10% van Amerikaanse artsen gebruikt Epocrates voor iPhone

Epocrates wordt volgens eigen zeggen gebruikt door meer dan 10% van de Amerikaanse artsen gebruikt om medicijnen te herkennen, te controleren welke pillen gecombineerd kunnen worden en om medische berekeningen uit te voeren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

epocratesEpocrates Inc, leverancier van medische informatie, beweert dat meer dan 10 procent van de Amerikaanse artsen de iPhone-applicatie van Epocrates hebben gedownload. Het klinkt indrukwekkend: Epocrates heeft 75.000 downloads geteld en blijkbaar zijn er zo’n 750.000 artsen in de VS. Maar het cijfer zou wel eens vertekend kunnen zijn: downloaden betekent nog niet dat de artsen het daadwerkelijk in hun praktijk gebruiken en onder de 75.000 downloaders zullen ook veel nieuwsgierigen, medisch studenten, paramedici en bezorgde patiënten hebben gezeten, die wat meer over hun medicijnen wilden weten. Epocrates is gratis uit de App Store te downloaden en bevat informatie over meer dan 3.300 medicijnen.


Ook kun je zien welke interactie medicijnen aangaan als je ze gelijktijdig slikt, waarbij je wel 30 medicijnen met elkaar kunt combineren. Vind je een raar blauw pilletje in de jaszak van je partner, dan kun je aan de hand van fysieke eigenschappen en opdruk achterhalen om welk medicijn het gaat. Je kunt de applicatie ook aanpassen aan je (medische) specialisatie. Dat de applicatie ook wel door meer dan alleen artsen gebruikt wordt, blijkt uit de reviews: een agent zegt het te gebruiken om pillen die verdachten bij zich hebben, te kunnen identificeren.

“… artsen vertellen ons elke dag hoe enthousiast ze zijn over de nieuwe content, graphics en functies die we speciaal voor deze nieuwe generatie smartphones hebben ontwikkeld”, zegt COO Jeff Tangney in een artikel in de San Francisco Business Times. Hij zegt er niet bij, dat veel gebruikers toch ook wel klagen over de traagheid van de applicatie. Patiënt is al overleden voordat je hebt ontdekt welke dodelijke cocktail aan pillen hij heeft ingeslikt…

Reacties: 7 reacties

  1. Heb het ook op mn iphone staan als farmaciestudent. maar ik raadpleeg het eig nooit 😛

  2. Voor de nederlandse markt is het programma absoluut niet handig. In de dagelijkse praktijk is het farmacotherapeutisch kompas veel handiger.

  3. Wie zegt dat die downloads allemaal van artsen/dokters zijn? Iedereen kan die app toch downloaden?

  4. Na dit bericht komen er 25.000 downloads bij van nieuwsgierige Nederlanders die het gratis kunnen diwnloaden…;) Ik ga het gelijk proberen 😉

  5. Haha ik heb ‘m net ook gedownload, ik ben geen arts maar ik snuffel in wetboeken! Rechten dus!

  6. Ik ben anaesthesist heb het ook gedownload maar voor het dagelijks gebruik is het niks

  7. Zelf ben ik ook farmaciestudent, en ik gebruik het sinds ik in de master zit bijna 3x per week.
    Aan het farmacotherapeutisch kompas heb je niet genoeg, omdat het kompas niet correct of volledig is op bepaalde punten (zoals kinetiek en werkingsmechanisme). Voor een arts is dit misschien voldoende, maar voor een apotheker niet.

    Verder is een groot voordeel van dit programma dat je een interactiecheck hebt!!! Bij het kompas moet je zelf gaan uitzoeken of er een (klinische) interactie plaatsvindt. Epocrates vertelt je meteen wat er aan de hand is, en wat je moet doen.