Apple Watch Series 3 met water.

Apple Watch Series 3 review

Prima update, maar grootste vernieuwing ontbreekt

Lees in deze Apple Watch Series 3 review over onze ervaringen met Apple's nieuwste smartwatch van 2017. Zijn de snellere processor en betere speaker de moeite waard?

Apple Watch Series 3 review

De Apple Watch Series 3 is de nieuwste smartwatch van Apple in 2017. We kijken in deze review naar het model dat in de Nederlandse winkels verkrijgbaar is, namelijk de Apple Watch Series 3 met watchOS 4 en GPS, maar zonder 4G. Die biedt genoeg vernieuwingen ten opzichte van de vorige Apple Watch modellen om er een uitgebreide review aan te wijden, zoals je van ons gewend bent.

Tekst en review: Gonny van der Zwaag, eindredactie: Adam Bazuin, fotografie: LVF Photography

Is de Apple Watch Series 3 nog steeds de moeite waard?

Apple verkoopt de Apple Watch Series 3 niet meer en het model krijgt ook al een aantal jaren geen updates meer. We raden daarom af de Series 3 nog te kopen. Kies liever voor de Apple Watch SE als je een goedkoop instapmodel zoekt. Heb je de Series 3 nog in bezit en gebruik je de smartwatch niet zo heel intensief, dan kun je deze natuurlijk gewoon blijven dragen. De horlogebandjes zijn ook nog uitwisselbaar.

Apple Watch Series 3 met bedieningspaneel


Introductie Apple Watch Series 3 review

De Apple Watch is heus niet alleen bedoeld voor sporters, al krijg je door Apple’s reclamefilmpjes wel eens die indruk. Je kunt een Apple Watch natuurlijk ook gewoon gebruiken om in contact te blijven met anderen en om op de hoogte te blijven van belangrijke ontwikkelingen. Vandaar dat we in deze review wel een apart gedeelte over de nieuwe sport- en fitnessfuncties hebben ingeruimd, maar de nadruk ligt vooral op het dagelijks gebruik: wat heb je aan het horloge tijdens je dagelijkse werkzaamheden en in hoeverre is het verbeterd bij de Series 3?

Vernieuwingen in de Apple Watch Series 3

Het exemplaar dat wij getest hebben is de spacegrijze 42mm Apple Watch Series 3 met GPS. Deze biedt de volgende vernieuwingen ten opzichte van z’n voorganger:

  • S3 dual-core processor: de derde generatie processor is 70 procent sneller.
  • Siri kan spreken via de Watch-speaker.
  • Barometrische hoogtemeter: kijk hoeveel etages je hebt geklommen en hoeveel meter je tijdens een workout bent gestegen.
  • W2 draadloze chip: een door Apple ontworpen draadloze chip voor betere Wi-Fi-verbinding en energiezuinig gebruik.
  • watchOS 4 met betere activiteitencoaching, meer metingen tijdens zwemworkouts en uitgebreidere hartslagmetingen (alleen op Series 3).

Daarnaast zijn er nog wat veranderingen doorgevoerd in het assortiment, zoals de nieuwe Apple Watch Sport Loop-horlogebandjes en nieuwe modellen van de Nike+ Watch.

Bekijk ook
Met deze Apple Watch-modellen en -bandjes gaat Apple het najaar in

Met deze Apple Watch-modellen en -bandjes gaat Apple het najaar in

De Apple Watch Series 3 komt weer in allerlei configuraties beschikbaar. Welke modellen van de Apple Watch kun je dit najaar kopen en hoe zit het met de bandjes? Bekijk hier de nieuwe line-up voor 2017.

Apple Watch met en zonder 4G

De Apple Watch is in korte tijd uitgegroeid tot de bestverkochte smartwatch. Apple is zelfs ‘s werelds grootste horlogemerk. Bij de aankondiging van de Series 3 liet Tim Cook weten dat Apple inmiddels Rolex van de troon heeft gestoten en meer horloges verkoopt dan traditionele horlogemakers zoals Rolex, Swatch, Fossil en Casio.

De Apple Watch Series 3 zou die verkoop nog wel eens een extra impuls kunnen geven, omdat het iets doet waar gebruikers al vanaf het begin om gevraagd hebben: een horloge met een eigen 4G-internetverbinding! Je kunt dus de deur uit zonder iPhone. Sterker nog, zo’n zelfstandig functionerend horloge zou je iPhone op termijn helemaal kunnen vervangen. Maar zover is het nog niet.

Apple Watch Series 3 review met nieuwe iPhones 2017

Het 4G-model zal voorlopig nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn. En uit de eerste ervaringen van mensen die al wel het 4G-model hebben geprobeerd, blijkt dat je voor sommige activiteiten nog steeds een iPhone nodig hebt. Bijvoorbeeld voor het installeren van apps en het stellen van kennisvragen aan Siri.

4G is weliswaar op papier de grootste vernieuwing in de Apple Watch Series 3, maar we zullen het in deze review niet bespreken. Dat heeft een praktische reden: de 4G-modellen zijn nog niet in Nederland te gebruiken, zelfs al zou je een exemplaar uit Duitsland halen. Roaming wordt niet ondersteund en je moet bij je provider een extra databundel afsluiten. In Duitsland kan dat alleen bij Deutsche Telekom. In andere landen heeft Apple ook exclusieve contracten met providers. Alles wordt geregeld via de ingebouwde eSim, dus een eigen simkaart erin steken gaat niet lukken.

Natuurlijk balen we dat we de 4G-versie nog niet kunnen gebruiken in Nederland, maar tegelijk is het goed om eens na te gaan hoe vaak je zonder iPhone de deur uit gaat. Voor veel mensen zal dat misschien één keer per maand zijn. Een 4G-verbinding op je horloge is dan wel een heel dure luxe, omdat je ca. €120 per jaar extra betaalt voor de aanvullende databundel. Daardoor is het 4G-model eigenlijk alleen geschikt voor mensen die meermaals per week buitenshuis sporten of in de sportschool rondhangen. Op zo’n moment wil je niet steeds je iPhone meenemen als je van het ene naar het andere fitnesstoestel loopt. Als je aan het trainen bent voor een triatlon kan het prettig zijn dat je zonder iPhone op de fiets kunt springen en in het water duiken. Maar voor 95% van de Apple Watch-gebruikers geldt dat waarschijnlijk niet.

In deze review hebben we de 4G-functies dan ook achterwege gelaten en ons vooral gefocust op de punten die iedereen wél kan gebruiken en die vernieuwd zijn ten opzichte van de Series 2.

Design van de Apple Watch Series 3

De Apple Watch Series 3 ziet er hetzelfde uit als de Series 2. Alles voelt ook hetzelfde aan, zeker omdat je je oude Apple Watch horlogebandjes kunt blijven gebruiken. Daarnaast heeft Apple nieuwe Sport Loop-bandjes uitgebracht, die we in een aparte review zullen bespreken. Het model dat wij hebben getest is de spacegrijze 42mm met zwart sportbandje van fluorelastomeer.

Apple Watch Series 3 review selfie met iPhone 8 Plus

Het 1,65-inch OLED-scherm van de Apple Watch is ook hetzelfde: helder en kleurrijk, dat het beste tot z’n recht komt met een zwarte wijzerplaat. Je ziet dan niet meer het onderscheid tussen het scherm en de zwarte randen, die vloeiend overgaan in de metalen kast. Het ziet er luxe uit, ook al is het design al drie jaar hetzelfde.

Dat de Apple Watch-horlogekast hetzelfde is gebleven is vooral knap bij de 4G-versie van de Apple Watch Series 3. Tot nu toe waren 4G-smartwatches van concurrerende merken dik en lomp, vanwege de grotere batterij en het simkaartslot. Apple heeft het slimmer aangepakt met een ingebouwde eSIM. Volgens sommige reviewers is de 4G-versie daardoor 0,25mm dikker geworden dan zijn voorganger, maar wij konden geen bewijs daarvoor vinden. Apple noemt op de eigen pagina’s met technische specs dezelfde waarden. De Series 2 was 11,4mm dik en bij de Series 3 is dat nog steeds zo.

Update: Opgelost! De bolling van de hartslagmeter is bij de 4G-versie iets dikker, maar Apple noemt op de site alleen de dikte van het aluminium gedeelte.

De horlogekast voelt hetzelfde aan. Logisch, want het materiaal is hetzelfde: Series 7000 Aluminium.

Ook slim: Apple heeft de antenne op ingenieuze wijze achter het scherm verwerkt, terwijl deze bij andere merken vaak in het horlogebandje doorloopt. Dat levert vaak stugge horlogebandjes op, die niet verwisselbaar zijn. Bij Apple zou dat een onlogische keuze zijn geweest. Een van de pluspunten van het Apple Watch-platform is immers dat je vaak van horlogebandje kunt wisselen.

Alle onderdelen en knoppen zoals de Digital Crown zitten nog steeds op dezelfde plek. Alleen de ventilatieopening is iets verplaatst en bevindt zich nu naast de diagnostische poort.

Ons testmodel is voorzien van een normale zwarte Digital Crown, dus zonder rode stip. De behuizing is nog steeds waterbestendig tot 50 meter en je kunt dit exemplaar net als de Series 2 blijven dragen tijdens het zwemmen.

Is het tijd voor een redesign? Wat ons betreft hoeft dat nog niet. Het is fijn dat je de horlogebandjes nog steeds kunt blijven gebruiken en we zijn inmiddels gehecht geraakt aan het minimalistische, strakke uiterlijk. Het schreeuwt niet: “Kijk mij eens een duur horloge dragen!” Het is daarom goed dat Apple is gestopt met de gouden varianten van meer dan tienduizend euro. Nu ik al een paar dagen rondloop met de 42mm spacegrijze variant (voorheen droeg ik 38mm staal), spreekt het onopvallende me daarvan aan. Je ziet meteen dat het een smartwatch is, maar het heeft niet de nerdy uitstraling van sommige andere slimme horloges en Apple heeft zich ook niet laten verleiden om de traditionele horloges met rond scherm na te bootsen. Een rond scherm is voor software-ontwikkelaars ook minder praktisch.

Apple Watch Series 3 review met nieuwe iPhones

Het scherm van de Apple Watch is net als voorheen prettig om te bedienen en reageert meteen op aanraking. Je moet nog steeds je pols optillen om de tijd te kunnen aflezen. Het zou misschien handig zijn als het scherm constant ingeschakeld was, maar wat ons betreft hoeft dat niet. Even je pols optillen kost nauwelijks moeite en het is minder belastend voor de batterij. Bovendien werkt de detectie van je polsbeweging altijd foutloos.

Processor in de Apple Watch Series 3

De Apple Watch Series 3 is voorzien van een snellere dual-core processor, de derde generatie. Deze presteert volgens Apple 70 procent beter dan die van de Series 2 en dat merk je aan sneller apps opstarten en soepeler door schermen bladeren. Uit de teardown van iFixit blijkt dat de interne componenten grotendeels hetzelfde zijn. Bij de 4G-versie zitten er als extra componenten een RF-chip, antenne en een eSIM in, maar die ontbreken bij het normale model. Verder nog grappig om te weten: in het 4G-model zit 16GB opslag, in het normale model nog steeds 8GB. Waarom dat is? Geen idee. Misschien denkt Apple dat mensen met het 4G-model meer apps gaan gebruiken en meer muziek zullen synchroniseren. Daarvoor is nu 8GB beschikbaar in plaats van voorheen 2GB.

De snellere processor is vooral te merken als je (zoals ik) de eerste generatie Apple Watch gebruikte. We hadden wel een Series 2 op de iCulture-redactie, maar die gebruikten we vooral om (beta’s) te testen. Voor mij is de verbeterde snelheid duidelijk merkbaar. Eindelijk zijn apps goed te gebruiken, snel op te starten en reageren ze snel genoeg om er ook echt gebruik van te willen maken. Wisselen tussen apps, opslaan van workouts, bedienen van HomeKit-accessoires en openen van afspraken gaat allemaal lekker vlot.

Apple Watch Series 3 review

W2 draadloze chip

Naast de nieuwe S3-processor vind je in de Series 3 ook een nieuwe W2-chip voor draadloze functies. Deze regelt zowel Wi-Fi en Bluetooth en is 50 procent zuiniger en 85 procent sneller voor Wi-Fi, vergeleken met de Series 2. De chip regelt het automatisch wisselen tussen Bluetooth, Wi-Fi en (voor zover aanwezig) de mobiele verbinding. Dit is vooral interessant voor mensen die de 4G-versie van de smartwatch hebben, omdat je daarbij vaker moet wisselen tussen de verbindingen als je bijvoorbeeld het huis verlaat zonder een iPhone op zak te hebben. De Bluetooth-verbinding met je iPhone en de verbinding met je Wi-Fi-netwerk thuis moeten dan op een bepaald moment worden verbroken, zodat je vrijwel naadloos kunt overschakelen op 4G. Voor ons speelt dit niet. We hebben bij het wisselen tussen Bluetooth en Wi-Fi ook eigenlijk geen veranderingen gemerkt, waarschijnlijk omdat we nauwelijks apps gebruiken die continu een dataverbinding vereisen. Bij bellen via apps zal het eerder opvallen als het wisselen tussen verbindingen niet goed werkt.

Siri spreekt op de Apple Watch!

De snellere processor in de Apple Watch Series 3 zorgt ervoor dat Siri voor het eerst terugpraat als je een vraag stelt. Via de ingebouwde speaker hoor je het antwoord. Ook kun je nu Siri gebruiken via je Bluetooth-oordopjes. Dit werkt alleen op de Series 3, niet op oudere modellen. Je kunt kiezen uit drie instellingen: altijd gesproken Siri, alleen gesproken Siri als je oordopjes draagt of de instelling afhankelijk maken van de stille modus. Je kunt ook wisselen tussen de mannelijke en vrouwelijke Siri-stem, maar dit zul je via de instellingen van je iPhone moeten doen. Je keuze geldt dan meteen voor iPhone én Apple Watch.

Siri spreekt: instellingen

Nu Siri terugpraat voelt het meer als een echte assistent. De functie is handig als je je handen vol hebt, bijvoorbeeld als je aan het afwassen bent. Je hoeft dan niet op het schermpje te turen om het antwoord te lezen. Wel merkte ik dat Siri op de Apple Watch vooral zinvol is om concrete acties uit te voeren. Een app starten, een timer instellen of een HomeKit-opdracht uitvoeren werkt uitstekend en snel. Maar een kennisvraag stellen levert meestal niet op wat je zoekt. Bovendien verwijst Siri dan vaak naar de iPhone, om daarop verder te zoeken.

Siri spreekt op Apple Watch 3

Na een tijdje proberen ontdekten we welke vragen wel en niet werken. Bij vragen die meteen een concreet antwoord opleveren (bijv. “Wanneer was de slag bij Waterloo?” – “18 juni 1815”) geeft Siri meteen gesproken antwoorden. Bij vragen waarbij je op de iPhone naar Wikipedia wordt doorverwezen (bijv. “Wie is de president van Frankrijk?”) geeft Siri op de Apple Watch het advies om verder te zoeken op de iPhone. Het is alleen een raadsel waarom Siri wel in staat is om ‘1815’ van Wikipedia te plukken, maar moeite heeft met ‘Macron’ (de verklaring is misschien dat de slag bij Waterloo maar één datum heeft, terwijl de Wikipedia-pagina over Franse presidenten een historische lijst met meerdere namen bevat, waardoor Siri niet weet welke je bedoelt).

Er is ook een Siri-wijzerplaat op de Series 3 aanwezig, maar daar worden we minder enthousiast over. Teksten als “Fijne zaterdag” voegen niet zoveel toe. Het tijdstip van de zonsondergang trouwens ook niet. Daarover later meer bij de functies van watchOS 4, want deze Siri-wijzerplaat is ook beschikbaar op eerdere Apple Watch-modellen.

Muziek op je Watch

Met de komst van watchOS 4 is de muziekbediening iets veranderd. Je kon altijd al muziek lokaal opslaan op de Apple Watch, om vervolgens via Bluetooth-oordopjes te luisteren. Maar echt gemakkelijk ging het niet. Synchroniseren van muzieknummers ging tergend langzaam. Bij watchOS 4 werkt het beter en daar profiteer je ook van als je een eerder model hebt.

Muziek op je iPhone bedienen met de Apple Watch.

De muziek wordt automatisch gesynchroniseerd, zodat er ongemerkt al wat afspeellijsten en albums op je horloge staan. Terwijl de Apple Watch ‘s nachts op de lader hangt vult Apple het horloge met muzieknummers. Je kunt ook zelf afspeellijsten toevoegen. Helaas werkt het alleen goed als je Apple Music gebruikt. Spotify wordt niet ondersteund. Ook kun je geen podcasts meer downloaden naar je Watch.

Bekijk ook
Zo werkt de automatische muziekbediening op je Apple Watch

Zo werkt de automatische muziekbediening op je Apple Watch

Op je Apple Watch wordt standaard het scherm met muziekbediening getoond, zodra je muziek afspeelt op je iPhone. Dit werkt ook met andere audio-apps. Lees hier hoe je het gebruikt of uitschakelt.

Om muziek te luisteren heb je uiteraard ook nog draadloze oordopjes nodig, want de Watch heeft geen koptelefoonaansluiting. Dat kan bijvoorbeeld met Apple’s eigen AirPods, maar dan ben je wel €180 extra kwijt. Er zijn goedkopere opties, die wat minder gebruiksgemak bieden bij het koppelen.

Barometer in de Apple Watch Series 3

De Apple Watch Series 3 is voor het eerst voorzien van een barometrische hoogtemeter, die de relatieve hoogteverschillen kan meten. Bij de iPhone gebeurde dat al eerder, namelijk bij de iPhone 6. Je ziet hoeveel trappen je hebt geklommen en welke hoogteverschillen je bijvoorbeeld tijdens het fietsen hebt overbrugd. Doe je veel heuveltrainingen of heb je besloten om fitter te worden door vaker de trap te nemen, dan is het interessant om te zien hoeveel meters je je lichaam omhoog hebt gehesen. De Apple Watch kan beter je calorieverbruik inschatten als de verticale hoogteverschillen bekend zijn. Een kilometer fietsen kost flink wat meer energie als je een bergpaadje met 12% stijging moest beklimmen. Alle metingen zie je terug in de Activiteit-app en na het doen van een workout.

Apps van derden hebben ook toegang tot de metingen van de barometer, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen, wandelen, skiën en snowboarden. Ook zij profiteren van de nauwkeurigere berekening van het calorieverbruik.

Apple Watch 3 review spacegrijs met zwart bandje

Overigens bleek uit een teardown van iFixit dat er in de Series 2 ook al een barometer aanwezig was, maar die werd niet actief gebruikt. Pas bij de Series 3 heeft Apple het geactiveerd.

Batterijduur Apple Watch 3

Apple heeft in de Series 3 het onderdeel voor draadloos opladen iets gewijzigd. Dat is te merken aan het feit dat dit model ook op sommige draadloze Qi-opladers werkt. Apple bereidt zich daarmee voor op de aanstaande AirPower-oplaadmat, die in 2018 op de markt komt. Terwijl de iPhone 8 op de meeste Qi-laders werkt, is dat bij de Apple Watch niet het geval.

De batterij van de Apple Watch Series 3 gaat net als bij eerdere modellen de hele dag mee, ook als je tussendoor gaat sporten en muziek luistert. Als je het maar niet te gek maakt. Meerdere uren achter elkaar sporten met GPS houdt zelfs het beste sporthorloge niet lang vol. De Series 3 heeft vrijwel dezelfde batterijcapaciteit (1,07 Wattuur) als de Series 2 (1,03 Wattuur). In de praktijk is de gebruiksduur vrijwel hetzelfde gebleven. We hebben een paar dagen rondgelopen met een 42mm Series 2 van vorig jaar om de ene pols en de 42mm Series 3 om de andere pols, om de batterijduur te vergelijken. Daarbij merkten we wel dat de batterij van de één jaar oude Series 2 al wat minder presteerde. Na een dag rondlopen inclusief een workout (beide op hetzelfde moment gestart en getopt) stond de batterij van de Series 2 op 40% en die van de Series 3 op 53%. Een weekendje weg moet lukken, zeker als je het horloge tussendoor op de spaarstand zet, maar elke nacht opladen zal voor veel mensen de gewoonte blijven, zeker als je meer met je Apple Watch gaat doen, zoals muziek luisteren.

Met de meegeleverde kabel kun je de Apple Watch in 90 minuten opladen naar 80%. Om 100% te bereiken moet je nog eens 30 minuten doorgaan met laden. Daarna is het horloge klaar voor 18 uur normaal gebruik, 5 uur sporten met GPS of 10 uur sporten zonder GPS. Ter vergelijking: de Fitbit Ionic houdt het tweemaal zo lang vol. Als de Apple Watch verbonden is met een iPhone kun je 3 uur bellen. Zou je de 4G-variant gebruiken om te bellen, dan is al na 1 uur de batterij leeg. Dat maakt wel duidelijk dat de Apple Watch nog geen echte iPhone-vervanger is. Muziek luisteren via draadloze oordopjes zorgt ervoor dat je batterij na 10 uur leeg is.

watchOS 4 op de Apple Watch

watchOS 4 is de nieuwste update en is geschikt voor alle Apple Watch-modellen. Gelukkig maar, want Apple laat hiermee zien dat het horloge geen wegwerpproduct is dat je na twee jaar wegdoet.

Er zitten talloze kleine veranderingen in watchOS 4, zoals een lijstweergave van apps in plaats van de honingraat. Het vernieuwde Dock laat nu je recent gebruikte apps zien in een lijst waar je verticaal doorheen kunt scrollen. Je vindt deze lijst snel terug door op de zijknop te drukken. Je bladert door de lijst door aan de Digital Crown te draaien of door te vegen. En er zitten nieuwe wijzerplaten in met Woody, Jessie en Buzz van Toy Story. Daarnaast zijn er nieuwe caleidoscoop- en Siri-wijzerplaten.

watchOS 4 staat voorgeïnstalleerd op de Series 3. Toch zijn er maar een paar dingen die alleen op de Series 3 werken, namelijk gesproken Siri en metingen van de barometer. De extra hartslagfuncties werken ook op de Series 1 en 2. Dat geldt ook voor het makkelijker starten van workouts of de snelle toegang tot muziekknoppen vanuit workouts.

Siri-wijzerplaat voor Series 3

De nieuwe Siri-wijzerplaat laat je nieuwsartikelen, herinneringen en foto’s zien die je mogelijk interessant vindt. Het idee is afgekeken van Google Now op Android Wear-horloges, maar het kan ons nog niet echt boeien. Meldingen zoals “Fijne zaterdag gewenst”, de beurskoers van Apple, de zonsondergangstijden en foto’s die we kortgeleden hadden gemaakt, voegden voor ons niet zoveel toe. Er staat vaak dezelfde informatie en het voelt nogal willekeurig. Omdat de Watch zo’n persoonlijk apparaat is, voelt het ook wat raar om opeens zomaar foto’s van vrienden te zien, in plaats van je partner. Na een week gebruik zagen we eigenlijk niet veel nuttigs. Het is prettiger om een wijzerplaat te hebben die je zelf indeelt. Helaas is er nog steeds geen App Store voor wijzerplaten.

Fitnessfuncties op de Apple Watch

De Apple Watch wordt een steeds betere gezondheids- en fitnesstracker. Hoewel het nog niet kan concurreren met gespecialiseerde sporthorloges zoals die van Garmin worden de mogelijkheden wel steeds uitgebreider. De fitnessfuncties zijn duidelijk, informatief en moedigen je aan, zonder dat het opdringerig wordt. Bijna elke denkbare sport is te vinden en anders kun je altijd nog voor de optie ‘Andere’ kiezen.

De Apple Watch blinkt vooral uit om mensen in beweging te krijgen. Ik ken heel wat mensen die niet zo actief sporten, maar wel erop letten dat ze de drie activiteitenringen helemaal rond krijgen. Dit is een simpel systeem, dat iedereen begrijpt. Je kunt opzoeken hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel calorieën je hebt verbrand, maar die informatie wordt niet steeds onder je neus gedrukt. Je krijgt leuke animaties te zien als je een doel hebt gehaald en je krijgt nu tijdig herinneringen als je er bijna bent. De wijzerplaten met activiteitenringen zijn daarvoor het meest handig. Ook handig is dat de Apple Watch al vanaf het prille begin je hartslag meet. In de Activiteit-app op je iPhone vind je alle metingen terug.

Dankzij de snelle processor in de Series 3 kun je supersnel een workout starten en meteen wegrennen, -fietsen of -zwemmen. Handig is dat je nu meerdere workouts achter elkaar kunt plakken, ook als het totaal verschillende activiteiten zijn.

De hartslagmeting is uitgebreider geworden op alle Apple Watch-modellen, behalve de Series 0. Je krijgt je hartslag in rust en tijdens het wandelen te zien. Daarnaast waarschuwt de Apple Watch je nu bij hartritmestoornissen en als er een plotselinge uitschieter is, maar die melding kregen we gelukkig niet te zien. Grafieken bekijken zul je nog steeds op de iPhone moeten doen. Wel laat de Apple Watch je nu zien hoe snel je herstelt na een inspanning, door na het sporten nog 3 minuten door te gaan met het meten van je hartslag, om te kijken hoe snel je hartslag weer daalt.

Een community heb je bij de Apple Watch nog steeds niet, al kun je sinds watchOS 3 wel je metingen delen met vrienden. De aanmoedigingen door vrienden of collega-sporters stellen niet zoveel voor en eigenlijk missen we dat ook niet. Op de Fitbit zijn die sociale functies wat uitgebreider, maar we gebruiken ze niet meer zoveel. Ben je competitief ingesteld dan kun je beter een aparte app zoals Strava gebruiken, die gewoon op de Apple Watch te installeren is en heel veel community-functies bevat.

Wat we nog wel steeds missen op de Apple Watch is meten van slaap.

Apple Watch Series 3 review met wijzerplaat

Alternatieven voor Apple Watch Series 3

Zoek je een Apple Watch, dan helpt onze keuzehulp Apple Watch vergelijking je met het uitzoeken van welk Apple Watch model dat het beste bij je past. Dat zal niet altijd de Series 3 zijn. Zoek je namelijk een verlengstuk van je iPhone, dan kan de Series 1 goed genoeg zijn. We bedoelen daarmee niet de eerste generatie, maar de Series 1 die dit jaar nog een update heeft gekregen (Bluetooth 4.0 naar Bluetooth 4.2). Ben je een fanatieke sporter die regelmatig buitenshuis gaat hardlopen, in open water zwemt en wekelijks in de sportschool rondhangt, dan is de Apple Watch Series 3 wel een aanrader, zeker als de koppeling met fitnesstoestellen binnenkort mogelijk is. De meeste concurrentie komt ook nu weer uit eigen huis. Kun je Apple Watch Series 2 met korting op de kop tikken, dan kan dat een goed alternatief zijn. Je profiteert dan van GPS en de langere batterijduur.

Kijk je naar andere merken, dan zijn de modellen van Samsung, Fitbit en Android Wear de belangrijkste alternatieven. De Apple Watch Series 3 zit vol met handige functies en kan wat ons betreft de vergelijking met andere smartwatches met gemak aan. Maar soms leggen fabrikanten net iets andere accenten, die misschien wat beter bij jouw situatie passen.

Samsung Gear

Het voordeel van de nieuwste Samsung Gear-horloges is dat je meteen apps kunt installeren, ook als je smartphone niet in de buurt is. Er is een app voor iOS verkrijgbaar voor deze modellen, maar je hebt niet de nauwe samenwerking met iOS die je met de Apple Watch hebt. Wel kan de andere vormgeving je wat meer aanspreken. Samsung heeft ook een Gear Sport, die wat meer op sporters is gericht.

Fitbit Ionic

De Apple Watch krijgt gaandeweg steeds meer fitness- en gezondheidsfuncties, maar die biedt de gloednieuwe Fitbit Ionic ook. Wel moet dit horloge zich nog bewijzen en dat betekent dat er nog weinig apps voor beschikbaar zijn. Eerdere Fitbits zijn vooral fitnesstrackers en geen smartwatches. Ze bieden weinig op het gebied van productiviteit. Wel kun je er goed je slaap, sportdoelen en voeding mee vastleggen en ze hebben ook een vrij lange batterijduur.

Android Wear-horloges

Hoewel Android Wear inmiddels op versie 2.0 zit, is het nog niet zo verfijnd als watchOS 4. Je merkt duidelijk dat Apple toch een voorsprong heeft. Het grootste voordeel is dat je bij dit platform keuze hebt uit honderden (mode)merken, die voornamelijk door Fossil worden geproduceerd. Denk daarbij aan Armani en Michael Kors. Vooral nuttig voor notificaties en als je gek bent van een bepaald merk. De nauwe samenwerking met iOS ontbreekt. Je hebt keuze uit allerlei horlogekasten, kleuren en designs. Als het horloge een aansluiting heeft voor traditionele horlogebandjes heb je ook op dat gebied veel keuze.

Overstappen of niet?

Heb je nu een Series 2, dan is er eigenlijk geen reden om te upgraden, tenzij je iemand bent die altijd het nieuwste van het nieuwste wil hebben. Bij de Series 1 moet je alleen overstappen als je bij nader inzien toch de GPS en verbeterde waterbestendigheid nodig hebt (de Series 1 is niet geschikt om te zwemmen). Heb je nog een Series 0 (de originele Apple Watch) dan valt er veel snelheidswinst te behalen en de langere batterijduur maakt de Series 3 ook een aantrekkelijke upgrade. Je krijgt bovendien meer hartslagfuncties, meting van hoogteverschillen, GPS en een betere performance.

Score

8.6

Apple Watch Series 3

Apple Watch Series 3

vanaf €369

Voordelen +

  • Prettig in gebruik en goede samenwerking met iOS
  • Verbeterde prestaties, apps starten sneller op
  • Siri met spraak zorgt ervoor dat je niet op het scherm hoeft te kijken
  • Meer fitnessfuncties, daardoor een completer sporthorloge
  • Completere hartslagmeting (ook op Series 1 en 2)
  • Barometer voor het meten van hoogteverschillen
  • Veelzijdig: veel aanpassingsmogelijkheden, apps en toepassingen

Nadelen -

  • Geteste versie heeft relatief weinig verschillen met Series 2
  • Vereist iPhone om te kunnen instellen, daardoor alleen interessant voor Apple-gebruikers
  • 4G-model nog niet in Nederland verkrijgbaar en niet bruikbaar
  • Beperkt aantal wijzerplaten, geen eigen wijzerplaten maken of wijzerplatenshop
  • Nog steeds geen slaapfuncties

Conclusie Apple Watch Series 3 review

Voor Apple-gebruikers is de Apple Watch Series 3 momenteel de beste smartwatch die je kunt kopen. Geen enkele andere smartwatch biedt de combinatie van zoveel functies en zo’n goede samenwerking met iOS. Toch zijn de verschillen met de Series 2 marginaal, zeker omdat we in Nederland de 4G-versie niet kunnen gebruiken.

De Series 3 is merkbaar sneller dan de vorige generaties: apps starten sneller op en alles voelt vlotter aan. Maar daar merk je alleen iets van als je je Watch ook echt actief gebruikt. Als je alleen maar op je Watch kijkt als er een notificatie binnenkomt, dan heb je deze Series 3 eigenlijk niet nodig. Voor mensen die wel actief gebruikmaken van hun Apple Watch is het prettig dat Siri nu antwoorden uitspreekt, zodat je niet meer op het scherm hoeft te kijken. Voor sport- en gezondheidsfans heeft de Series 3 ook weer wat nieuws te bieden.

Om nog even terug te komen op de 4G-versie: die belooft dat je minder afhankelijk zult zijn van je iPhone. Uit ervaringen van (Amerikaanse) gebruikers blijkt dat nog een toekomstdroom. Het is prettig dat je de hond uit kunt laten zonder je iPhone mee te nemen en in noodgevallen kunt bellen, maar een e-mail schrijven zul je niet zo snel doen. Een weekendje weg zonder iPhone gaat niet lukken. Het gemak van 4G is bovendien behoorlijk prijzig: reken op een toeslag van €120 per jaar bovenop je telecomfactuur, als de Nederlandse providers het ooit gaan aanbieden.

De Apple Watch met 4G laat misschien wel een glimp van de toekomst zien (de iPhone draag je over een paar jaar op je pols) maar die toekomst is er nog niet. De Apple Watch kan een hoop taken van de iPhone overnemen, maar je kunt er nog niet zonder.

Apple Watch Series 3 kopen

Wil je de Apple Watch Series 3 kopen, dan heb je keuze uit verschillende modellen. Wij hebben het standaard aluminium 42mm-model met GPS en sportband getest, dat in de winkel ligt voor €399. Het kleinere 38mm-model is technisch gezien hetzelfde en kost €369. Beide modellen zijn ook verkrijgbaar in een Nike+ uitvoering voor dezelfde prijs.

Bekijk ook
Apple Watch vergelijken: welke Apple Watch past het beste bij jou?

Apple Watch vergelijken: welke Apple Watch past het beste bij jou?

In deze keuzehulp Apple Watch vergelijken zetten we de modellen voor je op een rij. Moet je nou de Apple Watch Series 10 of Apple Watch SE 2022 hebben? Of toch de Apple Watch Ultra 2? In deze Apple Watch keuzehulp helpen we je op weg.

Wil je gebruik maken van 4G, dan zul je moeten verhuizen naar een land waar dit model al wordt ondersteund, bijvoorbeeld de VS of Duitsland. Meebrengen naar Nederland of België kan, maar dan kun je de 4G-verbinding niet gebruiken, omdat roaming niet wordt ondersteund. Voor de modellen van roestvrij staal en keramiek zul je ook in het buitenland moeten zijn, want deze zijn alleen met 4G verkrijgbaar.

Voor alle Nederlandse modellen kun je terecht in de Apple Store, online of in de fysieke winkels. Ook vind je ze al bij APR’s – zoals A-Mac – en andere bekende verkooppunten.

Bekijk ook
Nieuwe Apple Watch kopen? Deze raden we aan

Nieuwe Apple Watch kopen? Deze raden we aan

Wil je de Apple Watch Series 10 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of sportieve Apple Watch Ultra 2? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2020