Welke iPhone apps voor Verkiezingen 2012? iPhoneclub zet alle iPhone-apps voor Tweede Kamerverkiezingen 2012 op een rij: apps van politieke partijen, stemwijzers en nieuws-apps.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Verkiezingen 2012 iPhone-appsOp 12 september vinden voor de vijfde keer in tien jaar de Tweede Kamerverkiezingen plaats in Nederland. Vanavond om 23.00 uur wordt het tweede grote televisiedebat tussen lijsttrekkers van de politieke partijen uitgezonden op Nederland 1, georganiseerd door Knevel en van den Brink. Temidden in het verkiezingsgeweld zet iCulture de verkiezings-apps voor iPhone en iPod touch op een rij: de stembepalers, apps van politieke partijen en nieuws-apps voor de verkiezingen.

Weten wat je stemt

Verkiezingsapps iPhone Stemwijzer AppStemwijzer App (gratis) – De ‘echte’ Stemwijzer App legt je dertig vragen voor waarna je politieke voorkeur eruit moet komen rollen. Na de vragen, die je met eens, oneens en neutraal kan beantwoorden, kan je aangeven welke punten je belangrijk vindt. Je geeft zelf aan welke partijen meedingen naar je stem: je kunt partijen uitsluiten, maar ook de kleine nieuwe partijen selecteren. Ook handig: bij elke vraag kan je de partijprogramma’s en betreffende standpunten nalezen.

Verkiezingsapps iPhone KieswijzerKieswijzer (€0,79) – De kieswijzer legt je 22 vragen voor. Het verschil met de Stemwijzer schuilt hem in de gedetailleerdheid van de antwoorden. Zo kan je bij een vraag over de hypotheekrenteaftrek drie concrete antwoorden geven. Je stemadvies kan daarom afwijken van de Stemwijzer, en daarom is het wel wat jammer dat partijstandpunten per vraag missen. De resultaten worden met je goedkeuring meegenomen in een Kieswijzer-peiling. Nieuwe partijen ontbreken.

Verkiezingsapps iPhone KiesWijsKieswijs (gratis) – Veertig stellingen met zes antwoordkeuzes per keer, van helemaal mee eens tot helemaal niet en geen mening. Bij elk onderwerp kan je op Info drukken om bijgepraat te worden. Ook hier geef je belangrijke stellingen aan. Niet alle nieuwe partijen zijn meegenomen. Er is helaas geen mogelijkheid om te zien op welke punten je overeenkomt met een partij, maar partijprogramma’s kunnen naar je mailadres worden doorgestuurd.

Verkiezingsapps iPhone StemApp 2012StemApp 2012 (€0,79) – Veertig procent van de opbrengst van deze app gaat naar een goed doel: nobel. Als stembepaler is de app abominabel. ‘Mark Rutte is historicus en heeft tien jaar voor Unilever gewerkt.’ Eens of oneens? Is dit een kennisquiz of een stemwijzer? Per gevestigde partij worden dergelijke vragen je voorgelegd en als je ze hebt afgerond begin je gewoon opnieuw. Nergens een uitslag, amper een indicatie van wat je moet stemmen. Vlees noch vis deze app.

Verkiezingsapps iPhone HypotheekstemwijzerHypotheekstemwijzer (gratis) – Een stembepaler speciaal gemaakt voor de plannen omtrent de hypotheekrenteaftrek. Geef aan wat je totale hypotheeksom is, je rentepercentage, bruto maandinkomen, leeftijd en waarde van koopwoning en je ziet hoeveel je er bij elke partij meer op moet gaan betalen per maand. Schrik niet. Selecteer een partij en je ziet in punten aangegeven waar je op moet letten en leest daaronder de standpunten van de partij erover. Handig!

Verkiezingsapps iPhone Verkiezingen 2012-appVerkiezingen 2012-app (gratis) – Net als StemApp 2012 is dit geen stembepaler. Dit is een quiz. In moordtempo zie je vier hoofden en antwoorden op vakjes: sleep de gezichten naar de juiste vakjes. Je kan het spel spelen per partij, over alle partijen of over de huidige Tweede Kamer. Hoe verder je komt, hoe meer standpunten en achtergronden van en over politici. De hoge snelheid staat de informatievoorziening in de weg.

Politieke partijen

Verkiezingsapp iPhone PvdD appPvdD (gratis) – De Partij voor de Dieren heeft de modernste app voor de iPhone. Je ziet het laatste nieuws over de partij, de standpunten uitgelegd in verschillende video’s, de partijagenda, blogs, het partijprogramma en hebt toegang tot social media-kanalen. Ook kan je de partij een donatie sturen vanuit de app.

Verkiezingsapps iPhone VVD AppVVD (gratis) – Voor het laatst bijgewerkt in 2011 vormen de verkiezingen maar één item in de app. Onder de knop Actueel tref je een link naar het verkiezingsprogramma en daar worden slechts vier punten uitgelegd. Het tabblad Standpunt maakt veel goed: daarin tref je de partijmening over allerlei kwesties, alfabetisch gesorteerd. Helaas is de app erg traag.

Verkiezingsapps iPhone SPinparty SPSPinparty (gratis) – Een grapje van de SP voor de verkiezingen van 2010 dat nog steeds in de App Store staat en actueel is, omdat Emile Roemer er namens de SP de hoofdrol in heeft. Het is een soundboard met quotes van politici die je kan activeren en dan al snel één grote chaos van gekakel verwordt. Geen serieuze app dus.

Met slechts drie apps in de App Store is het duidelijk dat de partijen hun belangen ergens anders hebben liggen. Gelukkig heeft een groot aantal partijen wel een website die geschikt is voor mobiele weergave. In de lijst hieronder (afkomstig van WikiPedia, onderdeel ‘Nationaal vertegenwoordigd’) zie je hoe alle politieke partijen het er mobiel vanaf brengen. Een plusteken staat voor ‘geschikt voor mobiele weergave’, een minteken voor gebrek daaraan. Alleen de SP heeft een echt apart mobiel domein. De andere partijen zijn overgestapt op ‘responsive webdesign‘, waarbij de website zich dus automatisch aan device en/of schermformaat aanpast.

Actualiteit

Verkiezingsapps iPhone Verkiezingen 2012Verkiezingen 2012 (gratis) – Een toegewijde nieuws-app van De Telegraaf die alleen maar over de verkiezingen gaat. In een krantachtig uiterlijk met typische Telegraaf-koppen lees je over de laatste ontwikkelingen en interviews met prominente politici. Tijdens live debatten en op de verkiezingsdag kan je bovendien liveblogs lezen. Onder elk artikel staan aanverwante artikelen. Natuurlijk ontbreekt een deelmogelijkheid niet.

Verkiezingsapps iPhone Peil.nlPeil.nl (gratis) – Peil.nl brengt wekelijks de laatste peiling van Maurice de Hond in beeld en analyseert die met staafdiagrammen, in een tabel en uitgeschreven. Er is eveneens een politieke thermometer die laat zien hoeveel kiezers een partij wint of verliest ten opzichte van de vorige peiling(en). Met de coalitiemeter zie je hoe ver jouw droomcoalitie is verwijderd van een meerderheid in het kabinet.

Let op: In verband met vervelende ervaringen in het verleden geldt voor dit artikel een streng(er) reactiebeleid. iPhoneclub.nl is geen politiek forum. Er zijn meer dan voldoende andere Nederlandstalige websites waar je daarvoor terecht kunt. Hou het on-topic en discussieer dus alleen over de aangeboden apps – niet over je politieke voorkeur, die van een ander of de standpunten van partij X, Y of Z. Deze reacties zullen zonder uitzondering geheel worden verwijderd.”

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.