Tweedehands Apple Watch: iets voor jou?
Een tweedehands Apple Watch kan een goede keuze zijn als je niet de normale winkelprijs wilt betalen, of als je nog niet helemaal zeker bent of een Apple Watch wel iets voor jou is. Je twijfelt bijvoorbeeld of je de smartwatch wel elke dag zult dragen.
Met een tweedehands Apple Watch kun je voor een redelijk bedrag ervaren hoe het is om Apple’s slimme horloge te gebruiken. Maar welke tweedehands Apple Watch kun je dan het beste kiezen? En past dan misschien een refurbished Apple Watch beter bij jou?
Op deze pagina geven we koopadvies over de aanschaf van een tweedehands Apple Watch. Heb je een ouder model (bijvoorbeeld Series 4) en ben je daar tevreden over, dan kun je deze uiteraard blijven gebruiken totdat deze aan vervanging toe is. Voor een nieuwe aanschaf gelden echter andere criteria: je investeert in een aankoop en daar wil je wel een paar jaar mee kunnen doen.
Waarom een tweedehands Apple Watch?
De belangrijkste reden om voor een tweedehands Apple Watch te kiezen, zijn de kosten. Een gloednieuwe Apple Watch kost vanaf 500 euro als je kiest voor het nieuwste model. Je zou ook een eerdere generatie of het instapmodel Apple Watch SE kunnen nemen en bent dan rond de 300 euro kwijt.
Je bent het beste af met modellen die niet meer in de winkel verkrijgbaar zijn, zoals de Apple Watch Series 7 of Apple Watch Series 8.
Prijzen 45mm Apple Watch Series 8
Voor een gebruikte Apple Watch betaal je aanmerkelijk minder. Je kunt met gemak 100 euro of meer besparen. In tegenstelling tot een tweedehands iPhone is de Apple Watch wel iets minder prijsvast. Gebruikte exemplaren zakken al snel in prijs. Misschien heeft dat ermee te maken dat mensen de Apple Watch als een persoonlijk apparaat zien, dat je op je lichaam draagt, waardoor je liever niet een exemplaar wilt dat al door iemand anders is gebruikt. Producten waarbij hygiëne belangrijk is, zoals de AirPods, zul je ook niet zo snel tweedehands aanschaffen. Toch is het bij een Apple Watch goed mogelijk om de behuizing grondig te reinigen, waardoor het geen probleem is dat hij al eerder is gedragen. En de horlogebandjes kun je gemakkelijk vervangen door een nieuwe. Ze zijn vanaf €49,- verkrijgbaar bij Apple en voor een paar euro haal je nepbandjes in huis.
Welke tweedehands Apple Watch?
Als je erover denkt om een tweedehands Apple Watch aan te schaffen, dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. De nieuwste modellen uit 2023/2024 zul je niet zo snel tweedehands aantreffen, maar als je geluk hebt kun je wel een exemplaar op de kop tikken dat nog nauwelijks is gebruikt. De meeste kans heb je bij de voorgangers uit de periode 2021/2022, omdat mensen deze gaandeweg willen vervangen door een nieuw exemplaar en de technische specs nog goed genoeg zijn voor de komende jaren.
Deze raden we aan:
- Apple Watch Ultra 2 (2023)
- Apple Watch Series 9 (2023)
- Apple Watch Ultra (2022)
- Apple Watch Series 8 (2022)
- Apple Watch Series 7 (2021)
- Apple Watch SE 2022 (2022)
Deze modellen zouden we niet meer zo snel tweedehands aanschaffen vanwege de verouderde batterij:
- Apple Watch Series 6 (2020)
- Apple Watch SE 2020 (2020)
- Apple Watch Series 5 (2019)
- Apple Watch Series 4 (2018)
Deze modellen raden we af, omdat ze geen updates meer krijgen:
- Apple Watch Series 3 (2017)
- Apple Watch Series 2 (2016)
- Apple Watch Series 1 (2016)
- Apple Watch Series 0 (2015)
Let op dat veel mensen de aanduiding Series 0 en Series 1 met elkaar verwarren. Een horloge dat op Marktplaats als Series 1 wordt aangeboden, is in de meeste gevallen de eerste generatie uit 2015. Beide modellen zijn vrijwel hetzelfde maar de Series 1 heeft een iets nieuwere chip.
Er zijn meerdere redenen waarom we bovenstaande modellen afraden:
- De batterij is vaak verouderd, waardoor het horloge minder lang meegaat.
- Deze modellen krijgen geen updates meer, of leveren grote problemen op bij het installeren van updates.
- Deze modellen hebben nog het ‘oude’ design.
Een oud design is bij de Apple Watch vaak niet zo erg. Alle modellen die sinds 2015 zijn verschenen lijken sterk op elkaar en alleen een kenner ziet dat je een oud model hebt. Belangrijker is dat de schermranden bij nieuwere modellen vaak wat smaller zijn, zodat er meer info op het scherm past en dat is voor jou als gebruiker net wat prettiger. Wat design betreft is de Apple Watch Ultra de enige uitzondering: die heeft een totaal ander design dan de eerdere modellen en is veel groter en zwaarder. Hier kiezen mensen vaak bewust voor.
Meer over de keuze lees je in onze gids Hoelang krijgt mijn Apple Watch nog updates?
Tweedehands Apple Watch en batterijconditie
De batterijduur is vaak wel een probleem bij oudere Apple Watch-modellen, maar ook dat is op te lossen. Zeker bij de kleinere exemplaren van 38/40/41mm kan de batterijduur flink korter zijn, zodat je halverwege de dag moet bijladen. Eventueel zou je de Apple Watch-batterij kunnen laten vervangen. Dit kost ongeveer 100 euro zijn en kan een goede investering zijn als je nog wat langer met je huidige Apple Watch wilt blijven doen.
Koop je een tweedehands Apple Watch, dan kun je kijken wat de conditie van de batterij is door naar Instellingen > Batterij > Batterijconditie te gaan. Hier zie je wat de maximumcapaciteit van de batterij is. Oorspronkelijk is dit 100% maar als het onder de 80% of zelfs 70% zakt is het tijd om eens aan vervanging te denken.
Je vindt de batterijconditie (hier 98%) op de derde afbeelding.
Tweedehands Apple Watch en updates
Als je een tweedehands Apple Watch koopt, wil je dat deze nog wel updates krijgt. Dit betekent dat de Apple Watch Series 3 en eerder afvallen. Er zijn nog veel meer redenen om de Series 3 af te raden, maar dat valt buiten het bestek van deze gids.
Bij de Apple Watch Series 4 en Apple Watch Series 5 krijg je nog wel updates naar watchOS 10, maar de kans is aanwezig dat ze bij een toekomstige grote update gaan afvallen. En ook bij de Apple Watch Series 6 zit je ondertussen op het randje. Vandaar dat we minimaal de Apple Watch Series 7 aanraden. Daarmee weet je zeker dat je nog wel een tijdje vooruit kunt. Dit geldt ook voor de Apple Watch SE 2022-modellen, die prima geschikt zijn als instapmodel.
Prijzen 40mm Apple Watch SE 2e generatie GPS (2023/2024)
Bij de oudere modellen loop je wel enkele hardwarefuncties mis. Denk daarbij aan verbeterde waterbestendigheid en ingebouwde GPS. Op de nieuwere Apple Watch-modellen vind je ook gezondheidsfuncties zoals ECG (hartfilmpjes maken), bloedzuurstofmeting en valdetectie. Vind je deze functies minder belangrijk, dan zou je ook kunnen kiezen voor de Apple Watch SE, die relatief nieuwe componenten bevat maar waarbij de wat meer geavanceerde functies ontbreken. Veel mensen gebruiken functies zoals ECG toch maar zelden, dus waarom zou je ervoor betalen?
Waarop letten bij een tweedehands Apple Watch?
Overweeg je een tweedehands Apple Watch, let dan op de volgende punten:
- Welke generatie is het? Vraag eventueel het modelnummer aan de verkoper. Zie hiervoor ons artikel ‘Welke Apple Watch heb ik?‘
- Zitten er krasjes op de behuizing of op het scherm? Je kunt dit achteraf vaak niet meer goed laten herstellen. Zo is het vervangen van het Apple Watch-scherm niet erg gebruikelijk. Vraag of de huidige bezitter schermfolie of een case heeft gebruikt.
- Hoeveel horlogebandjes krijg je erbij? Wil je de ervaring van een nieuwe Apple Watch, dan kun je het beste zelf een nieuw bandje aanschaffen. De officiële bandjes van Apple zijn vanaf 49 euro verkrijgbaar. Bij de bekende Aziatische winkels ben je goedkoper uit voor namaakbandjes, maar die zijn vaak van mindere kwaliteit.
- Vraag en controleer of de Apple Watch goed ontkoppeld is. Je kunt de Watch anders niet koppelen met jouw iPhone.
Refurbished Apple Watch
Wil je liever niet te maken hebben met (mogelijk onbetrouwbare) aanbieders op Marktplaats en soortgelijke sites, dan kun je ook kiezen voor een refurbished Apple Watch. Dit houdt in dat het horloge grondig is nagekeken en eventueel is voorzien van nieuwe onderdelen. Ook krijg je er vaak garantie op. De prijzen liggen wel wat hoger dan wanneer je rechtstreeks van een particulier koopt, maar je krijgt ook wat meer zekerheden. Je loopt minder risico dat je een kat in de zak koopt.
Kijk in ons artikel over refurbished Apple Watch-modellen wat de werkwijze is en waar je op moet letten bij zo’n opgeknapt exemplaar.
Er zijn heel veel aanbieders van refurbished producten. Je kunt onder andere terecht bij:
(🏅aangesloten bij Keurmerk Refurbished)
Ook bij een refurbished Apple Watch is het goed om nog even op te letten. Kijk wat de conditie van de Apple Watch is: zitten er krasjes en andere zichtbare gebruikssporen op, of oogt het horloge echt als nieuw? Vraagt de aanbieder er een redelijke prijs voor? En hoe zit het met terugsturen binnen de aankooptermijn en garantie op langere termijn?
Wil je toch liever een nieuwe Apple Watch kopen? Dan vind je in onderstaand artikel meer info en een opsomming van huidige modellen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!