Accounts-app laat je gericht contactgegevens delen
De meeste mensen hebben niet één identiteit: voor collega’s ben je iemand anders dan wanneer je met vrienden bent. Accounts is een nieuwe app, waarmee je een universeel adresboek kunt aanleggen. Met deze app geef je van verschillende accounts aan wat je gebruikersnaam is, van sociale netwerken tot bekende messagingdiensten. Bij elk account geef je aan of je zichtbaar of onzichtbaar wilt zijn voor een bepaalde groep. Je kunt ook aangeven dat het account zichtbaar of onzichtbaar moet zijn voor iedereen. Zodra je een wijziging doorvoert in je account, zal de informatie bij anderen ook bijgewerkt worden. Een soort Plaxo dus, maar dan voor mobiel en hopelijk een stuk minder opdringerig.
het idee achter de app is, dat je verschillende apps gebruikt voor verschillende identiteiten. Yammer en Skype gebruik je voor werk, Fitbit om je sportvrienden uit te dagen en Snapchat voor dronken uitgaansfoto’s. Accounts wil die apps allemaal samenbrengen in één app, een beetje vergelijkbaar met onlangs verschenen apps zoals Humin en het al wat langer bestaande CoBook Contacts. Het bijzondere van Accounts is dat de meest bizarre netwerken erin zitten: voor de hand liggende zoals Facebook, LinkedIn en Twitter zitten erin, maar ook Yo, Steam, Reddit, Tango en Venmo. Je vult al je accountgegevens in en geeft daarna aan welke groep contactpersonen (Werk, School, Vrienden) de informatie mogen zien. Vrienden krijgen bijvoorbeeld wel je Steam- en Snapchat-informatie te zien, maar niet je Yammer-contactgegevens.
Accounts zet je aan het werk
Accounts richt zich vooral op de inhoud. Qua uiterlijk is het een vrij eenvoudige, zwarte app. Ik had wat moeite om er eerst wegwijs in te worden: er zijn drie tabbladen People, Accounts en My Info. Standaard kom je binnen op het tweede tabblad, waar je wat willekeurige accounts kunt invullen, bijvoorbeeld die van LinkedIn. De instructie is om de gebruikersnaam van je account in te vullen, precies zoals anderen het zouden zien. Bij Twitter ligt dat voor de hand (@gonny), maar wat is het bij LinkedIn dan? Mijn volledige voor- en achternaam, de gebruikersnaam /gonny? Accounts controleert daar ook niet op, dus je kunt ook iets willekeurigs invullen. Inloggen bij al die diensten hoeft niet, het gaat puur om de gebruikersnaam of accountnaam.
Op het tabblad My Info kun je de standaard contactinformatie van jezelf invoeren, maar dat lukte in mijn geval niet omdat het beloofde e-mailtje met activeringscode niet aankwam (en de zoekopdracht ‘Accounts’ in je spambox is dan ook niet de meest handige). Het tabblad People somt simpelweg al je contactpersonen op, maar geeft niet de mogelijkheid om ze in groepen in te delen. Je kunt vanuit de app per persoon uitnodigen om Accounts te installeren om contact met je te maken via deze app, maar wie doet dat? Nu we al zoveel accounts bij zoveel verschillende diensten hebben zit niemand van mijn vrienden te springen om alwéér een account aan te maken. Met welke belofte? Dat ze voortaan alleen maar mijn accountgegevens kunnen zien van diensten die volgens mij in hun straatje passen? Ik zie het nog even niet.
Conclusie Accounts review
Het invoeren van al die gegevens is ook een nogal tijdrovende klus. Je moet bij elk account aangeven welke groepen de informatie wel of niet mogen zien en dan is het ook nog een klus om te zorgen dat je vrienden er ook gebruik van maken. Accounts belooft je te waarschuwen wanneer vrienden een nieuwe app gaan gebruiken, die Accounts ondersteunt. Ook kun je verbinding maken met nieuwe mensen die zich binnen het draadloze bereik van jouw iPhone bevinden. Maar je kunt je afvragen hoe vaak dat gebeurt. Apps die erop gericht zijn om mensen op conferenties met elkaar in contact te brengen, hebben een veel duidelijker doel dan Accounts, dat alles een beetje probeert te zijn. Het indelen en toewijzen van apps aan bepaalde contactgroepen is leuk als idee, maar in de praktijk is het net iets teveel gedoe.
Pluspunten
- Ondersteuning voor enorm veel netwerken en apps
Minpunten
- Teveel administratieve handelingen
- Werkt alleen als vrienden ook meedoen - en dat gebeurt voorlopig niet zo snel
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 1 reacties