In het tweede kwartaal van 2012 hebben 17,9 procent van de Nederlanders hun banksaldo bekeken of een overschrijving gedaan via hun mobiele telefoon. Het aantal Nederlanders dat mobiel geldzaken beheert groeit daarmee nog steeds, blijkt uit een enquete van Telecompaper. De vragen werden gesteld aan een panel met 130.177 leden (waarvan een onbekend aantal meedeed aan het onderzoek). Iets meer dan 6 procent betaalde ook met hun mobiele telefoon, bij de kassa, op de sportclub of op een andere plaats. Precies een jaar geleden lag het aantal mensen dat mobiel bankierde nog op 9,6 procent en deed nog geen 2 procent betalingen via mobiel.
Het succes van mobiel bankieren en afrekenen is overigens niet alleen afhankelijk van de bereidwilligheid van consumenten. Ook winkeliers en betaaldiensten moeten mobiel betalen aanbieden en gemakkelijk toegankelijk maken. Dat mobiel betalen nog lang niet overal mogelijk is, blijkt uit een grappig filmpje over de Duitse app myTaxi, dat je gisteren op onze Facebook-pagina kon vinden. Betalen in de taxi is geen probleem, maar als je in een kledingwinkel of een café wilt betalen met je smartphone krijg je vaak nul op het rekest:
Rabobank was er in Nederland snel bij met mobiel bankieren op de iPhone. Ze zijn ook de eerste die mobiel afrekenen aan de kassa mogelijk maken. Al een aantal jaren is de Rabobank bezig met experimenten in winkels, waarbij aanvankelijk Nokia-toestellen werden gebruikt. Tegenwoordig is mobiel betalen bij de Rabobank mogelijk in bepaalde winkels, sportkantines en bedrijfsrestaurants (in totaal 3.500 locaties in Nederland). Rabobank heeft 800.000 mobiele bankierders, die met een app of een NFC-sticker op hun telefoon kunnen afrekenen. Ook klanten van andere banken kunnen eraan meedoen. Bovendien gaat de Rabobank tijdens de Olympische Spelen het mobiel betalen promoten in het Holland Heineken House. De ruim 100.000 mensen die het Hollandse Olympische thuishonk zullen bezoeken kunnen met hun mobiele telefoon afrekenen.
ABN Amro biedt sinds 2010 de mogelijkheid om saldo te checken op de mobiele telefoon. Geld overschrijven is sinds vorig jaar mogelijk. Er maken 650.000 klanten gebruik van. ING heeft de meest indrukwekkende cijfers: al 2,6 miljoen mensen maakten geld over via de app, terwijl de app zelf (raar maar waar) al 1,2 miljoen keer is gedownload, meldt het ANP.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik doe tegenwoordig eigenlijk al mijn betalingen via mijn mobiele telefoon. Het is veel sneller dan de pc omdat je niets hoeft op te starten, je telefoon heb je gewoon bij de hand, en je hoeft minder stappen te doorlopen om in te loggen en te betalen.
Het is wel logisch dat de ING app meer wordt gebruikt voor betalingen. Je hebt immers geen los apparaatje, wat je nooit bij je hebt, plus je bankpas nodig om geld over te maken. Daardoor kun je het altijd en overal doen. Bij de ABN AMRO kan dit alleen bij overmaken naar rekeningen die je al eens eerder hebt gedaan de laatste maanden.
Op het moment is er geen iPhone met een NFC-chip. Waarschijnlijk heeft hij zijn iphone afgegeven als betaalmiddel of in natura 🙂 of Bluetooth Smart Ready
@Jona: Over ABN AMRO, dat is de laatste 18 maanden. Eigenlijk dus alleen de eerste maanden misschien je e.dentifier nodig.
@Frank van Manen: Klopt. Bij betalingen die je regelmatig doet zul je dan ook genoeg hebben aan je code. Toch komt het op de meest ongelegen momenten voor dat die toch om verificatie vraagt, omdat het een vriend is waarnaar je niet eerder hebt overgemaakt of omdat je het geld van een andere rekening overboekt dan van waar het de laatste maal werd gedaan. Dat maakt het toch minder betrouwbaar.
Ik gebruik nu zowel de ING als de ABN AMRO en vind dat toch beter bij de ING. Aan de andere kant kun je bij de ING weer niet agenderen en heeft het niet de mogelijkheden om icoontjes toe te wijzen aan rekeningnummers.
Laatst weer, helaas, een acceptgiro thuis gehad. Rabo app opstarten, scannen en betalen.
Nu nog in het buitenland.
Geldtransacties in het buitenland met de ING app bedoel ik dan.
Jah en dat is nou precies de reden waarom ik ook naar ING ben overgestapt. Alleen omdat je de e.dentifier nooit nodig hebt.
Als it’r vind ik de Rabo app. Op nummer 1 daarna 2e abn maar ING vertrouw ik niet zo qua security misschien komt dit nog 😉
ABN AMRO en ING beide in gebruik, allebei goed behalve dat identifier gedoe bij ABN voor onbekende rekeningen echt een dikke min
ING heeft lang achter gelopen, maar is nu het grote voorbeeld van hoe een bank app moet werken. Zo makkelijk het kan zijn!
Die e-reader/e.dentifier van de Rabo en ABN vind ik zó jaren 90!
Kom op zeg…