
ANWB Samenrijden: zoek meerijders voor lift of carpool met iPhone-app
Als misschien wel de grootste Nederlandse uitgever van applicaties, heeft de ANWB een nieuwe app uitgebracht waar veel automobilisten en reizigers wel eens vrolijk van kunnen worden. ANWB Samenrijden laat mensen gericht carpoolen door een rit aan te bieden of een lift te vragen in de app. Nadat je aangemeld bent via je Facebook- of Twitter-account, berekent de app je route en checkt of er meer gegadigden zijn. Vervolgens kan je met de ander contact opnemen via de app en sms.
Normaal is er veel weerstand tegen het aanmaken van een account dat loopt via derdendiensten als Facebook of Twitter, maar in het geval van ANWB Samenrijden is het wel begrijpelijk. Omdat je op beide netwerken niet zo snel geneigd bent een anoniem profiel aan te maken, krijg je op die manier al een aardige indruk van de meerijder. Een foto, naam en te bereiken telefoonnummer moeten ervoor zorgen dat je niet bij een compleet vreemde in de auto stapt. Aan de hand van iemands reviewscore zie je of het meerijden anderen is bevallen.
ANWB Samenrijden voelt opmerkelijk leeg nadat je bent ingelogd. Dat komt omdat er geen lijst met aangeboden ritten voorhanden is in de applicatie. Je hebt slechts twee prominente tabbladen, naast je profiel: een rit aanmaken of een lift aanvragen. Bij beide geef je je vertrek- en aankomstpunt aan, alsmede de datum en een tijdstip van vertrek of aankomst. Ook geef je het aantal personen waarmee je reist door.
- ANWB Samenrijden iPhone header
- Zie welke score andere gebruikers je hebben gegeven
- Reacties en andere mogelijke matches op je rit
- Reageren met een bericht of telefoontje
Als de rit of lift is aangemaakt, zie je de reistijd die er voor de route staat en kan je de reis vervolgens selecteren om te zien of er matches zijn op jouw route. Ook in de tabbladen zelf zie je of er potentiële meerijders zijn, dan aan een blauwe indicator. Heet iemand een match, dan kan je met diegene samen rijden. Staat iemand geschaard onder Reacties, dan heeft die persoon al te kennen gegeven mee te willen rijden. Ook daarna kan je nog een bericht versturen naar en belletje plegen met de ander.
De door Moop Mobility in opdracht van ANWB ontwikkelde applicatie staat niet op zichzelf. ANWB biedt op haar website al langer de mogelijkheid om een carpoolrit te initiëren en die database is verbonden met de app. Door middel van een pushbericht zie je vanzelf of er mensen meerijden. Zo kan je rustig je woon-werkverkeer voor een komende periode invoeren en hoef je daarna niet meer naar de app om te kijken.
Downloaden: ANWB Samenrijden (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Dit gaat dus over de chauffeur (m/v)??? Of over de gene die meerijdt? Lijkt me handig om beide te kunnen beoordelen…
Ik krijg het niet voor elkaar in te loggen met twitter.
Hij blijft na het invoeren van de gegevens hangen op een leeg scherm met “Select and copy the PIN” in een balk bovenin.
Weet iemand waar dat aan ligt?
@Wessel Meijer: Je beoordeelt volgens mij elkaar, dus zowel “ritgever” als “ritnemer”.
Bestaat hier een Belgisch alternatief voor, of bevinden we ons alweer eens in de prehistorie?
Voor Belgie (en ook Nederland) komt er een app aan, Carpooltaxi, niet van de ANWB maar een eigen initiatief. Verwachting is dat het met een week of 3 in de appstore staat, tevens website carpooltaxi.nl binnenkort online!
Denk niet dat je op de Belgische wegen dit wel wilt.
@pääsiäismuna – Voor meerijden/samenrijden in België kun je Toogethr gebruiken. Deze dienst werkt ook gewoon in Nederland overigens. Het is een HTML5 based web-app, dus je hoeft niet te zoeken in de AppStore. En daarnaast werkt het ook gewoon op je desktop, notenbook en andere mobiele platforms.
@Marco: Heb je gecontroleerd of je het woord ’taxi’ wel mag gebruiken? Über heette eerste Übertaxi, gelijk een rechtzaak en verloren.
@Martin Voorzanger: Übercab*
Maar dat lijkt me wat vreemd.. Soort van LEGO verhaal?
@Jean-Paul Horn: Klopt! 24 uur nadat de rit waarop de match was kun je als lifter de chauffeur beoordelen.
@Martin Voorzanger: Van Samenrijden is er ook een browser variant voor mobiel: Samenrijden.nl/mobiel. Samenrijden werkt ook in België.
@spot: jammer dat het niet lukte om met Twitter in te loggen. Wellicht een hickupje of slechte verbinding?
@Mark de Bruin: Dat denk ik ook, inmiddels werkt het wel.
@pääsiäismuna: Dat werkt alleen met facebook maar niet met twitter.
@spot @pääsiäismuna – ik denk dat je Twitter niet wil als login provider omdat er zeer veel spam accounts op Twitter zijn. Vandaar dat we in Toogethr alleen Facebook ondersteunen op dit moment. Vertrouwen en veiligheid is zeer belangrijk in rideshare toepassingen.
@Martin Voorzanger:
Dat veiligheid belangrijk is ben ik met je eens.
Zijn er geen andere manieren om dat te bereiken dan facebook? Ik wil geen facebook-account juist omdat dat niet veilig is (privacy).
@spot – nog veiliger is een kopie van je rijbewijs of paspoort op te laten sturen. maar dat is niet zo gebruiksvriendelijk. daarnaast controleert Facebook tegenwoordig veel gegevens op waarheid. dus ik begrijp je punt maar zou niet zo goed een veilig(er) alternatief weten dat ook nog gebruiksvriendelijk is