Blendle Trending: iPhone-app van Blendle 24 uur te downloaden [Exclusieve preview]
Het Nederlandse Blendle heeft op de valreep van 2014 een iOS-app. In Blendle Trending vind je een selectie artikelen uit andere media, die je voor een laag bedrag kunt aanschaffen. Daarmee ben je op de iPhone niet langer beperkt tot de mobiele website van Blendle, al zitten er een paar haken en ogen aan de app. Er zit bijvoorbeeld geen zoekfunctie in, waardoor je beperkt bent tot artikelkeuzes van het Blendle-team en eerder bewaarde teksten. Oh: en je kunt de app slechts 24 uur downloaden. Morgen wordt hij alweer uit de App Store gehaald. iCulture kreeg exclusief een testversie van Blendle Trending, om nu alvast een uitgebreide eerste indruk te kunnen bieden.
Blendle Trending testversie
Technisch gezien bevindt Blendle Trending zich nog in een testfase. Door de app een dag lang beschikbaar te stellen, kan hij worden gedownload door fanatieke gebruikers die willen helpen met testen. Dat betekent echter wel dat je een vroege versie downloadt: de basis van Blendle Trending staat, maar een aantal functies moeten nog worden ingebouwd. Wat er nog aan de app wordt toegevoegd zal volgens Blendle afhangen van de feedback.
Staff Picks in Blendle Trending
Voor Blendle Trending is een andere insteek gekozen dan de (mobiele) website. Waar je in de browser kunt zoeken naar artikelen uit verschillende publicaties, vertrouwt de app op een vaste selectie artikelen gekozen door de Blendle-redactie. Onder Staff picks vind je de stukken die je volgens het team van Blendle moet lezen. Met de opties Leeslijst en Archief vind je stukken terug die je op de website van Blendle hebt gelezen of gemarkeerd, maar er is geen zoekknop waarmee je het volledige archief kunt induiken. Volgens Blendle’s Product Designer Emiel Janson (@emieljanson) heeft dat een reden:
Je kunt tegen mensen zeggen: hier zijn tienduizend nieuwe artikelen, zoek maar uit wat je wilt hebben. Op de website hebben we allerlei manieren bedacht om daarbij te helpen. Maar wij denken dat je op je telefoon zo min mogelijk tijd wilt stoppen in zoeken: je wilt zo snel mogelijk het belangrijkste lezen. Het zou juist raar zijn als we op een mobiele telefoon precies hetzelfde gingen doen als op desktop. Het is een ander apparaat, dat je op een andere manier en op een ander moment gebruikt.
Er staan alsnog ontzettend artikelen in de Staff Picks-lijst – al is het lastig om een exact aantal vast te stellen. Bij onze tests stonden een aantal stukken er namelijk meerdere malen in. Het zorgde ervoor dat we continu naar rechts konden vegen, in een zoektocht naar nieuwe stukken. Dat geeft al snel het gevoel dat je aan het zappen bent, zonder dat er ooit een einde aan de zenderlijst komt. Het aanbod is gevarieerd: het ene moment zie je een achtergrondstuk van de Volkskrant over de wapenvergunning van Tristan van der V, om vervolgens in De Revu te lezen over Nederlanders in tv-reclames.
Trekken om door te lezen
De Blendle Trending-app is vooral visueel ingericht. Je veegt naar links en rechts om tussen artikelen te wisselen, met schermvullend een bijbehorende afbeelding. Deze afbeeldingen zien er op het moment alleen vaak wat pixelachtig uit. Dit wordt veroorzaakt door een speciaal filter op de afbeeldingen, die de plaatjes onscherp maakt zodat je de tekst erop beter kunt lezen. In de praktijk ziet dat er echter lang niet altijd goed uit. Blendle kijkt op het moment naar mogelijke alternatieven.
Je kunt de lijst met artikelen verversen door in het meest linker artikel van rechts naar links te trekken en vervolgens los te laten. Deze ‘pull to refresh’-beweging komt ook terug in de artikelen van de app. Ieder geopend artikel wordt namelijk slechts deels getoond. Probeer je naar beneden te vegen om de rest te lezen? Dan trek je de pagina naar boven en begint er een oranje cirkel onderin beeld te draaien. Het artikel wordt gekocht, zodat je direct kunt doorlezen.
https://www.youtube.com/watch?v=clOUtqqAcFU&feature=youtu.be
Het gemak waarmee je een artikel koopt is duidelijk de kracht van Blendle Trending. De drempel ligt laag. Daarnaast kosten de meeste stukken in de rubriek Staff Picks ongeveer een kwartje. Door dit gemak is een foutje echter ook zomaar gemaakt: er verschijnt geen pop-up in beeld die aangeeft dat je een aankoop aan het doen bent. Wij zijn in elk geval één keer iets te fanatiek naar beneden geveegd, waardoor we per ongeluk een artikel kochten. Een grote ramp is dat overigens niet: de knop om je geld terug te vragen staat onderaan ieder artikel. Daarnaast krijg je het bedrag van een aangekocht artikel terug als je binnen een paar seconden opzij veegt naar een ander artikel. Supersympathiek!
Gelikt
We bleven er in onze tests verbaasd over hoe gelikt de iOS-app eigenlijk in elkaar zit. Dit is een Nederlandse iOS-app die qua ontwerp op internationaal niveau kan meespelen, vooral dankzij de wat kleinere dingetjes. Tap bijvoorbeeld op een artikelkop op een afbeelding, en het eerste deel van een tekst schiet naar boven. Het zal niet iedereen opvallen, maar geeft precies aan wat de filosofie achter het app-ontwerp is. Blendle weet op perfecte manier de juiste informatie te laten zien, zonder dat er een flinke hoeveelheid knoppen in beeld wordt geschoven. Deze focus zorgt voor een fantastische leeservaring.
Dat maakt Blendle Trending overigens nog niet perfect. Het gebrek van een statusbalk bovenin beeld zorgt er bijvoorbeeld voor dat we wat onrustig werden tijdens het lezen van artikelen. We zijn gewend dat de huidige tijd altijd bovenin beeld staat op je iPhone, maar in de Blendle-app is dit niet het geval. Daarnaast voelt de aanbeveelfunctie bij artikelen nog wat half afgewerkt. Je ziet aan de hand van kleine fotootjes wie een tekst interessant vindt, maar kunt niet zien van wie deze foto’s eigenlijk zijn. Hierdoor is het eigenlijk alleen duidelijk wanneer een grote krant artikelen leuk vindt, maar dat is eigenlijk niet heel interessant.
Betalen op de Blendle-website
Probeer je een artikel te kopen zonder geld in je portemonnee, dan verschijnt er een pop-up. Met een knop ga je vervolgens naar de website om je tegoed aan te vullen. Betalen kan nog niet met je iTunes-account. Janson denkt echter dat dit geen groot probleem is: “De meeste Blendle-gebruikers hebben automatisch opwaarderen aan staan, omdat betalen altijd gedoe is, zelfs in een app”.
(Voorlopige) conclusie Blendle Trending
We zaten al een tijd te wachten op Blendle’s eigen iOS-app. Maar dat hij ook nog eens zo fraai ontworpen is? Dat is een uitermate fijne bijkomstigheid. Blendle Trending weet met een minimaal design een effectieve leeservaring neer te zetten, en daar kunnen we het Nederlandse initiatief alleen maar dankbaar voor zijn. Wel hebben we wat twijfels over de content die in de app aanwezig is. Wil je een specifiek artikel lezen in de Blendle-app, dan moet je deze vaak eerst op de website in je leeslijst zetten. Een zoekknop is er niet. Dat betekent dat we de app af en toe noodgedwongen moeten verlaten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 20 reacties