Apple Watch Series 4

Apple Watch Series 4 review

Grotere scherm maakt de Apple Watch nog beter

Heb jij je zinnen gezet op een Apple Watch Series 4? In deze review van de Apple Watch Series 4 lees je ons uitgebreide oordeel. Hoe bevalt het grotere scherm en het nieuwe design? We vertellen het je in deze (video)review!

Apple Watch Series 4 review Prijs (vanaf €429,-)

De afgelopen maanden is wel gebleken dat veel lezers reikhalzend uitkeken naar de onthulling van de Apple Watch Series 4. De Apple Watch Series 4 heeft voor het eerst een volledig nieuw design en Apple heeft flink uitgepakt met allerlei verbeteringen. Op nagenoeg elk vlak is de Apple Watch Series 4 verbeterd. In deze review bespreken we al deze verbeteringen en kijken we of de Apple Watch Series 4 iets voor jou is. Welke functies springen eruit en hoe bevalt het nieuwe design? Je leest er alles over in de Apple Watch Series 4 review.

Inmiddels is de Apple Watch Series 5 verschenen. Bekijk onze Apple Watch Series 5 review voor alle relevante info!

Bekijk ook
Apple Watch Series 5 review: beste smartwatch verder verfijnd

Apple Watch Series 5 review: beste smartwatch verder verfijnd

In deze review van de Apple Watch Series 5 bespreken we de voor- en nadelen van deze nieuwste Apple Watch. Hoe bevalt het nieuwe always-on scherm en vallen de andere verbeteringen in de smaak? Je leest het in deze Apple Watch Series 5 review!

Tekst en review: Benjamin Kuijten, foto’s: Adam Bazuin. Het geteste model is de Apple Watch Series 4 (44mm, spacegrijs) met geweven sportbandje.


Introductie Apple Watch Series 4 review

Toen de Apple Watch net verscheen, was de reactie bij veel mensen: “Wat moet je ermee?” Apple leek het zelf ook nog niet helemaal te weten. In het begin werd het vooral gepresenteerd als modeaccessoire, maar inmiddels ligt de focus veel meer op sport en gezondheid. Nu Apple zelf een beter idee heeft wat de sterke punten van de Apple Watch zijn, heeft het horloge ook steeds meer zijn plek gevonden. Je ziet de Apple Watch dan ook vaker in het straatbeeld verschijnen. Het zijn niet alleen de techy mensen die met een Apple Watch rondlopen, maar ook mensen die niet zoveel met technologie hebben of graag de eerste willen zijn met een nieuw product. De Apple Watch wordt steeds meer mainstream en de Apple Watch Series 4 moet daar de volgende stap in zetten. Ik ben ervan overtuigd dat dat Apple gaat lukken en dat is vooral te danken aan de vele fijne verbeteringen van de Series 4. Bekijk het in onze video!

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Design van de Apple Watch Series 4

  • Meer afgeronde hoeken
  • Plattere knoppen
  • Nieuwe keramische achterkant

Voor dit vierde model is Apple terug naar de tekentafel gegaan. De Apple Watch Series 4 is opnieuw ontworpen en dat merk je meteen in het gebruik van de Apple Watch. Waar de vorige modellen vooral rechthoekig zijn, heeft de Apple Watch Series 4 veel meer afgeronde hoeken. Dit lijkt op het eerste gezicht een kleine wijziging, maar het zorgt voor een fundamentele verandering in hoe de Apple Watch eruit ziet. Zelfs mensen die totaal niet op de hoogte zijn van de ontwikkelingen rondom Apple, valt het op dat het horloge er een stuk ronder is geworden. Of Apple hiermee bewust tegemoet komt aan de wensen van een ronde Apple Watch weten we niet, maar het is in ieder geval een mooie middenweg.

De afgelopen jaren zien we met enige regelmaat de wens voor een ronde Apple Watch. Wat mij betreft is dat niet per se nodig, alleen al omdat watchOS veel beter werkt en tekst beter te lezen is op een rechthoekig scherm dan op een rond scherm. De meer afgeronde hoeken geven de Series 4 een veel zachtere en vriendelijkere uitstraling, zoals je ook vaak ziet bij ronde horloges. Apple heeft daarom wat ons betreft de beste keuze gemaakt door het vorige design niet overboord te gooien, maar door dit juist te verfijnen met deze kleine maar belangrijke wijziging.

Wat ook bijdraagt aan het vernieuwde design, zijn de nieuwe knoppen. De Digital Crown is een stukje platter en steekt daarom minder uit. De zijknop daaronder heeft ook een nieuw ontwerp gekregen. De knop steekt nu veel minder uit en loopt gelijk met de kast van de Apple Watch Series 4. Dat maakt van de Apple Watch Series 4 meer één geheel, maar het gebruik van de knop is er wat ons betreft wel wat op achteruit gegaan. Het is nu iets lastiger om de knop in te drukken. Desalniettemin dragen de nieuw ontworpen knoppen bij aan het mooiere design van de Apple Watch.

Apple Watch Series 4 rechtop tegen muur.

Overigens is dit model ook iets slanker geworden dan die van vorig jaar. Het scheelt 0,7 millimeter, dus het verschil merk je pas echt als je er een meetlat naast houdt. De Apple Watch Series 4 is echter nog steeds iets dikker dan het originele model. We vinden het jammer dat het Apple nog niet is gelukt om de Apple Watch aanzienlijk dunner te maken. In dat opzicht ziet de Series 4 er nog wat lomp uit, helemaal als je hem draagt onder een strakkere mouw van bijvoorbeeld een overhemd.

Achterkant geheel van keramiek

Apple heeft qua design ook nog nagedacht over de achterkant, dus het deel dat tegen je huid aan zit. Voor het eerst is de achterkant rondom de hartslagsensor van keramiek. Voorheen was de dit deel van hetzelfde materiaal als de kast (aluminium, roestvrij staal of keramiek), maar nu hebben alle modellen dezelfde keramische achterkant met saffierkristal. Naast het feit dat dit er luxe uit ziet, heeft het ook een functionele verbetering. Dit materiaal zorgt volgens Apple voor een betere draadloze ontvangst, ook bij het GPS-model.

Zoals we in onze Apple Watch Series 3 review zeiden, vonden we een compleet redesign destijds niet nodig. Toch zijn we zijn blij dat Apple dit jaar wat meer aanpassingen aan het design heeft afgeleverd. Dat geeft de Apple Watch Series 4 niet alleen een bijdetijds uiterlijk, maar maakt het ook écht mooier dan al haar voorgangers.

Apple Watch Series 4 met nieuwe hartslagsensor.

Uiterlijk van de Apple Watch Series 4

  • Twee nieuwe formaten: 40mm en 44mm
  • In Nederland nog steeds alleen in aluminium
  • Beschikbaar in spacegrijs, zilver en goud
  • Ook nieuwe Nike+-versie
  • Al je bestaande bandjes werken met de Series 4

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is erg jammer dat de Apple Watch in roestvrij staal niet meer in Nederland te koop is. Net als vorig jaar gebruikt Apple dit materiaal alleen voor de 4G-versie, maar die is nog steeds niet in Nederland en België te koop omdat de providers de eSIM nog niet ondersteunen. Dat betekent dus ook dat je voor de roestvrij stalen Apple Watch Series 4 naar het buitenland moet uitwijken. Het is spijtig dat Apple geen optie voor een GPS-model in roestvrij staal biedt. Dat maakt de keuze een stuk beperkter, helemaal als je op zoek was naar iets sjiekers. Extra vervelend is dat de iPhone X, iPhone XS en iPhone XS Max wél de roestvrij stalen rand hebben. Een bijpassende Apple Watch in RVS was dan een stuk mooier geweest voor de mensen die graag alles in één stijl hebben. Naast de gewone Apple Watch Series 4 is er ook een Nike+-variant. Het enige verschil daarbij zijn de exclusieve wijzerplaten en het speciale Nike-sportbandje. Technisch gezien zijn ze gelijk.

Qua kleuren heb je dezelfde opties als vorig jaar: spacegrijs, zilver en goudkleurig. In de kleurtinten is niets veranderd: de afwerking is exact gelijk en Apple heeft gelukkig voor dezelfde spacegrijze tint gekozen. De kleuren zijn mooi, maar worden nu wel wat saai. Misschien dat Apple voor de variatie de volgende keer wat meer kleuren kan uitbrengen, zoals ze nu met de iPhone XR gedaan hebben.

Apple Watch Series 4 met Infograaf modulair wijzerplaat.

Twee nieuwe formaten

Vanwege het grotere scherm (daarover later meer), heeft Apple het formaat van de Watch iets vergroot. In plaats van 38mm en 42mm is de Series 4 nu beschikbaar in 40mm en 44mm. De kast is daarmee een paar millimeter groter geworden. De meeste mensen die voorheen een 38mm-model hadden, kunnen nu het beste uit de voeten met een 40mm-model. Datzelfde geldt ook voor de overstap van 42mm naar 44mm. Als je echter het gevoel had dat de 42mm-versie voor jou toch net iets te groot was, dan kun je beter kiezen voor de nieuwe 40mm-variant. Het beeldoppervlak wordt daarmee iets groter, terwijl de formaat van de kast iets kleiner en voor jou dus iets prettiger kan zijn. Er is geen vuistregel welk formaat het beste is, want dat verschilt per persoon. Meer tips over welke Apple Watch-maat je moet kiezen, vind je in ons artikel.

Bekijk ook
Apple Watch-formaten: moet je maat 42mm, 46mm of 49mm kiezen?

Apple Watch-formaten: moet je maat 42mm, 46mm of 49mm kiezen?

De Apple Watch is verkrijgbaar in meerdere maten. Welk formaat Apple Watch is voor jou het prettigste? En hoe zit het met de voorgaande maten? In deze gids helpt we met het kiezen van een passende maat.

We vinden de nieuwe formaten geen belemmering. De Apple Watch oogt er niet lomper door, omdat het verschil nagenoeg minimaal is. Het is een compromis voor het grotere scherm en het is knap dat Apple ervoor heeft gezorgd dat het er nog steeds goed uitziet. Veel groter moet de Apple Watch echter niet worden, omdat het horloge er dan wel wat lomp uit gaat zien. Het formaat is nu precies goed, ook omdat het dan nog niet uitsteekt bij je pols.

Alle bandjes blijven geschikt

Het uiterlijk van de Apple Watch wordt ook voor een groot deel bepaald door het bandje dat je draagt. Gelukkig passen alle huidige bandjes gewoon met de Apple Watch Series 4. Je 42mm-bandje past perfect bij de 44mm-Apple Watch. Hetzelfde geldt voor de kleinere versies van het bandje en de Watch. Je bestaande collectie bandjes kun je dus gewoon blijven gebruiken. Dit is een groot voordeel ten opzichte van iPhone-hoesjes, die je vaak bij een nieuw model moet vervangen. We zijn daarom blij dat Apple ervoor gezorgd heeft dat alles past, want weer helemaal opnieuw met je verzameling beginnen ziet niemand zitten.

Bekijk ook
Passen mijn bandjes op de nieuwe Apple Watch?

Passen mijn bandjes op de nieuwe Apple Watch?

Als je een Apple Watch hebt, wil je dat het horlogebandje goed past. Hoe zit dat met de grotere Apple Watch Ultra en de allernieuwste modellen? Passen je bestaande bandjes nog?

Scherm van Apple Watch Series 4

  • Ruim 30% groter beeldoppervlak
  • Meer ruimte voor tekst
  • Grotere wijzerplaten, inclusief twee nieuwe Infograaf-wijzerplaten

Het belangrijkste onderdeel van de Apple Watch is het scherm. Door het grotere scherm van de Apple Watch Series 4, is dit meteen ook de grootste verbetering. Het schermoppervlak is ruim 30% groter dan bij de vorige versies. Het verschil is bij de nieuwe 40mm-versie zelfs het grootst, want daar is het beeldoppervlak met 35% gegroeid. Apple heeft watchOS op een aantal manieren aangepast, zodat de Apple Watch volop gebruikmaakt van dit grotere scherm.

Allereerst valt op dat bepaalde elementen vooral groter zijn. Bij grotere schermen op de iPhone kiest Apple er vaak voor om simpelweg meer informatie te tonen (denk bijvoorbeeld een extra rij apps op het beginscherm), maar op de Apple Watch is een andere aanpak gekozen. Sterker nog, als je de lijstweergave van apps op de Apple Watch Series 4 vergelijkt met het vorige model, dan past er één knop minder op het scherm. Dat komt omdat Apple de knoppen vooral groter gemaakt heeft. Dat zie je ook in de rasterweergave van de apps. De ronde icoontjes zijn een stukje groter, in plaats van dat er meer icoontjes verschijnen. Dit zorgt ervoor dat de bediening van de Apple Watch een stuk fijner is. Tekst is groter en daardoor makkelijker te lezen. We vinden dit de beste keuze. Meer knopjes op een groter scherm maakt het gebruik juist ongemakkelijker. We merken dan ook dat we de Apple Watch vaker gebruiken, doordat het grotere scherm zorgt voor een prettigere werking.

Er zijn niet veel apps op de Apple Watch waar heel veel tekst in zit. Maar de apps die er zijn, zijn dankzij het grotere scherm wel beter te gebruiken. Het nieuws lezen via de Apple Watch is beter te behappen. Het is nog steeds niet onze favoriete manier voor het lezen van nieuws, maar je merkt daardoor wel wat voor positieve gevolgen het grotere scherm heeft. Datzelfde geldt voor het lezen van inkomende berichtjes van bijvoorbeeld WhatsApp en iMessage, iets wat je ongetwijfeld wél veel gebruikt. Zelfs het internetten op de Apple Watch is door het grotere scherm prettiger.

Een nadeel van het grotere scherm is dat de meeste externe apps niet aangepast zijn. Net als bij de iPhone moeten apps geoptimaliseerd worden om van het grotere scherm gebruik te maken. Is dat niet zo, dan wordt een app nog steeds in hetzelfde beeldformaat getoond als op de vorige Apple Watches het geval is. Dat maakt de ervaring wat minder. Gebruik je nooit externe apps en hou je het alleen bij de standaardapps, dan zul je hiervan niks merken. Apple heeft alle standaardapps bijgewerkt, dus die zien er altijd goed uit. Er zijn wel al externe apps die bijgewerkt zijn en dat zijn dan voornamelijk de populairste apps als Just Press Record, 1Password en Carrot Weather.

Kenmerkend voor Apple Watch-apps is dat deze zelden tot nooit bijgewerkt worden. Het is daarom lastig in te schatten hoe lang het duurt voordat de meeste apps zijn geoptimaliseerd voor het grotere scherm. Gebruik je een ietwat obscure Apple Watch-app die al een tijd niet meer bijgewerkt is, dan zal het waarschijnlijk lang duren voordat deze een update krijgt. Het is de eerste keer dat Apple Watch-apps geüpdatet moeten worden voor een groter scherm, dus het is nog lastig in te schatten hoe lang dit gaat duren.

Nieuwe wijzerplaten

Voor het grotere scherm heeft Apple ook twee nieuwe exclusieve wijzerplaten gemaakt: Infograaf en Infograaf Modulair. De eerste is een analoge klok en de tweede is de digitale variant daarvan. Deze lijkt het meest op de al aanwezige modulaire wijzerplaat. Beide varianten van de Infograaf-wijzerplaat hebben allerlei nieuwe complicaties. Vooral de analoge versie vinden we indrukwekkend, met maar liefst acht verschillende Apple Watch complicaties. Het grotere scherm biedt allerlei extra mogelijkheden voor de weergave. Denk dan aan een balkje dat aangeeft hoe warm het is ten opzichte van de minimum en maximum temperaturen van de dag. De Infograaf-wijzerplaat biedt dus meer informatie en meer inzicht. Apple heeft ook allerlei nieuwe complicaties gemaakt, bijvoorbeeld met een profielfoto van je favoriete contact zodat je die persoon snel kan bellen of een berichtje kan sturen.

* Horloge-experts noemen de infoblokjes op de wijzerplaat complicaties, niet applicaties. In onze uitleg over complicaties lees je meer.

Infograaf wijzerplaten op Apple Watch Seriers 4.

Een nadeel is wel dat complicaties speciaal voor deze wijzerplaten aangepast moeten worden. Je kan dus niet al je bestaande complicaties gebruiken op deze wijzerplaten en dat vinden wij erg jammer. Apple heeft zelf ook niet al haar eigen complicaties aangepast. Zo is er geen knop om direct naar de Woning-app te gaan. Ontwikkelaars kunnen hun complicaties wel aanpassen voor deze wijzerplaat, maar ook daar is het aanbod nog beperkt.

Wil je per se je favoriete complicaties blijven gebruiken, dan moet je dus bij de reeds bestaande wijzerplaten zijn. Die zijn ook gewoon allemaal aanwezig op de Apple Watch, maar ze zijn slechts in beperkte mate bijgewerkt voor het grotere scherm. De oude wijzerplaten zijn ietsjes groter, maar je kan niet meer complicaties gebruiken. Onze favoriete modulaire wijzerplaat bestaat nog steeds uit de tijd en vijf complicaties, terwijl de meeste analoge wijzerplaten vier complicaties hebben. Apple had hier wat ons betreft meer uit kunnen halen, maar wie weet wat de toekomstige watchOS-updates nog brengen. Het zou volgens ons tijd worden dat Apple de deuren open zet voor wijzerplaten van externe ontwikkelaars.

Apple Watch Series 4 met Water-wijzerplaat.

Overigens heeft Apple ook nog nieuwe Fire & Water, Liquid Metal en Vapor toegevoegd. Op de Apple Watch Series 4 zijn deze schermvullend. Dit laat vooral zien hoe mooi het scherm is, maar erg bruikbaar vinden we ze niet. Bij de schermvullende weergave zijn er geen complicaties mogelijk. Je kan ook kiezen voor de ronde versies inclusief complicaties, maar deze watchOS 5-wijzerplaten vind je op alle Apple Watch-modellen.

Een leuk detail van watchOS 5 op de Series 4 is overigens dat knoppen op het scherm qua vorm aangepast zijn. De hoeken van de knoppen passen nu mooi bij de hoeken van het scherm. Het zijn deze kleine details die de Apple Watch Series 4 ook typisch Apple maken.

Apple Watch Series 4 vs Series 0 met wijzerplaat aanpassen.
Apple Watch Series 4 vs. Apple Watch Series 0

Prestaties Apple Watch Series 4

  • Nieuwe S4 64-bits dual-coreprocessor
  • Bluetooth 5.0
  • Luidere speaker

Er is de afgelopen jaren veel (en terecht) geklaagd over de prestaties van de Apple Watch. De eerste generatie Apple Watch was voor veel apps te traag. Ook de Series 1 en Series 2 waren nog niet optimaal, al was er wel een duidelijke verbetering merkbaar. De Apple Watch Series 4 is volgens Apple twee keer zo snel als het vorige model. Dat merk je duidelijk bij het gebruik, want we zijn in onze test nog nauwelijks laadtijden tegengekomen. Ook apps van derden starten snel op en dat is wel eens anders geweest. We merken dat vooral bij de Woning-app, die meteen al bijgewerkt is met de meest recente status van je apparaten zodra je hem opent. De betere prestaties zorgen er ook voor dat je de Apple Watch meer gaat gebruiken.

Ik maak zelf de overstap van de Apple Watch Series 0 naar de Series 4 en de prestaties zijn daarbij een wereld van verschil. Het lijkt daarbij alsof je een compleet ander apparaat om je pols hebt en het is een verademing om de Series 4 te gebruiken. Van de eerste keer opstarten tot het gebruik van de apps: alles is zoveel sneller dan voorheen. Heb jij ook een Series 0, dan zal je omver geblazen worden door de prestaties van de Apple Watch Series 4.

Bluetooth 5.0 en betere speaker

Voor het eerst heeft Apple de Apple Watch voorzien van Bluetooth 5.0. Eigenlijk had Apple dat een jaar geleden al moeten doen. Waar de iPhone toen de overstap maakte van Bluetooth 4.2 naar Bluetooth 5.0, is de Apple Watch nu pas aan de beurt. Bluetooth 5.0 is energiezuiniger en vooral sneller. Je merkt dit zodra je het horloge voor het eerst instelt, maar ook bij het installeren van apps. Dit liep bij vorige modellen nog wel eens vast of duurde lang, maar op de Series 4 gaat het veel vlotter. We merken ook dat het voeren van telefoongesprekken vlotter gaat. De verbinding met de iPhone wordt sneller tot stand gebracht, dus dat is mooi meegenomen.

Apple Watch Series 4 speaker.

Apple heeft ook de speaker van de Apple Watch Series 4 een update gegeven. Deze is 50% luider dan voorheen. Het is handig om te hebben, maar eigenlijk gebruik je de speaker van de Apple Watch maar sporadisch. Afspelen van complete muzieknummers is niet mogelijk (alleen herkende fragmenten via Shazam), dus je gebruikt de speaker vooral bij het bellen en de nieuwe Walkie Talkie-app. Bellen op de Apple Watch doen wij niet heel vaak en wat ons betreft was de speaker van de Series 3 ook al voldoende. Desalniettemin zorgt de verbeterde speaker ervoor dat je je gesprekspartner beter hoort, ook als je in een rumoerige omgeving bent. De Walkie Talkie-app komt vooral van pas als je bijvoorbeeld met iemand afgesproken hebt en een heel telefoongesprek wat teveel van het goede is. Het is wel jammer dat je altijd een hand vrij moet houden, omdat je je vinger op het scherm moet houden om te kunnen praten.

Net als op de Apple Watch Series 3 praat Siri op de Series 4 terug. Siri klinkt prima en is altijd goed verstaanbaar. Dankzij de verbeterde chip reageert Siri ook lekker vlot en heeft de assistent maar weinig tijd nodig om na te denken. Het is in watchOS 5 ook mogelijk om Siri te activeren zonder de Hé Siri-commando. Je hoeft alleen maar je pols te draaien en je vraag te stellen. Dit werkt prettig, omdat Siri de opdracht dan sneller verwerkt. Deze functie is echter ook gewoon beschikbaar op de Series 3, dus daar hoef ie niet per se de allernieuwste Apple Watch voor te kopen.

Gezondheidsfuncties voor Apple Watch Series 4

  • Nieuwe ECG-functie voor het maken van een hartfilmpje
  • Verbeterde hartslagsensor
  • Nieuwe valdetectie belt nooddiensten

De vorige versies van de Apple Watch legden vooral de focus op sporten. Wat dat betreft is er voor de Apple Watch Series 4 weinig veranderd. Alle workouts van de Apple Watch Series 2 en Apple Watch Series 3 vind je ook in de nieuwe Series 4. De nieuwe workout-herinneringen voor het starten en stoppen van een workout vind je ook op de andere modellen met watchOS 5. De Series 4 moet het dan vooral van de nieuwe hartfuncties hebben. De tweede generatie optische hartslagsensor in de Series 4 zorgt voor snellere metingen van je hartslag. In onze test scheelde dat een paar seconden tussen de Series 3 en Series 4, maar aangezien je hartslag meestal in de achtergrond gemeten wordt, merk je weinig van deze snelheidsverbetering.

ECG niet in Nederland

De belangrijkste nieuwe functie is de ECG-scan. Apple heeft aan de achterkant een nieuwe elektrische hartslagsensor verwerkt die samenwerkt met de sensoren in de Digital Crown. Door je vinger op de Digital Crown te leggen, kan de Apple Watch een hartfilmpje maken en in een grafiek aangeven hoe je hartritme eruit ziet. De ECG-app verschijnt later dit jaar voorlopig alleen in Amerika. In Nederland hebben we dus nog niks aan de ECG-sensor. Apple zou wel al bezig zijn om de ECG-functie naar Europa te brengen. Haal je nu al de Series 4 in huis, dan heb je in ieder geval wel al de juiste hardware in huis om de ECG te kunnen gebruiken zodra deze hier beschikbaar is.

Het is jammer dat we het nog niet kunnen gebruiken, zeker omdat het één van de belangrijkste nieuwe functies is. Het is de zoveelste Apple-functie die niet in Nederland werkt. We hopen dat Apple niet zo lang nodig heeft voor deze ECG-app als voor Apple Pay in Nederland.

https://www.iculture.nl/nieuws/apple-watch-ecg-nederland/

Valdetectie

Wat betreft de nieuwe gezondheidsfuncties moeten we het hier alleen doen met de nieuwe valdetectie. Dankzij de verbeterde gyroscoop en versnellingsmeter kan de Series 4 een val herkennen. Zodra je een harde val maakt en plots tot stilstand komt, stuurt de Apple Watch een melding. Vanuit deze melding waarschuw je hulpdiensten dankzij SOS-noodmelding op de Apple Watch. Blijf je langer dan een minuut helemaal stil liggen, dan wordt SOS-noodmelding automatisch geactiveerd. De valdetectie is typisch een functie die je nooit nodig hoopt te hebben, maar wel fijn is dat hij er is. Vooral voor ouderen en kwetsbare mensen kan valdetectie een waardevolle functie zijn.

We hebben geprobeerd om de valdetectie bewust te activeren, maar dat is ons niet gelukt. Vallen op een mat, bank of matras is te zacht, dus daar trapt de Apple Watch niet in. Dit is dus goed nieuws, want dat betekent dat je niet om de haverklap een valse valmelding krijgt. Apple waarschuwt wel dat je mogelijk een melding kan krijgen als je heel actief bent, maar dat is bij ons nog niet voorgekomen.

Een functie die nog wel ontbreekt, is het meten van je slaap. Er zijn wel allerlei apps voor slaapanalyse voor de Apple Watch, maar we hadden graag gezien dat Apple hier standaard iets voor ingebouwd had, eventueel in combinatie met verbeterde sensoren. Wie weet dat dit nog komt met een update van watchOS, maar voor nu moeten we het dus met de eerder genoemde apps doen.

Bekijk ook
Slaap meten met je Apple Watch: dit zijn de beste apps

Slaap meten met je Apple Watch: dit zijn de beste apps

Slaap meten met je Apple Watch: het kan zonder een app te downloaden, maar de apps in dit overzicht zijn veel uitgebreider. Zo krijg je inzicht in de kwaliteit van je nachtrust, waaronder hoe diep je in slaap was.

Digital Crown op de Apple Watch Series 4

Naast de nieuwe sensoren voor de ECG is de Digital Crown ook opnieuw ontworpen. Het belangrijkste daarvan is de haptische feedback die je krijgt als je aan de knop draait. Deze trillingen zijn afkomstig van de Taptic Engine en zijn erg subtiel. De tikjes zijn net hard genoeg om te voelen, maar zijn nooit storend. De tikjes maken het gebruik van de Digital Crown veel prettiger, omdat je zo nauwkeuriger kan scrollen. De knop draait nog steeds net zo soepel als altijd, maar door de tikjes voel je een stuk beter wanneer je moet stoppen met draaien. In onze test gebeurt het daarom minder vaak dat we te ver door scrollen.

De tikjes zijn het best te vergelijken met de tikjes die je op de iPhone 7 en nieuwer voelt als je bijvoorbeeld een tijd voor je wekker instelt. Dit geeft de knop een soort mechanisch gevoel, maar doordat het via software aangestuurd wordt, zijn er verschillende soorten tikjes mogelijk. In de Muziek-app voel je bijvoorbeeld alleen een tik als je een albumcover of afspeellijst omslaat. De haptische feedback past zich dus aan aan de app. Dit maakt deze functie wat ons betreft een goede verfijning van de Series 4. Het is geen schokkende nieuwe functie, maar het maakt het gebruik wel nét dat tikje prettiger. Wil je liever een Digital Crown zonder trillingen, dan kan je dit uitschakelen.

Batterijduur Apple Watch Series 4

Als mensen kritiek uiten op de Apple Watch, gaat het vaak over de batterijduur. Waar andere smartwatches en fitnesstrackers zoals die van Fitbit een batterijduur van meerdere dagen heeft, blijft dit bij de Apple Watch steken op 18 uur. Wat ons betreft is dat nog steeds meer dan genoeg. Onder normaal gebruik gaat de batterij zo’n twee dagen mee en opladen is een kleine moeite, zeker met de snelheid waarop dat op de Apple Watch gaat. In anderhalf uur is hij al voor 80% opgeladen.

Toch heeft Apple wat verbeterd op het gebied van batterij. Tijdens workouts buiten gaat de batterij nu tot zes uur mee. Voorheen was dat nog vijf uur, dus dat uurtje extra maakt het doen van workouts met alleen je Apple Watch om je pols een stukje aantrekkelijker. Toch is er nog genoeg te winnen op het gebied van batterijduur tijdens het sporten.

Prijs van de Apple Watch Series 4
Met ingang van de Apple Watch Series 4 is de prijs wel een stukje omhoog gegaan. De instapprijs ligt nu op €429 en dat is €60 hoger dan voorheen. Voor sommige mensen kan dat net een drempel te hoog zijn, zeker voor een gadget als de Apple Watch. Voor veel mensen is het nog steeds geen noodzakelijk accessoire, terwijl de iPhone dat wel is. €429 is een berg geld, maar je zult er geen spijt van krijgen. Als je toch tegen die prijs aanhikt, dan is er altijd nog de Apple Watch Series 3. De meeste functies vind je ook in dit model, zoals de waarschuwingen voor een te lage of te hoge hartslag en de workout-herinneringen en is daarom een prima alternatief als je niet direct meer dan vierhonderd euro wil uitgeven. De Apple Watch Series 3 is beschikbaar vanaf €299 en dat is wat ons betreft een prima instapprijs.

Hou er ook rekening mee dat de restwaarde van een Apple Watch lager is dan bij een iPhone. Een Apple Watch wordt toch gezien als een persoonlijk accessoire en levert bij tweedehands verkoop minder op. Hou dat in je achterhoofd mocht je de Apple Watch ooit weer kwijt wilt.

Score

8.8

Apple Watch Series 4

Apple Watch Series 4

vanaf €429

Voordelen +

  • Grotere scherm zorgt voor prettiger gebruik
  • Nieuw design oogt fris en vriendelijker
  • Haptische feedback van Digital Crown is een leuke extra
  • Valdetectie is nice-to-have
  • Langere batterijduur bij buiten sporten
  • Al je oude bandjes zijn nog gewoon geschikt

Nadelen -

  • ECG-functie voorlopig niet naar Nederland
  • Nieuwe Infograaf-wijzerplaten werken niet met alle complicaties
  • Eerdere wijzerplaten nauwelijks bijgewerkt
  • Niet bijgewerkte-apps zien er minder mooi uit
  • Nog steeds geen 4G- en RVS-versie in Nederland
  • Iets hogere prijs en lage restwaarde

Conclusie Apple Watch Series 4 review

Apple heeft wat ons betreft flink uitgepakt met de Apple Watch Series 4. We zijn blij dat Apple gekozen heeft voor een nieuw design met een groter scherm. Gelukkig is de kast van de Apple Watch zelf niet veel groter geworden en zijn je oude bandjes nog steeds geschikt. Het grotere scherm zorgt voor een fijner gebruik van de Apple Watch. Je zal merken dat je het horloge door dit nieuwe scherm ook vaker gaat gebruiken. Tekst is beter te lezen en de knoppen op het scherm zijn makkelijker aan te tikken. Het design met de meer afgeronde hoeken is een lust voor het oog en is een mooi compromis tussen een volledig ronde Apple Watch en het vorige meer rechthoekige model. De kleine details in watchOS, waarbij de knoppen dezelfde rondingen hebben als de hoeken van het horloge, maken dit geheel af. De haptische feedback in de Digital Crown is geen killerfeature, maar maakt het gebruik wel prettiger.

De Series 4 presteert ook beter dan ooit tevoren en maakt de algehele ervaringen een stuk beter. Siri reageert snel en apps hebben nauwelijks nog laadtijden. Toch is het jammer dat wederom niet alle functies in Nederland te gebruiken zijn. De ECG-functie, één van de belangrijkste vernieuwingen op het gebied van gezondheid, komt voorlopig nog niet naar Nederland. Ook ontbreekt dit jaar wederom de 4G-versie en dus ook de roestvrij stalen Apple Watch. We vinden het erg jammer dat Apple er niet voor gekozen heeft om op zijn minst een roestvrij stalen versie met alleen GPS uit te brengen, al is het maar zodat we ook hier de nieuwe goudkleurige variant kunnen kopen. Desalniettemin is de Apple Watch Series 4 de beste smartwatch die je kan kopen.

Apple Watch Series 4 kopen
Wil jij na het lezen van deze review ook de Apple Watch Series 4 kopen? Check dan ons artikel Apple Watch kopen, waarin je informatie vindt over prijs, winkels en beschikbaarheid. Wil je eerst nog de Apple Watch vergelijken, dan vind je in onze uitgebreide vergelijking een keuzehulp die je helpt bij het maken van een geschikt Apple Watch-model.

Bekijk ook
Nieuwe Apple Watch kopen? Deze raden we aan

Nieuwe Apple Watch kopen? Deze raden we aan

Wil je de Apple Watch Series 10 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of sportieve Apple Watch Ultra 2? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.

Bekijk ook
Apple Watch vergelijken: welke Apple Watch past het beste bij jou?

Apple Watch vergelijken: welke Apple Watch past het beste bij jou?

In deze keuzehulp Apple Watch vergelijken zetten we de modellen voor je op een rij. Moet je nou de Apple Watch Series 10 of Apple Watch SE 2022 hebben? Of toch de Apple Watch Ultra 2? In deze Apple Watch keuzehulp helpen we je op weg.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2020