App Review: Clear voor iPhone, maakt stijlvolle to-do app hype waar?

Clear is een revolutionaire nieuwe to-do applicatie voor de iPhone en iPod touch. Er komt geen knop aan te pas in de takenlijst-app, die je volledig met vingerbewegingen (gestures) bedient.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Clear iPhone iPod touch to-do takenlijst appHoe reikhalzend kan er worden uitgekeken naar een to-do applicatie? Clear werd op 26 januari onthuld door ontwikkelaar RealMac Software en de trailer ervan was binnen een dag al op alle grote blogs te vinden. Het is de interface van de iPhone-app die opzien baart. Er is zijn geen navigatiebalken die laten zien waar je bent en er komt geen knop aan te pas. Je bestuurt Clear enkel met vingerbewegingen. Inmiddels schrijven we tien uur na de lancering en staat de takenlijst al torenhoog in de lijst best verkochte iPhone-apps van het moment. Maar maakt Clear de hype wel waar?

Drie lagen

De gedachte achter Clear luidt ‘simplify our lives’. Dat was de insteek van Realmac Software tijdens de ontwikkeling van haar eerste applicatie voor Apple’s telefoon. In de praktijk betekent het dat je in Clear drie lagen menu’s hebt. De onderste is een lijst met items, daarboven heb je een lijst met verschillende to-do lijsten en daarboven kom je in het hoofdmenu van de applicatie, waar zich enkele opties verschuilen. Zodra je de app voor het eerst opstart, word je meteen uitgelegd dat er geen knop bij komt kijken om te navigeren tussen de menu’s. De eerste takenlijst die je in beeld ziet, is heel slim een lijst met acties die je kan uitvoeren om de app te bedienen. Je krijgt meteen aangeleerd dat je een menu omhoog gaat met een pinch-to-zoom beweging. Knijp twee vingertoppen naar elkaar toe en je belandt razendsnel op de bovenliggende pagina. Druk simpelweg op een lijst en je gaat er naartoe.

Uitleg waar nodig

Alle handelingen in Clear zijn even intuïtief. Geen enkele is vergezocht en de totale bediening van de app heb je in vijf minuten spelen onder de knie. Swipe een item naar rechts en je vinkt hem af, swipe een item naar links en je verwijdert hem. Een gevinkt item komt transparant onder je actieve taken te staan. Je hoeft hem alleen maar op te pakken en naar de lijst actieve taken te slepen, om hem weer te gebruiken. Zo kan je alle taken oppakken en verslepen in de rangorde. De gedachte daarachter is dat het bovenste item op je to-do altijd het meest belangrijke is. In het standaard geactiveerde thema van Clear is het bovenste item dan ook felrood, om al snel over te gaan in oranje tot geel. Druk buiten de lijst op het scherm en je maakt een nieuw item aan. Druk op de tekst van een taak of lijst en je kan de tekst aanpassen. Trek een lijst even naar beneden om een nieuw item bovenaan de lijst toe te voegen, trek de lijst nog verder naar beneden om naar een bovenliggende pagina te gaan. Door een lijst helemaal naar boven te duwen, verwijder je de afgevinkte taken. Dat duidt de app keurig aan met een melding ‘Pull to clear’. Het mag dan intuïtief in gebruik zijn; de app waarschuwt je nog wel als je een ingrijpende verandering wil uitvoeren. Helaas gebeurt dat soms ook in de standaard blauwe pop-up van de iPhone, die eigenlijk een beetje vloekt met het ontwerp van Clear.

Design, opties en snelheid

Het design van Clear gaat hand in hand met de interface van de toepassing. Er komt geen opsmuk aan te pas. Standaard heeft de applicatie een thema waarin een lijst overloopt van rood naar geel en een lijstoverzicht in het lichtblauw, maar in de bovenste (instellingen)pagina kan je ook kiezen voor een ander thema. Graphite maakt een lijst volledig grijsblauw en heeft geen kleurenovergang, Pretty Princess gaat van donker- naar lichtroze, Lucky Clover biedt een overgang van groen en Theme Noir van donkergrijs naar iets minder donkergrijs. Als je de Twitter-applicatie Tweetbot hebt geïnstalleerd mag je in je handen wrijven; dan krijg je er een extra bij. Het thema Tweetbot is nèt niet egaal grijs en heeft als enige zwarte letters. Ook mag je rekenen op een extra thema als je het Twitter-account @Useclear besluit te volgen vanuit de app. De vraag is wel waarom er verschillende thema’s zijn, maar je de kleuren ervan niet zelf kan instellen. Clear laat zo een leuke optie tot personalisatie liggen.

Andere opties die je hebt, zijn de vibratie en de geluidseffecten van de app aan- of uitzetten. Van zichzelf trilt de applicatie als je een actie uitvoert die niet geoorloofd is, maar dat is gelukkig uit te schakelen. De geluidseffecten zijn erg geinig: ze laten oplopende klanken horen als je meerdere acties snel achter elkaar uitvoert, zoals teruggaan naar hogere menu’s. Als je het geluid aan hebt staan, wordt Clear zo eigenlijk vanzelf een soort speelplaats: het is gewoon erg leuk om door de menu’s te bladeren en meteen de gevolgen van je bewegingen te zien én te horen. Het helpt daarbij dat de applicatie ongelooflijk snel is. Je zoeft door de menu’s heen, voegt razendsnel een item toe en vinkt die net zo snel weer af

Click here to display content from Vimeo.
Learn more in Vimeo’s privacy policy.

Concessies

De keuze voor de interface en het design van Clear heeft verstrekkende gevolgen voor de functionaliteit van de applicatie. Het is een geval van vorm vóór functie. Zo mogen to-do items bijvoorbeeld niet te lang zijn. Na een aantal tekens hoor je een geluid of voel je een trilling dat je niet verder mag typen. Ook is er geen mogelijkheid om een toelichting te geven bij een item. Sterker nog: je kan Clear links laten liggen als het gaat om veelzijdigheid. Zelfs de standaard vanaf iOS 5 geïnstalleerde takenlijst-app Herinneringen heeft een zwik meer opties. Je kan to-do’s in Clear echt alleen op een andere plek schuiven om de importantie ervan aan te duiden. Er is geen mogelijkheid om taken een deadline mee te geven, je kan geen alarm koppelen aan taken en de taken synchroniseren evenmin met de agenda van je iPhone. Ook kan je de lijsten van Clear niet benaderen vanaf een andere plek, zoals een Mac-applicatie of een website. Wel komt er een iPad-app aan waarbij je er vanuit kunt gaan dat er automatisch gesynchroniseerd zal worden tussen de toepassingen.

De concessies zorgen ervoor dat Clear weinig geschikt is voor professioneel takenbeheer, laat staan projectplanning. De eenvoud is echter een zege als je een simpele lijst wil opstellen. Een checklist van uitgenodigde vrienden voor je feest? Een boodschappenlijst waarvan je de items de volgende keer weer nodig hebt? In een lijst bijhouden hoeveel doelpunten je teamgenoten hebben gescoord? Clear is er geknipt voor.

Conclusie

Je koopt Clear voor de interface. Die is vernuftig en verbluffend snel in gebruik. Zoals je veegt tussen de homescreens op de iPhone, is het ook alleen al leuk om door de lijsten in Clear te navigeren. Zeker met het geluid aan. Clear is perfect om snel een lijstje mee neer te zetten en eenvoudig prioriteiten te stellen, maar de kans is groot dat je enkele alom ingeburgerde functies van andere to-do applicaties zal missen. Je kan geen datum of een alarm toevoegen aan een item en ook een toelichting geven is onmogelijk. Al die dingen maken Clear ongeschikt als vervanger van de uitgebreide to-do lijst die je mogelijk nu al gebruikt – maar het is de fraaiste boodschappenlijst die je op de iPhone kan bedenken. Het is een designles waar andere ontwikkelaars een voorbeeld aan kunnen nemen.

Info: Clear

  • Ontwikkelaar: Realmac Software
  • Applicatie: Clear
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €0,79 (introductieprijs)
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 7.3MB
  • Cijfer: 7,5

Reacties: 21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.