BAI Calculate voor iPhone: bereken je vetpercentage in Nederlandse app

BAI Calculate voor iPhone: bereken je vetpercentage in Nederlandse app

BAI Calculate voor iPhone is een nieuwe app waarmee je je vetpercentage kunt berekenen. De app zou nauwkeuriger moeten zijn dan BMI, de Body Mass Index.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

bai calculatorDe Nederlandse ontwikkelaar YipYip heeft een app uitgebracht waarmee je je vetpercentage kunt berekenen. Zo kun je zien of een poging om vetrolletjes weg te krijgen, echt succes heeft. De app berekent dit aan de hand van de BAI, die volgens de makers nauwkeuriger is dan de BMI (Body Mass Index) die gewoonlijk vaak gebruikt wordt. BAI staat voor Body Adiposity Index en is een nieuwere manier om je vetpercentage te meten. Het houdt namelijk rekening met de heupomtrek en bevat daarom meer informatie over je lichaamsbouw dan alleen gewicht en lengte.


Bij goed getrainde atleten werkt dat bijvoorbeeld niet. Daar is de berekening van de BMI niet nauwkeurig; zij hebben veel spieren waardoor de indruk ontstaat dat ze te zwaar zijn. Vergeet dus de BMI-calculators die je al op je iPhone hebt geïnstalleerd; deze app rekent de BAI helemaal gratis voor je uit. Je vult je geslacht, lengte, leeftijd en heupomvang in en de app doet de rest. Om je heupomvang goed te meten zoek je naar het wijdste punt op heupniveau. De app ziet er ook nog eens best aardig uit qua design.

Downloaden: BAI Calculator (gratis)

bai-calculate

Reacties: 5 reacties

  1. Yay!

  2. Dit gaat hem echt niet worden: stel dat je een normale heupwijdte hebt maar veel vet hebt op je buik. Dan gaat dit dus gelijk de mist in.

    Je zult toch op meerdere plekken moeten meten.

  3. @DutchVince: Het gaat ook niet om de taile, maar om de heupmaat, dat is dus inclusief billen :-). Voor vrouwen gelden overigens ook andere grenzen dan voor mannen. Zo is volgens de BAI index een man al te dik bij 19% of meer vet terwijl dat bij een vrouw pas bij 33% is.

  4. @eMilty: je hebt gelijk ik had mijn stukje al gauw gecorrigeerd naar heup versus buikvet, maar die forum update kreeg jij niet mee 🙂
    Absolute nauwkeurigheid kun je helemaal vergeten (afgezien van een autopsie).

    Zie hier hoe een wetenschapper diverse methoden analyseert.

    Zelfs met DXA metingen (röntgenscan) zit je er nog + of – 5% naast. Andere methoden zitten er zo maar +/- 8 of 10% naast.

    Bv een huidplooimeting van 15% kan evengoed 7% (statistisch onwaarschijnlijk) of 23% (statistisch wat waarschijnlijker) zijn.

    Moet altijd wel lachen om lui die roepen dat ze op 8,8% vet staan 🙂

  5. Eh, ik heb in mijn hoogtijdagen inderdaad op 8% gezeten. Dus dat kan wel degelijk.

    Die tijd is voorbij, helaas. :-S

    Er zit uiteraard een dikke foutmarge in, maar als je geregeld meet kun je in ieder geval wel een verloop zien en zie je hoe je eetpatroon en activiteit je lichaamstoestand beïnvloedt.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.