Secret voor iPhone laat je anoniem geheimen uitwisselen
“Absolutely addictive”, “Hate it and love it”, “Game-changer”. Het is maar een greep uit het commentaar van grote techsites en gebruikers over de nieuwe Secret app. In de VS is de app, een soort anonieme Twitter voor vrienden en vrienden daarvan, een ware hit. En zoals vaker met succesverhalen is het idee erachter eigenlijk heel simpel: de app doorzoekt je contacten en kijkt wie van jouw vrienden Secret heeft. Daarna kun je anoniem gedachtes, geheimen of gevoelens delen. Wanneer vrienden een post van je liken – niet wetende wie je bent dus – wordt jouw openbaring gedeeld naar hun vrienden, die het door te liken weer verder kunnen delen, enzovoorts. Iedereen die het ziet kan erop reageren. Secret is nu helaas alleen nog in de Amerikaanse App Store te vinden, maar gezien het enorme succes hoeven we in Nederland hopelijk niet lang meer te wachten.
Goed of slecht?
In Secret kun je iedere post zelf vormgeven met een eigen foto en achtergrondkleur. Sowieso is de applicatie een lust voor het oog, wat zeker zal helpen in de aantrekkingskracht. Het verslavende aspect zit hem verder in het feit dat iedereen simpelweg geïnteresseerd is in geheimen van anderen. Er doen in Secret al een aantal sappige verhalen de ronde, die variëren van verliefd worden op de verkeerde persoon tot iemand die zegt bij Evernote te werken en het bedrijf op het punt van een overname staat. Een ander deel van het succes is te danken aan de anonimiteit. Het maakt niet uit hoe belangrijk je bent, hoeveel bestsellers je op je naam hebt staan of hoeveel succes je hebt. Het gaat om wat je opschrijft. Waar Twitter en Facebook nogal eens voor zelfpromotie en humblebrags worden gebruikt, is dat in Secret onmogelijk. Je schetst simpelweg een gevoel, probleem of geheim, waarop anderen kunnen reageren.
Maar er zit ook een donkere kant aan Secret. Juist vanwege die anonimiteit leent de app zich uitermate goed voor liegen, gekonkel en het lekken van foute informatie. Het feit dat de CEO van Evernote het gevoel had te moeten reageren op een claim in een geheimen-app geeft aan hoe gevaarlijk het succes van Secret kan zijn. Iedereen wel eens een proefballonetje oplaten, om vanuit hun luie stoel te kijken wat het verspreiden van die informatie oplevert.
En dan is er nog een ander probleem: voor een app die anonimiteit hoog in het vaandel heeft staan, wil de app na het installeren wel veel informatie van je weten, zoals je telefoonnummer en je email-adres. Sommige gebruikers zeggen de app na zulke verzoeken meteen te hebben verwijderd. Opvallender is echter dat veel anderen zich hierdoor geenszins laten tegenhouden. “It’s a safe place” lees je steeds in de beoordelingen. Dat het zo voelt kunnen we begrijpen, maar of het daadwerkelijk zo is moet zich nog uitwijzen.
Secret versus Postsecret: dat belooft wat
Secret doet erg denken aan Postsecret, een bekend Amerikaans project waarbij mensen op een eigen geïllustreerde ansichtkaart geheimen konden insturen. Het Nederlandse boek Briefgeheimen is daar een afgeleide van. Postsecret had op een gegeven moment een eigen applicatie, maar die app is het niet zo goed vergaan. Postsecret werd begin 2012 uit de App Store verwijderd omdat een klein percentage van de app-gebruikers de anonieme berichtendienst gebruikte om dreigberichten en porno met anderen te delen. Zelfs de familie van de ontwikkelaar zou via PostSecret zijn bedreigd. Omdat de app de anonimiteit van de gebruiker voorop stelde, was het voor de vrijwilligers die de app modereerden erg lastig om kwaadwillenden permanent van de dienst te verbannen.
Het is niet te hopen dat Secret hetzelfde lot zal vergaan, maar die kans is natuurlijk aanwezig. Gelukkig kun je in Secret wel ongepaste uitingen onzichtbaar maken, wegstemmen en gebruikers blokkeren. Uiteindelijk gaat Secret hoe dan ook leven in de brouwerij brengen, of de app nu iets voor jou is of niet. Het is nog onduidelijk wanneer de app in de Nederlandse App Store zal verschijnen, maar we houden je op de hoogte.
Downloaden: Secret (gratis, alleen in Verenigde Staten, iPhone, iOS 7.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 7 reacties