Bezorgdheid over veiligheid van Opera op iPhone

De Opera-browser op de iPhone levert beveiligingsproblemen op bij mensen die met vertrouwelijke informatie werken: alle gegevens gaan via de servers in Noorwegen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

operaDat Apple Opera op de iPhone heeft goedgekeurd kon je eergisteren al lezen. Opera’s sterke punt is de snelheid waarmee webpagina’s worden geladen, al was daar op de dag van de lancering nog weinig van te merken. De technologie waarmee Opera zorgt voor het sneller vertonen van webpagina’s roept echter ook vragen over security op. De snelheid van de Opera Mini-browser heeft ermee te maken dat alle webpagina’s gecomprimeerd naar de gebruiker worden gestuurd. De servers van Opera zorgen hiervoor: elke opgevraagde webpagina gaat langs de servers in Noorwegen.


De webpagina’s worden omgezet naar Opera’s eigen markup-taal (ook HTML is een markup-taal), waarna ze op de iPhone verschijnen. Ligt de verbinding met Noorwegen eruit of hebben ze ter plekke last van een trage verbinding, dan zal Opera ook minder goed werken. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, want je hebt op de iPhone altijd nog Safari achter de hand. Het beveiligingsprobleem heeft ermee te maken dat ook je bankgegevens en je inloggegevens langs Opera’s servers gaan. Voor een gewone gebruiker misschien niet zo’n probleem (“Ze zullen er toch wel zorgvuldig mee omgaan?”) maar voor mensen die te maken hebben met vertrouwelijke informatie van bedrijven, kan het een probleem zijn. Websites met encryptie gaan ook via de proxy van Opera. Gaat daarbij iets mis (bijvoorbeeld omdat de servers zijn gehackt), dan liggen je gegevens op straat en je weet ook niet hoe lang Opera de gegevens in een cache bewaart. Online bankieren of verbinding maken met de VPN van je bedrijf is dus nog even te riskant.

Er is gelukkig ook nog goed nieuws te melden.

Reacties: 62 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.