b612-icoon-groot

B612: nieuwe iPhone-app voor selfies houdt het simpel

B612 is een nieuwe selfies-app, die het supersimpel houdt. Met één klik maak je een selfie waar je bijna altijd goed op staat. Maar waar komt die rare naam vandaan?

selfie-app-b612Er verscheen deze week een nieuwe app voor selfies, met de wonderlijke naam B612. B612 wil de essentie vastleggen in een foto en slaagt daar goed in met een app die makkelijk in gebruik is en ook nog flatteuze foto’s oplevert. Je staat er in B612 bijna altijd goed op.


B612 verwijst naar het boek De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry. In dit sprookje zag de kleine prins 43 zonsondergangen op één dag. Vandaar dat er 43 filters in de app zitten. De app zelf is genoemd naar planetoïde B612, waar de prins zijn avonturen op beleeft. Allemaal leuke literaire verwijzingen die deze app iets extra’s geven, maar die je meteen ook weer kunt vergeten. Het draait bij deze app om leuke foto’s van jezelf maken. Wat je ook meteen kunt vergeten, is dat deze app is gemaakt door het bedrijf achter de Japanse chat-app LINE. B612 richt zich echt op een westers publiek en bevat niet de roze troep die je van Japanse apps gewend bent. LINE staat zelfs niet prominent op het scherm waarop je je foto kunt delen. Twitter, Facebook en Instagram zijn de drie belangrijkste opties.

B612 in gebruik

Deze app is op selfies gericht en je kunt alleen met de frontcamera van de iPhone een foto maken. Daarbij gebruik je een van de 43 beschikbare filters, eventueel in combinatie met vignette-effect en wazige achtergrond. Bij het opstarten van de app kiest B612 een willekeurig filter en als dat bevalt kun je meteen op een willekeurige plek op het scherm tappen om de foto te maken. Je bladert door de filters en krijgt realtime te zien hoe de foto wordt. Als je wilt kun je door de filters onderin het scherm bladeren, die op kleurtoon gerangschikt zijn. Maar dan krijg je previews te zien die eigenlijk heel dicht bij elkaar liggen. Het is veel leuker om over het scherm te swipen voor een willekeurig filter met steeds andere instellingen.

Hieronder zie je twee filters:

b612-selfie-app-filter-3 b612-selfie-app-filter-1

Lees ook: Beste selfie-apps voor iPhone

Onderin het scherm zijn maar drie opties te zien: collage, willekeurig filter en filters kiezen. De makers hebben ervoor gekozen om een app te maken zonder menu’s of interfaceknoppen. Wil je de instellingen wijzigen, dan veeg je gewoon omhoog op het scherm. Je krijgt eenmalig een instructie te zien en daarna gaan de makers er vanuit dat je de instellingen zelf wel kunt terugvinden. Niet erg, maar daardoor duurde het wel een paar dagen voordat ik überhaupt ontdekte dat er een instellingenmenu was. Die bevat opties zoals Geographer (locatie koppelen aan foto), Baobab en Lamplighter. Die laatste blijkt iets met het watermerkje onderin de foto te maken te hebben, de bedoeling van Baobab is me nog niet helemaal duidelijk. Later ontdekte ik ook dat je het B612-watermerkje kunt vervangen door een van de ca. 15 andere B612-logootjes.

Het geeft ook wel een beetje aan hoe B612 werkt: het is supermakkelijk om een selfie te maken en ook voor beginners is dit een prima app. Wil je meer, dan gaan de makers er vanuit dat je dat vanzelf wel ontdekt. Die extra functies zijn niet noodzakelijk, dus het geeft niet als je ze mist.

Natuurlijk kun je de foto ook in landscape-formaat maken, alleen draait de interface dan niet mee. Het blokje op het scherm geeft aan dat er een fotocollage wordt gemaakt. Ook is het vignette-effect ingeschakeld. Rechts op de foto zie je welke collages er beschikbaar zijn:

b612-selfie-landscape

Het maken van een fotocollage is supersimpel. Kies een van de vele opties en er verschijnt een blokje met vlakverdeling op het scherm. Telkens wanneer je een foto maakt wordt een nieuw vakje van de collage oranje gekleurd, tot je uiteindelijk klaar bent. Een handleiding is niet nodig:

b612-selfie-app-collage-maken b612-selfie-app-fotocollage

De beste selfie-app?

Zoek je een selfie-app, dan heeft B612 eigenlijk alles wat je zoekt: veel filters, makkelijk delen via sociale media en een handige fotocollage-functie. In ons overzicht met beste selfie-apps hebben we B612 dan ook meteen opgenomen als aanbeveling. Het is misschien niet de meest complete en vlak na verschijning nog niet de meest gebruikte, maar het biedt eigenlijk alles voor de beginnende en gevorderde selfie-maker. Wil je je gezicht nog wat bijkleuren en retoucheren, dan pak je gewoon Facetune. En wil je een sociaal netwerk, dan ga je voor Shots van Justin Bieber. Maar zoek je een altijd-goed-app die mooie resultaten levert, dan is B612 gewoon een aanrader. De app probeert te benadrukken ‘wat essentieel is’ (alweer een verwijzing naar het boek) en is daar goed in geslaagd.

b612-selfie-app-delen-facebookHet verhaal over ‘De Kleine Prins‘ kun je meteen vergeten, maar het levert wel net iets extra’s op: als je het verhaal kent, zul je termen uit het boek herkennen. De Lamplighter is natuurlijk de Lampontsteker uit het boek, die de taak heeft gekregen om elke nacht de lamp aan te steken. En de berichtjes die B612 klaarzet voor Twitter en Facebook zijn citaten uit het boek. Leuk om te weten, niet noodzakelijk om deze app te kunnen gebruiken. Het feit dat je bij B612 het effect al ziet voordat je de foto neemt, maakt het geschikt voor selfie-fotografen op elk niveau. Je ziet meteen hoe de foto wordt.

Het prettige vind ik ook, dat je aan deze app niet merkt dat er een Japanse messaging-reus achter zit. Geen stickers, roze thema’s of bizarre vertalingen van teksten. Zelfs geen reclame voor LINE of mogelijkheid om zelfs maar via LINE te delen. Je wordt nergens mee lastiggevallen: niet met reclamebanners, niet met onnodige pop-ups om ook andere apps van de ontwikkelaar te proberen. Het enige ‘aparte’ aan deze app is de koppeling met een kinderboek, maar dat maakt het voor mij alleen maar sympathieker. In plaats van alweer-een-selfie-app blijft B612 in je geheugen hangen als die leuke selfie-app met ‘De Kleine Prins’-verwijzingen.

Toch zit er wel degelijk een strategie achter B612. Naver Japan, het bedrijf achter LINE, wil met deze app voet aan de grond krijgen bij jongeren in Europa en de VS. Dat doe je niet met typisch Japanse apps in manga-stijl, maar met strak uitziende no-nonsense apps. Daar is Naver goed in geslaagd. Momenteel is er alleen een iPhone-versie van de app, Android-gebruikers zullen nog even moeten wachten. Ook dat wijkt af van de gebruikelijke werkwijze van Naver: bij diensten die op Aziatische gebruikers zijn gericht, geven ze voorrang aan apps voor Android-smartphones.

Pluspunten

  • Simpel in gebruik, ook voor onhandige beginners
  • Veel toffe filters, vignette-effect, collages, alles zit erin
  • Verwijzingen naar De Kleine Prins zijn leuk gedaan

Minpunten

  • Geen opties voor nabewerking, dus je zult hiervoor bijv. Facetune moeten gebruiken
  • Instellingen zitten wat verborgen (maar zijn niet noodzakelijk)

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.