Afvalscheidingswijzer voor de iPhone: waar moet mijn afval in?

Afvalscheidingswijzer voor de iPhone: waar moet mijn afval in?

Afvalscheidingswijzer voor de iPhone helpt je bij het kiezen van de juiste afvalberg: moet de pizzadoos in de papiercontainer en moet je je kapotte drinkglas in de glasbak gooien? Dat blijkt nog niet zo eenvoudig als gedacht.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

afvalzakFrituurvet, mag dat gewoon bij het gewone afval of moet je ermee naar de milieustraat? Ben je een goede burger als je je pizzadoos van de bezorgdienst in de papierbak gooit en je kapotte theeglas in de glasbak? Dat blijkt nog niet zo eenvoudig te liggen. De Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal helpt daarom je bij het maken van de juiste keuze. De iPhone-applicatie geeft voor bijna 700 afvalproducten aan waar ze thuishoren: in de glasbak, de vuilnisbak, bij het oud papier of ergens anders. Ik heb meteen al iets geleerd: verpakkingen van diepvriespizza’s moeten bij het oud papier, maar de veel dikkere kartonnen dozen van bezorgpizza’s moeten in de vuilnisbak. Glazen flessen gooi je in de glasbak, maar drinkglazen moeten bij het gewone huisvuil. Met zoveel regels en uitzonderingen heb je wel een hulpje nodig: een Afvalscheidingswijzer op je iPhone dus. De applicatie is gratis te downloaden uit de App Store.


Je kunt zoeken op trefwoord via een zoekscherm of een scrollbare lijst. Bij elk afvalproduct staat tot welke afvalsoort het behoort en hoe je er vanaf komt.

afvalwijzer

Initiatiefnemer van de applicatie is Arno Vlooswijk van World of Warmth, die ook de foto’s van de afvalproducten maakte. De informatie is afkomstig van Milieu Centraal en is onafhankelijk en betrouwbaar. Er kunnen echter afwijkingen zijn, want per gemeente kan het scheiden van afval verschillend in z’n werk gaan. De Afvalscheidingswijzer wijst daar ook op, als er plaatselijke afwijkingen zijn. Kom je er niet helemaal uit omdat jouw afvalproduct er niet bij staat, dan kun je via het informatiescherm contact opnemen met Milieu Centraal. De organisatie zoekt dan uit waar het afval terechtkomt. Milieu Centraal is een voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven.

Om nog even terug te komen op de vraag over frituurolie: ik voel me altijd wat schuldig als ik zo’n gebruikte fles in de grijze container gooi (eens gelezen in een foldertje van de gemeente dat het mag), maar de Afvalscheidingswijzer stelt me gerust: het moet inderdaad bij het gewone huisvuil… al staat er wel een opmerking in de applicatie dat sommige gemeentes frituurolie gescheiden ophalen via de chemokar of de milieustraat, zodat het kan worden hergebruikt voor de fabricage van biodiesel. Doe je er toch nog iets nuttigs mee.

Downloaden: Afvalscheidingswijzer (gratis)
Meer info: Milieu Centraal

Reacties: 15 reacties

  1. Leerzaam en actueel, mooie toevoeging aan de iPhone.

  2. Handig. Je zult er niet dagelijks op kijken, maar wel aardig als naslagapp. Strakke vormgeving, prima.

  3. Met deze ontwikkeling ben ik als beleidsmedewerker afval erg blij!!

    Maakt mijn werk weer wat simpeler: minder vragen te beantwoorden

  4. Ik kon het niet nalaten om op te zoeken of ‘iphone’ ook in het lijstje voorkwam. Nee dus. (Wel mobiele telefoon)

  5. Heb eerlijk gezegd regelmatig wel eens een denkmomentje boven de prullenbak waarbij ik toch echt niet zeker weet waar het heen moet. Vooral het frituurvet komt bekend voor 🙂

    Zal denk ik inderdaad niet dagelijks gebruikt worden, maar als gratis app lijkt het mij best nuttig om er doorheen te bladeren bij twijfelgevallen.

  6. In opzet leuk maar…
    Het zou nog mooier zijn als het locatie gebruikt voor het geven van de informatie…. bij mij moet plastic in een doorzichtige zak, papier in en groene container met blauwe sticker, glas en blik en melkverpakkingen en klein huishoudelijke apparaten in een zwart kratje, groen in groene container, vet in gele container bij de supermarkt, chemisch in rood kratje en alles wat overblijft (luiers) in een grijze container…. bij familie hebben ze de keuze uit slechts 2 containers en een glasbak…..

  7. Nu nog iets gelijkaardig voor België, maar daar is de heterogeniteit van sorteringsregels mogelijk nog groter dan in Nederland …

  8. HANDIGGGG 😀
    Toevallig vd week me frituurpan verschoond en het oude vet terug in de fles gekieperd waar het eerder uit was gekomen. Staat nog steeds in me keuken op de plank want weet niet waar ik het in moet gooien verder haha :PGaan we eerst eens even opzoeken nu 😀

  9. Bij mij gaat alles in de grijze bak, heb het al druk zat

  10. Origineel geplaatst door Barter
    Bij mij gaat alles in de grijze bak, heb het al druk zat

    Whaahahaha lol 😛

    Wat ik me wel net bedenk is dat in sommige gemeentes verschillen met grijze/groene bak!!!!
    Bij mij (Dordrecht) is groene bak tuinafval enz. (kleine bak) en de Grijze bak uuh chemisch? (grotere bak)
    Maar…Bij mijn vader, Sommelsdijk, Is het precies andersom! Dus de grijze is tuinafval en de groene chemisch… Ja erg vaagheid vind ik zelf mja..

  11. Zoeken werkt nog niet goed. Als ik zoek op glas, komen alleen de resultaten naar voren die beginnen met glas. De resultaten drinkglas en vensterglas, etc worden niet getoond.

  12. Ben ik de enige die ’t onzin vindt? Je hebt toch zo’n afval kalender? En als je wel een exotisch ding hebt kijk je ff snel met Google of op de site van de gemeente…

  13. @cloverfield: Er zijn er vast wel meer, maar op de gemiddelde afvalwijzer staan geen 700 produkten en je zou de eerste zijn die snel zoiets specifieks op een website van een gemeente kan vinden 🙂

  14. Ik doe al jaren aan afval scheiding, zelf voor dat het een trend werd.
    En het gaat zo makkelijk.
    Links in de grijze zak al het papier.
    Rechts al het andere en in het midden groente afval.
    O chemie spul dat is makkelijk zat, dat lever ik in waar ik de nieuwe accu,batteryen enz koop.

    dus deze app zal ik niet gebruiken …
    Oja en denhaag die stort vervolgens alles in 1 bak en stuurt het naar de avr waar alles verbrand wordt

  15. Heb zo langzamerhand een grotere tuin nodig om al het afval te kunnen scheidden, en ben in ieder geval blij dat ik niet op een bovenwoning woon 🙂

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.