Eén platform voor iPhone, iPad en Mac
AppleOS is geen officiële naam van Apple, maar een werktitel voor de software die zowel op iPhone, iPad en Mac zou kunnen draaien. Apps zijn daarbij uitwisselbaar. Gaat Apple ooit één besturingssysteem maken, dat op verschillende apparaten werkt? Door de komt van Apple Silicon en de overstap naar ARM-processoren wordt dat heel goed mogelijk! Apple heeft zelf overigens altijd ontkend om de verschillende besturingssystemen te willen samenvoegen.
Hieronder lees je over:
AppleOS in het kort
- Werktitel voor Apple’s universele softwareplatform voor iPhone, iPad en Mac.
- Samenvoeging van iOS, iPadOS en macOS.
- Universele apps die op mobiel en desktops werken.
- Mogelijk dankzij de komst van Apple Silicon.
- Eén App Store voor zowel iPhone, iPad als Mac.
- Sommige ideeën zijn al realiteit, dankzij functies die op meerdere platformen werken.
Wat is AppleOS?
Apple heeft altijd gezegd dat iOS en macOS niet samengevoegd worden. Maar sinds iOS 12 is daar veranderingen in gekomen: apps zijn sindsdien uitwisselbaar geworden, zodat ontwikkelaars één app kunnen maken die zowel op de iPhone als Mac draait. Met macOS Big Sur is Apple daarin nog een stap verder gegaan, door het besturingssysteem en de hardware waarop macOS draait nog meer op iPhone en iPad af te stemmen. De platformen groeien steeds verder naar elkaar toe. Maar een echte samenvoeging? Nee, zover is het nog lang niet.
Zo kan AppleOS eruit zien
Ontwerper Avi Barel laat in onderstaande afbeelding zien hoe een samenvoeging van iOS en macOS er op een iPad uit zouden zien. Als de iPad een apparaat voor de professionele gebruiker moet worden, is het logisch dat het steeds meer functies van de Mac krijgt. De ontwerper stelt zich daarom een toekomst voor, waarin AppleOS beide besturingssystemen samenvoegt.
Op het eerste gezicht lijkt AppleOS op macOS, maar er zijn subtiele aanpassingen gedaan voor het touchscreen. Zo zijn de knoppen in het menu iets groter, zodat je ze met de vingers kunt aantikken. Ook zien de vensters er iets anders uit. De iPad kan volgens dit concept wisselen tussen Desktop- en Tablet-mode.
Waarom Apple OS?
Waarom zou Apple één besturingssysteem voor iPhones, iPads en Macs willen maken? De afgelopen jaren heeft de Mac steeds meer functies overgenomen van iOS en omgekeerd zien we (vooral bij de iPad) steeds meer Mac-achtige functies op mobiele apparaten. Voor Apple zou het praktisch zijn om beide samen te voegen, zodat ze nog maar aan één besturingssysteem hoeven te werken. De code voor apps en de ontwikkeltools komen nu al grotendeels overeen.
Bovendien zijn rivalen van Apple met hetzelfde bezig. Microsoft heeft al een paar jaar geleden de mobiele versie van Windows afgeschaft en heeft met de Surface een apparaat dat zowel laptop als tablet is. Google werkt met ‘Fuchsia OS’ ook aan de samenvoeging van de mobiele Android-software en de desktopsoftware Chrome OS. Google maakte het eerder al mogelijk om Android-apps in Chrome OS te gebruiken.
Voor Apple heeft het samenvoegen van de functies van beide platformen als voordeel dat er één App Store kan ontstaan. Dit maakt een einde aan het kwakkelende bestaan van de Mac App Store, die achter loopt op de iOS App Store. Verder geeft het Apple de mogelijkheid om één ARM-gebaseerde chip te maken voor desktops, laptops en zwaardere iPads.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!