Hou je van praatradio, maar ben je wel een beetje uitgekeken op BNR en andere Nederlandse zenders? Vind je podcasts vaak te lang en zoek je toch iets om naar te luisteren tijdens het autorijden of OV-reizen? Misschien is 60dB dan iets voor jou. Deze gloednieuwe app biedt gesproken nieuwtjes over sport, zakendoen en entertainment, van een gevarieerde groep uitgevers. De nadruk ligt op korte berichten, zodat je wachtend op de trein even wat afleiding hebt, zonder dat je ogen op het scherm zijn gefixeerd. We probeerden de app een tijdje uit.
60dB combineert radio en digitaal
Doel van 60dB is om de goede eigenschappen van praatradio (gezellig wat gebabbel in je oor) te combineren met de digitale mogelijkheden van vandaag (zelf kiezen wat je wilt horen). Bij radio ben je immers overgeleverd aan de vaste programmering en aan de items die de redactie heeft bedacht. Als jij het sportnieuws wilt horen hebben de radiomakers net een programma over vogelgeluiden ingepland.
Bij televisie zijn er daarom on-demand diensten zoals Netflix, waarmee je zelf bepaalt wat je kijkt. Bij radio bestaat zoiets nog niet, al zijn er wel radiozenders die hun aanbod als podcast aanbieden. Maar 60dB wil het slimmer aanpakken. De personalisatie-engine van de app is gemaakt door voormalige Netflix-engineers en zorgt ervoor dat je zelf de selectie maakt.
60dB in gebruik
Als je 60dB wilt gebruiken zul je eerst een account aan moeten maken. Anders kan de app immers geen profiel van je opbouwen. Je kunt kiezen uit inloggen met Twitter, Facebook of e-mail en je moet daarbij akkoord gaan met de voorwaarden en het privacy-beleid, die ook via de website te lezen zijn. Daarin staat onder andere dat de app je locatie kan gebruiken om bepaalde functionaliteit te bieden.
Vervolgens kies je 3 of meer onderwerpen, waarbij ik koos voor ‘Tech & Startups’, ‘Science’ en ‘Food’. Je krijgt meteen de Quick Hits-feed in beeld, met verhalen die mij zouden moeten interesseren. Eerlijk gezegd was ik nog niet overtuigd: een artikel hoe je zorgt dat meer mensen gaan stemmen (gaap), een nieuwe LinkedIn-tool over salarissen (hmmm, dat was vorige week al in het nieuws), alternatieven voor Google Voice (hallo, ik gebruik de app op een iPhone!) en ‘alles wat je moet weten over avocado’s’ (zucht). Heb je geen tijd, dan kun je clips die je interessant vindt opslaan in de Listen Later-lijst, die via de knoppen onderin het scherm bereikbaar is.
Onderin het scherm vind je ook de sectie In Depth, met langere artikelen, voor als je meer tijd hebt om te luisteren. In die sectie waren voor mij maar 3 artikelen beschikbaar, die ik eveneens matig interessant vond. Je krijgt bovendien een melding dat je je subscriptions uit de Podcasts-app kunt importeren, waardoor 60dB meer een podcast-app wordt.
Op het tabblad Discover vind je de keuze van de redactie. Je kunt er ook mensen volgen of op basis van thema bladeren door verschillende aanbieders. Ik kreeg de indruk dat het daarbij om een index van podcasts ging.
Het idee van 60dB lijkt wel op de Spoken Editions die Apple pasgeleden in iTunes heeft ingevoerd. Ook daarmee kun je de artikelen van meerdere uitgevers voorgelezen krijgen. Bij 60dB heb je keuze uit Bloomberg, Slate, Re/code, BBC News, Vox, Bloomberg, Motherboard en andere partijen, waarvan je een deel niet bij Apple vindt.
Liever Spoken Editions
Toch is er een groot verschil, waardoor ik eigenlijk de voorkeur geef aan de Spoken Editions in iTunes. Bij Spoken Editions gaat het om losse artikelen die van begin tot eind worden voorgelezen door een stemacteur, zodat je precies weet wat je krijgt. Het klinkt professioneel en de informatiedichtheid is hoog. Bij 60dB krijg je veel meer fragmenten van podcasts te horen, met veel ehhh’s, ahhh’s en omslachtig gebabbel. Het is opgeknipt in stukjes van zo’n 5 minuten, waarbij gasten zich voorstellen en mensen geïnterviewd worden. Ik merkte dat mij dat minder aansprak. Wat 60dB voor mij ook minder aantrekkelijk maakt, is dat elk artikel is voorzien van het logo van de website of uitgever, niet een relevante afbeelding van het onderwerp. Bij een clip over de Amerikaanse verkiezingen maakt een foto van de kandidaten meteen duidelijk waar het over gaat. Nu krijg je obscure logo’s van lokale nieuws- en podcastdiensten te zien.
Opgericht door radioman en Netflix-veteranen
60dB is opgericht door voormalig NPR-verslaggever Steve Henn en twee voormalige Netflix-veteranen, Steve McLendon en John Ciancutti. Laatstgenoemde was verantwoordelijk voor de eerste personalisatie-engine bij Netflix en werd later hoofd Product Engineering bij Netflix. Volgens Henn zijn veel mensen opgegroeid met de radio, maar dat apparaat weet eigenlijk helemaal niets van je. De radio weet niet wanneer jij doorschakelt naar een andere zender of de radio uit zet, omdat je er geen bal aan vindt. Podcasts zijn volgens Henn niet de oplossing, omdat ze vaak meer dan een uur duren en daarom lastig in je dagelijkse bezigheden in te passen zijn.
Bij de start zijn er al meer dan 2 miljoen verhalen beschikbaar in de app, veel meer dan je bij Apple’s Spoken Editions vindt. Maar dat komt natuurlijk omdat 60dB er veel minder werk aan heeft: ze knippen bestaande podcasts op in kleine stukjes, dus het gaat al snel om grote aantallen. Bij Spoken Editions moeten de artikelen stuk voor stuk worden ingesproken door een stemacteur.
Positief is dat 60dB nieuwe fragmenten downloadt terwijl je aan het luisteren bent, dus je hoeft nooit te wachten op het bufferen. En je kunt tijdens het luisteren ook 15 of 30 seconden doorspoelen of skippen naar het volgende fragment. Maar daarmee verschilt de app eigenlijk niet zoveel van een doorsnee podcast-app. Na verloop van tijd leek 60dB wel meer rekening te houden met de dingen die ik luister, maar ik ben nog niet overtuigd: de app bevat te veel ‘rommelige’ content dat ik liever vooraf een playlist aanmaak van onderwerpen dan afwachten welke content 60dB me nu weer voorschotelt.
Voordelen +
- App leert van je voorkeuren
- Ook te gebruiken als podcast-app
Nadelen -
- Eigenlijk niet meer dan een collectie korte podcasts
- Door gebruik van logo's ziet de app er onaantrekkelijk uit
- Voor mij te veel gebabbel
Conclusie 60dB appreview
60dB is een app die korte audioclips levert en daarbij steeds beter je voorkeuren leert kennen. Maar in werkelijkheid is het een collectie van korte podcasts, waardoor de informatiedichtheid vrij laag is. Ideaal voor mensen die wat gepraat in hun oor willen horen om de stilte te verdrijven, maar minder geschikt als je bijgepraat wilt worden over een bepaald onderwerp. In dat geval zijn iTunes’ Spoken Editions geschikter. Ben je fan van radio en ben je juist op zoek naar het typische ‘gebabbel’ van de radio, dan voel je je veel meer thuis bij deze app.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 3 reacties