1 miljoen apps voor iPhone App Store en Android Market ontwikkeld

Onderzoek van de app website AppsFire beweert dat er in totaal meer dan een miljoen apps in de iPhone's App Store en Android Marketplace staan. Maar concurrent AppBrain is het daarmee niet eens, omdat ook verdwenen apps worden meegeteld.
Bastiaan Vroegop -

App StoreIn juni bleek nog dat er in totaal 400.000 apps in de App Store beschikbaar waren. Een indrukwekkend cijfer, maar nog indrukwekkender is het aantal apps dat op zowel de iPhone en Android-toestellen gecombineerd uitkwam. Verspreid over beide platformen zijn er nu namelijk meer dan een miljoen apps uitgegeven. Dit bleek uit onderzoek van de app website AppsFire.


AppsFire wijst ons er direct al op dat je deze miljoen apps met een slag om de arm moet bekijken. Apps die op het moment niet meer te downloaden zijn op beide platformen worden namelijk ook meegerekend. De site gokt dat tachtig procent (ongeveer 800.000) van de apps op het moment nog in de App Store staat.

Appsfire

52 procent van de apps uit AppsFire’s onderzoek blijkt afkomstig te zijn uit de App Store van Apple. Daardoor ligt Apple net voor op Google wat betreft verkoopaanbod. De website 148apps.biz zegt dat er iets meer iPhone-apps te vinden zijn, namelijk 593.492. Als we AppBrain mogen geloven is 48 procent van de apps helemaal niet afkomstig uit de Android Marketplace: deze site zegt dat er maar 282.830 Android-apps zijn. Website The Next Web vermoedt dat AppBrain’s cijfers lager liggen omdat zij verwijderde of verbannen applicaties niet meerekenen. AppsFire registreert een applicatie enkel wanneer hij aan de App Store wordt toegevoegd.

AppsFire is een website die gebruikers helpt met het vinden van interessante apps. Op basis van eerdere aankopen en suggesties van vrienden schotelt de site je suggesties voor.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store logo.

Reacties: 10 reacties

  1. Eigenlijk zijn er dus volgens deze statistieken al 1.150.000 apps. (52 procent van 1 miljoen kan niet 600.000 zijn). Zeker niet mis!

  2. Met de kwantiteit zit het wel goed, nu de kwaliteit nog . . . 🙂

  3. Origineel geplaatst door dries6951
    Met de kwantiteit zit het wel goed, nu de kwaliteit nog . . .

    Bij de ios is dat wel goed 😉

  4. Bij de ios wel goed? Wat is dit nu weer voor een reactie? Gevalletje van : ik moet maar even wat zeggen. Is bij ios en android allemaal wel goed.

  5. Zeker zijn de android Apps ook goed, maar je zou het er mee eens moeten zijn, dat de meeste iOS Apps er net iets gelikter uitzien.

    Nu moet ik wel zeggen dat android nu snel dichterbij komt kwa grafisch en inhoud van de Apps!

    Tuurlijk is dit, en blijft dit een mening! Er zullen genoeg mensen zijn die er anders over denken!

  6. @marek: Voorzichtig gezegd hoor 😉 snap t wel de meeste springen al meteen uit hun stoel bij de meeste reacties die ze niet aan staan 😉

  7. Ja, genoeg crap te koop. Maar handige business tools zoals Pocket Informant zijn op de vingers van 1 hand te tellen.

    Bovendien: hoe moet je je als ontwikkelaar nog onderscheiden als jouw app tussen 1.000.000 andere apps in de store zit. Ik durf te wedden dat 99% van de developers er geen goed inkomen uit kan slepen.

  8. @Gk: De controle bij de Android Marketplace is van een heel ander nivo dan die bij Politburo Cupertino. Tuurlijk zit er ook crap tussen bij iOS maar het aantal ‘phony apps’ bij AndroidMarket is veel groter, denk aan bv. ringtone en wallpaper wrappers, en vergeet de grote hoeveelheid malware in de Android Marketplace.

    Daarnaast wordt er nog altijd veel meer geld verdiend met de AppStore dan met Marketplace. MarketPlace apps zijn daarnaast simpel te copieren en te hacken om ze daarna aan te bieden via een alternatieve store – geen idee of die mee zijn genomen in de telling.

    Zie deze site

    Kortom, de opmerking dat de iOS apps van betere kwaliteit zjn dan de Android apps kon wel eens waar zijn.

  9. @Rembert: Ik sluit me hier helemaal bij aan. Ik ben gebruiker van zowel Android als iPhone en het is echt niet normaal hoe vaak een Android/Marketplace app a) niets doet b) niet doet wat het moet doen of c) erger. Natuurlijk werken de professionele apps vaak wel goed en zit er bij de iPhone apps ook wel rommel, maar de grondige check van Apple en natuurlijk het feit dat het maar op 1 merk hardware/software gebruikt hoeft te worden maakt dat de kwaliteit en stabiliteit gewoon hoger ligt, gemiddeld genomen.

  10. Opvallend dat er een discussie ontstaat tussen mensen die Android om de een of andere reden niet mogen en mensen die genuanceerder denken. Zelfs in het artikel wordt gezegd dat Apple iets voorloopt op Google. Volgens mij gaat het om een kwantitatieve vergelijking tussen 3rd party apps, dus van ontwikkelaars die niet behoren tot Google en Apple.

    Ik kan overigens niet oordelen over de kwaliteit van de Androidapps, maar ben het met sommigen eens dat er in elk geval de nodige bagger zit tussen de iOS-apps.