Bang On voor iPhone: sneller en gerichter zoeken op websites
Bang On is een nieuwe zoekapplicatie waarmee je specifieke websites kunt doorzoeken. De app maakt gebruik van de DuckDuckGo-zoekmachine en belooft dat je meer kunt vinden in minder tijd. Standaard staan er al diverse websites in, zoals IKEA, Amazon en de Wayback Machine, maar je kunt ook je eigen favoriete websites toevoegen. Je gebruikt daarbij de !Bang-zoeksyntax van DuckDuckGo. Dankzij iCloud-synchronisatie raak je de eenmaal ingestelde ‘!bangs’ niet kwijt, maar verschijnen ze weer zodra je de app op een nieuw iOS-apparaat installeert. Bang On is universeel en dus ook op de iPad te gebruiken.
Voor wie nog onduidelijk is wat je nu eigenlijk met Bang On kan doen, helpt een voorbeeld wellicht. Een voorbeeld is: “zoek naar Donna Summer op Spotify”. Je kan ook met je stem zoeken, door op de dicteerknop op het toetsenbord te tikken. Zolang je maar Engels praat en een iPhone 4S of een derde generatie iPad hebt, begrijpt Bang On wat je bedoelt. Een voorbeeld is: “zoek naar zonsondergangen op Instagram”. Andersom mag ook, dus: “zoek op YouTube naar Norah Jones”.
Om het zoeken sneller te maken gebruik je de !bang-snelkoppelingen. Wil je Richard Pryor op IMDB opzoeken, dan is ‘!imdb richard pryor’ voldoende. Op de Mac kun je dit ook voor elkaar krijgen met de app Alfred, waarbij je tijdens het zoeken kunt aangeven welk type bestand of document je zoekt. Met een algemene app als Bang On is het zoekprobleem op de iPhone zelf overigens nog niet opgelost. Als je een zoekopdracht uitvoert via Spotlight, kan je iPhone wel het adresboek, het notitieblok en enkele andere standaardapps doorzoeken, maar niet de apps van derden. Daardoor moeten ontwikkelaars een eigen zoekfunctie inbouwen in hun apps. Bang On lost dat niet op, want deze app is gespecialiseerd in het zoeken op internetsites, bijvoorbeeld met de shortcuts !youtube of !wikipedia. Dat scheelt je een hoop werk met het opstarten van apps en het installeren van apps. Waarom zou je nog een Wikipedia-app installeren, als de informatie aan je vingertoppen ligt?
Bij Wikipedia is de winst overigens ook niet het grootst. Ik was al gewend om in de Google-zoekmachine opdrachten als ‘donna summer wiki’ in te tikken en dat leidt je vrijwel meteen naar de gewenste pagina (een Wikipedia-pagina over Donna Summer). Bij andere sites is het wat omslachtiger. Wil ik weten wat iPhoneclub zoal over Kickstarter heeft geschreven, dan moet ik ‘kickstarter site:iphoneclub.nl’ intikken in Google en heeft Bang On duidelijk voordelen. Bovendien kun je in de zoekopdracht !iphoneclub gemakkelijk vervangen door !engadget om te zien wat er op Engadget over is verschenen. Vooral voor mensen die heel specifieke informatie zoeken, kan Bang On handig zijn.
Downloaden: Bang On (€1,59)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 4 reacties