Vijftien procent van de applicaties op smartphones wordt opgestart op een moment dat de gebruiker geen internetverbinding heeft. Dat wijst een rapport van onderzoeksbureau Localytics uit, dat research doet naar het gebruik van apps op de iPhone, Android, BlackBerry en Windows Phone 7. Die 15 procent kan in het nadeel werken van een applicatie die geen offline modus heeft, stelt Brian Suthoff van Localytics. “Minder gebruik leidt tot minder betrokkenheid, minder goed geregistreerde gebruikersaantallen en minder advertentiekomsten omdat offline-klanten niet of verkeerd geteld worden.”
Veel applicaties kunnen een betere offline-modus wel gebruiken, vindt auteur Ryan Kim op de website Gigaom. Hij verwijst naar een update voor Google Maps op Android-systemen, waarbij delen van een kaart van tevoren worden ingeladen om je op te vangen als de verbinding wegvalt. Zo kun je ook zonder verbinding een route aanhouden en nog redelijk accuraat zien waar je bent en moet zijn. Zo’n update kan Google Maps op de iPhone ook wel gebruiken, aldus Kim.
Hij stelt ook dat het wegvallen van een verbinding applicaties als Instapaper nodig maken. Daarmee kan je offline teruglezen wat je online hebt opgeslagen. Meer iPhone-apps zouden het moeten gebruiken of vanuit zichzelf een offline-leesbaarheid aanbieden, vindt Kim. Wel verslindt het ‘cachen’ of inladen van content voor offline-gebruik geheugen en dataverbruik. Dat kan de kosten van je mobiele abonnement verhogen. Overigens is Apple zelf al bezig met de Instapaper-achtige dienst Reading List.
Hoe betrouwbaar het getal van 15 procent is, valt te betwisten. Localytics biedt ‘toevallig’ software aan waarmee je als app-ontwikkelaar nauwkeurig kan bekijken wanneer iemand on- en offline is en hoe lang hij vervolgens nog in de applicatie bezig is.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 7 reacties