Applause brengt kwaliteit van apps in kaart
De kwaliteit van een app is soms moeilijk te bepalen. Bij relatief nieuwe apps zijn reviews in de App Store meestal niet zo betrouwbaar. En dan nog: als ‘het volk’ massaal de app Gratis Muziek Downloader installeert kan dat komen omdat het aan een bepaalde behoefte voldoet. En dat de game Pou 4,5 sterren krijgt van de gebruikers wil niet zeggen dat het één van de beste games uit de iOS-geschiedenis is. Mobiel testbedrijf uTest bracht daarom afgelopen week Applause uit, een dienst die met behulp van algoritmes probeert te bepalen welke apps écht goed zijn.
Applause kijkt daarbij naar tien eigenschappen: content, elegantie, interoperabiliteit, performance, prijs, privacy, tevredenheid, beveiliging, stabiliteit en bruikbaarheid. Bakken vol met data van gebruikers worden geautomatiseerd omgezet naar bruikbare informatie: een Applause Score. Dit is een getal tussen 1 en 100. Als voorbeeld: de Android-versie van de app Zite scoort 62 punten op Android en 66 punten op iOS.
Dat laatste is interessant, want het geeft een algemene trend aan: de kwaliteit van iOS-apps ligt over het algemeen hoger dan die voor Android. Daarbij is ook gekeken naar apps die op beide platformen bestaan, zoals de eerder genoemde magazine-app Zite.
Maar kun je de kwaliteit van apps onderling wel vergelijken? iPhone-gebruikers hechten vaak veel meer waarde aan mooi design en de typische Apple-eenvoud, terwijl Android-gebruikers vaak wat meer waarde hechten aan functionaliteit. En dan is kwaliteit ook nog iets subjectiefs. Toch probeert Applause een ranglijst aan te maken door de App Store en Google Play te doorzoeken en de ca. 800.000 beschikbare apps in beide softwareshops te beoordelen.
Volgens uTest hebben iOS-apps een gemiddelde Applause Score van 68,53. Android komt uit op een Applause Score van 63,34. We kunnen nu dus zeggen dat iOS-apps meetbaar beter zijn. Kijk je naar losse categorieën, dan blijken de iOS-apps daarin stelselmatig beter te presteren dan Android-apps. Tot besluit nog een voorbeeld: de vaak bekritiseerde Facebook-app voor iPhone haalt een score van 53, de Android-app komt niet verder dan 26. En om een voorbeeld te geven van een uitschieter: de app Duolingo is met een score van 93 punten bijna perfect.
Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 4 reacties