
CEO AppGratis: ‘App onlangs nog goedgekeurd door Apple’
Eind vorige week verwijderde Apple de applicatie AppGratis uit de App Store. Inmiddels heeft Simon Dawlat, de CEO achter het bedrijf van de app, gereageerd op deze keuze. Hij zegt verward te zijn, omdat een nieuwe versie van AppGratis onlangs juist was goedgekeurd. De CEO heeft een bedrijf met 45 werknemers dat grotendeels afhankelijk is van de iOS-applicatie, waaraan hij nu moet uitleggen wat er exact gaat gebeuren.
Apple reageerde zelf al op het verwijderen van de iOS-app. Toen werd gezegd dat AppGratis te opdringerig is met de getoonde reclame. Het is niet toegestaan om pushnotificaties als promotiemateriaal te gebruiken. Ook overtrad de app een App Store-richtlijn die het verbiedt andere applicaties te tonen ter promotie.
Dawlat zegt dat er inderdaad wat onenigheid bestond over functies in AppGratis. Na lange gesprekken met Apple’s reviewteam zegt AppGratis echter Apple overtuigd te hebben, waarna een nieuwe versie officieel werd goedgekeurd. Op dinsdag 4 april zou AppGratis op de iPad nog klaar zijn gezet voor verkoop, wat betekent dat de app langs Apple’s reviewproces was gekomen. Volgens Dawlat heeft Apple op een bepaald punt afgezien van de gemaakte compromis, waardoor de app alsnog werd afgekeurd en de iPhone-app werd verwijderd.
Of de app ooit in gewijzigde vorm zal terugkeren, blijft nog de vraag. Wel zegt AppGratis dat de applicatie ondersteund zal worden terwijl er naar een oplossing wordt gezocht. Dit betekent dat de iPhone-app nog steeds gebruikt kan worden door mensen die hem geïnstalleerd hebben.
Dit is zeker niet de eerste keer dat Apple een iPhone-app op een later punt verwijdert, maar de situatie van AppGratis weegt zwaar. Het betreft hier immers een bedrijf van 45 man groot dat zo goed als volledig afhankelijk is van de zojuist verwijderde app. We zagen eerder al iPhone-apps verdwijnen om soortgelijke redenen, maar tot nu toe lijkt de regel selectief te worden toegepast.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ondanks dat het een lullig verhaal is, lijkt het me nogal onverstandig om je hele bedrijfsmodel op te hangen aan één app…
Tja, de voorwaarden lijken me duidelijk en de werkwijze van Appgratis vind ik persoonlijk ook niet kunnen. Beetje geld vragen per download.
Maar goed, de ontwikkelaars gaan er zelf in mee natuurlijk.
Je geeft natuurlijk zelf aan als je dat wilt
wat ik niet snap dat een 1,50 per app over 10.000 gebruikers voldoende is om 45 werknemers in dienst te hebben die door ontwikkelen aan de app. Ook zou je het drievoudige verdienen (door de ipad app) dan nog denk ik dat 50.000 per jaar onvoldoende is om 45 man in dienst te houden….maar dat ligt misschien aan mijn inlevingsvermogen? Misschien kan hij beter dit organisatie beleid verkopen, want hij weet ze dan wel erg rendable te houden. Dan moet je ook niet klagen als je maar op 1 paard wedt, dan loop je ook de kans dat je bij het wegvallen van 1 partij alles moet opdoeken, risicospreiding is een belangrijke in deze.
Heel raar verhaal, het is gewoon een verdienmodel. Wat denk je van een app als App Van De Dag. Deze vraagt ipv een cost per download een fixed fee per dag. Het is zo mogelijk dat de kosten per download niet veel schelen. Veel adverteren rekenen af per click, het betalen per daadwerlijke app download is veel interessanter. Het gebruiken van de push is in mijn ogen wel iets wat not done is
Het is 1.10 of 2.20 per download van een app.
@rjj marks: Volgens mij klopt je berekening niet. Ik weet niet hoeveel apps er in die app staan. Maar stel er staan 10 verschillende apps in die elke dag verschillen, zou het best kunnen dat er minstens 2000 keer per dag een gratis app wordt gedownload. €3000 per dag vind ik dan best een omzet waarmee je 45 man in dienst kunt houden 😛
Massa’s geld verdienen op de kap van de mensen die het echte werk doen (app developers), goed dat hier een einde aan gesteld wordt. Dit wil trouwens niet zeggen dat ik het opneem voor Apple, want hun commissie van 30% is ook een daad van profiteurschap.
@Nick: Joh helemaal niet. Die 30% is volledig te rechtvaardigen. Zonder de AppStore hadden die app makers bijna geen inkomsten gehad. Net als dat je voor een fysieke winkel betaalt voor het pand zelf, moet je in de AppStore gewoon voor de AppStore betalen. Helemaal geen “profiteurschap”
3000 omzet per dag een bedrag waar je 45 man van in dienst kan houden? Ahahaha.
Dat is 66 dollar per dag per persoon. En dan moeten daar nog bedrijfskosten vanaf.
Vraag ik jou: Ga jij voor minder dan 50 dollar (35 euro) per dag werken?
Ik kom voor minder dan 125~150 euro per dag m’n bed niet uit.
ik neem aan dat ze niet verdienen per app die veranderd of per app die ze downloaden als gebruiker, mocht dat wel zo zijn dan is de gratis app ontwikkelaar geld kwijt per app die gedownload word. Volgens mij heeft hij inkomsten uit reclame (opdringerig of niet ;-)) en eenmalig per geinstalleerde app. Dus de stroom geld stokt een keer (behalve advertenties, maar daar moet je ook veel acquisitie voor doen wil je er echt aan kunnen verdienen).
@Tom van Zummeren: 365×3000 is ongeveer 1,1 miljoen euro per jaar. Gedeeld door 45 levert ruim 24.000 euro per persoon op. Lijkt me niet voldoende om iemand een jaar van te betalen.
Sowieso lijkt het voor Apple geen voorwaarde om een app maar goed te keuren, omdat er aan 45 mensen salaris betaald moet worden. Dat is het probleem van meneer de CEO en niet van Apple.
@rjj marks: Neehoor, in een eerder bericht stond inderdaad dat appgratus per gedownloade app €1.10 verdienen, en inderdaad dat kost de ontwikkelaars dus bakken met geld, maarja ze doen tegenwoordig alles voor wat publiciteit
@Nick: Als die developers ervoor willen betalen, waarom niet? Gewoon een goed verdienmodel, maar nu heeft deze man gewoon pech.
Ik ben zelf btw developer, maar ik zou zelf nooit gebruik maken van zoiets als dit 😛
Wat zal Apple het aan de reet roesten dat ze 45 man in dienst hebben..
66 euro de man per dag? Bruto?
Haha. Ja, dan draai je een beste omzet. 🙂
Maar daar waren er al meer achter lees ik nu. 😉
Ik vind jullie allemaal best wel heel erg eng. Wat een slavenmentaliteit zeg. Duidelijk geen van allen ondernemers.
Deze man houd wel even 45 man aan het werk en nog noemen jullie hem een profiteur? Schaam jezelf loonslaven!
Leuk weer iemand met economishe crisis haha
Om in de Appstore te staan? Valt wel mee hoor. Het enige scheve eraan is dat je apps niet op een andere manier kunt aanbieden (voor Cydia is een jailbreak nodig en dat werkt Apple tegen). Als developers hun apps zelf zouden hosten hebben ze die kosten en in de detailhandel zijn aanbieders ook kosten kwijt aan de winkels. C’est la vie.