Review: Voice Dictation pakt ingesproken sms’jes en mails beter op dan Dragon Dictation
De spraaktechnologie van Nuance, verkrijgbaar in de iPhone-applicatie Dragon Dictation, baarde internationaal veel opzien. Opeens was het mogelijk een sms of e-mail ook prima in te spreken. Althans: in het Engels. In het Nederlands wendde de applicatie haar grote vocabulaire aan om vaak totaal verkeerde woorden weer te geven. We testen de betrekkelijk nieuwe applicatie Voice Dictation voor de iPhone. Die is op een luie zondag gemaakt door twee Franse software-ontwikkelaars en… dicteert een stuk beter dan Dragon Dictation!
Rechtstreeks versturen
Voice Dictation (in Engelstalige App Stores verkrijgbaar als Voice to Apps), is een maand op de markt en heeft ondersteuning voor 22 talen, waaronder Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Russisch en Chinees) en onlangs bijgewerkt naar versie 2.0. De grootste verandering is dat je daarin tekst kan bewerken voordat je het verstuurt per sms, iMessage, e-mail of naar Facebook of Twitter. Je kan de tekst eveneens kopiëren naar het klembord van de telefoon. Een zeer welkome functie. Zo kan je de tekst in de applicatie al bewerken voordat je het publiceert of verstuurt. Al blijkt dat een stuk minder nodig dan in vergelijkbare applicaties. Na enkele testen komen we erachter dat Voice Dictation opvallend goed dicteert.
Voice Dictation: zo werkt het dicteren
We hadden het niet verwacht gezien de zolderkamer-achtergrond van deze applicatie, maar een vergelijking met de befaamde spraaktechniek van Nuance is onvermijdelijk als je aan het testen slaat met Voice Dictation. Zo professioneel is de spraakherkenning van deze app. Aan het uiterlijk zie je dat niet zo eenvoudig. Het scherm toont een microfoon die je standaard in dit soort apps ziet en een klein rood knopje in het midden laat je opnemen. Er is geen enkele moeite genomen om de applicatie smoel te geven: de menu’s en opties zien eruit als de eerste toepassingen die voor de iPhone verschenen.
Het maakt niet meer uit zodra je aan het inspreken slaat. De naam Voice Dictation bevat het woord ‘dicteren’ en dat is niet voor niets. Onze ervaring leert dat je op een natuurlijke, maar helder articulerende manier tegen de applicatie kan spreken om hem zinnen te laten opnemen. Wel moet je zelf zorgdragen voor de interpunctie in de zinnen. Zeg komma en de applicatie plaatst een komma in de zin, met punt wordt een punt geplaatst. Een zin als ‘Ik heb mijn punt gemaakt’ pakt hij echter zonder leestekens in het midden, omdat je daarin in één adem een hele zin uitspreekt.
Voice Dictation vs. Dragon Dictation
Na een aantal proefdictees, stellen we een zin samen die we zowel in Voice Dictation als in Nuance’s Dragon Dictation testen.
“Ik praat nu tegen deze applicatie alsof het een persoon is. Ik ben benieuwd hoe de applicatie dan alles opneemt wat ik nu zeg. Vooralsnog lijkt het erop dat Dragon Dictation slecht uit deze test gaat komen, maar ik ben benieuwd hoe het resultaat er dadelijk in deze applicatie uitziet.”
Als we de zin de eerste keer inspreken in Voice Dictation, dicteren we nog niet nadrukkelijk. Het resultaat is dat ‘nu’ wordt vervangen door ‘niet’, de eerste keer het woord ‘deze’ valt weg en ‘wat ik nu zeg’ maakt plaats voor ‘had ik nu zeg’. Dan schrijven we de voorbeeldzin op en dicteren hem aan zowel Dragon Dictation als Voice Dictation. We testen de app van Nuance als eerst. We dicteren de zin drie keer. Elke keer worden er rare woorden bij verzonnen die we duidelijk niet inspreken. Het beste resultaat luidt:
“Ik praat niet tegen deze applicatie als ik een persoon is. Ik ben benieuwd hoe de applicatie dan alles opneemt wat ik nu zeg: vooralsnog lijkt het erop dat Dragon Dictation slecht uit deze tekst gaat komen, maar ik ben benieuwd meetresultaten dadelijk in deze applicatie uitziet.”
Dan proberen we Voice Dictation drie keer en slaat de verrassing toe. Één keer wordt het woord ‘er’ aan het einde veranderd in ‘en’ (zie screenshot), de andere twee keren dicteert het programma de zin volledig foutloos.
Meer testen
Verdere testen met Voice Dictation wijzen uit dat de applicatie ook geen moeite heeft met typische Nederlandse namen als die van onze redactie. Namen als Bastiaan en Ronald worden moeiteloos herkend. Ook proberen we een aantal woorden die Nuance’s programma zomaar in de geteste zin zet, om te kijken of ze ook door Voice Dictation worden herkend. En jawel: ook gebruikelijke samenstellingen als bestelbus en eindbestemming worden moeiteloos herkend.
Infrastructuur
Helaas laat de applicatie die in haar spraakherkenning zo indrukwekkend is, nog wel wat te wensen over in haar werking. Zo kun je niet meer terug naar het spraakveld als je al een keer hebt opgenomen en de tekst ervan bekijkt. Het betekent dat je in één keer een lange opname moet maken of dat je de tekst opknipt in verschillende onderdelen. Daar mag Voice Dictation duidelijk nog even kijken naar Nuance’s alternatief, waarin je een tekst gewoon kan uitbreiden door opnieuw op de record-knop te drukken. In deze nieuwe toepassing kies je ervoor de tekst meteen te versturen of eerst door te lezen en dan te versturen.
Conclusie Voice Dictation review
We krabben ons even achter de oren om Voice Dictation. Het hobbyproject van twee Franse ontwikkelaars veegt de vloer aan met het bejubelde Dragon Dictation en dicteert zinnen in meerdere gevallen geheel foutloos. Voice Dictation zet niet alleen een standaard voor Nederlandstalige spraaktechnologie op de iPhone, maar zorgt ervoor dat spraaktechnologie in de praktijk inzetbaar is.
Info: Voice Dictation (Voice To Apps)
- Ontwikkelaar: BrothersApps
- Applicatie: Voice Dictation – SMS en e-mail
- Te koop via: App Store
- Prijs: tijdelijk €0,79, anders €1,59
- Geteste versie: 2.0
- Bestandsgrootte: 5.8MB
- Cijfer: 9
“Er is momenteel een enorme vraag naar onze servers en de dienst reageert soms niet. Het lijkt erop dat we slachtoffer zijn geworden van ons succes. We maken voor de service gebruik van de diensten van de grote Canadese maatschappij Nuance. Die onderzoekt de problemen momenteel. Het lijkt erop dat de dienst momenteel plat ligt voor de Nederlandse taal. Het spijt ons zeer.”
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 24 reacties