App Memory uit de App Store geweerd om afgeronde app-iconen
Apple heeft de Nederlandse iPhone-app App Memory afgewezen. Twee redenen stonden hierbij centraal: de app zou mogelijk inbreuk maken op het handelsmerk ‘Memory’ van Ravensburger en de getoonde iconen zouden afgeronde hoeken gebruiken, waardoor ze teveel op de iconen op het beginscherm van de iPhone lijken. Beide bezwaren zijn interessant: veel andere iPhone-apps tonen ook iconen met afgeronde hoeken. Apple was afgelopen jaar nog met Ravensburger in een rechtszaak verwikkeld over het handelsmerk.
App Memory werd ontwikkeld door de Nederlandse studenten Damiaan Twelker, Midas Kwant en Yakim van Zuijlen. In de app speel je het bekende spel Memory, maar dan met de iconen van verschillende populaire iPhone-apps.
Apple denkt dat een deel van App Memory’s interface erg doet denken aan iOS, waardoor gebruikers in de war kunnen raken. Vooral de app-iconen die in de app gebruikt worden zouden met hun afgeronde hoeken voor verwarring zorgen. Apple stelde letterlijk het volgende:
We found that your app includes a feature, or features, that mimic an iOS interface or behavior, which is not in compliance with the App Store Review Guidelines.
Specifically, your application contains rounded corner icons.
App Memory zou ook inbreuk maken op de rechten van Ravensburger, door gebruik te maken van het handelsmerk ‘Memory’. Apple wees specifiek op de naam van de app, waar het woord in verwerkt zit. Het spelprincipe is vermoedelijk geen probleem.
Apple en Ravensburger waren eind 2011 nog verwikkeld in een rechtszaak over het handelsmerk ‘Memory’. Ravensburger stelde dat apps de naam niet mochten gebruiken, omdat zij het merk in hun bezit hadden. Apps die gebruik maakten van het spelprincipe waren volgens Ravensburger geen probleem. De twee partijen schikten begin 2012. Na de schikking bleven veel gelijknamige apps gewoon in de App Store staan. De precieze details van de schikking zijn echter niet bekend.
Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 12 reacties