vonden we het aanbod nog wat beperkt.

Sterker nog: er zijn door watchOS 3 eigenlijk nauwelijks nieuwe apps bijgekomen. De ervaring is in veel gevallen ook nog hetzelfde – behalve dat ze nu wél snel opstarten en daardoor een stuk bruikbaarder zijn. Apps op de Apple Watch gebruik je maar korte tijd en niet elke toepassing is daarvoor geschikt. De nieuwe Home-app is een mooi voorbeeld van een app die je regelmatig even zult gebruiken om iets aan of uit te schakelen. Tenminste, als je apparaten met HomeKit hebt.

Zijn apps nog wel belangrijk?

Ik merkte dat ik apps van derden eigenlijk nauwelijks gebruikte en dat ik zelfs de standaard-apps van watchOS 3 maar heel sporadisch gebruik. Misschien is het idee van een ‘app’ ook wel achterhaald. Je gebruikt tegenwoordig notificaties, widgets, weergaves in de dock en complicaties door elkaar, zonder dat je bewust bezig bent om een app te openen. Heb je alle Apple-producten met elkaar gesynchroniseerd via iCloud, dan maakt het niet eens meer uit op welk apparaat de informatie verschijnt.

Geen slaapfunctie

Qua toepassingen zul je al gemerkt hebben dat Workout en Activiteit bij mij veruit favoriet zijn, samen met de klok en de notificaties. Wat ik nog mis is een manier om slaapgedrag te meten. Apple heeft in iOS 10 wel een bedtijdfunctie toegevoegd, maar een functie om je slaap te verbeteren of te worden gewekt op een geschikt moment (dus niet als je in diepe slaap bent) ontbreekt nog. Misschien wil Apple niet de indruk wekken dat je de Apple Watch ‘s nachts kunt blijven dragen. Maar door de betere batterijduur is dat eigenlijk best haalbaar. Nu vind ik het een gemiste kans, zeker omdat slaapapps zoals SleepCycle al jarenlang op de iPhone bestaan en er steeds meer bewijs is dat slapen net zo belangrijk is als goede voeding en regelmatig sporten.

Verbeteringen in watchOS 3

Gelukkig hoef je voor veel nieuwe functies geen nieuwe Apple Watch te kopen. In watchOS 3 zitten ook al een hoop handige dingen, zoals het Dock dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook is er nu de nieuwe Scribble-functie om berichtjes te schrijven en de mogelijkheid om teksten te dicteren. Dat laatste werkt trouwens alleen in het Engels en Chinees. We hopen dat Apple snel meer talen toevoegt.

Wijzerplaten

Het is gemakkelijker geworden om tussen wijzerplaten te wisselen, zodat je de indeling kunt aanpassen aan het moment van de dag. Door vanaf de zijkant van het scherm te vegen blader je naar een andere wijzerplaat. Je kunt nu kiezen uit 14 stuks, waaronder twee speciale die de activiteitenringen centraal stellen. In de praktijk merkte ik dat twee of drie genoeg zijn. In het weekend ben ik bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in het weer, terwijl ik doordeweeks meestal binnen ben en liever wil weten wanneer de volgende afspraak is. Toch vind ik de keuze nog steeds erg beperkt. Er zitten een paar leuke bij, zoals de nieuwe Minnie Mouse in aanvulling op Mickey (.

“>beide maken geluid), maar de meeste heb ik nu wel gezien. Ik snap wel dat Apple het niet helemaal vrij wil geven, maar ze zouden ook een aantal kunstenaars, modemerken of partners zoals Disney en Nike de vrije hand kunnen geven om nog wat meer wijzerplaten te maken.

Bekijk ook
Laat Mickey en Minnie Mouse op je Apple Watch vertellen hoe laat het is

Laat Mickey en Minnie Mouse op je Apple Watch vertellen hoe laat het is

Wil je horen hoe laat het is? Laat Mickey of Minnie Mouse dan de tijd voor je uitspreken. Op de Apple Watch laat je Mickey en Minnie Mouse met een tik op het scherm zeggen hoe laat het is.

Een welkome verbetering is dat alle apps nu hun eigen Watch-complicatie hebben, ook als ze geen informatie vertonen. Zo kun je snel een bepaalde app openen vanaf je wijzerplaat. Dat scheelt weer een aantal schermtikken en je hebt hierdoor het ‘bolletjesoverzicht’ van apps niet meer nodig. Je meest favoriete apps staan toch wel op de wijzerplaat of in de dock.

Time travel (tijdreizen) werd blijkbaar nauwelijks gebruikt, want Apple heeft het nu standaard uitgeschakeld. Je kunt het eventueel weer inschakelen via de instellingen.

Nieuw is de Woning-app, waarmee je vanaf je Apple Watch makkelijker je slimme apparaten in huis kunt bedienen. Eerder gebruikte ik hiervoor altijd Siri op de Apple Watch, maar ik zou nu ook de gewenste scene via de app kunnen aantikken. Apple heeft verder de Herinneringen-app en Find My Friends (Zoek vrienden) toegevoegd, zodat je ook op je Apple Watch kunt zien waar je vrienden uithangen. De mooiste nieuwe functie is echter het ontgrendelen van de Mac met je Apple Watch, maar helaas is mijn iMac daar niet geschikt voor. Het werkt alleen als je tweefactorauthenticatie hebt ingeschakeld voor je Apple ID.

Leren van fouten

Het bijzondere van watchOS 3 is dat Apple heeft geleerd van eerdere fouten. De platte knop op de Apple Watch was bedoeld als een ‘revolutionaire manier’ om in contact te blijven met vrienden door tekeningen en hartslagtrillingen te sturen. Dat bleek niet aan te slaan. In watchOS 3 is Apple teruggegaan naar de tekentafel. De Snelle blik is vervallen. Apple heeft een Dock geïntroduceerd die via de zijknop te activeren is. Het zit allemaal beter en logischer in elkaar.

Apple Watch Series 2: voor wie?

De meeste verbeteringen op Apple Watch-gebied zijn momenteel te danken aan de nieuwe firmware. watchOS 3 is in alle opzichten een verbetering, ook voor bezitters van de eerste generatie Apple Watch. Apple heeft daardoor de keuze behoorlijk lastig gemaakt, zowel voor bestaande Apple Watch-dragers als voor mensen die hebben besloten om er nu eentje te kopen.

Koopadvies voor huidige gebruikers

De meeste mensen die de originele Apple Watch hebben gaan er al voldoende op vooruit door watchOS 3 te installeren. Upgraden heeft voor die groep mensen alleen zin als je fanatiek sporter bent en de GPS-functies en waterbestendigheid absoluut nodig hebt. Toch is het goed om je te realiseren dat de Apple Watch Series 2 niet het beste sporthorloge is en dat de metingen niet nauwkeurig genoeg zijn voor professionele atleten. Eigenlijk is het meer een waterbestendige fitnesstracker met heel veel handige productiviteitsfuncties, die toevallig ook als sporthorloge te gebruiken is. Juist die veelzijdigheid maakt het een sterke kanshebber, als je er het geld voor hebt.

Koopadvies voor nieuwe gebruikers

Heb je nog geen Apple Watch en vind je dat dit het moment is om de sprong te wagen, dan wordt de keuze nog lastiger. De Apple Watch is een goede en multifunctionele smartwatch met sportieve trekjes, maar dat geldt eigenlijk voor alle modellen. Als je toch al geen early adopter bent, dan heb je waarschijnlijk al voldoende aan een tweedehands of afgeprijsd exemplaar van de eerste generatie. Gaat het je vooral om de snelheidsverbeteringen, dan kun je ook de Series 1 nemen, die €100 goedkoper is. Voor mensen die alleen gaan wandelen en fietsen biedt de Series 1 voldoende opties, omdat je dan toch meestal de iPhone meeneemt. Ga je graag hardlopen, dan kan de extra investering in de Series 2 de moeite waard zijn omdat je je iPhone niet meer hoeft mee te nemen. Maar nogmaals: als je heel exact op ronde- en eindtijden traint is de Apple Watch misschien niet het beste sporthorloge. Kies in dat geval liever voor een gespecialiseerd sporthorloge dat je alleen draagt tijdens het trainen en een goedkopere Apple Watch voor alledag.

Duur model heeft geen zin

Als er één ding de afgelopen maanden duidelijk is geworden, is dat het geen zin heeft om te investeren in duurdere modellen omdat die misschien waardevaster zijn. Bij de Apple Watch is gebleken dat er weinig animo is voor de duurdere stalen modellen met stalen of lederen bandje. Het koperspubliek heeft liever een goedkoop aluminium model en lederen bandjes kun je ook voor een habbekrats online kopen. Eigenlijk ben je daarom het beste af met de goedkoopst mogelijke Apple Watch die aan jouw behoeften voldoet. Het technische binnenwerk is immers toch allemaal hetzelfde, zelfs als je de speciale Nike+ editie of de extra dure Hermès-editie koopt. Dit geldt nog in sterkere mate voor de Edition-modellen: die moet je vooral kopen omdat je ze mooi vindt en jarenlang wilt houden, niet omdat ze later nog een leuk bedrag opleveren.

Apple Watch: toch lastig af te lezen in de zon

De concurrentie

Ben je op zoek naar een smartwatch, dan is de Apple Watch een aanrader ten opzichte van de rest van het aanbod. Bij Android Wear staan de ontwikkelingen momenteel een beetje stil (en bovendien werken ze niet zo goed samen met je iPhone). Pebble is wat uit de pubiciteit verdwenen en doet er bovendien heel lang over om modellen in Nederland uit te brengen. Nieuwe smartwatches van modemerken zoals Armani en Michael Kors zijn qua functies erg beperkt.

Apple Watch Series 1 en eerste generatie

De belangrijkste concurrentie vinden we niet bij de makers van andere smartwatches, maar bij Apple zelf. De eerste generatie Apple Watch is nog op heel wat plekken te koop en de Series 1 is een aantrekkelijk alternatief als je niet het volle pond wilt betalen. De verschillen tussen de twee modellen zijn niet zo groot. De processor is hetzelfde, je mist slechts drie dingen: GPS, waterbestendigheid en het heldere scherm (1000 nit versus 450 nit). Er zullen altijd mensen zijn die zich niet druk maken over de prijs en altijd het duurste apparaat met de meeste functies willen, maar mensen die wat meer op hun budget letten zullen eerder voor de Series 1 kiezen.

Zoek je vooral een fitnesstracker, dan zou je kunnen kijken naar een Fitbit Charge 2 (hier vind je onze review), ca. €160) of de Garmin Vivosmart HR+ (ca. €200). Maar eerlijk gezegd: als je €200 uitgeeft voor een fitnessarmbandje kun je naar onze mening beter doorsparen voor een Apple Watch, die zelfs in de originele uitvoering veel meer mogelijkheden heeft. Zoek je een pure fitnesstracker, dan kun je voor onder de €100 bij merken als Fitbit, Jawbone en Xiaomi terecht. Zoek je meer een sporthorloge, dan heeft Garmin een riante collectie Forerunner-sporthorloges in allerlei prijsklassen. Apple laat professioneel uitziende atleten zien in de reclames, maar eindelijk zijn er wel betere sporthorloges.

Score

8.4

Apple Watch Series 2

Apple Watch Series 2

Voordelen +

  • Constructie en materiaal zijn uitstekend
  • Gebruiksvriendelijke bediening
  • Nauwkeurig vastleggen van je workouts
  • Snelle GPS-fix om te sporten zonder iPhone
  • Betere performance en langere batterijduur
  • Waterbestendig, hartslagmeter werkt zelfs tijdens het zwemmen
  • Oog voor details zoals Scribble en rolstoelfunctie

Nadelen -

  • Nog steeds geen slaapanalyse
  • Niet automatisch pauzeren tijdens workouts (alleen bij hardlopen)
  • Hoge prijs maakt het te duur voor alleen fitness

Conclusie Apple Watch Series 2 review

Hoewel de Apple Watch Series 2 er precies hetzelfde uit ziet als z’n voorganger, zitten er toch een aantal opmerkelijke verbeteringen in. Je zult meteen merken dat het nieuwe model vlotter reageert, dankzij de nieuwe dual-core S2-processor. Van het opstarten van apps tot het bladeren door apps in het dock: alles gaat sneller. De eerste generatie Apple Watch was traag, waardoor je steeds minder apps ging gebruiken. De Apple Watch Series 2 is sneller, maar is niet dunner en lichter geworden. Apple gebruikte deze update vooral om nog ontbrekende functies aan te vullen, zoals GPS, batterijduur, waterbestendigheid en een betere schermverlichting.

De Apple Watch is nog steeds niet helemaal onafhankelijk van de iPhone te gebruiken, al heeft Apple wel verbeteringen aangebracht. Sommige functies zoals het bekijken van de weersverwachting of het lezen van nieuwtjes kun je nog steeds beter doen op de iPhone. Ik zou graag zien dat er nog wat meer functies bij komen die het nut van de Apple Watch onderstrepen, zoals inchecken in het OV (en het ontgrendelen van je Mac. Apple heeft de beveiliging goed voor elkaar en toepassingen zoals het openen van hotelkamer- en autodeuren bieden gemak, zeker als het handelingen zijn die je meermaals per dag uitvoert.

Apple heeft met de Apple Watch Series 2 een goede keuze gemaakt. Enerzijds kunnen ze zich goed onderscheiden van de gespecialiseerde sporthorloges, die vaak wat minder productiviteitsfuncties hebben. En anderzijds hoeven ze niet te concurreren met de smartwatches van modemerken, die nog veel minder productiviteitsfuncties hebben. En terwijl de concurrentie bij Android probeert om zo mooi mogelijke ronde smartwatches te maken die eruit zien als traditionele horloges, houdt Apple vast aan de wat meer nerdy uitziende vierkante kast. Dit is een computer op je pols, een praktisch ding met veel functies. Geen mode-item, ook al is er inmiddels een duizelingwekkende hoeveelheid horlogebandjes verschenen.

De Apple Watch Series 2 met watchOS 3 zit logischer in elkaar en heeft zowel wat hardware als software betreft een inhaalslag gemaakt, waardoor dit het juiste moment is als je nog had zitten afwachten. Het dagelijks dragen van de Apple Watch is voor mij een vanzelfsprekendheid geworden, net zoals ik vroeger een analoog horloge droeg. Je kunt er zoveel meer mee dan alleen de tijd aflezen en er zijn nog zoveel toepassingen die ik nog niet geprobeerd heb.

De Apple Watch Series 2 is vanaf €439 verkrijgbaar bij Apple. De levertijd is op het moment van schrijven nog steeds enkele weken.

Bekijk ook
Nieuwe Apple Watch kopen? Deze raden we aan

Nieuwe Apple Watch kopen? Deze raden we aan

Wil je de Apple Watch Series 10 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of sportieve Apple Watch Ultra 2? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.