Apple Watch Series 5

Apple Watch Series 5 review: beste smartwatch verder verfijnd [video]

Verbeteringen klein maar fijn

In deze review van de Apple Watch Series 5 bespreken we de voor- en nadelen van deze nieuwste Apple Watch. Hoe bevalt het nieuwe always-on scherm en vallen de andere verbeteringen in de smaak? Je leest het in deze Apple Watch Series 5 review!

Apple Watch Series 5 review Prijs (vanaf €449,-)

Deze review werd gepubliceerd in oktober 2019 en beschrijft de situatie op dat moment. Inmiddels zijn er nieuwere modellen van de Apple Watch verschenen. Bekijkn ons overzicht Apple Watch kopen om te zien wat het huidige aanbod is!
Bekijk ook
Nieuwe Apple Watch kopen? Deze raden we aan

Nieuwe Apple Watch kopen? Deze raden we aan

Wil je de Apple Watch Series 10 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of sportieve Apple Watch Ultra 2? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.

Voor de aankondiging van de Apple Watch Series 5 vroegen veel mensen zich af of Apple dit jaar wel met een opvolger van de uitstekende Apple Watch Series 4 moest komen. Ook wij hadden zo onze twijfels, want welke functies ontbraken nou nog echt? Hoe kon Apple de Series 4 nog beter maken dan hij al was? Een nieuw design hoefden we niet te verwachten en de belangrijkste functies zaten er wel in. Toch is er nu de Apple Watch Series 5, die een aantal handige verbeteringen heeft. Maar rechtvaardigen die verbeteringen een aanschaf van een nieuw model? In deze review van de Apple Watch Series 5 delen we onze ervaringen met dit nieuwste model.


Tekst en review: Benjamin Kuijten, foto’s: Adam Bazuin. Het geteste model is de goudkleurige Apple Watch Series 5 40mm en spacegrijze Apple Watch Series 5 44mm met sportbandje. Het 40mm-model is beschikbaar gesteld door Apple.

Introductie Apple Watch Series 5 review

Waar Apple vorig jaar enorme sprongen gemaakt heeft met de Apple Watch, zowel qua design als prestaties en functies, is dat bij de nieuwe Apple Watch Series 5 een stuk kleiner. Apple borduurt voort op de toch al geweldige Series 4 en voegt daar een aantal functies aan toe. Je zou de Apple Watch Series 5 dan ook kunnen zien als een soort Apple Watch Series 4S, want de verbeteringen zitten vooral aan de binnenkant.

Toch heeft Apple nu gekozen voor de naam Series 5. Eigenlijk vinden we dit wat onterecht, omdat de stap vanaf de Apple Watch Series 4 een stuk kleiner is dan een jaar geleden bij de Apple Watch Series 3 naar de Apple Watch Series 4. De verbeteringen zijn namelijk op één hand te tellen. Dat neemt echter niet weg dat de Apple Watch Series 5 weer een uitstekende Apple Watch is. In onze videoreview lichten we de belangrijkste vernieuwingen uit!

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Scherm Apple Watch Series 5: altijd aan

  • Nieuw always on-scherm, gaat nooit uit
  • Energiezuinig LTPO OLED-scherm
  • Twee formaten: 40 en 44mm

Apple maakt al sinds de allereerste generatie Apple Watch gebruik van een OLED-scherm. Sinds vorig jaar is dat een zogenaamd LTPO OLED-scherm, maar daar merkte je eigenlijk vrij weinig van. Pas dit jaar plukt Apple daar de vruchten van, dankzij het always on-display. Het always on-scherm zorgt er namelijk voor dat je Apple Watch nooit helemaal op zwart gaat. In plaats daarvan wordt het scherm gedimd en is alleen nog de wijzerplaat te zien (of de Workout-app, als je aan het sporten bent).

Bij de Apple Watch Series 4 en eerder springt het scherm pas aan als je erop tikt of je pols draait. Dit hebben wij zelf zelden als een probleem ervaren. Toch was er vanuit veel gebruikers de wens voor een always-on scherm en die wens is nu ingewilligd.

Apple Watch Series 5 review: nieuw scherm.

Nu we een tijdje met deze nieuwe functie hebben rondgelopen, vinden we het een fijne toevoeging. In alledaags gebruik merk je er niet zo heel veel van, maar in sommige specifieke situaties waarderen we de functie wel. Bijvoorbeeld tijdens het sporten, waarbij je lang niet altijd in staat bent om je pols te draaien of op het scherm te tikken. De Workout-app blijft dan altijd in beeld, zelfs als je niet actief naar je scherm kijkt. Een blik op de Apple Watch is dan genoeg om te weten wat je statistieken zijn.

Overigens is de Work-out-app de enige waarbij informatie continu in beeld blijft. Wel worden secondewijzers verborgen, omdat het scherm in de always-on stand maar één keer per seconde ververst wordt. Apple doet dit om batterij te besparen. Andere apps waarbij je graag zou willen dat constant de volledige informatie in beeld staat, zoals de Kaarten-app tijdens navigatie of de nieuwe Kompas-app, hebben dit niet. In die gevallen wordt de app geblurd. Dat vinden we vooral onhandig bij de Timer-app. De timer verschijnt vervaagd in de achtergrond, met daarvoor de digitale tijd. Hoewel je dus wel altijd het tijdstip kan zien, kan je niet snel een blik werpen op je timer. Je moet dan alsnog je pols draaien of op het scherm tikken.

Apple Watch Series 5 review met always-on.

Het maakt voor het always-on scherm niet uit welke wijzerplaat je ingesteld hebt. Alle wijzerplaten zijn geschikt, al vinden we de ene meer geschikt dan de andere. Felle kleuren worden bij wijzerplaten gedimd of zwartgemaakt. Bij analoge wijzerplaten wordt de secondewijzer verborgen. Deze verschijnt automatisch zodra je weer je pols draait of op het scherm tikt. Het always-on scherm komt dus vooral van pas bij het aflezen van de tijd en de statistieken via de Work-out-app, omdat dat het enige is wat écht altijd in beeld staat. Informatie van andere apps, zelfs die tijdens het rusten van je arm nuttig kunnen zijn, verschijnen niet in beeld. Dat vinden we jammer, maar hopelijk past Apple dit in een toekomstige update nog aan.

Twee formaten

Apple heeft nog steeds twee formaten waar je uit kan kiezen: 40mm en 44mm. Dit is sinds de Apple Watch Series 4 onveranderd gebleven. We vinden niet dat Apple een nog groter of kleiner formaat uit hoeft te brengen. We zien op straat wel eens hele grote traditionele horloges, maar we vinden dat er toch altijd wat overdreven. De maten zijn nog steeds goed: 40mm is prima voor de kleinere pols, terwijl 44mm handig is als je een iets groter scherm wil of een bredere pols hebt. Een kleinere Apple Watch voor kinderen zit er nog niet in.

Design Apple Watch Series 5: onveranderd succesvol

  • Ongewijzigd ten opzichte van Apple Watch Series 4
  • Rondere afwerking verveelt niet

Qua design heeft Apple zoals eerder gezegd vorig jaar grote stappen gemaakt. In onze review van de Apple Watch Series 4 schreven we nog dat we onder de indruk waren van dit vernieuwde ontwerp en daar staan we een jaar later nog steeds achter. We vinden de Apple Watch nog steeds de mooiste smartwatch die er is. Het design verveelt ook niet, want door het speelse rondere uiterlijk oogt het moderner. Het design van de oudere modellen lijkt daarnaast wat lomper. Apple kan wat ons betreft nog een paar generaties door met dit design.

Apple Watch Series 5 review design.

De vraag blijft wel nog steeds: moet Apple een ronde Apple Watch uitbrengen? In de reacties op iCulture lezen we nog steeds dat er vaak behoefte is aan een rond model. Hoewel we dit begrijpen vanuit het oogpunt van een horlogedrager, vinden we dit bij lange na niet ideaal voor het aflezen van tekst, gebruik van apps en andere functies die je met een Apple Watch doet. Een rond design heeft simpelweg een veel kleiner schermoppervlak. Een rond scherm is het breedst in het midden, waardoor alleen dat punt ideaal is voor het aflezen van teksten. watchOS is daar niet op gebouwd, dus een ronde Apple Watch is in dat geval heel erg onhandig.

Uitvoeringen Apple Watch Series 5: Nederland en België vissen (nog) achter het net

  • In Nederland en België alleen aluminium in spacegrijs, zilver en goud
  • 4G-versies in roestvrij staal, titanium en keramiek
  • Ook Apple Watch Nike+ beschikbaar
  • Nieuw Apple Watch Studio: zelf je combinatie kiezen

Apple biedt in landen waar dit ondersteund wordt meerdere modellen: de GPS-uitvoering (die we ook in Nederland en België hebben) en een 4G-variant. Omdat we in Nederland en België nog geen providers hebben die 4G op de Apple Watch ondersteunen, zijn deze modellen niet bij ons verkrijgbaar. En dat is heel erg zonde, want Apple heeft dit jaar twee nieuwe materialen gekozen voor de 4G-versies van de Apple Watch Series 5: keramiek en titanium. Keramiek kennen we al van de Apple Watch Series 3 en heeft een glimmende witte afwerking. Titanium is gloednieuw en is wat ruiger dan het glimmende roestvrij staal. Helaas zijn de titanium, roestvrij stalen en keramieken uitvoeringen bij ons nog niet te koop. In Nederland en België heb je daarom alleen de keuze uit aluminium in spacegrijs, zilver en goud.

We vinden het heel erg zonde dat Apple er wederom niet voor heeft gekozen om de Apple Watch Series 5 met GPS uit te brengen in andere materialen dan aluminium. Zelfs als 4G op de Apple Watch bij Nederlandse providers zou werken, betekent het niet dat iedereen die een titanium of keramieken Apple Watch wil staat te springen om de 4G-functie. Het is daarom een gemiste kans dat Apple ons niet meer keuze gegeven heeft.

Het is daarom wachten op het moment dat de Apple Watch 4G in Nederland komt. Wanneer dat gaat gebeuren is nog de vraag. De meeste kans heb je bij T-Mobile, die sinds kort ook de dualsim iPhone met eSIM aanbiedt. Wil je nu heel graag een titanium Apple Watch, dan moet je uitwijken naar het buitenland of wachten tot een Nederlandse provider dit aanbiedt.

Wel heb je in Nederland de keuze uit de Apple Watch Series 5 Nike+. Net als ieder jaar krijg je hier een Nike-bandje (die je later ook los kan kopen) en exclusieve wijzerplaten bij. Er zijn geen verschillen in het uiterlijk van deze uitvoering ten opzichte van de standaard aluminium versies. Voor hetzelfde geld krijg je dus meer wijzerplaten, dus je kan wat ons betreft het beste voor deze versie kiezen.

Apple Watch Studio

Apple Watch Studio: je eigen combinatie kiezen

Wat we wel fijn vinden bij het kopen van een nieuwe Apple Watch is dat je nu bij Apple de vrijheid hebt om zelf het bandje met de kast uit te zoeken. Apple noemt dit Apple Watch Studio. Wil je een 40mm goudkleurige Apple Watch met een Kaki geweven sportbandje? Dan kan dat nu gewoon, dankzij deze nieuwe mogelijkheid. We vinden het goed dat Apple je nu veel meer vrijheid geeft in het samenstellen van je Apple Watch. Met de brede collectie aan horlogebandjes werd het ook wel eens tijd, aangezien we de standaard uitvoeringen met een zwart, wit of grijs (geweven) sportbandje nu wel gezien hebben.

https://www.iculture.nl/nieuws/apple-watch-studio-samenstellen/

Kompas: weet altijd waar het noorden is

  • Nieuwe Kompas-app
  • Ook beschikbaar in Apple Kaarten
  • Ondersteund door apps van derden

Naast het nieuwe always-on scherm is het kompas de tweede grote vernieuwing. Toen Apple de nieuwe toevoeging aankondigde, beseften we eigenlijk pas dat er nog nooit eerder een kompas in gezeten heeft. Dat geeft ook meteen aan hoe we over de functie denken: we hebben het kompas in die vijf jaar Apple Watch eigenlijk nooit gemist. Met de nieuwe Kompas-app check je waar het noorden is en tijdens het navigeren met Apple Kaarten kun je zien welke richting je op wijst. We vinden deze functie dan ook het beste van (kom)pas komen tijdens het wandelen in combinatie met Apple Kaarten. Je ziet dan duidelijker in welke richting je moet lopen. Voorheen kwam er meer kaartlezen aan te pas en was het een kwestie van gokken of je de goede kant op liep.

Bekijk ook
Kompas-app op de Apple Watch wijst je de weg: zo werkt het

Kompas-app op de Apple Watch wijst je de weg: zo werkt het

In watchOS 10 is de Kompas-app op de Apple Watch weer wat vernieuwd. Je hebt nu veel meer weergaven en kunt ook routepunten vastleggen. Dit is wat je met het Kompas op de Apple Watch kunt doen tijdens wandelingen en andere activiteiten.

Of je het kompas echt nodig hebt, is afhankelijk van je activiteiten. Trek je er vaak op uit voor een stevige wandeling buiten de gebaande paden, dan is het handig om te hebben. Aan de andere kant kun je je afvragen hoe vaak je het kompas op je iPhone gebruikt. Gebruik je het nooit en check je nooit in Apple Kaarten welke richting je op kijkt, dan weet je nagenoeg zeker dat je het ook nooit op je Apple Watch zult gebruiken. We vinden het kompas daarom wel een handige toevoeging, maar een must-have is het zeker niet.

Apple Watch Series 5 kompas.

Tot slot kunnen ook apps van derden gebruikmaken van de kompasfunctie. Een voorbeeld is de Night Sky-app, waarmee je dankzij het kompas beter weet in welke richting je moet kijken voor het juiste sterrenbeeld. Het is vooral leuk om dit even te proberen of als je heel erg dol bent op sterrenkijken, maar in de praktijk gebruik je deze functie waarschijnlijk niet zo vaak.

Prestaties Apple Watch Series 5

  • Nieuwe S5-chip, maar met dezelfde prestaties
  • Twee keer zoveel opslag: nu 32GB

Apple heeft de Apple Watch Series 5 voorzien van een vernieuwde S5-chip. Hoewel de naam doet vermoeden dat er wederom een sprong gemaakt is wat betreft prestaties, is dat niet het geval. De naam S5 refereert alleen naar de verbeteringen voor het always-on scherm en de sensoren voor het kompas, dus niet voor de prestaties van het horloge zelf. Dat vinden we aan de ene kant jammer. Apple heeft tot nu toe telkens de prestaties weten te verbeteren, maar dat is nu dus niet gebeurd. Hoewel we over de snelheid van de Apple Watch Series 4 niet zo veel te klagen hebben (het horloge is namelijk best snel en apps werken soepel), had een kleine sprong in prestatieverbetering wel een verschil gemaakt op de lange termijn.

Apple maakt namelijk bij software-updates vaak onderscheid in processoren. Oudere chips worden op een gegeven moment niet meer ondersteund, omdat ze de eisen van het nieuwe besturingssysteem niet aankunnen. Doordat Apple nu qua prestaties dezelfde chip gebruikt heeft, gaat de Apple Watch Series 5 mogelijk net zo lang mee als de Apple Watch Series 4 van een jaar geleden. Het is daardoor niet zo dat je een meer toekomstbestendigere Apple Watch in huis haalt en dat vinden we jammer.

Waar we wel erg blij mee zijn, is dat er nu meer opslag in zit. Bij de Apple Watch Series 4 kreeg je standaard 16GB, maar dat heeft Apple nu opgehoogd naar 32GB. Dat is voor een Apple Watch meer dan genoeg. Het geeft je de mogelijkheid om veel apps te downloaden (die van zichzelf toch al vrij klein zijn) en tegelijkertijd muziek, podcasts en audioboeken op te slaan. Vooral het afspelen van muziek direct via de Apple Watch doen we vaak, omdat je dan je iPhone thuis kan laten. In combinatie met bijvoorbeeld de AirPods is dit erg makkelijk, en sinds watchOS 6 is dat dus ook mogelijk met audioboeken.

Batterijduur Apple Watch Series 5

  • Ongeveer dezelfde accuduur, zelfs met always-on scherm
  • Nog steeds elke nacht opladen

Apple belooft voor de Apple Watch Series 5 dezelfde accuduur van 18 uur en uit onze test is gebleken dat dat inderdaad het geval is. Door allerlei slimme trucjes heeft Apple dit voor elkaar gekregen, ondanks het nieuwe always-on scherm. Hoewel de batterij wel ietsjes groter is geworden, ligt het vooral aan het verbeterde LTPO-scherm. Hierdoor haal je met gemak het einde van de dag, ook als je meerdere workouts doet. Wil je toch wat meer accuduur, dan kan je altijd nog het always-on scherm uitschakelen. We merkten wel dat de batterij bij de Apple Watch Series 5 aan het eind van de dag iets minder vol is dan bij de Apple Watch Series 4. Uiteindelijk laad je beide modellen elke nacht op, dus onder de streep merk je er niet zo heel veel van.

Door deze functie uit te zetten, doe je net iets langer met de Apple Watch. Verwacht echter niet dat de batterij ineens twee keer zo lang mee gaat, maar als je in nood zit en geen oplader in de buurt hebt, is dit een aardig redmiddel om nog net even wat langer met je Apple Watch te doen.

Apple Watch Series 5 review achterkant.

Toch vinden we het jammer dat Apple geen grotere sprongen gemaakt heeft. Hoewel we geen probleem hebben met het elke nacht opladen van de Apple Watch, was een accuduur van zo’n twee dagen erg welkom geweest. Dat dit nu niet het geval is, is waarschijnlijk ook de reden dat er nog geen standaard Slaap-app beschikbaar is. Volgens geruchten werkt Apple hier wel aan, maar is mogelijk de beperkte accuduur nog het grote struikelblok.

We hadden het daarom beter gevonden als Apple de Apple Watch Series 5 geschikt zou maken voor standaard Qi-laders. Nu kun je de Apple Watch alleen opladen met de specifiek daarvoor ontworpen laders, die je lang niet altijd bij je hebt. Draadloze laders worden steeds gangbaarder en we vinden het daarom jammer dat de Apple Watch daar nog niet voor geschikt is.

Software van Apple Watch Series 5

  • Standaard geleverd met watchOS 6
  • Vereist minimaal iPhone 6s of iPhone SE
  • Tal van nieuwe functies, zoals nieuwe standaardapps

watchOS heeft de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Apple Watch. Aan alleen nieuwe hardwarefuncties heb je niet zoveel, want er moet ook wel software zijn die volop van de mogelijkheden gebruikmaakt. In watchOS 6, dat standaard op de Apple Watch Series 5 draait, vinden we een aantal nieuwe apps. Er is een Geluid-app, waarmee je kan meten hoeveel decibel het geluid in je omgeving is. Je kan dit ook op je wijzerplaat zetten, zodat je altijd kan zien of je kans loopt op gehoorschade. Andere nieuwe toevoegingen zijn een Rekenmachine-app, de Dictafoon en de nieuwe Cyclus-app voor het bijhouden van de menstruatie. In de nieuwe App Store op de Apple Watch download je nieuwe apps. Voor het eerst zijn dat ook apps die enkel en alleen beschikbaar zijn voor de Apple Watch.

Al deze nieuwe functies van watchOS 6 vinden we zowel in de Apple Watch Series 4 als de nieuwe Apple Watch Series 5. Er zijn dit jaar geen softwarefuncties uitgebracht die alleen op het nieuwste model werken. Aan de ene kant is dat goed, omdat gebruikers van het model van vorig jaar daardoor niet in de steek gelaten worden. Aan de andere kant mis je dan wel een beetje het gevoel dat je iets exclusiefs hebt. Er is natuurlijk wel het kompas, maar zo’n grote belangrijke nieuwe functie zoals de ECG-app vorig jaar, is er dit jaar niet. In onze review van watchOS 6 lees je meer over hoe we deze nieuwe versie ervaren hebben.

Bekijk ook
watchOS 6 review: de Apple Watch wordt steeds meer volwassen

watchOS 6 review: de Apple Watch wordt steeds meer volwassen

Apple Watch-gebruikers kunnen ook dit jaar weer updaten naar de nieuwste versie, niet heel verrassend watchOS 6 genoemd. Wij hebben watchOS 6 getest en in deze review van watchOS 6 delen we onze ervaringen. Wat zijn de hoogtepunten en wat betekent dit voor de toekomst van de Apple Watch? In deze watchOS 6 review lees je onze bevindingen!

Waar je nog wel rekening mee moet houden, is dat de Apple Watch Series 5 minimaal een iPhone 6s of iPhone SE vereist. Dat komt omdat watchOS 6 alleen samen kan werken met iOS 13, de nieuwste versie voor de iPhone. Dat heeft als indirect gevolg dat oudere iPhone-modellen zoals de iPhone 6 niet geschikt zijn voor deze nieuwe Apple Watch. Hou daar dus rekening mee voordat je naar de winkel rent.

Voor wie is de Apple Watch Series 5?

Aangezien de upgrade van de Apple Watch Series 5 een stuk kleiner is dan vorig jaar, is het interessant om te kijken voor wie de Apple Watch Series 5 nu het meest geschikt is. Gebruikers die vorig jaar de Apple Watch Series 4 in huis gehaald hebben, hebben wat ons betreft weinig reden om over te stappen. Het always-on scherm en het kompas vinden we een te kleine verbetering om weer ruim €400 neer te leggen. Het heeft volgens ons alleen zin als je je Apple Watch Series 4 goed weet te verkopen of omdat er wat kleine krasjes op zitten waar je je aan stoort.

Voor gebruikers van de Apple Watch Series 3 vinden we het een waardige upgrade, al kan je met dat model ook nog wel een paar jaar vooruit. Stap je over vanaf het model van 2017, dan profiteer je meteen van alle verbeteringen die ook in de Apple Watch Series 4 toegevoegd werden, zoals het nieuwe design, de ECG-functie en het grotere scherm. Als je nog meer dan tevreden bent met de Apple Watch Series 3 en het nieuwe design voor jou nu nog geen toegevoegde waarde heeft, dan is het niet per se nodig om over te stappen. Apple verkoopt de Apple Watch Series 3 niet voor niets voor de lagere instapprijs van €229, omdat het nog steeds een hele goede smartwatch is.

Apple Watch Series 5 review met scherm.

Heb je nu nog een Apple Watch Series 2 of misschien wel ouder, dan vinden we de Apple Watch Series 5 een no-brainer. De verbeteringen in prestaties zijn in dat geval enorm en het zal ook niet lang meer duren voordat deze modellen niet meer de nieuwste software-update krijgen. Dit jaar heeft Apple er al voor gekozen om watchOS 6 op een later moment uit te brengen voor de Apple Watch Series 1 en 2, dus het is niet ondenkbaar dat dit één van de laatste grote software-updates wordt. Voor de originele eerste generatie Apple Watch vinden we het al helemaal een logische opstap.

Twijfel je nog of je moet kiezen voor de Apple Watch Series 3 of Series 5? Als je alleen een geavanceerd horloge zoekt, je meldingen wil bekijken en wat work-outs wil doen, dan is de Apple Watch Series 3 een goede keuze. Voor het relatief lage bedrag van €229 haal je een groot deel van de Apple Watch-ervaring in huis. Als je bereid bent meer te investeren en de extra functies zoals ECG, het grotere scherm en de always-on functie wil, dan is de Apple Watch Series 5 verreweg de beste keuze. Check ook onze uitgebreide Apple Watch vergelijking, waarin we de verschillende modellen tegenover elkaar zetten.

Bekijk ook
Apple Watch vergelijken: welke Apple Watch past het beste bij jou?

Apple Watch vergelijken: welke Apple Watch past het beste bij jou?

In deze keuzehulp Apple Watch vergelijken zetten we de modellen voor je op een rij. Moet je nou de Apple Watch Series 10 of Apple Watch SE 2022 hebben? Of toch de Apple Watch Ultra 2? In deze Apple Watch keuzehulp helpen we je op weg.

Er zijn ook nog heel veel andere smartwatches en activiteitentrackers beschikbaar, maar we vinden er geen één die zo goed als de Apple Watch. De samenwerking met de iPhone doet geen andere smartwatch na, waardoor dit voor Apple-gebruikers de beste keus vinden. Zoek je alleen een stappenteller voor wat simpele statistieken, dan zijn de goedkopere activiteitentrackers van Fitbit de beste keus.

De prijs van de Apple Watch Series 5 ligt met een vanafprijs van €449 wel wat aan de hoge kant, maar wat ons betreft is het dit nog steeds meer dan waard. Wel moet Apple oppassen dat de prijs de komende jaren niet verder oploopt. Ten opzichte van de Apple Watch Series 4 is de prijs met een paar tientjes omhoog gegaan, maar heel veel meer moet dat voor de standaardversies wat ons betreft niet worden.

Score

8.5

Apple Watch Series 5

Apple Watch Series 5

Vanaf €449

Voordelen +

  • Always-on scherm een fijne toevoeging
  • Kompas helpt bij navigatie
  • Extra opslag komt goed van pas
  • Makkelijker je eigen combinaties samenstellen (alleen bij Apple)

Nadelen -

  • In Nederland en België nog steeds alleen in aluminium en zonder 4G
  • Nog geen slaapfunctie
  • Geen verbeteringen in accuduur

Conclusie Apple Watch Series 5 review

Met de Apple Watch Series 5 zet Apple weer een paar kleine stapjes om van deze smartwatch het ultieme horloge te maken. We vonden de Apple Watch vorig jaar al de beste smartwatch die er is en met de introductie van het always-on scherm is het nu ook een veelzijdiger horloge. Hoewel je ook prima zonder always-on scherm kan, vinden we het een prettige toevoeging. Wel hopen we dat Apple op den duur de functie nog verder verbeterd, zodat bijvoorbeeld ook de timer zichtbaar blijft. Andere nieuwe functies zoals het kompas zijn aardig om te hebben, want daarmee is de Apple Watch ook een geschikt maatje om mee te navigeren. Maar noodzakelijk is het allemaal niet.

De verbeteringen van de Apple Watch Series 5 zijn klein. Apple weer vooral wat puntjes op de i gezet. Het always-on scherm was een jarenlange wens van veel gebruikers en dat heeft Apple dit jaar ingewilligd. Toch blijft er nog genoeg te wensen over, zoals een langere accuduur en een standaard slaapfunctie. Bovendien vinden we het jammer dat Apple er niet voor gekozen heeft om de nieuwe materialen zonder 4G in alle landen uit te brengen. Hierdoor ben je in Nederland en België beperkt tot de aluminium uitvoeringen, totdat de 4G Apple Watch eindelijk beschikbaar is. We denken dat Apple achter de schermen al druk bezig is met de volgende generatie, die hopelijk de rest van onze wensen in vervulling laat komen.

Apple Watch Series 5 kopen
Wil je na het lezen van deze Apple Watch Series 5 review een nieuwe Apple Watch kopen? In ons koopartikel vind je een actueel overzicht van prijzen en beschikbare modellen. De Apple Watch Series 5 is ook beschikbaar bij onder andere deze winkels:

Bekijk ook
Nieuwe Apple Watch kopen? Deze raden we aan

Nieuwe Apple Watch kopen? Deze raden we aan

Wil je de Apple Watch Series 10 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of sportieve Apple Watch Ultra 2? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2021